PREVENAR 13/0.5 ml IM enjeksiyon için sus. içeren kul.hazır enjektör Farmakolojik Özellikler
{ Sakkarin + Crm 197 Tasiyici Protein }
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Pnömokokal aşılar ATC kod: J07AL02
Bir taşıyıcı proteine (CRM) konjuge pnömokokal polisakkaridlerden oluşan PREVENAR 13, T- hücresine bağlı immün yanıt ortaya çıkarmaktadır. Protein taşıyıcısına özgü T-hücreleri, B-hücresi yanıtının olgunlaşması için gerekli sinyalleri sağlamaktadır.
PREVENAR 13, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonundaki 7 pnömokokal kapsüler polisakkarid (4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F) ile birlikte ek olarak 6 polisakkarid (1, 3, 5, 6A, 7F, 19A) daha içermektedir ve tümü CRM taşıyıcı proteine konjuge durumdadır.
Hastalık yükü
6 hafta-5 yaş arası bebek ve çocuklar:
PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunun kullanıma sunulmasından önce Avrupa'da gerçekleştirilen serotip sürveyans çalışmalarına dayanılarak PREVENAR 13'ün, 5 yaşın altındaki çocuklarda IPH (Invazif Pnömokokal Hastalık)'a yol açan serotiplerin %73-100'ünü (ülkeye göre değişebilir) kapsadığı tahmin edilmektedir. Bu yaş grubunda serotip 1, 3, 5, 6A, 7F ve 19A, ülke, incelenen süre ve PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunun kullanımına bağlı olarak invazif hastalıkların %15,6'sı ile %59,7'sinden sorumludur.
Akut otitis media (AOM), farklı etiyolojilere sahip, sık rastlanan bir çocukluk çağı hastalığıdır. Klinik AOM epizodlarının %60-70'inden bakteriler sorumlu olabilir. S. pneumoniae, dünyada bakteriyel AOM'nın en sık görülen etkenlerinden biridir.
PREVENAR 13'ün, antimikrobiyal dirençli IPH'ye neden olan serotiplerin %90'ından çoğunu kapsadığı tahmin edilmektedir.
6-17 yaş arası çocuk ve adölesanlar:
6-17 yaş arası çocuk ve adölesanlarda pnömokokal hastalıkların insidansı düşüktür. Fakat altta yatan bir komorbidite durumunda morbidite ve mortalite riskinde artış oluşur.
18 yaş ve üstü erişkinler ve yaşlılar:
Pnömoni, erişkinlerde pnömokokal hastalıkların en sık görülen klinik formudur.
Avrupa'da raporlanan toplum kökenli pnömoni (TKP) ve IPH insidansı ülkeden ülkeye değişmekte olup, yaş ile orantılı olarak farklılık gösterir. 50 yaşından itibaren artmaya başlayıp en fazla 65 yaş ve üstü erişkinlerde görülür. S. pneumoniae TKP'nin en sık görülen nedenidir. Gelişmiş ülkelerde erişkinlerin hastaneye yatmasına neden olan TKP'nin yaklaşık olarak %30'undan sorumludur.
Bakteriyemik pnömoni (erişkinlerde IPH'nın yaklaşık %80'i), bakteriyemi (odağı olmadan) ve menenjit erişkinlerde IPH'nın en yaygın göstergesidir. Çocukluk aşılama programı kapsamında PREVENAR 13'ten önce PREVENAR 7V verilmesi sonucu oluşan sürveyans verilerine görePREVENAR 13 içindeki pnömokokal serotiplerin erişkinlerde görülen IPH'nın en az %50- 76'sından (ülkeye göre değişir) sorumlu olabilir.
Erişkinlerde TKP ve IPH riski bazı altta yatan kronik medikal durumlar (örn. anatomik ve fonksiyonel aspleni, diabetes mellitus, astım, kronik kardiyovasküler hastalık, kronik pulmoner hastalık, böbrek veya karaciğer hastalığı) ile de artabilir. En yüksek oranda bağışıklık sistemi baskılanmış olan HIV enfeksiyonunda veya malign hematolojik hastalığı olan bireylerde görülür.
Infantlar, çocuklar ve adölesanlarda PREVENAR 13 immünojenisite klinik çalışmaları
PREVENAR 13'ün IPH'lerden koruma etkililiği çalışılmamıştır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerildiği gibi, IPD'ye karşı etkinlik potansiyelinin değerlendirilmesi, koruyucu etkinliğin kanıtlanmış olduğu, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ile PREVENAR 13 arasında ortak olan yedi serotipe karşı bağışıklık yanıtlarının karşılaştırılmasına dayandırılmıştır (infantlar ve çocuklarda Prevenar (7 valanlı) etkililiği için aşağıya bakınız). Ek 6 serotipe karşı bağışıklık yanıtları da ölçülmüştür.
Primer üç-dozluk bebek serilerinden sonra bağışıklık yanıtları
Birçok Avrupa ülkesi ile ABD'de, iki randomize eşdeğer etkinlik çalışması da dahil olmak üzere (Almanya'da, 2, 3, 4 ayda primer serinin uygulandığı [006] ve ABD'de 2, 4, 6 ayda primer serinin uygulandığı [004]) farklı bağışıklama şemalarının kullanıldığı klinik çalışmalar düzenlenmiştir. Bu iki çalışmada pnömokokal bağışıklama yanıtları, primer serilerden bir ay sonra serum antipolisakkarid serotip spesifik IgG ≥0,35 mikrogram/mL olan gönüllülerin yüzdesi ve IgG geometrik ortalama konsantrasyonlarının (ELISA GMC'ler) karşılaştırılması dahil bir dizi eşdeğer etkinlik kriteri ile karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak, PREVENAR 13 ve PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunu alan gönüllülerin fonksiyonel antikor titreleri de (OPA) karşılaştırılmıştır. Ek altı serotip için bu değerler, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunu alanlarda ortak yedi serotip arasındaki en düşük yanıt ile karşılaştırılmıştır.
006 numaralı çalışmada, anti-polisakkarid konsantrasyonları≥0,35 mikrogram/mL olan bebeklerin yüzdesine göre belirlenen eşdeğer bağışıklık yanıtı karşılaştırılmıştır. Çalışma 004'te elde edilen bulgular benzerdir. PREVENAR 13 için eşdeğerlik (gruplar arasında 0,35 mikrogram/mL'de yanıt verenleri yüzdesine ilişkin farkın %95 GA alt sınırı>-%10'dur), hedefin ufak bir farkla ulaşılamadığı çalışma 006'da serotip 6B ve çalışma 004'te 6B ve 9V hariç, ortak yedi serotipin tümü için gösterilmiştir. Yedi ortak serotipin tümü, IgG ELISA GMC'leri için önceden tanımlanmış olan eşdeğerlik kriterini karşılamıştır. PREVENAR 13, ortak 7 serotip için PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonuna kıyasla, hafifçe daha düşük seviyede olmakla birlikte karşılaştırılabilir antikor düzeyleri sağlamıştır. Bu farklılıkların klinik önemi bilinmemektedir.
Antikor konsantrasyonları≥0,35 mikrogram/mL'ye ulaşan bebeklerin oranı ile IgG ELISA GMC'lerinin karşılaştırılmasına dayandırılan eşdeğerlik, çalışma 006'da ek 6 serotip için, çalışma 004'te ise serotip 3 haricinde altı serotipten 5'i için karşılanmıştır. Serotip 3 için, serum IgG ≥0,35 mikrogram/mL olan PREVENAR 13 uygulanmış bebeklerin yüzdesi %98,2 (çalışma 006) ve
%63,5'tir (çalışma 004).
PREVENAR 13, çalışma 004 ve 006'da aşıdaki 13 serotipin tümüne karşı fonksiyonel antikorlar açığa çıkarmıştır. Gruplar arasında, ortak 7 serotip için OPA titreleri ≥1:8 olan gönüllülerin oranı açısından hiçbir farklılık yoktur. Yedi ortak serotipin her biri için, PREVENAR 13 alan bebeklerin>%96 ve>%90'ı, sırasıyla çalışma 006 ve 004'te primer serilerden bir ay sonra ≥1:8 OPA titrelerine ulaşmıştır.
Çalışma 004/006'da PREVENAR 13 ek 6 serotipin her biri için primer serilerden bir ay sonra %91,4 ile %100 oranında ≥1:8 OPA titreleri sağlamıştır. Serotip 1, 3 ve 5 için fonksiyonel antikor (OPA) geometrik ortalama titreleri, diğer ek serotiplerin her biri için elde edilen titrelerden daha düşüktür; koruyucu etkililiğe ilişkin bu gözlemin klinik önemi bilinmemektedir.
İnfantlarda iki-dozluk primer serilerden sonra bağışıklama yanıtları
İnfantlarda iki dozdan sonra elde edilen immünojenisite, dört çalışmada dokümante edilmiştir. İkinci dozdan bir ay sonra ≥0,35 mikrogram/mL düzeyinde bir pnömokokal anti-kapsüler polisakkarid IgG konsantrasyonuna ulaşılan bebeklerin yüzdesi, 13 aşı serotipinden 11'inde %79 ,6-%98,5 arasında değişmektedir. İki ve dört ay rejiminin kullanıldığı çalışmaların tümünde serotip 6B (%27 ,9 ile
%57,3) ve 23F (%55,8 ile %68,1) için bu antikor konsantrasyon eşiğine ulaşan bebeklerin oranı, 3, 5 ay rejiminin kullanıldığı bir çalışmada serotip 6B için elde edilen %58 ,4 ve 23F için elde edilen
%68,6'dan düşüktür. Rapel dozundan sonra, 6B ve 23F dahil aşıdaki tüm serotiplere karşı elde edilen bağışıklık yanıtları, iki dozluk bir primer seri ile yapılan uygun bağışıklama ile uyumludur. İngiltere'de yapılan bir çalışmada, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ve PREVENAR 13 kollarında 6B ve 23F dahil tüm serotiplere karşı, iki ve dört aydaki primer serilerden ve 12 aydaki rapel dozundan sonra elde edilen fonksiyonel antikor (OPA) yanıtları karşılaştırılabilir düzeydedir. PREVENAR 13 alanlarda, OPA titresi ≥1:8 olanların oranı, primer serilerden sonra en az %87 ve rapel dozundan sonra en az %93'tür. Serotip 1, 3 ve 5 için OPA geometrik ortalama titreleri, diğer ek serotiplerin her biri için elde edilen titrelerden daha düşüktür; bu gözlemin klinik önemi bilinmemektedir.
İki-doz ve üç-dozluk primer serilerden sonra rapel yanıtları
Rapel dozundan sonra, 13 serotipin tümü için antikor konsantrasyonları rapel öncesi düzeylere göre yükselmiştir. Rapel sonrası antikor konsantrasyonları, 12 serotip için primer bebek serilerinden sonra elde edilen düzeyden daha yüksektir. Bu gözlemler, uygun bağışıklama (bağışıklama belleğinin indüksiyonu) ile uyumludur. Rapel dozundan sonra serotip 3 için bağışıklık yanıtı, primer bebek serilerinden sonra görülenlerden daha yüksek bulunmamıştır; serotip 3 bağışıklık belleğinin indüksiyonuna ilişkin bu gözlemin klinik önemi bilinmemektedir.
İki doz veya üç doz primer bebek serilerinin ardından uygulanan rapel dozundan sonra elde edilen antikor yanıtları, 13 aşı serotipinin tümü için karşılaştırılabilir düzeydedir.
7 ay-5 yaş arasındaki bebek ve çocuklarda uygulanan yaşa uygun bağışıklama şemaları (bölüm 4.2'de anlatıldığı şekilde), 13 serotipin her biri için en az üç dozluk primer bebek serilerinde elde edilenlerle karşılaştırılabilir düzeyde antikapsüler polisakkarid IgG antikor yanıtları ile sonuçlanmıştır.
4 doz PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu (PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ile 3 doz infant serisi ve takiben 12. ayda PREVENAR 13) ya da 4 doz PREVENAR 13'ten en az 2 yıl sonra tek doz PREVENAR 13 alan sağlıklı çocuklarda yapılan bir çalışmada antikor devamlılığı ve bağışıklık hafızası değerlendirilmiştir.
PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu veya PREVENAR 13 ile aşılanma hikayesinden bağımsız olarak yaş ortalaması 3,4 olan çocuklara uygulanan tek doz PREVENAR 13, hem ortak 7 serotip için hem de ilave 6 serotip için güçlü bir antikor cevabı indüklemiştir.
PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunun 2000 yılındakullanımasunulmasından sonra elde edilen pnömokokal hastalığı sürveyans verileri, bebeklikte PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ile elde edilen bağışıklığın zaman içinde azaldığını göstermemektedir.
Preterm bebekler
2, 3, 4 ve 12 aylıkken uygulanan PREVENAR 13'ün güvenliliği ve immünojenisitesi yaklaşıkprematüre doğmuş 100 bebek (ortalama Tahmini Gebelik Yaşı [TGY], 31 hafta; aralık 26- 36 hafta) değerlendirilmiş ve zamanında doğmuş yaklaşık 100 bebekle (ortalama TGY, 39 hafta; aralık 37-42 hafta) karşılaştırılmıştır.
Preterm ve term bebeklerde bağışıklık yanıtları, seri bebek aşılarından 1 ay sonra pnömokokal polisakkarid IgG bağlayıcı antikor konsantrasyonu≥0,35 mikrogram/mL olan denek oranı kullanılarak karşılaştırılmıştır. PREVENAR 13 ile PREVENAR'ın immünojenisite karşılaştırmalarında kullanılan bu yaklaşım WHO (Dünya Sağlık Örgütü) kılavuzlarına dayanmaktadır.
Preterm grubunda seri aşılardan 1 ay sonra serotip 5 (%71,7), 6A (%82,7) ve 6B (%72,7) dışında pnömokokal polisakkarid IgG bağlayıcı antikor konsantrasyonu≥0,35 mikrogram/mL olan denek oranı %85'in üzerindedir. Bu 3 serotip ile preterm bebekler arasında yanıt alınan denek oranı term bebeklere göre belirgin şekilde daha düşüktür. Oyun çağı çocuklarına uygulanan dozdan yaklaşık bir ay sonra, her grupta aynı antikor konsantrasyon eşiğine ulaşan denek oranı, serotip 3 (preterm bebeklerde %71 ve term bebeklerde %79) dışında>%97'dir. Preterm bebeklerde tüm serotiplerle immünolojik hafıza sağlanıp sağlanmadığı bilinmemektedir. Genellikle, serotipe özgü IgG GMC'ler preterm bebeklerde term bebeklere göre daha düşüktür.
Seri aşılardan sonra OPA GMT'ler, preterm bebeklerde daha düşük olan serotip 5 dışında term bebekler ile preterm bebeklerde benzerdir. Seri bebek dozlarına göreli oyun çağı çocuklarına uygulanan dozdan sonra OPA GMT'ler term bebeklerde 13 serotipten 10'una (1, 3, 4, 5, 6A, 7F, 9V, 18C, 19A ve 23F) kıyasla preterm bebeklerde 13 serotipin 4'ünde (4, 14, 18C ve 19F) benzer veya daha düşük ve 6'sında (1, 3, 5, 7F, 9V ve 19A) istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksektir.
PREVENAR 7V ile tam olarak bağışıklık kazanmış çocuklar (12-59 ay)
PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunun (2 ya da 3 doz primer seri aşıya ek olarak rapel) ile tam olarak bağışıklık kazanmış kabul edilen çocuklarda tek doz PREVENAR 13 uygulandıktan sonra serum IgG düzeyleri ≥0,35 mikrogram/mL ve OPA titreleri ≥1:8 olan çocuk oranı en az %90'dır. Yinede, PREVENAR 13 ile önceden en az bir kez aşılanmış çocuklar ile kıyaslandığında 6 ek serotipten 3'ünde (serotip 1, 5 ve 6A) daha düşük IgG GMC ve OPA GMT elde edilmiştir. Düşük GMC ve GMT'lerin klinik açıdan önemi halen bilinmemektedir.
Aşılanmamış çocuklar (12-23 ay)
Aşılanmamış çocuklarda (12-23 ay) PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ile yürütülen çalışmalarda, 6B ve 23F için 3 doz seri bebek aşıları ile sağlananlara benzer serum IgG konsantrasyonları sağlamak için 2 doz gerektiği belirlenmiştir.
5-17 yaş arası çocuk ve adölesanlar
%17,4'ü astım hastası olan (pnömokokal enfeksiyonlara daha yatkın) 592 sağlıklı çocuk ve adölesanların katıldığı açık etiketli bir çalışmada PREVENAR 13 tüm 13 serotipe karşı bağışıklık cevabı sağlamıştır. Daha önce en az bir doz PREVENAR ile aşılanmış 5–10 yaş arası çocuklara ve daha önce hiç pnömokokal bir aşı ile aşılanmamış 10-17 yaş arası çocuk ve adölesanlara bir doz PREVENAR 13 verilmiştir.
Hem 5-10 yaş arası çocukların hem de 10-17 yaş arası çocuk ve adölesanların PREVENAR 13'e verdiği bağışıklık cevabı PREVENAR ile ortak 7 serotipte ve 2, 4, 6 ve 12-15. aylarda bebeklere uygulanan 4. doz sonrası serum IgG ile ölçülen bağışıklık cevabı ile karşılaştırıldığında PREVENAR 13'te olan diğer 6 ek serotipte PREVENAR 7V'den düşük değildir.
10-17 yaş arası çocuk ve adölesanlarda aşılamadan bir ay sonraki OPA GMT'ler 5-10 yaş grubunun OPA GMT'lerinden 13 serotipin 12'sinde (serotip 3 hariç) eşit veya yüksektir.
Subkutan uygulamadan sonra bağışıklık yanıtları
Subkutan yoldan uygulanan PREVENAR 13; 2, 4, 6 ve 12-15. aylarda toplam 4 doz alan 185 sağlıklı Japon bebek ve çocukları ile yürütülen karşılaştırmasız çalışmada değerlendirilmiştir. Çalışmada güvenlilik ve immünojenisitenin genellikle kas içi uygulama çalışmalarında yapılan gözlemlerle benzerliği kanıtlanmıştır.
PREVENAR 13 Etkinliği
Invazif Pnömokokal Hastalık
İngiltere Halk Sağlığı Kurumu tarafından yayımlanan veriler, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunun primer 2 dozluk bebek serisi ve ikinci yıldan itibaren verilen rapel doz aşılamasının başlamasından 4 yıl sonra %94 aşılama oranı ile İngiltere ve Galler Bölgesi'ndeki 7 aşı serotipinin neden olduğu hastalıkta %98 oranında (%95 GA 95-99) azalma meydana geldiğini göstermiştir. Akabinde PREVENAR 13'e geçilmesinden dört yıl sonra, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunda bulunan ortak 7 serotipe bağlı IPH insidansında, 2 yaş altı çocuklarda %76 ve 5-14 yaş arası çocuklarda %91 arasında değişen oranda azalma görülmüştür. PREVENAR 13'teki 5 ilave serotipin her biri için görülen serotipe spesifik azalmalar (serotip 5'e bağlı IPH vakası gözlenmemiştir) yaş grubuna göre Tablo 1'de gösterilmiş olup, 5 yaş altındaki çocuklarda %68 (serotip 3) ila %100 (serotip 6A) arasında değişmektedir. Aşılamanın etkisindeki azalmalar, PREVENAR 13'le aşılanmamış olan daha büyük yaş gruplarında da gözlenmiştir (dolaylı etki).
Tablo 1: İngiltere ve Galler'deki 2013/14 dönemi ile 2008/09-2009/10 (2008/10) dönemi karşılaştırıldığında serotip spesifik vaka sayısı ve IPH insidansında yaş gruplarına göre azalma | |||||||||
| <5 yaş | 5 - 64 yaş | ≥65 yaş | ||||||
| 2008-10 | 2013/14 | %Insidans azalması (%95 GA* | 2008-10 | 2013/14 | %Insidans azalması (%95 GA*) | 2008- 10 | 2013/14 | % Insidans azalması (%95 GA* |
PREVENAR 13 tarafından kapsanan ek serotipler | |||||||||
1 | 59 (54) | 5 (5) | %91
(%98- %68)** | 458 (382) | 77 (71) | %83
(%88- %74)** | 102 (89) | 13 (13) | %87
(%94- %72)** |
3 | 26 (24) | 8 (8) | %68
(%89-%6) | 178 (148) | 73 (68) | %59
(%72- %38)** | 256 (224) | 143 (146) | %44
(%57- %27)** |
6A | 10 (9) | 0 (0) | %100
(%100- %62)** | 53 (44) | 5 (5) | %90
(%97- %56)** | 94 (82) | 5 (5) | %95
(%99- %81)** |
7F | 90 (82) | 8 (8) | %91 | 430 (361) | 160 (148) | %63 | 173 (152) | 75 (77) | %56 |
|
|
| (%97- %74)** |
|
| (%71- %50)** |
|
| (%70- %37)** |
19A | 85 (77) | 7 (7) | %91
(%97- %75)** | 225 (191) | 104 (97) | %54
(%65- %32)** | 279 (246) | 97 (99) | %65
(%75- %53)** |
* %95 GA, 2000-06 pre-PREVENAR tüm IPH verilerinin modellemesinden görülen 2,1'in aşırı dağılımına dayalı bir Poisson aralığından yükseltildi. ** p=0,002 iken 6A'yı kapsaması için p<0,005 |
Otitis media (OM)
İsrail'de gerçekleştirilmiş ve yayınlanmış bir çalışmada 2 dozluk primer seriye ilave ikinci yıldan itibaren yapılan rapel doz aşılama ile, 2 yaşından küçük OM'li İsrailli çocuklarda orta kulak sıvısından yapılan timpanosentez ile kültüre dayalı popülasyon bazlı aktif sürveyans sisteminde 13V'li aşının OM üzerindeki etkisi gösterilmiştir.
PREVENAR 7V'ın ve ardından PREVENAR 13'ün kullanımını takiben PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunun serotipleri artı serotip 6A için 1000 çocukta (%95) insidans oranı 2,1'den 0,1'e, PREVENAR 13'te ise diğer 1, 3, 5, 7F ve 19A serotipleri için 1000 çocukta (%89) 0,9'dan 0,1'e gerilemiştir. OM'nin 1000 çocuk (%78) başınayıllık genel pnömokokalinsidans oranı 2004 Temmuz (PREVENAR 7V başlanmadan önce) ve Haziran 2013 (PREVENAR 13 başladıktan sonra) arasında 9,6'dan 2,1'e düşmüştür.
Pnömoni
Fransa'da gerçekleştirilen ve PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonundan PREVENAR 13'e geçiş öncesi ve sonrasındaki dönemleri karşılaştıran çok merkezli gözlemsel bir çalışmada, acil servisteki yaşları 1 ay ila 15 yıl arasında değişen çocuklardaki toplum kaynaklı pnömoni (TKP) vakalarının tümünde %16 oranında (2060'tan 1725'e) düşüş saptanmıştır. Plevral effüzyonlu TKP vakalarında
%53 (167'den 79'a) (p<0,001), mikrobiyolojik olarak doğrulanan pnömokokal TKP vakalarında ise
%63 (64'ten 24'e) (p<0,001) oranında azalma meydana gelmiştir. PREVENAR 13 ile aşılamanın başlamasından sonraki ikinci yılda PREVENAR 13'teki 6 ilave serotipe bağlı TKP vakalarının toplam sayısı 27 izolattan 7 izolata (%74) gerilemiştir.
Tüm nedenlere dayalı pnömoni vakalarındaki en belirgin azalma, daha küçük yaştaki aşılı<2 yaş grubu ve 2 ila 5 yaş arası grup için sırasıyla %31,8 (757 olgunun 516'sı) ve %16,6 (833 olgunun 695'i) olarak meydana gelmiştir. Daha büyük yaşta ve ağırlıklı olarak aşısız çocuklardaki (>5 yaş) insidans oranı çalışma süresince değişmemiştir.
PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ve ardından PREVENAR 13'ün, İsrail'in güneyindeki 5 yaş altı çocuklarda etkisini göstermek amacıyla 2 doz başlangıç serisi ve ikinci yaş rapel doz kullanılarak yapılan bir devam eden sürveyans sisteminde (2004-2013) PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu başlanmadan önceki döneme kıyasla PREVENAR 13'ün başlanmasını takiben alveoler TKP'ye bağlı hastaneye yatışlarda %32 (%95 GA 39-22) ve ayaktan vizitelerde %68 (%95 GA 73-61) oranlarında azalma meydana gelmiştir.
PREVENAR 13'ün nazofaringeal taşınma üzerindeki etkisi
Fransa'da akut otitis media öyküsü olan çocuklarla yapılan bir gözlemsel çalışmasında, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ve akabinde PREVENAR 13'ün uygulanmasının ardından
pnömokokal serotiplerin nazofaringeal (NP) taşıyıcılığındaki değişiklikler değerlendirilmiştir. PREVENAR 13, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ile karşılaştırıldığında kombine 6 ek serotipin (ve serotip 6C) ve tek serotipler 6C, 7F, 19A'nın NP taşıyıcılığını anlamlı düzeyde azaltmıştır. Aynı zamanda serotip 3 için de taşıyıcılıkta bir azalma görülmüştür (%1 ,1'e karşı %2,5; p=0,1). Serotip 1 ve 5 için bir taşıyıcılık gözlenmemiştir.
Konjuge pnömokokal aşılamasının nazofaringeal taşıyıcılığa etkisi, İsrail'de 2, 4, 6 ve 12 aylıkken PREVENAR 13 veya PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu uygulanan bebeklerle yapılan randomize çift kör bir çalışmada değerlendirilmiştir. PREVENAR 13, PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ile karşılaştırıldığında kombine 6 ek serotipin (ve serotip 6C) ve tek serotipler 1, 6A, 6C, 7F, 19A'nın yeni tanımlanmış NP taşıyıcılığını anlamlı düzeyde azaltmıştır. Serotip 3'te azalma görülmemiştir, serotip 5'te etkinin değerlendirilmesi için ise kolonizasyonun çok düşük olduğu bildirilmiştir. Kalan 7 ana serotipten 6'sı için, her iki aşı grubunda da benzer NP taşıyıcılık oranları gözlenmiştir; serotip 19F için anlamlı bir azalma gözlenmiştir.
Bu çalışmada, bir dizi antibiyotiğe karşı duyarlı olmayan S. pneumoniae serotipleri 19A, 19F ve 6A'nın azalmış oldukları kaydedilmiştir. Bu azalmalar, serotipe ve antibiyotiğe bağlı olarak %34 ila
%62 oranları arasında değişmektedir.
PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunun bebekler ve çocuklarda koruyucu etkililiği
PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonunun etkililiği Northern California Kaiser Permanente (NCKP) çalışması ile Finlandiya Otitis Media çalışması (FinOM) olarak iki büyük çalışmada değerlendirilmiştir. Çalışmaların her ikisi de randomize, çift-kör, aktif-kontrollü çalışmalar olup bebeklere 2, 4, 6 ve 12-15. aylarda olmak üzere dört dozluk seriler şeklinde PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu ya da kontrol aşısı (NCKP, meningokokal serogrup C CRM-konjuge [MnCC] aşısı; FinOM, hepatit B aşısı) uygulanmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen etkinlik sonuçları (invazif pnömokokal hastalık, pnömoni ve akut otitis media için) aşağıda sunulmaktadır (Tablo 2):
Tablo 2: PREVENAR'ın 7V içeren formülasyonu etkililiğinin özeti | |||
Test | N | VE | %95 GA |
NCKP: Aşı-serotipine bağlı IPD | 30,258 | %97 | 85-100 |
NCKP: Toraks röntgeninde anormallik ile birlikte klinik pnömoni | 23,746 | %35 | 4-56 |
NCKP: Akut Otitis Media (AOM) Toplam epizodlar Tekrarlayan AOM (6 ayda 3 epizod veya 1 yılda 4 epizod) Tekrarlayan AOM (6 ayda 5 epizod veya 1 yılda 6 epizod) Timpanostomi tüpü yerleştirilmesi | 23,746 |
%7 %9 %23 %20 |
4-10 3-15 7-36 2-35 |
FinOM: AOM Toplam epizodlar Tüm pnömokokal AOM Aşı-serotipine bağlı AOM | 1,662 |
%6 %34 %57 |
-4-16 21-45 44-67 |
65 yaş ve üzeri erişkinlerde etkililik çalışmaları
Aşı tipi pnömokokal TKP ve IPH'ye karşı etkililik Hollanda'da büyük çaplı, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma ile (toplum kaynaklı pnömoni bağışıklama çalışması-CAPİTA) değerlendirilmiştir. 65 yaş ve üstü 84,496 denek 1:1 randomizasyon ile PREVENAR 13 veya plasebo ile tek doz aşılanmışlardır.
CAPİTA çalışması demografik özellikleri ve sağlık durumları açısından aşılamayaihtiyacı olanlardan farklılık gösteren 65 yaş ve üzeri gönüllüleri kapsamaktadır.
Bu popülasyonun yaklaşık %2'sinde hastaneye yatırılmaya neden olan, akciğer filmi ile konfirme pnömoninin ilk epizodu tanımlanmış olup (n=1,814 denek) bunların 329'u pnömokokal TKP ve protokol gereği ve modifiye edilmiş tedavi amaçlı (mITT) popülasyonda 182 vakada AT (aşı serotipi) pnömokokal TKP'dir. Primer sonlanım noktası (protokol gereği popülasyon) açısından %45,56 etkililikle sonuçlanan (%95,2 GA, 21,82–62,49; p=0,0006) 139 (49 PREVENAR 13:90 Plasebo) AT- TKP ilk epizodu belirlenmiştir.
Etkililik aynı zamanda protokol gereği popülasyonda iki sekonder sonlanım noktasına göre de kanıtlanmıştır. Bakteriyemik olmayan/invazif olmayan (NB/NI) pnömokokal TKP Sekonder sonlanım noktasında %45,00 etkililikle sonuçlanan (%95,2 GA, 14,21–65,31; p=0,0067) 93 (33 PREVENAR 13:60 Plasebo) vakada NB/NIVT pnömokokal TKP ilk epizodu görülmüştür. IPH Sekonder sonlanım noktasında %75,00 etkililikle sonuçlanan (%95,2 GA, 41,06–90,87; p=0,0005) 35 (7 PREVENAR 13:28 Plasebo) vakada VT IPD ilk epizodu görülmüştür.
AT pnömokokal TKP, NB/NI AT pnömokokal TKP ve AT-IPH'nın ilk epizoduna karşı koruyucu etkililik süresi 4 yıllık çalışma boyunca uzamıştır.
Çalışma alt gruplarında etkililiğin kanıtlanması için tasarlanmamıştır ve 85 yaş ve üstü denek sayısı bu yaş grubunda etkililiğin kanıtlanması için yeterli değildir.
Klinik TKP'ye (CAPİTA çalışmasında tanımlanmıştır ve radyolojik infiltrat veya etiyolojik doğrulama olmaksızın klinik bulgulara dayanmıştır) karşı aşağıdaki toplum kaynaklı çıktıları tahmin etmek için bir post-hoc analizi kullanılmıştır.
IRR aynı zamanda aşı ile önlenebilir hastalıkların insidansına (aşı ile önlenebilir hastalık olguları / 100,000 insan gözlem yılı) kasteder.
Erişkinlerde (≥18 yaş) PREVENAR 13 immünojenisite klinik çalışmaları
Erişkinlerde, korumanın başladığı serotipe özgü pnömokokal polisakkarid IgG bağlayıcı antikor konsantrasyonu için bir antikor eşik değeri tanımlanmamıştır. Tüm pivot klinik çalışmalarda invazif pnömokokal hastalık ve pnömoniye karşı potansiyel etkililiğin değerlendirilmesinde gösterge olarak bir serotipe özgü opsonofagositoz deneyi (OPA) kullanılmıştır. Her aşılamadan 1 ay sonra ölçülen geometrik ortalama OPA titreleri (GMT) hesaplanmıştır. OPA titreleri, pnömokokların sağ kalımını en az %50 oranında azaltan en yüksek serum dilüsyonunun tersi olarak ifade edilmektedir.
PREVENAR 13 pivot çalışmaları 13 serotip için fonksiyonel OPA antikor yanıtlarının aşılama yapıldıktan 1 ay sonra ruhsatlandırılmış 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı ile ortak 12 serotipe [1, 3, 4, 5, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 23F] eşdeğer olduğunu ve bazı serotiplerde ise üstün olduğunu göstermek için tasarlanmıştır. PREVENAR'a özgü olan serotip 6A'ya alınan yanıt spesifik OPA titresi aşılama öncesi düzeylerin üzerinde 4 kat artış belirlenerek değerlendirilmiştir.
Avrupa ve ABD'de yaşları 18 ile 95 arasında değişen farklı yaş gruplarında PREVENAR 13'ün immünojenisitesinin değerlendirildiği beş klinik çalışma yürütülmüştür. Halen PREVENAR 13 ile yürütülen klinik çalışmalar, çalışmaya katılmadan 5 yıl önce bir veya daha fazla 23-valan pnömokokalpolisakkaridaşısı ile aşılanmış 65 yaş üzeri erişkinler de dahil 18 yaş ve üzeri erişkinlere ait immünojenisite verileri sağlamaktadır. Her çalışmaya sağlıklı erişkinler ve bireyleri pnömokokal enfeksiyonu (örn. Kronik Kardiyovasküler hastalık, astım dahil kronik pulmoner hastalık, renal bozukluklar ve diyabet mellitus, alkolik karaciğer hastalığı dahil kronik karaciğer hastalığı) geçirmelerine yatkın hale getiren altta yatan stabil bir hastalığı olan immünkompetan erişkinler ve sigara ve alkol tüketimi gibi risk faktörleri olan erişkinler dahil edilmiştir.
PREVENAR 13'ün immünojenisite ve güvenliliği daha önce pnömokokal polisakkarid aşısı ile aşılanmış olanlar dahil 18 yaş ve üstü erişkinlerde kanıtlanmıştır.
PPSV23 ile aşılanmamış erişkinlerde gerçekleştirilen klinik çalışmalar
ABD'de PREVENAR 13 için yapılan kontrollü modifiye çift kör bir klinik çalışmada (Çalışma 1), PREVENAR 13 ya da PPSV23 alacak, yaşları 60 ila 64 arasında değişen daha önce PPSV23 ile aşılanmamış erişkinler rastgele seçilmiştir (1:1). Buna ek olarak, yaşları 50 ila 59 ve 18-49 yaş arasında değişen erişkinler çalışmaya alınmış ve bu kişilere 1 doz PREVENAR 13 (açık etiketli) verilmiştir.
Yaşları 60 ila 64 arasında değişen erişkinlerde, PREVENAR 13 tarafından oluşturulan OPA GMT'leri, her iki aşıda ortak 12 serotip için PPSV23 tarafından oluşturulanlara eşit veya daha fazla olmuştur. 9 serotip için OPA titrelerinin PREVENAR 13 ile aşılanan kişilerde istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha fazla olduğu gösterilmiştir.
Yaşları 50 ila 59 arasında değişen erişkinlerde PREVENAR 13 tarafından oluşturulan OPA antikor GMT'leri, 13 serotipin tamamı için yaşları 60 ila 64 arasında değişen erişkinlerde PREVENAR 13 tarafından oluşturulan ilgili OPA antikor GMT'lerine eşit etkinlikte bulunmuştur. 9 serotiple ilgili bağışıklık yanıtları yaşa bağlıdır ve 50-59 yaşındaki erişkinlerde 60-64 yaşındaki erişkinlere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha fazladır.
Tek doz PREVENAR 13 alan 50 yaş ve üstü yetişkinlerde 6A serotip için OPA titreleri tek doz PPSV23 alan 60 yaş ve üstü yetişkinlere nazaran anlamlı ölçüde daha fazladır.
Daha önce PPSV23 ile aşılanmış erişkinlerde gerçekleştirilen klinik çalışmalar
PREVENAR 13 ve 23-valanlı pnömokokal polisakkarid aşısına alınan bağışıklık yanıtları çalışmaya katılmadan en az 5 yıl önce tek doz pnömokokal polisakkarid aşısı olan 70 yaş ve üstü erişkinlerde birebir kafa kafaya karşılaştırma çalışmasında karşılaştırılmıştır.
Klinik çalışma başlamadan en az 5 yıl önce pnömokokal polisakkarid aşısı olmuş erişkinlerde 12 ortak serotip için PREVENAR 13 ile elde edilen OPA GMT değerleri 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı ile elde edilen değerlerle eşdeğerdir. Ayrıca, bu çalışmada 12 ortak serotipin 10'unda OPA GMT değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha fazla olduğu belirlenmiştir. PREVENAR 13 ile aşılandıktan sonra serotip 6A'ya alınan bağışıklık yanıtları 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısına göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha fazladır.
Klinik çalışma başlamadan en az 5 yıl önce 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı olmuş 70 yaş ve üstü erişkinlerde PREVENAR 13 aşısı yapıldıktan bir yıl sonra OPA titreleri aşılamadan bir ay sonrasına göre düşmüş olsa da tüm serotiplerde OPA titreleri başlangıç düzeylerine göre yüksek olmaya devam etmiştir.
PPSV23 ile aşılanmamış erişkinlerde art arda PREVENAR 13 ve PPSV23 aşılaması klinik çalışması
Yaşları 60 ila 64 arasında değişkenlik gösteren PPSV23 ile aşılanmamış erişkinlerde gerçekleştirilen randomize bir klinik çalışmada (Çalışma 3), 223 kişiye önce PPSV23 ve bir sene sonra da PREVENAR 13 (PPSV23/PREVENAR 13) ve 478 kişiye sadece PREVENAR 13 verilmiştir. OPA antikor titreleri PREVENAR 13 aşılamasından 1 ay sonra ölçülmüştür.
PPSV23'ten bir sene sonra PREVENAR 13 ile aşılananlara OPA GMT'ler, sadece PREVENAR 13 ile aşılananlarla karşılaştırıldığında azalmıştır. Buna benzer olarak, Çalışma 2'de önceden PPSV23 ile aşılanmış ≥70 yaşındaki erişkinlerde yapılan araştırma amaçlı analizlerde, sadece PREVENAR 13 ile aşılananlarla karşılaştırıldığında PPSV23'ten bir yıl sonra PREVENAR 13 ile aşılanmada OPA GMT'lerin azaldığı gözlenmiştir.
Ayrıca Çalışma 3'te, 266 kişi PREVENAR 13 ve bir yıl sonrasında PPSV23 ile aşılanmıştır (PREVENAR 13/PPSV23). PREVENAR 13'ten bir yıl sonra uygulanan PPSV23'ün ardından OPA antikor GMT'leri (PREVENAR 13/PPSV23), 12 ortak serotip için PPSV23 tek dozundan (N=237) sonrakilere düşük bulunmamıştır [GMT oranı (PPSV23'ye göre PREVENAR 13/PPSV23) için %95 GA alt limiti >0,5 olmuştur]. Yaşları 60 ila 64 arasında değişen PPSV23 ile aşılanmamış erişkinlerde gerçekleştirilen Çalışma 1'de, 108 kişiye PPSV23'ten 3,5 ila 4 yıl sonra PPSV23 verilmiş (PREVENAR 13/PPSV23) ve 414 kişiye tek doz PPSV23 verilmiştir. Çalışma 3'teki bir yıllık doz uygulama süresiyle karşılaştırıldığında genel olarak serotipe özgü daha yüksek OPA GMT oranları [(PREVENAR 13/PPSV23) /PPSV23] gözlenmiştir.
PPSV23 ile aşılanmamış erişkinlerde mevsimsel üç valanlı influenza aşısı (TIV) ile eş zamanlı uygulanmış PREVENAR 13'ü değerlendirme klinik çalışmaları
İki randomize, çift kör klinik çalışma; yaşları 50 ila 59 arasında değişen PPSV23 aşılanmamış erişkinlerde (ABD'de gerçekleştirilen Çalışma 5) ve ≥65 yaşındaki erişkinlerde (Avrupa'da gerçekleştirilen Çalışma 6) inaktif TIV (Sonbahar 2007/Bahar 2008 TIV, A/H1N1, A/H3N2 ve B suşları) ile eş zamanlı uygulanan PREVENAR 13'ün immünojenisitesini değerlendirmiştir.
Her bir klinik çalışmada, bir gruba aynı anda PREVENAR 13 ve TIV ve bunun ardından yaklaşık bir ay sonra plasebo verilmiştir. Diğer gruba, aynı anda TIV ve plasebo ve yaklaşık bir ay sonra da PREVENAR 13 verilmiştir.
TIV tarafından oluşturulan antikor yanıtları, TIV aşılamasından bir ay sonra hemaglütinasyon inhibisyon tayini (HAI) yoluyla ölçülmüştür. Her TIV suşu için HAI titresinde ≥4 kat artış görülen (yanıt veren) olguların oranı, aşılamadan 1 ay sonra değerlendirilmiştir. İki grup arasındaki (eşlik eden eksi (TIV+Plasebo)) yanıt verenlerin oranlarındaki farklılık için %95 GA alt limiti-%10'dan daha fazlaysa, her bir TIV aşı antijeni için daha düşük olmadığı gösterilmiştir.
Yaşları 50 ila 59 arasında değişen olgularda, sadece TIV ile karşılaştırıldığında TIV ile eş zamanlı uygulanan PREVENAR 13'ten sonra 3 TIV suşunun her biri için daha düşük olmadığı gösterilmiştir.
≥65 yaşındaki olgularda, A/H1N1 ve B-suşları için daha düşük olmadığı gösterilirken-%10,4 değerinde %95 GA alt limiti olan A/H3N2 için gösterilmemiştir.
Çalışmalar ayrıca, sadece PREVENAR 13 uygulamasına kıyasla PREVENAR 13'ün TIV ile eş zamanlı uygulanması durumunda PREVENAR 13 antikor yanıtlarını değerlendirmiştir. Antipolisakkarid bağlayıcı antikor yanıtları (IgG), bir olgu alt grubunda PREVENAR 13 aşılamasından bir ay sonra ELISA IgG ile ölçülmüştür. IgG GMC oranları için 2 yönlü %95 GA alt limitinin (Sadece PREVENAR 13'e göre PREVENAR 13 + TIV) >0,5 olması halinde, daha düşük olmadığı gösterilmiştir. Bir post-hoc analizde, OPA antikor yanıtları aynı kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir.
Yaşları 50 ila 59 arasında değişen olgularda ELISA ile ölçülen PREVENAR 13 IgG antikor yanıtları, sadece PREVENAR 13 uygulaması ile karşılaştırıldığında TIV ile eş zamanlı uygulanan PREVENAR 13'ten sonra 13 serotipin tamamı için daha düşük olmamıştır ve OPA GMT oranlarındaki bu durum, 13 serotipten 8'i için de gözlenmiştir.
≥65 yaşındaki olgularda ELISA ile ölçülen PREVENAR 13 IgG antikor yanıtları, sadece PREVENAR 13 uygulaması ile karşılaştırıldığında TIV ile eş zamanlı uygulanan PREVENAR 13'ten sonra 13 serotipten 12'si için eşit veya daha fazla olmuştur ve OPA GMT oranlarının eşit veya fazla oluşu, 13 serotipten 10'u için gözlenmiştir.
Özel popülasyonlar ile ilgili ek bilgi:
Aşağıda belirtilen hastalıklara sahip kişilerde pnömokokal hastalığı riski artmaktadır. Bu özel popülasyonlarda PREVENAR 13'ün sağladığı antikor düzeylerinin klinik önemi bilinmemektedir.
Orak hücreli anemi hastalığı
Çalışmaya alınmadan en az 6 ay öncesinde bir veya iki doz 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı olmuş, yaşları 6 ile 18 yaş arasında değişen orak hücreli anemisi olan 158 çocuk ve adölesana 6 ay arayla 2 doz PREVENAR 13 aşısının uygulandığı bir açık etiketli tek kollu çalışma Fransa, İtalya, İngiltere, ABD, Lübnan, Mısır ve Suudi Arabistan'da yürütülmüştür. İlk aşılamadan sonra PREVENAR 13'ün neden olduğu hem IgG GMC hem de OPA GMT testleri ile ölçülen antikor düzeyleri aşılamadan önceki değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazladır. İkinci dozdan sonraki bağışıklık yanıtları birinci dozdan sonraki yanıtlara benzerdir. İkinci dozdan bir yıl sonra hem IgG GMC hem de OPA GMT ile ölçülen antikor düzeyleri sayısal olarak aynı olan serotip 3 ve 5 dışında ilk PREVENAR 13 dozundan önceki düzeylerden yüksektir.
HIV enfeksiyonu
Daha önce pnömokokal aşısı olmamış çocuklar ve erişkinler
CD4 ≥ 200 hücre/mikrolitre (ortalama 717,0 hücre/mikrolitre), viral yükü<50,000 kopya/mL (ortalama 2090,0 kopya/mL) olan, AIDS'e bağlı hastalığı olmayan ve daha önce bir pnömokokal aşısı olmamış HIV ile enfekte çocuklar ve erişkinlere 1 ay arayla 3 doz PREVENAR 13 uygulanmıştır. Genel tavsiyeler uyarınca, bu aşılamanın ardından tek doz 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı yapılmıştır. Her aşı dozundan yaklaşık 1 ay sonra 259 -270 değerlendirilebilir deneğin bağışıklık yanıtları değerlendirilmiştir. İlk dozdan sonra, PREVENAR 13'ün neden olduğu hem IgG GMC hem de OPA GMT testleri ile ölçülen antikor düzeyleri aşılamadan önceki değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazladır. İkinci ve üçüncü doz PREVENAR 13'ten sonra bağışıklık yanıtları ilk dozdan sonraki yanıtlara benzer ya da daha yüksektir.
Daha önce 23-valanlı pnömokokal polisakkarid aşısı ile aşılanmış erişkinler
HIV ile enfekte, CD4 ≥ 200 hücre/mikrolitre (ortalama 609,1 hücre/mikrolitre), viral yükü <50 ,000 kopya/mL (ortalama 330,6 kopya/mL) olan, AIDS'e bağlı hastalığı olmayan ve çalışmaya alınmadan en az 6 ay önce 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı ile aşılanmış 18 yaş ve üstü erişkinlere kayıt anında ve ilk dozdan 6 ay ve 12 ay sonra olmak üzere toplamda 3 doz PREVENAR 13 aşısı uygulanmıştır. Her PREVENAR 13 aşı dozundan yaklaşık 1 ay sonra 231 -255 değerlendirilebilir deneğin bağışıklık yanıtları incelenmiştir. İlk dozdan sonra, PREVENAR 13'ün neden olduğu hem IgG GMC hem de OPA GMT testleri ile ölçülen antikor düzeyleri aşılamadan önceki değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazladır. İkinci ve üçüncü doz PREVENAR 13'ten sonra bağışıklık yanıtları ilk dozdan sonraki yanıtlara benzer ya da daha yüksektir. Çalışmada, 162 denek daha önce bir doz 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı, 143 denek daha önce 2 doz ve 26 denek ise daha önce 2'den fazla dozda 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı olmuştur. Daha önce iki veya daha fazla dozda 23-valan pnömokokal polisakkarid aşısı olmuş deneklerde daha önce tek doz aşı olmuş deneklere benzer bağışıklık yanıtı alınmıştır.
Hematopoietik kök hücre nakli
2 yaşında ya da sonra allojenik hematopoietik kök hücre nakli (HSCT) olmuş ve altta yatan hastalığı hematolojik olarak tamamen gerileyen ya da lenfoma ve miyelom durumunda kısmi de olsa çok iyi gerileme görülen çocuklar ve erişkinlere dozlar arasında en az 1 ay ara verilerek üç doz PREVENAR 13 uygulanmıştır. İlk doz HSCT'den 3 ile 6 ay sonra uygulanmıştır. Üçüncü dozdan 6 ay sonra dördüncü PREVENAR 13 (rapel) dozu uygulanmıştır. Genel tavsiyeler uyarınca, dördüncü PREVENAR 13 dozundan bir ay sonra tek doz 23-valanlı pnömokokal polisakkarid aşısı yapılmıştır. Aşılamadan yaklaşık bir ay sonra 168-211 değerlendirilebilir deneğin bağışıklık yanıtı IgG GMC testi ile ölçülmüştür. Her PREVENAR 13 dozundan sonra PREVENAR 13 antikor düzeylerinde artışa neden olmuştur. Dördüncü doz PREVENAR 13 uygulandıktan sonra bağışıklık yanıtları üçüncü doza
göre tüm serotipler için anlamlı ölçüde artmıştır. Bu çalışmada fonksiyonel antikor (OPA) titreleri ölçülmemiştir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Aşılar için geçerli değildir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, jüvenil toksisitesi ve lokal tolerans çalışmaları şeklindeki konvansiyonel çalışmalara dayandırılan PREVENAR 13'ün temsili aşı formülasyonu ile yapılan çalışmalar, insanlarda hiçbir özel tehlikeye işaret etmemektedir.
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. | Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Pfizer İlaçları Ltd.Şti.Satış Fiyatı | 1969.08 TL [ 19 Nov 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 1969.08 TL [ 8 Nov 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8681308966308 |
Etkin Madde | Sakkarin + Crm 197 Tasiyici Protein |
ATC Kodu | J07AL02 |
Birim Miktar | 0.5 |
Birim Cinsi | ML |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Bakteriyel Aşılar > Konjuge Polisakkarit Aşılar |
İthal ( ref. ülke : Portekiz ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar. |