1- Bazı nadir hastalıklarda potasyum eksikliği ile beraber asidoz ve hiperkloremi mevcuttur. Böyle hastalara potasyum klorür yerine potasyum bikarbonat veya potasyum sitrat, potasyum asetat veya potasyum glikonat verilmelidir.
2- Böbrek hastalığı, kalp hastalığı veya asidoz mevcutsa sık sık serum potasyum konsantrasyonu yapılmalı ve ilaç dikkatlr kullanılmalıdır.
3- Potasyum bileşiklerinin fetus üzerindeki etkilerini tayin için perinatal toksisite denemeleri yapılmış değildir.
4- Emziren kadınlarda potasyum klörür sütle yeni doğmuşsa geçer.
5- Hipertansiyon tedavisi için kronik olarak diüretik alanlarda çoğunlukla hipopotasemi ve total vücut potasyumu eksikliğine rastlanmaz.
6- Oral olarak kullanılacaksa içilmeden önce en az bir bardak sıvı ile dilüe edilmelidir. Aksi halde gastrointestinal irritasyona sebep olur.
7- Potasyum tayinleri yapılırken, total vücut potasyumunda değişme olmaksızın alkalozun hipokalemi ve asidozun hiporkalemi yönünde etki edilebileceği hatırlanmalıdır.
8- Hiperkaleminin asemptomatik olarak mevcut olabileceği ve sadece EKG değişmeleri ile varlığın belli edeceği hatırdan çıkmamalıdır.
9- Potasyum tuzları, spironactone, triamteron ve amilorid gibi potasyum tasarruf ettirici diüretikler ile birlikte kullanılmamalıdır.
10- Akut ve kronik böbrek yetmezliğinde potasyum itrahı bozulmuşsa, oral veya parenteral olarak verilen potasyum klörürün tehlikeli hiperkalemi durumlarına sebep olabileceği dikkate alınmalıdır.
11- Bazı hastalıklarda bulunmasına rağmen total vücut potasyumunda büyük açıklar mevcuttur.
|
Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden
rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. |
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |