PRECORT-LIYO 250 mg IM/IV enjeksiyon için liyofilize toz içeren ampül Klinik Özellikler
{ Metilprednizolon Sodyum Suksinat }
4.1. Terapötik endikasyonlar
PRECORT-LİYO aşağıdaki durumlarda endikedir:
Endokrin hastalıkları: Primer veya sekonder adrenokortikal yetmezlik, akut adreııokortikal yetmezlik, konjenital adrenal hiperplazi, kanserle ilişkili hiperkalsemi. nonsüpuratif tiroidit.
Romatizmal hastalıklar: Romatoid artrit (düşük doz uygulamaları ile juvenil romatizmal artrit dahil), psöriatrik artrit. ankilozan spondilit. akut gut artriti. post- travmatik osteoartrit. akut non-spesifık tendonsinovit, akut/subakut bursit ve epikondilit.
Kollajen doku hastalıkları: Sistemik lupus eritematosus, sistenıik dermatomiyosit ve akut romatoid karditis
Deri hastalıkları: Pemfigus, eıitema multiform (Steven-Johnson sendromu), eksfolyatif dermatit. büllü dermatitis herpetiformis, ağır seyreden psoriasis ve seboreik dermatit ve mikozis fungoides.
Alerjik reaksiyonlar: Bronşiyal astım, kontakt dermatit, atopik dermatit. serum hastalığı, mevsimsel ya da uzun süreli alerjik rinit, aşırı ilaç duyarlılığı, ürtikeryel transfiizyon reaksiyonları ve akut non-enfeksiyöz larenks ödemi.
Göz hastalıkları: Herpes zoster oftalmikus, iritis. iridosiklitis. korioretinitis, yaygın posterior uveitis ve koroiditis. optik nevrit. semptomatik oftalmi. ön segment enflamasyonu, alerjik konjonktivit. alerjik korneal marjinal ülser ve kcratit.
Sindirim sistemi hastalıkları: Ülseratif kolit (sistemik tedavi) ve rejyonel enterit (sistemik tedavi).
Solunum sistemi hastalıkları: Semptomatik sarkoidoz. beri 11 iosis, tedavi
edilemeyen LöMer sendromıı. aspirasyon pnömonisi ve gerekli anti-tüberkiiloz tedavi ile birlikte fülmine ya da dissemine pulmoner tüborküloz.
Hematolojik hastalıklar: Kazanılmış (otoimmun) hemolitik anemi, erişkinlerdeki sekonder trombositopeni. yetişkinlerde idyopatik trombositopenik purpura (sadece IV uygulama, IM uygulama kontrendikedir), eritroblastopeni, konjenital hipoplastik anemi.
Neoplastik hastalıklar: Palyatif tedaviler için, yetişkinlerde lösemi ve lenfoma.
çocukluk çağında akut lösemi.
Ödemli reaksiyonlar: İdiyopatik tip veya lupus eritematoz nedeniyle oluşan nefrötik sendromdaki proteinürinin azaltılması veya diiirezin arttırılması.
Sinir sistemi hastalıkları: Multipl sklerozun akut alevlenmesi.
Standart akut şok tedavisine cevap vermeyen şoklar: Kardiyojenik şok. septik şok. anaflaktik şok. hipovalemik şok. karışık şok durumları (travma, yanıklar, çeşitli etyolojik nedenli geç şoklar)
Diğerleri: Uygun antitüberküloz kemoterapi ile beraber kullanıldığında,
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Metilprednisolon sodyum süksinat, İM yada IV olarak kullanılır.
IV uygulamada:
Düşük doz: <1.8 mg/kg veya <125 mg/doz, IV: 3-15 dakika Orta doz: >2 mg/kg veya 250 mg/doz. IV: 15-30 dakika
Yüksek doz: 15 mg/kg veya >500 mg/doz, IV: 30 dakikadan fazla sürede ve >15 mg/kg veya >1 g kadar olan dozlar 1 saate kadar olan sürede uygulanır.
Akut omurilik zedelenmesinde: IV uygulama: 30 mg/kg en az 15 dakika uygulanır, l’akip eden 45 dakika içinde 5.4 mg/kg/saat dozda 23 saat infıizyonla uygulamaya devam edilir.
Antienflamatuvar ve immünosüpresif: IM uygulama: 10-80 mg/giin günde 1 defa.
IV uygulama: Birkaç dakikada 10-40 mg uyglanır. Klinik tepkiye bağlı olarak da doz. İM veya IV olarak tekrarlanır. Daha yüksek doz gerektiği takdirde, 30 dakikanın üstündeki bir sürede 30 mg/kg verilir ve 48 saat boyunca her 4-6 saatle tekrar edilebilir.
Status astmatikus: IV yükleme dozu: 2 mg/kg/doz, daha sonra 5 güne kadar 6 saatte bir 0.5-1.0 mg/kg/doz verilir.
Aplastik anemi: IV uygulama: 1 mg/kg/giin veya 40 mg/gün (hangi doz daha yüksek ise) 4 gün verilir.4 gün sonra oral doza çevrilir ve 10 güne kadar veya serum hastalığı belirtileri ortadan kalkana kadar devam edilir. Daha sonra yaklaşık 2 hafta içersinde doz süratle düşürülür.
AİDS’li hastaların pnömosistis pnömonisinde: IV uygulama: 7-10 gün süreyle her 6 saatte bir 40-60 mg verilir.
Uygulama şekli:
Liyofilize tozu içeren ampul, çözücüsü ile çözüldükten sonra hazırlanan solüsyon İM enjeksiyonla veya IV infüzyon yolu ile uygulanabilir. Acil durumlarda tercih edilen uygulama şekli IV enjeksiyondur. İstenilen doz IV yolla yavaş bir şekilde (birkaç dakikalık süreler halinde) verilir. Kas içi enjeksiyonları derin olması gerekir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Karaciğer yetmezliği:
PRECORT-LİYO böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda kontrol altında tutularak kullanılmalıdır.
Böbrek yetmezliği:
Lupus nefritinde: Yüksek doz genel tedavisi, IV uygulama: 3 gün boyunca günde 1 g verilir.
Pediyatrik popülasyon:
Antienflamatuvar ve immünosüpresif: IM. IV uygulama: 0.5-1.7 ıng/kg/gün veya 5-25 ıng/nr/gün her 6-12 saatte bir bölünmüş dozlarda, genel tedavi 15-30 mg/kg/doz 30 dakika veya daha fazla sürede günde bir defa 3 gün boyunca uygulanır.
Status astmatikus: IV yükleme dozu: 2 mg/kg/doz. daha sonra 5 güne kadar 6 saatte bir 0.5-1.0 mg/kg/doz verilir.
Akut omurilik zedelenmesinde: IV uygulama: 30 mg/kg en az 15 dakika uygulanır.Takip eden 45 dakika içinde 5.4 mg/kg/saat dozda 23 saat infıizyonla uygulamaya devam edilir.
Lupus nefritinde: Yüksek doz genel tedavisi. IV uygulama: 30 mg/kg 30 dakikadan fazla bir sürede gün aşırı 6 doz uygulanır.
Geriyatrik popülasyon:
4.3. Kontrendikasyonlar
• Metilprednisolon veya formülasyonunda bulunan herhangi bir bileşene karşı aşırı duyarlı olanlarda
• Viral. fungal veya tüberkülar deri lezyonları olanlarda.
• Canlı virüs aşıları uygulananlarda.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Kortikosteroidler kullanım sırasında enfeksiyon belirtilerini etkileyebileceğinden PRECORT-LİYO uygulanan hastalarda enfeksiyon oluşması yönünden yakından izlenmeli ve gerektiğinde uygun antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.
Septik artritte uygun antibiyotik ile birlikte kullanılmalıdır. Daha önce enfekte olmuş eklem içine direkt uygulama yapılmamalıdır. Akut enfeksiyonlıı hastalarda intraartiküler. intrabursal ve intratendonal uygulamalar yapılmamalıdır.
Uzun süreli kortikosteroid kullanımı posterior subkapsüler katarakt ve glokom oluşturabilir. Optik sinir zedelenmesi ya da fungal veya viral enfeksiyon oluşumu kolaylaşabilir.
Tedavi sırasında suçiçeği aşısı ve diğer bağışıklık yöntemleri uygulanmamalıdır.
Aktif tüberkülozda ancak akut ve yaygın vakalarda uygun tüberkülostatik ajanlarla birlikte kullanılmalıdır.
Uzun süreli tedavilerde bebek ve küçük çocukların büyüme ve gelişimleri dikkatle izlenmelidir.
Hipertrombinemide aspirin ve diğer NSAİ ile birlikte çok dikkatli kullanılmalıdır.
Yüksek doz kortikosteroid uygulanması kan basıncı yükselmesine, su ve tuz tutulmasına ve potasyum itrahına neden olabilir. Bu gibi durumlarda hastalar yakından izlenmeli ve/veya gerekli diyet uygulaması yapılmalıdır.
Oküler simpleksli hastalarda korneal perforasyon olasılığı göz önünde bulundurularak uygulama çok dikkatli yapılmalıdır. Siroz ve hipotroid durumlarında kortikosteroid uygulaması hastalığın seyrini hızlandırabilir.
Non-spesifık ülseratif kolit bulunanlarda kullanıldığında perferasyon. abse ve piyojenik enfeksiyon yönünden hasta dikkatle izlenmelidir. Diyabet, oküler herpes simpleks, glokom, epilepsi, kronik psişik reaksiyon, divertikiilil. barsakta yeni oluşmuş anastomoz, aktif ya da gizli peptikülser, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, hipertansiyon, konjestif kalp yetmezliği, osteoporoz, ıııiyastenia gravisli hastalarda mutlaka gerekli önlemler alınarak ve sürekli kontrol altında kullanılmalıdır.
Adrenal yetmezlik tablosu göz önünde bulundurularak tedavinin sonlandırıİması doz kademeli olarak azaltılarak yapılmalıdır. Tekrarlanan yüksek doz IV PRECORT-LİYO uygulamasını takip eden kardiyak aritmi dolaşım kolapsı, bradikardi görülebilme olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır (10 dakikadan daha az bir periyoda 0.5 g’dan fazla).
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Cvtochrome P450 üzerine etkisi: CYP3A3/4 enzimini indükler
Etki arttıranlar/toksisite: Metilprednisolon, glukoz düzeyini yükseltebilir.
İnsülinin veya oral hipoglisemiklerin (oral antidiyabetikler) dozlarında ayarlanma yapılması gerekebilir. Metilprednisolon asetilkolinesteraz inhibitörleri.
amfoterisin B. siklosporin. kıvrım diüretikler. natalizumab, NSAID (C’OX-2 inhibitörü), NSAID (nonselektif). tiyazid diüretikler, aşılar (canlı), varfarin ve takrolimusun düzeylerini/etkilerini yükseltebilir. İtrakonazol kortikosteroid düzeylerini artırır.
Metilprednisolon’un düzeyleri/etkisi, antifungal ajanlar (sistemik azol türevleri), aprepitant. kalsiyum kanal blokerleri (non-dilıidropiridin). siklosporin, estrojen türevleri, flukonazol, fosaprepitant, makrolid antibiyotikler, nöromusküler-blok ajanları (nondepolarize). kinoloıı antibiyotikler, salisilatlar, trastuzumab tarafından artırılabilir.
Etki azaltanlar: Fenitoin, fenobarbital. rifampin gibi karaciğerde CYP3A3/4 enzimini indükleyen ilaçlarla birlikte kullanıldığında metilprednisoliin klirensi artar. Potasyum tüketici diüretikler potasyum kaybını arttırırlar. Cilt testi antijenleri, immünizasyonlar antikor cevabını azaltır ve olası enfeksiyon riskini arttırırlar.
Metilprednisolon. antidiyabetik ajanlar, kalsitriol, kortikorelin, izoniyazid.
salisilatlar, aşılar (inaktif)’m düzeyini/etkisini azaltabilir.
Metilprednisolon’un düzeyi/etkisi, aminoglutemid. antiasidler, barbitüratlar, safra asidi seskiestranlar. echinacea, primidon, rifamisin türevleri tarafından azaltılabilir.
Metilprednisolon, kronik yüksek doz aspirinin klerensini artırabilir. Bu durum, metilprednisolon kesildiği zaman salisilat serum düzeylerinin azalmasına ya da salisilat toksisite riskinde artışa neden olur. Hipoprotrombinemisi olan hastalarda aspirin kortikosteroidlerle beraber kullanılacaksa dikkatli olunmalıdır.
Alkol/Bcslenme/Bitki etkileşimleri:
AlkoLEtanol ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır (gastrik mukozal irritasyonu arttırabilir)
Besin:Metilprednisolon kalsiyum absorpsiyonunu engeller. Kafein kısıtlanmalıdır.
Bitkisel ürünler: St. John’s wort, metilprednisolon düzeylerini düşürebilir. Cat’s clavv ve echinaeea ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır (immünostimulan etkileri vardır).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Kortikosteroidlerle insanlar üzerinde yeterli sayıda üreme çalışmaları yapılmadığından, bu ilaçların, gebelerde, emziren annelerde ya da çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımı için ilacın anne ve embriyo ya da fetus üzerine potansiyel zararlarına karşılık muhtemel yararlarının değerlendirilmesi gerekir.
PRECORT-LİYO kullanılırken doğum kontrolü uygulanmalıdır.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal / fetal gelişim / ve-veya/ doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Bu nedenle. PRECORT-LİYO gebe bir kadına tıbbi zorunluluk durumunda risk yarar durumu göz önüne alınarak doktor kararı ile verilmelidir.
Laktasyon dönemi
Metilprednisolon’un insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir.
Metilprednisolon’un süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır.
Emzirmenin durdurulup durduramayacağına ya da PRECORT-LİYO tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve PRECORT-LİYO tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
4.8. İstenmeyen etkiler
Advers olaylar sistem organ sınıfı ve sıklığa göre şu yaklaşımla sıralanmıştır: çok yaygın (>1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Bilinmiyor: Enfeksiyonlar, aşırı duyarlılık reaksiyonları, avaskiiler nekroz,
ikincil malignansi, kontrol edilemeyen hıçkırık.
Endokrin hastalıkları
Bilinmiyor: Diabetes mellitus, adrenal süpresyon. hiperlipidemi, Cushing
sendromu, hipofiz adrenal eksen süpresyonu, çocuklarda büyüme yavaşlaması, glukoza duyarsızlık, hipokalemi. alkaloz. amenore.
sodyum ve su retansiyonu. hiperglisemi.
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Uykusuzluk, sinirlilik, baş dönmesi, tutarık, psikoz, psödotümör
serebri, baş ağrısı, mizaç değişikliği, aşırı huzursuzluk (deliryum). halüsünasyon, öfori.
Göz hastalıkları
Bilinmiyor: Katarakt, glokom
Kardiyak hastalıkları
Bilinmiyor: Ödem, hipertansiyon, aritmi
Gastrointestinal hastalıkları
Bilinmiyor: İştah artışı, hazımsızlık, peptik ülser, bulantı, kusma, abdominal
distansiyon, ülseratif özefajit, paııkreatit.
Hepato-bilier hastalıkları
Bilinmiyor: Geçici lökositoz
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Hirsutizm, akne, deride atıofı. morarma, hipeıpigmentasyon.
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Metilprednisolonun yüksek doz IV infiizyonu sonucu aritmiler ve
kardiyovasküler kollaps meydana gelebilir. Cushingoid görünüm (sistemik). kas zayıflığı (sistemik) ve osteoporoz gibi advers etkiler yalnızca uzun süre kullanımda meydana gelir. Uzun süre aşırı miktarda kullanıldığında sistemik hiperkortizolizm ve adrenal süpresyon meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda, kortikosteroidin bırakılması uygun bir şekilde yapılmalıdır.
Kronik doz aşımında adrenal süpresyon ihtimali düşünülmelidir. Tedavi semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Metilprednizolon diyalize edilebilir.
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. | Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.Geri Ödeme Kodu | A13576 |
Satış Fiyatı | 113.62 TL [ 8 Nov 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 113.62 TL [ 1 Nov 2024 ] |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699828750468 |
Etkin Madde | Metilprednizolon Sodyum Suksinat |
ATC Kodu | H02AB04 |
Birim Miktar | 250 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Endokrin Sistem > MONO KORTİKOSTEROİDLER > Metil prednisolon sodyum suksinat |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |