PROLFAT 50 mg/5 ml IV enjeksiyonluk çözelti (1 adet) Farmakolojik Özellikler

Protamin }

Çeşitli İlaçlar > Diğer Tüm İlaçlar > Protamin
Pharmada İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. | 28 March  2023

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Antidotlar ATC kodu: V03AB14

    Protaminler, yüksek oranda arginin içeren düşük moleküler proteinlerdir. Çeşitli somon türlerinin testislerinden elde edilirler. Tek başına verildiğinde protaminin kendisi antikoagülan etkinlik gösterebilir. Protamin, heparinin güçlü bir antidotu olmasına rağmen kesin etki mekanizması bilinmemektedir. Ancak, protaminler heparinle birleşerek antikoagülan etkinliği olmayan inaktif kompleksler oluştururlar. 1 mg protamin sülfat, 80-120 ünite heparini nötralize eder. Ancak standardizasyon yöntemleri ve farklı kaynaklı heparinin (muközal, akciğer) kullanımı protamine farklı yanıtlara neden olabilir.

    Düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH)'in, antitrombin (anti IIa) aktivitesini neredeyse tamamen nötralize eder ve anti Xa etkisini kısmen nötralize eder.

    Protamin sülfat ile farklı DMAH'lerin nötralizasyon derecesi in-vitro tespit edilmiştir. Sonuçları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

    Nötralize edilmiş Anti Xa

    Nötralize edilmiş Anti IIa

    Reviparin

    % 37

    > % 84

    Enoksaparin

    % 46

    > % 87

    Nadroparine

    % 51

    > % 89

    Dalteparin

    % 59

    > % 93

    Tinzaparin

    % 81

    > % 96

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Emilim:

    İntravenöz uygulanan protaminin emilimi % 100'e yakındır. Protamin sülfatın etkisi hızlı başlar. İntravenöz uygulamayı takiben, heparinin nötralizasyonu 5 dakika içinde gerçekleşir.

    Dağılım:

    Hayvan deneylerinde protamininenyüksekkonsa ntrasyondabulunduğu organlar karaciğer ve

    Biyotransformasyon:

    Protamin sülfat plazmada enzimatik olarak inaktive edilir. Protamin-heparin kompleksinin nasıl metabolize olduğu bilinmemesine rağmen, kompleksin kısmen degrade olduğu ve böylece heparinin serbest kaldığı görülmektedir.

    Eliminasyon:

    İlaç başlıca böbrekler tarafından atılır, sadece küçük bir miktar karaciğer ve safra yolu ile atılır. İntravenöz uygulamadan sonra, protamin–heparin kompleksinin yarılanma ömrü yaklaşık 24 dakikadır.

    Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

    Veri bulunmamaktadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Herhangi bir veri mevcut değildir.

    Dış Gebelik Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur. Travma Sonrası Bunalımı Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir.