Akciğer tüberkülozu, fungal ya da viral enfeksiyonu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. İmmünosupresan ilaç tedavisi gören çocuklar, sağlıklı çocuklara göre enfeksiyonlara karşı daha yatkınlardır. İmmünosupresan kortikosteroid tedavisindeki çocuklarda örneğin, su çiçeği ve kızamık daha ağır ya da fatal seyir gösterebilir. Bu tür çocuklarda ya da bu hastalıkları geçirmemiş olan erişkinlerde, hastalıklardan kaçınmak için özel dikkat gerekir. Hastalığa yakalanma durumunda, varicella zoster immün globulini (VZIG) ya da intravenöz immün globulin (IVIG) tedavisi gerekli olabilir. Su çiçeğinde, antiviral ilaçlarla tedavi düşünülebilir.
Bununla birlikte, üst solunum yollarında viral bir hastalık varlığında,
hasta astım tedavisine düzenli olarak devam etmelidir. Viral solunum yolları hastalığında hızla astımı ağırlaştığı bilinen hastalarda, kısa süreli oral kortikosteroid tedavisi kullanılabilir.
Klinik araştırmalar, topikal kortikosteroid tedavisini düzenli olarak
uygulayan hastalarda, viral enfeksiyonların belirgin olarak daha az sorun oluşturduğunu göstermektedir.
Gebelerde ve Emzirenlerde Kullanım
Kesin gerekli olmadıkça, gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Gebe hayvanlarda yapılan deneyler, budesonidin gelişme anomalilerine yol açabildiğini göstermiştir. Ancak, bu bulguların insan için söz konusu olup olmadığı bilinmemektedir.
Gebelik sırasında mutlaka glukokortikosteroid kullanılması gerekiyorsa,
inhalasyon kortikosteroidleri, oral yoldan kullanılan eş etkinlikteki
anti-astmatik glukokortikosteroidlere göre daha az sistemik yan etkilere yol açmaları nedeniyle tercih edilmelidir.
Budesonidin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
ÖZEL UYARILAR
Oral steroid tedavisinden PULMİCORT TURBUHALER'e geçerken, hastada rinit, ekzema, eklem ve kas ağrıları gibi erken belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda, oral steroidin dozunu bir süre yükseltmek gerekli olabilir. Genel kural olarak, yorgunluk, başağrısı, bulantı, kusma gibi belirtilerin görüldüğü nadir vakalarda, steroidin yeteri kadar etkili olmadığı düşünülmelidir.
Akut astım alevlenmelerinde, kısa bir oral steroid tedavisi uygulanması gerekli olabilir.
Ağız ve boğaz bölgesinde pamukçuk ve sistemik etki gelişme riskini
en aza indirmek için, hasta her inhalasyondan sonra ağzını suyla çalkalamalıdır.
Dikkat Gerektiren Makine ve Araç Kullanımına Etkileri
PULMİCORT TURBUHALER'in dikkat gerektiren makine ve araç kullanımı açısından herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |