PROPOFOL-PF MCT %1 500 mg/50 ml I.V enjeksiyonluk/infüzyonluk emülsiyon Kısa Ürün Bilgisi
{ Propofol }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
PROPOFOL %1 FRESENIUS 500 mg /50 ml enjeksiyonluk veya infüzyonluk emülsiyon Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde
Propofol 10 mg/ml
Yardımcı maddeler
1 ml emülsiyon içeriği:
Soya-fasülyesi yağı, rafine 100 mg
Sodyum maks 0,06 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Enjeksiyonluk veya infüzyonluk emülsiyon Beyaz renkli, su içinde yağ emülsiyonudur.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
PROPOFOL %1 FRESENIUS; Yetişkinlerde ve 1 aylıktan büyük çocuklarda genel anestezinin indüksiyon ve idamesinde,
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
PROPOFOL %1 FRESENIUS sadece hastanelerde veya yeterli ekipmanlarla donatılmış günlük tedavi ünitelerinde, anestezi veya yoğun bakım hastalarının bakımı konusunda eğitimli hekimler tarafından verilmelidir.
Dolaşım ve solunum fonksiyonlarının sürekli izlenmesi (örneğin EKG, pulse oksimetre) ve hastanın hava yolları idamesinin sağlanması, suni havalandırma ve diğer resüsitasyon olanaklarının her zaman kullanılabilir olması gerekir.
Tanı ve cerrahi prosedürler sırasında uygulanan sedasyon için kullanılan PROPOFOL %1 FRESENIUS, cerrahi veya tanı prosedürü yürüten kişi tarafından uygulanmamalıdır.
PROPOFOL %1 FRESENIUS emülsiyonunun dozu, kullanılan ön ilaç tedavisine ve hastanın yanıtına göre bireyselleştirilmelidir.
PROPOFOL %1 FRESENIUS'a ilaveten tamamlayıcı olarak genelde ağrı kesici ajanların kullanımı gereklidir.
Pozoloji:
Yetişkinlerde Genel Anestezi:
Anestezinin başlatılması:
PROPOFOL %1 FRESENIUS anestezi başlangıcının klinik belirtileri görülünceye kadar hasta cevabına uygun şekilde (her 10 saniyede yaklaşık 20-40 mg propofol) titre edilerek uygulanır.
55 yaşın altındaki yetişkin hastaların çoğunluğunda 1,5-2,5 mg/kg vücut ağırlığı PROPOFOL
%1 FRESENIUS yeterlidir.
Bu yaşın üstündeki hastalarda ve ASA düzeyi III ve IV olan hastalarda,özellikle de kardiyak fonksiyonu bozulmuş hastalarda gereksinim genellikle daha azdır ve PROPOFOL %1 FRESENIUS'un toplam dozu minimum 1 mg/kg.v.a.'na kadar düşürülebilir. Bu durumlarda PROPOFOL %1 FRESENIUS 'un uygulama hızı düşürülmelidir (her 10 saniyede bir yaklaşık 2 ml (20 mg)).
Anestezinin İdamesi:
Anestezi idamesi PROPOFOL %1 FRESENIUS'un sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanabilir.
Anestezinin idamesi için genellikle 4–12 mg/kg v.a./saat PROPOFOL %1 FRESENIUS verilmelidir. Minimal girişimsel/ invazif cerrahi gibi daha az stres oluşturan prosedürlerde yaklaşık 4 mg/propofol/kg v.a./saat'lik azaltılmış idame dozu yeterli olabilir.
Yaşlı hastalarda, genel durumları stabil olmayan hastalarda, bozulmuş kardiyak fonksiyonu olan veya hipovolemik hastalarda ve ASA düzeyi III ve IV olanhastalarda PROPOFOL %1 FRESENIUS dozu hastanın durumunun ciddiyetine ve yapılan anestezi tekniğine bağlı olarak daha fazladüşürülebilir.
Klinik gereksinime göre anestezinin idamesi için uygulanan tekrarlanan bolus enjeksiyon doz artışı 25 mg'dan 50 mg PROPOFOL %1 FRESENIUS (= 2,5-5 ml PROPOFOL %1
FRESENIUS) uygulanmalıdır.
Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yol açabileceği için hızlı bolus uygulaması (tek ya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.
1 Aylıktan Büyük Çocuklarda Genel Anestezi:
Anestezinin başlatılması:
Anestezinin başladığı klinik belirtiler izlenerek saptanmalı ve PROPOFOL %1 FRESENIUS yavaş yavaş titre edilerek uygulanmalıdır. Doz yaş ve/veya v.a.na göre ayarlanmalıdır. 8 yaşın üzerindeki hastaların çoğunda anestezinin başlatılması için yaklaşık olarak 2,5mg/kg v.a. PROPOFOL %1 FRESENIUS uygulaması gerekmektedir. Daha küçük çocuklar için özellikle 1 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda doz gereksinimleri daha yüksek olabilir (2,5-4 mg/kg v.a.).
Anestezinin İdamesi:
İstenen derinlikteki anestezinin devam edebilmesi için anestezi idamesi, PROPOFOL %1 FRESENIUS'un sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanabilir. Gerekli olan uygulama hastadan hastaya değişmekle birlikte 9-15 mg/kg v.a./saat genellikle anestezinin sağlanması için yeterlidir. Özellikle 1 ay-3 yaş arasındaki daha genç çocuklarda doz gereksinimi daha yüksek olabilir.
ASA düzeyi III ve IV olan hastalara daha düşük dozlar önerilmektedir (Bkz Bölüm 4.4).
Erişkinlerde Tanı ve Cerrahi Prosedürler için Sedasyon:
Tanı ve cerrahi prosedürler sırasında sedasyon sağlamak için, dozun ve uygulamanın oranı klinik cevaba göre ayarlanmalıdır. Hastaların çoğunda sedasyon başlangıcı için 1-5 dakika süreyle 0,5-1 mg/kg vücut ağırlığı propofol uygulaması gerekecektir. İstenilen sedasyon seviyesinin elde edilmesi için PROPOFOL %1 FRESENIUS infüzyonunun titre edilmesiyle sedasyon idamesi sağlanabilir. Hastaların çoğunda saatte 1,5-4,5 mg/kg vücut ağırlığı/saat PROPOFOL %1 FRESENIUS gerekmektedir. Sedasyon derinliğinde hızlı bir artışın gerektiği durumlarda, infüzyon 10-20 mg PROPOFOL %1 FRESENIUS bolus uygulaması ile (1-2 ml PROPOFOL %1 (10 mg/1 ml) FRESENIUS) desteklenebilir.
55 yaşından büyük ve ASA düzeyi III ve IV olan hastalarda PROPOFOL %1 FRESENIUS dozunun azaltılması ve uygulama oranının düşürülmesi gerekebilir.
1 Aylıktan büyük çocuklarda Tanı ve Cerrahi Prosedürler için Sedasyon:
Dozun ve uygulamanın oranı, gerekli sedasyon derinliğine ve klinik yanıta göre ayarlanmalıdır. Pediyatrik hastaların çoğunda sedasyon başlangıcı için 1-2 mg/kg vücut ağırlığı PROPOFOL %1 FRESENIUS gerekir. İstenilen sedasyon seviyesinin elde edilmesi için PROPOFOL %1 FRESENIUS infüzyonunun titre edilmesiyle sedasyon idamesi sağlanabilir. Hastaların çoğunda saatte 1,5-9 mg/kg vücut ağırlığı/saat PROPOFOL %1 FRESENIUS gerekmektedir. Sedasyon derinliğinde hızlı bir artışın gerektiği durumlarda, infüzyon 1 mg/kg vücut ağırlığı PROPOFOL %1 FRESENIUS bolus uygulaması ile desteklenebilir.
ASA düzeyi III veIV olan hastalarda daha düşük dozlar gerekebilir.
Yoğun Bakım Ünitesinde 16 Yaşın Üzerindeki Hastalarda Sedasyon:
Yoğun bakımda solunum cihazına bağlı hastalarda sedasyon sağlanması amacıyla kullanıldığında, PROPOFOL %1 FRESENIUS sürekli infüzyon ile verilmelidir. Doz, gerekli sedasyon derinliğine göre ayarlanmalıdır. Yeterli sedasyon için çoğunlukla saatte 0,3-4,0 mg/kg vücut ağırlığı/saat uygulama hızı yeterli olmaktadır. Saatte 4.0 mg/kg v.a./saat‘ten daha hızlı infüzyon önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).
PROPOFOL %1 FRESENIUS'un yoğun bakım ünitelerinde sedasyon amacı ile uygulanması sırasında hedef kontrollü infüzyon sisteminin kullanılması önerilmez.
Uygulama şekli:
İntravenöz uygulama içindir.
PROPOFOL %1 FRESENIUS infüzyon yoluyla seyreltilmeden veya sadece cam infüzyon şişeleri içinde %5 glukoz intravenöz infüzyon çözeltisi veya %0,9 Sodyum klorür intravenöz infüzyon çözeltisi ile seyreltilerek kullanılabilir.
PROPOFOL %1 FRESENİUS seyreltilmemiş olarak verildiğinde infüzyon hızlarını kontrol etmek için büret, damla sayacı, şırınga pompası veya hacimsel infüzyon pompası gibi ekipmanların daima kullanılması önerilir.
Ürün kullanılmadan önce çalkalanmalıdır.
Yalnız hasar görmemiş ambalajlardaki homojen ürünler kullanılmalıdır.
Kullanmadan önce ampul boynu veya flakondaki kauçuk membran, alkol spreyi veya alkole batırılmış pamuklu çubukla temizlenmelidir.
PROPOFOL %1 FRESENIUS antimikrobiyal koruyucu içermeyen bir lipid emülsiyonudur ve mikroorganizmaların hızla çoğalmasını kolaylaştırabilir.
Emülsiyon, flakon açılır açılmaz aseptik olarak steril şırınga ve infüzyon setine çekilir. Uygulama vakit kaybetmeden yapılmalıdır.
Asepsi, infüzyon süresince PROPOFOL %1 FRESENIUS ve infüzyon ekipmanının her ikisi için de sağlanmalıdır. Diğer ilaçlar veya sıvılar PROPOFOL %1 FRESENIUS'un uygulandığı infüzyon seti üzerinden infüzyon uygulanacaksa, uygulamanın infüzyon hattı üzerinde kanül kısmına yakın bir noktadan yapılmasına dikkat edilmelidir ve uygulama için Y konnektörü veya üçlü valf kullanılmalıdır.
PROPOFOL %1 FRESENIUS diğer infüzyonluk veya enjeksiyonluk çözeltiler ile karıştırılmamalıdır. Ancak %5 a/h glukoz çözeltisi, %0,9 a/h sodyum klorür çözeltisi ve %4 a/h glukoz çözeltisi uygun ilave aparatları ile kanül tatbik edilebilir.
PROPOFOL %1 FRESENIUS mikrobiyolojik bir filtre ile uygulanmamalıdır.
PROPOFOL %1 FRESENIUS ve propofol içeren herhangi bir infüzyon ekipmanı herbir hasta için sadece bir defa uygulanmalıdır. Kullanım sonrasında kalan PROPOFOL %1 FRESENIUS atılmalıdır.
PROPOFOL %1 FRESENIUS'un seyreltilmeden infüzyonu:
Bütün yağ emülsiyonları için olduğu gibi PROPOFOL %1 FRESENIUS'un aynı infüzyon sistemi ile infüzyonu 12 saati aşmamalıdır. İnfüzyon seti ve kullanılan rezervuar 12 saat sonra atılmalı ya da gerekliyse değiştirilmelidir.
PROPOFOL %1 FRESENIUS'un seyreltilerek infüzyonu
Seyreltilmiş PROPOFOL%1 FRESENIUS infüzyonunun uygulanması için mutlaka büret, damla sayacı veya volumetrik infüzyon pompası daima infüzyon hızlarını kontrol etmek için ve kazara kontrolsüz büyük hacimlerde seyreltilmiş PROPOFOL %1 FRESENIUS infüzyonu riskini ortadan kaldırmak için kullanılmalıdır. Kontrol dışı infüzyon riski, büretteki maksimum dilüsyonu kararlaştırırken hesaba katılmalıdır.
%1 FRESENIUS/ml) şeklinde olmalıdır. Karışım uygulamadan önce aseptik (kontrol ve valide edilmiş koşullar korunmuştur) olarak hazırlanmalı ve hazırlandıktan sonra 6 saat içinde uygulanmalıdır.
İnfüzyon veya enjeksiyon amacıyla PROPOFOL %1 FRESENIUS başka solüsyonlarla karıştırılmamalıdır. Ancak PROPOFOL %1 FRESENIUS ile birlikte %5 a/h glukoz çözeltisi,
%0,9 a/h sodyum klorür çözeltisi veya %0,18 a/h sodyum klorür çözeltisi ve %4 a/h glikoz çözeltisi bir Y konnektörü yardımıyla enjeksiyon yerine yakın bir yerden aynı anda verilebilir.
Enjeksiyon alanındaki ağrıyı azaltmak için PROPOFOL %1 FRESENIUS kullanımından hemen önce lidokain enjekte edilebilir(Bkz Bölüm 4.4). Alternatif olarak, hemen kullanım için kontrol ve valide edilmiş aseptik koşullar altında koruyucusuz lidokain enjeksiyonu ile PROPOFOL %1 FRESENIUS (20 birim PROPOFOL %1 FRESENIUS'a 1 birim %1
lidakoin enjeksiyon çözeltisi) karıştırılabilir. Bu karışım hazırlandıktan sonra 6 saat içinde uygulanmalıdır.
Atrakuryum ve mivakuryum gibi kas gevşeticileri, sadece Propofol %1 Fresenius için kullanılan aynı infüzyon alanının yıkanmasından sonra uygulanmalıdır.
Propofol ayrıca Hedef Kontrollü İnfüzyon ile de kullanılabilir. Doz önerileri için piyasada farklı algoritmaların bulunması nedeniyle lütfen cihaz üreticisinin kullanım broşürü için verilen talimatlara bakınız.
Uygulama Süresi:
7 günü aşmamalıdır.
Özel popülasyonlara iliskin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli uygulanmalıdır.
Pediyatrik popülasyon: PROPOFOL %1 FRESENİUS (10 mg/1 ml), 1 aydan küçük çocuklarda genel anestezi için önerilmez. Propofolün 16 ve daha küçük yaştaki hastalarda yoğun bakım sedasyonunun güvenlilik ve etkililiği kanıtlanmadığı için bu yaş grubunda propofol kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).
Geriyatrik popülasyon: Özel kullanımı yoktur.
4.3. Kontrendikasyonlar
PROPOFOL %1 FRESENIUS, Propofol veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan hasralarda kontrendikedir.
PROPOFOL %1 FRESENIUS, soya yağı içerir yer fıstığı ya da soyaya karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.
PROPOFOL %1 FRESENIUS, yoğun bakım sedasyonu için 16 ve daha küçük yaşlardaki hastalarda kullanılmamalıdır (Bkz. 4.4).
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
PROPOFOL %1 FRESENIUS, anestezi eğitimi almış kişiler (veya uygun olduğunda yoğun bakım hastalarının bakımında eğitimli doktorlar) tarafından verilmelidir.
Hastalar sürekli izlenmeli ve hasta hava yolunun idamesi, suni ventilasyon, oksijen zenginleştirmesi ve diğer resüsitatif olanaklar her zaman hazır olmalıdır. PROPOFOL %1 FRESENIUS, tanı ya da cerrahi prosedürü yürüten kişi tarafından uygulanmamalıdır.
Sağlık profesyonelleri tarafından propofolün ağırlıklı olarak kötüye kullanımı ve bağımlılığı bildirilmiştir. Diğer genel anesteziklerde olduğu gibi hava yolu bakımı yapılmadan propofol verilmesi ölümcül solunum komplikasyonlarına neden olabilir.
Tanı ve cerrahi prosedürlerde bilinçli sedasyon için propofol uygulandığında, hastalar sürekli olarak erken hipotansiyon belirtileri, solunum yolu tıkanıklığı ve oksijen desatürasyonu açısından takip edilmelidir.
Diğer sedatif ajanlarla olduğu gibi, propofol operatif prosedürler sırasında sedasyon için kullanıldığında hastada istemsiz hareketler oluşabilir. Hareketsizlik gerektiren işlemler sırasında bu hareketler ameliyat yeri için tehlikeli olabilir.
Propofol kullanımından sonra tam bir iyileşme sağlamak için hasta taburcu olmadan önce yeterli bir süre gereklidir. Propofol kullanımı çok nadir olarak ameliyat sonrası kas tonusunda bir artışın eşlik ettiği bilinç kaybına neden olabilir. Bu uyanmadan bir süre öncesinde olabilir veya olmayabilir. İyileşme kendiliğinden olmasına rağmen, bilinçsiz hastaya uygun bakım uygulanmalıdır.
Propofolden kaynaklanan bozukluklar genellikle 12 saatten önce saptanabilir değildir. Propofolün etkileri, prosedür, birlikte kullanılan ilaçlar, yaş ve hastanın durumu dikkate alınarak hastalara aşağıdaki konularda tavsiyede bulunulur:
Hastanın taburcu olması sırasında yanında eşlik eden bir kişinin bulunması
Araba kullanma gibi yetenek gerektiren veya tehlikeli görevlerin tekrardan zamanlanması
Sakinleştirici diğer maddelerin kullanımı (örneğin, benzodiazepinler, opiatlar, alkol)
Epilepsili olmayan hastalarda bile birkaç gün ile birkaç saat arasında sürebilen gecikmiş epileptiform atakları oluşabilir.
Özel Hasta Grupları
Kardiyak, dolaşım veya akciğer yetmezliği ve hipovolemi
Diğer intravenöz anestezik ajanlarda olduğu gibi kalp, solunum, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan veya hipovolemik ve zayıf bünyeli hastalarda dikkatli uygulanmalıdır.
Propofol klerensi kan akımına bağlı olmakta ve bu nedenle propofole eşlik eden kardiyak debiyi düşürücü ilaçlar propofol klerensini de azaltır.
Kardiyak yetmezlik, dolaşım veya akciğer yetmezliği ve hipovolemi propofolün uygulanmasından önce kompanse edilmelidir.
Propofol gelişmiş kalp yetmezliği veya başka ciddi miyokard hastalığı olanlarda, hastanın çok dikkatli ve yoğun izlenmesi durumu haricinde uygulanmamalıdır.
Ciddi anlamda fazla kilolu hastalarda daha yüksek bir dozun kardiyovasküler sistem üzerindeki hemodinamik etki riski göz önüne alınmalıdır.
Propofolün vagolitik etkisi yoktur ve bradikardi (zaman zaman şiddetli) ve ayrıca asistoli raporlarıyla ilişkilendirilmiştir. Özellikle vagal tonusun baskın olduğu durumlarda ve PROPOFOL %1 FRESENIUS'un bradikardiye sebep olabilecek diğer ajanlarla birlikte kullanıldığı durumlarda, PROPOFOL %1 FRESENIUS ile yapılan anestezi başlangıcından önce veya anestezi idamesi sırasında bir antikolinerjik ajanın intravenöz uygulaması düşünülmelidir.
Diğer intravenöz anestezik ve yatıştırıcı ajanlarda olduğu gibi, hastalara % 1 Propofol uygulanmasından önce ve sonra en az 8 saat boyunca alkolden kaçınmaları söylenmelidir.
Operatif prosedürler için bolus uygulaması sırasında, akut pulmoner yetmezliği veya solunum depresyonu olan hastalarda çok dikkatli olunmalıdır.
Alkol, genel anestezikler, narkotik analjezikler gibi merkezi sinir sistemi depresanlarının birlikte kullanılması, yatıştırıcı etkilerinin artmasına neden olacaktır. Propofol % 1, merkezi depresan ilaçlarla birleştirilerek parenteral olarak uygulandığında, şiddetli solunum ve kardiyovasküler depresyon meydana gelebilir. Propofol % 1'in analjeziği takiben uygulanması ve dozun hastanın cevabına göre dikkatlice titre edilmesi önerilir (bkz. Bölüm 4.5).
Anestezi indüksiyonu sırasında, premedikanların ve diğer ajanların dozu ve kullanımına bağlı olarak hipotansiyon ve geçici apne oluşabilir.
Diğer anestetiklerde olduğu gibi, iyileşme sırasında cinsel disinhibisyon meydana gelebilir.
Önerilen prosedürün yararları ve riskleri, küçük çocuklarda (<3 yaş) ve hamile kadınlarda tekrarlanan veya uzun süreli (> 3 saat) propofol kullanımına geçilmeden önce dikkate alınmalıdır çünkü klinik öncesi çalışmalarda nörotoksisite raporları mevcuttur, bkz. Bölüm 5.3.
Epilepsi
Propofol epileptik hastaya tatbik edildiğinde, konvülsiyon riski söz konusu olabilir.
Epileptik hastalarda, gecikme süresi birkaç saat ile birkaç gün arasında değişebilen gecikmiş epileptiform atakları oluşabilir.
Epileptik hastaların anestezisinden önce, hastanın antiepileptik ilacını alıp almadığı kontrol edilmelidir. Epileptikus durumunun tedavisinin etkililiğinin çeşitli çalışmalarla kanıtlanmasına rağmen, propofolün epileptik hastalarda uygulanması, nöbet riskini artırabilir.
Propofol kullanımı elektrokonvülsif terapi gören hastalara önerilmemektedir.
Yağ metabolizması bozukluğu olan hastalar
Yüksek intrakraniyal basıncı olan hastalar
Yüksek intrakraniyal basınç ve düşük ortalama arter basıncı olan hastalara intraserebral perfüzyon basıncının belirgin ölçüde düşme riski nedeniyle özel dikkat gösterilmelidir.
Pediyatrik popülasyon
Propofol yenidoğan bebeklerde tamamen araştırılmadığı için, bu hasta popülasyonunda kullanımı tavsiye edilmemektedir. Farmakokinetik veriler (bkz. Bölüm 5.2) klerensin yenidoğanlarda önemli ölçüde azaldığını ve bireyler arasında yüksek derecede değişkenlik olduğunu göstermektedir. Daha büyük yaşlardaki çocuklarda tavsiye edilen doz uygulaması bağıl aşırı doz oluşumuna ve ciddi kardiyovasküler depresyona neden olabilmektedir.
PROPOFOL %1 FRESENIUS (10 mg /1 ml), 1 aydan küçük çocuklarda genel anestezi için önerilmez.
Propofolün 16 ve daha küçük yaştaki hastalarda yoğun bakım sedasyonunun güvenlilik ve etkililiği kanıtlanmadığı için bu yaş grubunda propofol kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).
Yoğun Bakım Ünitesi Yönetimine İlişkin Tavsiye Niteliğinde Açıklamalar
Yoğun bakım sedasyonu için propofol infüzyonluk emülsiyonun kullanımı, ölüme sebebiyet verebilecek organ sistem yetmezliklerinin ve metabolik bozuklukların konstelasyonu ile ilişkilendirilmiştir. Raporlar; metabolik asidoz, rabdomiyoliz, hiperkalemi, hepatomegali, böbrek yetmezliği, hiperlipidemi, kardiyak aritmi, brugada-tipi EKG (yüksek ST-segmenti ve cove T-dalgası) ve genellikle destekleyici inotrop tedaviye tepkisiz hızlı ilerleyen kalp yetmezliği kombinasyonları verilerinden alınmıştır. Bu olayların kombinasyonları Propofol infüzyonu sendromu olarak adlandırılır. Bu olaylar çoğunlukla ciddi kafa yaralanmaları olan hastalarda ve yoğun bakım ünitesinde sedasyon için yetişkinlere önerilen dozun verilmesiyle aşırı doz alan solunum yolu enfeksiyonuna sahip çocuklarda görülmüştür.
Bu olayların gelişimi ile ilgili; dokulara oksijen iletiminin azalması, ciddi nörolojik yaralanma ve/veya sepsis, vazokonstriktörler, steroidler, inotroplar ve/veya propofol (genellikle 48 saatten fazla süre içinde doz oranlarının saatte 4 mg/kg‘den daha büyük olduğu) gibi farmakolojik ajanların bir veya birkaçının yüksek dozları en önemli risk faktörleri olarak sayılmaktadır.
Reçete yazan kişilerin yukarıdaki risk faktörleri ile gelişebilen bu olaylar konusunda hastalarına karşı dikkatli olmaları ve yukarıdaki belirtilerin gelişmesi durumunda derhal propofolü durdurmaları gerekmektedir. Yoğun bakım ünitesinde kullanılan tüm sedatif ve terapötik ajanlar, optimum oksijen iletimini ve hemodinamik parametreleri korumak için titre edilmelidir. Yükselmiş kafa içi basıncı olan hastalara bu tedavi değişiklikleri sırasında serebral perfüzyon basıncını desteklemek için uygun tedavi verilmelidir.
Tedaviyi yapan doktorlara mümkünse dozun saatte 4 mg/kg‘yi geçmemesi hatırlatılır.
Yağ metabolizması bozukluğu olan hastalarda ve lipid emülsiyonlarının dikkatli kullanılması gerektiği diğer durumlarda uygun bakım sağlanmalıdır.
yeterince temizlenemediği gözlemlenir ise, propofol uygulaması buna uygun şekilde ayarlanmalıdır. Hasta aynı anda başka bir intravenöz lipid alıyorsa, propofol formülasyonunun bir parçası olarak infüze lipid miktarını dikkate almak amacıyla miktarda azalma yapılmalıdır; 1.0 ml PROPOFOL %1 FRESENIUS yaklaşık olarak 0.1 g yağ içerir.
İlave önlemler
Mitokondriyal hastalığı olan hastalar tedavi edilirken dikkatli olunmalıdır. Bu hastalar anestezi, cerrahi ve yoğun bakım altında olduğu durumlarda hastalığın alevlenmelerine karşı duyarlı olabilir. Bu hastalar için normotermi bakımı, karbonhidratların ve iyi hidrasyonun sağlanması tavsiye edilmektedir. Mitokondriyal hastalık alevlenmesinin erken evreleri ve 'propofol infüzyon sendromu' benzer olabilir.
PROPOFOL %1 FRESENIUS antimikrobiyal koruyucular içermez ve mikro-organizmaların büyümesini destekler.
Propofolün aspire edildiği durumlarda, steril bir enjektöre aseptik olarak çekilmeli ve ampul açıldıktan veya flakon mührü kırıldıktan hemen sonra sete verilmelidir. Uygulamanın gecikmeden başlaması gerekmektedir. İnfüzyon süresi boyunca propofol ve infüzyon ekipmanının asepsisinin idamesi gereklidir. Propofol hattına eklenen herhangi bir infüzyon sıvısı kanül kısmına yakın uygulanmalıdır. Propofol mikrobiyolojik filtre yoluyla uygulanmamalıdır.
Propofol ve propofol içeren her bir şırınga her hasta için tek kullanımlıktır. Diğer lipid emülsiyonları için belirlenen kılavuzlara uygun olarak, tek propofol infüzyon süresi 12 saati aşmamalıdır. 12 saat veya daha az süren bu sürecin sonunda, propofol haznesi ve infüzyon hattı atılmalı ve uygun şekilde değiştirilmelidir.
Enjeksiyon yerinde ağrı
PROPOFOL %1 FRESENIUS ile anestezi indüksiyonu sırasında, enjeksiyon yerinde oluşan ağrıyı azaltmak için propofol emülsiyonundan önce lidokain enjekte edilebilir (bkz. Bölüm 4.2).
Lidokain kalıtsal akut porfirisi olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Bu tıbbi ürün 100 ml başına 1 mmol‘den (23 mg) daha az sodyum içerir, yani esasında "sodyum içermez".
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Propofolün spinal ve epidural anestezi ile bağlantılı şekilde kullanılması ve yaygın olarak kullanılan premedikasyon, nöromüsküler bloke edici ilaçlar, inhalasyon ajanları ve analjezik ajanlar ile birlikte kullanılması durumunda hiçbir farmakolojik uyumsuzluk ile karşılaşılmamıştır. Genel anestezinin, bölgesel anestezi ile beraber yürütüldüğü durumlarda, PROPOFOL %1 FRESENIUS'un düşük dozlarda kullanılması gerekli olabilir.
Rifampisin ile tedavi edilen hastalarda propofol ile anestezi indüksiyonunu takiben şiddetli hipotansiyon bildirilmiştir.
Benzodiazepinler, parasempatolitik ajanlar, inhalasyon anestezikleri ile beraber kullanımı sırasında anestezi süresinin uzaması ve solunum hızının azalması rapor edilmiştir.
Opioidlerle premedikasyondan sonra propofolün sedatif etkisinde yoğunlaşma ve uzama ile uzun süreli ve artan frekanslı apne oluşabilir.
Propofolün premedikasyon, inhalasyon veya analjezik ajanları ile birlikte aynı zamanda kullanılmasının anestezik ve kardiyovasküler yan etkilerin şiddetini artırabileceği dikkate alınmalıdır (bkz. Bölüm 4.4). Santral sinir sistemi depresanlarının (ör. alkol, genel anestezikler, narkotik analjezikler) eş zamanlı kullanımı sedatif etkilerinde şiddetlenme ile sonuçlanır. Parenteral yolla uygulanan merkezi depresan etkili ilaçlarla PROPOFOL %1 FRESENIUS kombine edildiğinde ciddi solunum depresyonu ve kardiyovasküler depresyon meydana gelebilir.
Fentanil verildikten sonra, apne oranındaki bir artış ile Propofol'ün kandaki düzeyi, geçici olarak artabilir.
Suksemetonyum veya neostigmin tedavisinden sonra bradikardi ve kardiyak arrest gelişebilir.
Siklosporin alan hastalarda PROPOFOL %1 FRESENIUS gibi lipid emülsiyonları uygulandığında lökoensefalopati bildirilmiştir.
Valproat alan hastalarda düşük propofol dozu ihtiyacı gözlenmiştir. Eş zamanlı kullanıldığında propofol dozunda azaltma düşünülebilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Veri bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon
Veri bulunmamaktadır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.
Gebelik dönemi
PROPOFOL %1 FRESENIUS için gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir.
Gebelik döneminde propofolün güvenliliği kanıtlanmamıştır. Propofol kesinlikle gerekli olduğu durumlar dışında hamile kadınlara verilmemelidir. Propofol plasentayı geçebilir ve neonatal depresyona neden olabilir. Propofol, ancak, bir kürtaj sırasında kullanılabilir.
Anestezi indüksiyonu için 2.5 mg/kg vücut ağırlığı ve idame için 6 mg/kg vücut ağırlığından daha yüksek dozlardan kaçınılmalıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermektedir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. PROPOFOL %1 FRESENIUS gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Emziren kadınlarda yapılan çalışmalar Propofolün düşük miktarlarda süte geçtiğini göstermiştir. Bu nedenle anneler PROPOFOL %1 FRESENIUS uygulamasından sonraki 24 saat süresince emzirme durdurulmalı ve bu süre içinde oluşan anne sütü atılmalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite
Etkisi bilinmemektedir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Hastalar araç ve makine kullanma gibi yeteneklerin propofol kullanımından bir süre sonra zayıflayabileceği konusunda uyarılmalıdır.
Hastalar araba, makine kullanmamaları ve potansiyel bir tehlikeye neden olabilecek işler yapmamaları yönünde uyarılmalıdır. Hastalar eve yalnız gitmemeleri ve alkol tüketmemeleri konusunda uyarılmalıdır.
Propofol kaynaklı bozukluklar 12 saat öncesine kadar genellikle saptanabilir değildir (bkz. Bölüm 4.4).
4.8. İstenmeyen etkiler
Anestezi veya sedasyonun başlatılması ve idamesi genelde minimum eksitasyon ile düzgün şekilde sağlanır. En sık bildirilen advers etkiler hipotansiyon gibi bir anestetik/sedatif ajanın farmakolojik olarak öngörülebilir olduğu yan etkilerdir. Propofol alan hastalarda gözlenen yan etkilerin doğası, şiddeti ve sıklığı hastanın durumuna ve ameliyat ya da tedavi edici prosedürlere bağlı olabilir.
Advers etkilerin değerlendirilmesi, aşağıdaki görülme sıklıklarına dayanmaktadır: Yaygın (≥1/100 – 1/10)
Yaygın olmayan (≥1/1.000 – 1/100) Seyrek (≥1/10.000 - <1/1.000)
Çok seyrek (<1/10.000)
Sistem-Organ Sınıfı | Sıklık | 4.8. İstenmeyen etkiler |
Bağışıklık sistemi hastalıkları | Çok seyrek | Anjiyoödem, bronkospazm, eritem ve hipotansiyonu içerebilen anafilaksi |
Metabolizma ve Beslenme hastalıkları: | Bilinmiyor | Metabolik asidoz , hiperkalemi |
Bilinmiyor (mevcut verilerden hesaplanamaz) Advers Reaksiyon Tablosu
Psikiyatrik hastalıklar: | Bilinmiyor | Öfori, seksüel disinhibisyon. İlaç suistimali ve ilaç bağımlılığı |
Sinir sistemi hastalıkları: | Yaygın | İyileşme aşamasında baş ağrısı |
Seyrek | Anesteziye başlangıç, idame ve iyileştirme sırasında kasılmalar ve opistotonus dahil epileptiform hareketler. Vertigo, titreme ve iyileşme sırasında soğukluk hissi | |
Çok seyrek | Ameliyat sonrası bilinç kaybı | |
Bilinmiyor | İstemsiz hareketler | |
Kardiyak hastalıklar: | Yaygın | Bradikardi ve anesteziye başlangıç sırasında taşikardi |
Çok seyrek | Pulmoner ödem | |
Bilinmiyor | Kardiyak aritmi , kalp yetmezliği | |
Vasküler hastalıklar: | Yaygın | Hipotansiyon |
Yaygın olmayan | Tromboz ve flebit | |
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar: | Yaygın | Anesteziye başlangıç sırasında geçici apne, öksürük ve hıçkırık |
Bilinmiyor | Solunum depresyonu (doz bağımlı) | |
Gastrointestinal hastalıklar: | Yaygın | İyileşme aşamasında bulantı ve kusma |
Çok seyrek | Pankreatit | |
Hepatobiliyer hastalıklar: | Bilinmiyor | Hepatomegali |
Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları: | Bilinmiyor | Rabdomiyoliz |
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları: | Çok seyrek | Uzun süreli uygulamadan sonra idrarda renk değişimi |
Bilinmiyor | Böbrek yetmezliği | |
Üreme sistemi ve meme hastalıkları: | Çok seyrek | Cinsel disinhibisyon |
Bilinmiyor | Priapizm | |
Genel bozukluklar ve uygulama yerinin durumu:
| Çok yaygın | Enjeksiyon başlangıcında lokal ağrı |
Çok seyrek | Kazara ekstravasküler uygulamayı |
| Bilinmiyor | Kazara ekstravasküler uygulamayı takiben lokal ağrı, şişlik, |
Araştırmalar | Bilinmiyor | Brugada tipi EKG |
Yaralanma, zehirlenme ve prosedürel komplikasyonlar: | Çok seyrek | Ameliyat sonrası ateş |
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; eposta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 3012 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Kazara aşırı doz muhtemel kardiyorespiratuvar depresyona sebep olabilir. Solunum depresyonu yapay solunumla tedavi edilir. Kardiyovasküler depresyonda hasta yatay duruma getirilmeli ve ağır durumlarda plazma genişleticiler ve presör ajanlar kullanılmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Diğer genel anestezikler. ATC-kod: N01AX10
Etki mekanizması
Propofol (2,6-diizopropilfenol), yaklaşık 30 saniye gibi hızlı bir etki başlangıcı olan kısa etkili bir genel anestezik ajandır. Anesteziden uyanma genellikle hızlıdır. Tüm genel anesteziklerde olduğu gibi etki mekanizması iyi anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, propofolün sedatif / anestetik etkilerini ligand kapılı GABAA reseptörleri aracılığıyla nörotransmiter GABA'nın inhibitör fonksiyonunun pozitif modülasyonu ile ürettiği düşünülmektedir.
5.1. Farmakodinamik özellikler
Genel olarak, anestezi indüksiyonu ve idamesi için Propofol % 1 uygulandığında ortalama arteriyel kan basıncında düşmevekalphızındahafifdeğişiklikler gözlenir. Bununla birlikte,
hemodinamik değişikliklerin insidansı düşüktür. % 1 Propofol uygulamasının ardından solunum depresyonu meydana gelebilmesine rağmen, herhangi bir etki niteliksel olarak diğer intravenöz anestezik ajanlarınkine benzerdir ve klinik uygulamada kolayca yönetilebilir. Propofol % 1, beyin kan akışını, kafa içi basıncını ve beyin metabolizmasını azaltır. İntrakraniyal basınçtaki azalma, yüksek referans değerli intrakraniyal basıncı olan hastalarda daha fazladır.
Klinik etkililik ve güvenlik
Anesteziden iyileşme genellikle hızlı ve nettir ve düşük baş ağrısı insidansı ve ameliyat sonrası bulantı ve kusma görülür.
Genel olarak, % 1 Propofol ile anesteziyi takiben, inhalasyon ajanlarıyla anesteziye göre daha az ameliyat sonrası bulantı ve kusma görülür. Bunun propofolün azalmış emetik potansiyeli ile ilişkili olabileceğine dair kanıt vardır.
Propofol % 1, klinik olarak oluşması muhtemel konsantrasyonlarda, adrenokortikal hormonların sentezini engellemez.
Pediyatrik popülasyon
Çocuklarda propofol bazlı anestezinin süresi ile ilgili sınırlı çalışmalar, güvenlik ve etkinliğin
4 saate kadar değişmediğini göstermektedir. Çocuklarda kullanıma ilişkin literatürler, güvenlik veya etkililikte değişiklik olmaksızın uzun süreli prosedürler için kullanımı kanıtlar.
5.2. Farmakokinetik özellikler
i Genel özelliklerEmilim:
Anesteziyi sürdürmek için Propofol %1 kullanıldığında, kan konsantrasyonları verilen uygulama hızı için asimptotik olarak kararlı durum değerine yaklaşır.
Dağılım:
Propofol geniş bir şekilde dağıtılır ve vücuttan hızla atılır (toplam vücut klerensi 1,5–2 litre / dakika).
Biyotransformasyon:
Başlıca karaciğerde metabolize olur
Eliminasyon:
Bir bolus dozunu takiben veya bir infüzyonun sonlandırılmasını takiben propofol konsantrasyonlarındaki düşüş, propofolün zayıf perfüze dokudan yeniden dağılımını temsil eden, çok hızlı dağılım, hızlı eliminasyon (yarılanma ömrü 30-60 dakika) ve daha yavaş bir son faz ile üç bölmeli açık bir modelle (yarılanma ömrü 2-4 dakika) tanımlanabilir.
Klerens, esas olarak kan akışına bağımlı olduğundan dolayı karaciğerde metabolik süreçlerle propofolün inaktif konjugatları ile buna karşılık gelen ve idrarla atılan kinol oluşturmak üzere gerçekleşir.
Tek bir doz 3 mg intravenöz uygulamadan sonra, propofol klerensi/kg vücut ağırlığı yaşa göre aşağıdaki gibi artmıştır:
Medyan klerens büyük çocuklar ile karşılaştırıldığında (n = 36, yaş aralığı 4 ay-7 yıl), 1 aydan küçük yenidoğanlarda önemli ölçüde daha düşüktür (n = 25) (20 ml/kg/dk). Buna ek olarak, yeni doğanlarda bireysel anlamda ciddi değişkenlikler (3,7-78 ml/kg/dakika aralığında) bulunmaktadır. Bu büyük değişkenlik gösteren sınırlı deneme verilerine göre, bu yaş grubu için doz önerileri verilemeyeceği görülmüştür.
Daha büyük çocuklarda tek bir 3 mg/kg bolus uygulamasından sonra medyan propofol klerensi yetişkinler 23.6 ml/dakika/kg (n=6) ile karşılaştırıldığında 37,5 ml/dakika/kg (4-24 ay) (n=8), 38,7 ml/dakika/kg (11-43 ay) (n=6 ), 48 ml/dakika/kg (1-3 yıl) (n=12), 28,2 ml/dakika/kg (4-7 yıl) (n=10)'dir.
Doğrusal/doğrusal olmayan durum:
Farmakokinetik, Propofol % 1'in önerilen infüzyon hızları aralığında doğrusaldır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Hafiften orta dereceli anesteziyle sonuçlanan dozlarda hayvanlar üzerinde (primatlar dahil) yayınlanan çalışmalar, hızlı beyin büyümesi veya sinaptogenez süresi boyunca anestetik ajanların kullanımının, gelişmekte olan beyinde uzamış kognitif eksikliklerle ilişkili olabilen hücre kaybına yol açtığını göstermektedir.
Türler arası karşılaştırmalara dayanarak, bu değişikliklere karşı savunmasızlık penceresinin, üçüncü trimesterde yaşamın ilk birkaç ayı boyunca maruz kalmalarla ilişkili olduğuna inanılıyor, ancak insanlarda yaklaşık 3 yaşına kadar uzayabilir. Yenidoğan primatlarında, hafif cerrahi bir anestezi düzlemi üreten 3 saatlik bir anestezi rejimine maruz kalmak, nöronal hücre kaybını artırmamıştır, ancak 5 saat veya daha uzun tedavi rejimleri nöronal hücre kaybını artırmıştır. Bu klinik olmayan bulguların klinik önemi bilinmemektedir. Üç yaşından küçük çocuklarda ve preklinik verilerin önerdiği potansiyel risklere karşı işlem gerektiren hamile kadınlarda sağlık mesleği mensupları uygun anestezinin yazar/zarar ilişkisini dikkate almalıdır.
Propofol, kapsamlı klinik deneyime sahip bir ilaçtır. Reçeteyi yazan için ilgili tüm bilgiler, Kısa Ürün Bilgisinde sağlanmıştır.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Soya fasulyesi yağı, rafine
Saflaştırılmış yumurta fosfatidi (tavuk yumurtası kullanılarak üretilir) Gliserol
Oleik asit Sodyum hidroksit Enjeksiyonluk su
6.2. Geçimsizlikler
Bu tıbbi ürün, bölüm 6.6'da belirtilenler dışındaki diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
Orijinal ambalajında ürünün raf ömrü 36 aydır.
PROPOFOL %1 FRESENIUS içeren uygulama sistemleri, ürünün açılmasından 12 saat sonra yenisi ile değiştirilmelidir.
%5 a/h glikoz çözeltisi veya %0,9 a/h sodyum klorür çözeltisi veya %1 koruyucu içermeyen lidokain enjeksiyon çözeltisi içeren bir karışım (ml başına en az 2 mg propofol) ile seyreltmeler, uygulanmadan hemen önce aseptik olarak hazırlanmalıdır (kontrollü ve valide edilmiş koşullar korunur) ve uygulama, seyreltmeden sonra 6 saat içinde tamamlanmalıdır.
Ürün açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Her 50 ml'lik flakon 500 mg propofol içerir.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Uygulamadan önce, Propofol % 1 (10 mg/1 ml) Fresenius, %5 a/h glikoz solüsyonu veya
%0.9 a/h sodyum klorür çözeltisi veya %1 koruyucu içermeyen lidokain enjeksiyon çözeltisi dışında enjeksiyon veya infüzyon solüsyonları ile karıştırılmamalıdır. (ayrıca bölüm 4.2'ye bakınız).
Son propofol konsantrasyonu 2 mg/ml'nin altında olmamalıdır. Yalnızca tek kullanımlıktır. Kullanılmayan emülsiyon atılmalırdır. Kullanmadan önce iyice çalkalayınız.
Çalkalama sonrası iki faz görülüyor ise ilacı kullanmayınız.
Yalnız hasar görmemiş ambalajlardaki homojen ürünler kullanılmalıdır. Kullanmadan önce, lastik tıpayı alkolle temizleyiniz.
Kullanmadan önce, lastik tıpayı alkolle veya alkole batırılmış pamuk çubukla temizleyiniz. Kullanıldıktan sonra temas edilen kaplar atılmalıdır.
Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller ‘Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve ‘Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.
Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur. | Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
PAISOFOL | 8699651751236 | |
POFOL | 8699516759735 | |
PROPOFOL | 8699630696206 | |
PROPOFOL-LIPURO | 8699736770480 | |
PROPOFOL-PF | 8699606756231 | |
Diğer Eşdeğer İlaçlar |
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |
|
En Yaygın Alerji Türleri Bağışıklık sistemi, polen, arı zehiri veya evcil hayvan gibi yabancı bir maddeye veya çoğu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyeceğe tepki gösterdiğinde alerjiler meydana gelir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Polifarma İlaç San.ve Tic. A.Ş.Satış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699606757351 |
Etkin Madde | Propofol |
ATC Kodu | N01AX10 |
Birim Miktar | 10 |
Birim Cinsi | MG/ML |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Sinir Sistemi > Genel Anestezikler > Propofol |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |