Parenteral kortikosteroid tedavisi alan hastalarda nadir olarak anafilaktik reaksiyonlar olduğundan, özellikle herhangi bir ilaca karşı alerjik olduğu bilinen hastalara uygulama yapılmadan önce uygun önlemler alınmalıdır.
Kortikosteroidler sistemik mantar enfeksiyonlarını alevlendireceğinden, böyle enfeksiyonların varlığında amfoterisin B'ye bağlı ilaç reaksiyonlarının kontrolü gerekmedikçe kullanılmamalıdır.
Kortikosteroidler enfeksiyon bulgularını maskeleyebilir. İlaca bağlı sekonder adrenokortikal yetmezlik, dozajın aşamalı olarak azaltılması ile en aza indirgenebilir.
Uzamış kortikosteroid kullanımı; optik sinirlere zarar verme olasılığı olan posterior subkapsüler katarakt ve glokom oluşturabilir ve mantar ya da virüslere bağlı sekonder oküler enfeksiyonlara yol açabilir.
Kortizon ya da hidrokortizonun normal ya da yüksek dozları kan basıncını, tuz ve su retansiyonunu, potasyum atılımını artırır. Tüm kortikosteroidler kalsiyum atılımını artırır.
Kortikosteroidlerin immunosupresif dozlarını alan bireylerde canlı virüs aşısı (su çiçeği dahil) uygulanması kontrendikedir.
Kortikosteroidlerin aktif tüberkülozu olan hastalarda kullanımı, fulminan veya dissemine tüberküloz vakalarında sınırlı tutulmalı ve kortikosteroidler ancak uygun antitüberküloz tedavi ile birlikte kullanılmalıdır. Uzamış tedaviyi takiben, kortikosteroidlerin kesilmesi ateş, miyalji, artralji ve kendini kötü hissetme gibi semptomlarla karakterize kortikosteroid kesilmesi sendromuna yol açabilir.
Hipotiroidizm ve sirozu olan vakalarda kortikosteroidlerin etkileri artar. Kortikosteroid uygulanması sırasında psişik bozukluklar görülebilir.
Kortikosteroidler; perforasyon, apse veya diğer bir piyojenik enfeksiyon olasılığı olan nonspesifik ülseratif kolitli hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Aynı zamanda, kortikosteroidler; divertikülit, yeni intestinal anastomoz, aktif veya latent peptik ülser, böbrek yetmezliği, hipertansiyon, osteoporoz, akut glomerulonefrit ve myastenia gravisi olan hastalarda dikkatle kulanılmalıdır
Uzun süreli adrenokortikoid tedavisi hiperasidite veya peptik ülseri uyarabilir.
Hamile Kadınlarda Kullanımı: Kortikosteroidlerle yeterli insan üreme çalışmaları yapılmadığından bu ilaçların hamilelikte ya da çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanılması beklenen yararların anne ve embriyo ya da fetusa gelebilecek olası tehlikelerle karşılaştırılmasını gerektirir. Hamileliği sırasında önemli dozlarda kortikosteroid almış olan annelerden doğan bebekler hipoadrenalizm belirtileri açısından dikkatle gözlenmelidir.
Süt Veren Annelerde Kullanımı: Kortikosteroidler anne sütünde görünür ve büyümeyi baskılayabilir, endojen kortikosteroid yapımını etkileyebilir ya da başka istenmeyen etkilere yol açabilir. Kortikosteroidlerin farmakolojik dozlarını alan annelerin süt vermemeleri önerilmelidir.