PUREGON 600 IU/ 0.72 ml S.C enj.için sol içeren 1 kartuş Klinik Özellikler

Follitropin Beta }

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Yetişkin Kadınlarda:

    PUREGON aşağıdaki klinik durumların söz konusu olduğu kadın infertilitesinin tedavisinde

    endikedir:

      Klomifen sitrat tedavisine cevap vermeyen kadınlarda anovülasyon (polikistik over sendromu, PKOS, dahil olmak üzere)

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      PUREGON ile tedavi fertilite problemlerinde tecrübeli bir hekim gözetimi altında başlanmalıdır.

      PUREGON'un ilk enjeksiyonu, doğrudan tıbbi gözlem altında uygulanmalıdır.

      Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

      Pen enjektör kullanıldığında, penin ayarlanan dozu veren hassas bir alet olduğu bilinmelidir. Konvansiyonel şırınga ile karşılaştırıldığında pen ile ortalama olarak % 18 daha fazla miktarda FSH verildiği saptanmıştır. Bu durum özellikle bir tedavi döngüsü içinde konvansiyonel şırınga ve pen enjektör arasında geçiş olduğunda anlamlı olabilir. Özellikle şırıngadan pene geçilirken, çok yüksek dozlar verilmesinin engellenmesi için küçük doz ayarlamaları gerekebilir.

      Kadında doz:

      Overlerin dışardan verilen gonadotropinlere karşı oluşturduğu yanıt aynı kişide ve kişiden kişiye büyük değişiklikler göstermektedir. Bu da standart bir doz şemasını imkansız kılar. Uygulanan doz, overlerin yanıtına bağlı olarak hastaya göre düzenlenmelidir. Bu, folikül gelişiminin ultrasonla değerlendirilmesini gerektirir. Serum östradiol düzeylerinin eş zamanlı tespiti de yararlı olabilir.

      Karşılaştırmalı klinik çalışmaların sonuçlarına dayanarak, üriner FSH için genel olarak kullanılandan daha kısa bir tedavi dönemi boyunca PUREGON'un daha düşük bir toplam dozunun verilmesinin sadece folikül gelişimini optimize etmek için değil aynı zamanda istenmeyen over hiperstimulasyon riskinin azaltılması için de uygun olduğu kabul edilmektedir (bkz. bölüm 5.1).

      PUREGON ile elde edilen klinik tecrübeler tüm endikasyonlarda üç tedavi siklusuna dayanmaktadır. İVF ile elde edilen genel tecrübeler ilk dört denemede başarı oranının genellikle sabit kaldığını, daha sonraki denemelerde ise başarı oranının gittikçe düştüğünü göstermektedir.

      Anovülasyon:

      Ardışık tedavi şeması önerilmektedir. Uygulamaya günlük 50 IU PUREGON ile başlanır. Bu başlangıç dozuna en az yedi gün süre ile devam edilir. Şayet overlerde cevap elde edilmezse folikül büyümesi ve/veya plazma östradiol düzeyleri yeterli farmakodinamik yanıtı gösterene kadar günlük doz kademeli olarak artırılır. Östradiol düzeylerindeki günlük artışın %40-100 olması optimal kabul edilir. Daha sonra pre-ovulatuar koşullar sağlanana kadar günlük doza devam edilir. Ultrasonografide en az 18 mm çapında dominant bir folikülün görülmesi ve/veya plazma östradiol düzeylerinin 300-900 pikogram/ml'ye (1000-3000 pmol/L) ulaşması pre- ovulatuar koşulların sağlandığını gösterir. Bu duruma ulaşmak için genellikle 7 ila 14 günlük tedavi yeterlidir.

      Daha sonra PUREGON uygulaması kesilerek insan koriyonik gonadotropini (hCG) ile ovülasyon indüklenebilir.

      Yanıt veren folikül sayısı çok fazlaysa ya da östradiol düzeyleri çok hızlı artış gösteriyorsa (arka arkaya 2 veya 3 gün östradiol miktarında günlük iki kattan fazla artış var ise), günlük dozun azaltılması gerekir.

      14 mm'den büyük foliküller gebeliği sağlayabildiği için 14 mm'den büyük birden fazla pre- ovülatuar folikülün olması çoğul gebelik riski taşır. Bu durumda hCG verilmemeli, çoğul gebeliği önlemek için de o siklusta gebelikten kaçınılmalıdır.

      Tıbbi yardımcı üreme programlarında kontrollü over hiperstimulasyonu:

      Pek çok uyarıcı protokol uygulanmaktadır. Başlangıç dozu olarak en az ilk dört gün boyunca 100-225 IU önerilir. Daha sonra, over cevabına bakılarak doz hastaya göre ayarlanır. Klinik çalışmalarda 75-375 IU arasında değişen idame dozunun 6 ile 12 gün devam edilmesi yeterli

      bulunmuştur, ancak bazen tedavi süresinin uzatılması gerekebilir.

      PUREGON tek başına verilebildiği gibi, erken luteinizasyonu önlemek için bir GnRH agonisti veya antagonisti ile kombine edilerek de verilebilir. Bir GnRH agonisti kullanıldığında yeterli foliküler cevaba ulaşmak için daha fazla total PUREGON dozu gerekebilir.

      Overlerin verdiği yanıt ultrason değerlendirmesi ile takip edilir. Serum östradiol düzeylerinin eş zamanlı tespiti de yararlı olabilir. Ultrason ile değerlendirmede 16-20 mm arasında en az üç folikül saptandığında ve iyi bir estradiol yanıtına dair kanıt olduğunda (çapı 18 mm'den büyük olan her bir folikül için (plazma düzeyleri yaklaşık 300-400 pikogram/ml (1000-1300 pmol/l), folikül olgunlaşmasının son fazı hCG verilerek indüklenir. Oosit toplama işlemi 34-35 saat sonra yapılır.

      Erkekte doz:

      Haftalık PUREGON dozu 450 IU olmalıdır. Tercihen bu doz 150 IU'lik 3 doza bölünebilir ve hCG ile birlikte kullanılabilir. PUREGON ve hCG ile tedavi en az 3-4 ay devam etmelidir, bu süreden önce spermatogenezde gelişme beklenemez. Tedavi yanıtını değerlendirmek amacı ile tedavi başlangıcından 4 ila 6 ay sonra semen analizi önerilmektedir. Eğer hasta bu tedavi süresinden sonra yanıt vermezse kombinasyon tedavisi sürdürülebilir. Güncel klinik tecrübeler spermatogenezin gerçekleşmesi için tedaviye 18 ay ya da daha uzun süre devam etmenin gerekli olabileceğini göstermektedir.

      Uygulama şekli:

      Kartuşlardaki enjeksiyonluk PUREGON çözelti, PUREGON Pen ile kullanılmak üzere geliştirilmiştir ve subkutan yoldan uygulanmalıdır. Lipoatrofinin önlenmesi için enjeksiyon yeri değiştirilmelidir.

      Doktor tarafından gerekli talimatların verilmesi koşuluyla, PUREGON'un pen ile enjeksiyonu hasta tarafından yapılabilir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Geriyatrik popülasyon: PUREGON'un kullanımı ile ilgili endikasyonu yoktur.

      Pediyatrik popülasyon: Onaylanan endikasyonda pediyatrik popülasyonda PUREGON'un

      kullanımı ile ilgili endikasyonu yoktur.

      Böbrek/Karaciğer yetmezliği

      PUREGON'un kullanımı önerilmemektedir.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      Erkekler ve kadınlar için

        Bölüm 6.1'de listelenen herhangi bir yardımcı maddeye veya etkin maddeye karşı aşırı duyarlılık.

        4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

        Klomifen sitrat ile PUREGON'un birlikte kullanımı folikül cevabını arttırabilir. Bir GnRH agonisti ile hipofizer desensitizasyon oluşturulduktan sonra yeterli folikül yanıtına ulaşmak için daha yüksek bir PUREGON dozu kullanmak gerekebilir.

        Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

        Özel popülasyonlar üzerinde herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

        Pediyatrik popülasyon: PUREGON'un pediyatrik popülasyonda kullanımı ile ilgili endikasyon olmadığından hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Gebelik kategorisi X'tir.

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) PUREGON gebelik döneminde uygulandığı taktirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır/ yol açtığından şüphelenilmektedir.

        Gebelik dönemi

        Hamilelik döneminde PUREGON kullanımı endike değildir.

        Hamilelik sırasında kazayla maruz kalma durumunda, klinik veriler rekombinant FSH'ın teratojenik etkisini dışlamaya yetecek ölçüde değildir. Ancak bugüne kadar malformasyona yol açan hiçbir özel etki bildirilmemiştir. Hayvan çalışmalarında teratojenik etki gözlenmemiştir.

        Laktasyon dönemi

        Follitropin betanın süte geçmesi ile ilgili klinik veya hayvan çalışmalarından herhangi bir bilgi elde edilmemiştir. Follitropin betanın yüksek molekül ağırlığından dolayı anne sütüne geçme ihtimali yoktur. Eğer follitropin beta anne sütüne geçerse, çocuğun gastrointestinal sisteminde

        degradasyona uğrayacaktır. Follitropin beta süt üretimini etkileyebilir.

        Üreme yeteneği/Fertilite

        PUREGON yardımcı üreme programlarında kontrollü over hiperstimülasyonu veya over indüksiyonu uygulanan kadınların tedavisinde kullanılır. Erkeklerde PUREGON hipogonadotrofik hipogonadizmden kaynaklanan spermatogenez eksikliğinin tedavisinde kullanılır. Pozoloji ve uygulama şekli için bkz. bölüm 4.2.

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        PUREGON araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahiptir veya

        hiçbir etkisi yoktur.

        4.8. İstenmeyen etkiler

        PUREGON'un intramüsküler ya da subkutan yoldan klinik kullanımı, enjeksiyon bölgesinde lokal reaksiyonlara neden olabilir (tedavi edilen hastaların %3'ü). Bu lokal reaksiyonların büyük kısmı hafiftir ve geçicidir. Nadiren jeneralize aşırı duyarlılık reaksiyonları gözlenmiştir (follitropin beta ile tedavi edilen tüm hastaların yaklaşık %0.2'si).

        Kadınların tedavisi:

        Klinik çalışmalarda, follitropin beta ile tedavi edilen kadınların yaklaşık %4'ünde over hiperstimulasyon sendromu (OHSS) ile ilişkili semptomlar ve belirtiler bildirilmiştir (bakınız bölüm 4.4.) Bu sendromla bağlantılı advers reaksiyonlar pelvik ağrı ve/veya konjesyon, karın ağrısı ve/veya distansiyon, meme şikayetleri ve over büyümesini içerir.

        Aşağıdaki tabloda klinik çalışmalarda kadınlarda follitropin beta ile bildirilen advers

        reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve sıklığa göre listelenmiştir.

        Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 - ≤1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 - ≤1/100); seyrek (≥1/10.000 - ≤1/1.000); çok seyrek (≤1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

        Sistem Organ Sınıfı

        Sıklık

        Advers reaksiyon

        Sinir sistemi hastalıkları

        Yaygın

        Baş ağrısı

        Gastrointestinal hastalıklar

        Yaygın

        Abdominal distansiyon

        Abdominal ağrı

        Yaygın olmayan

        Abdominal rahatsızlık Kabızlık

        İshal Bulantı

        Üreme sistemi ve meme

        hastalıkları

        Yaygın

        OHSS

        Pelvik ağrı

        Yaygın olmayan

        Meme şikayetleri

        Metroraji

        Over kisti Over büyümesi Over torsiyonu

        Rahim büyümesi Vajinal hemoraji

        Yaygın

        Enjeksiyon yeri reaksiyonu

        Genel bozukluklar ve

        uygulama yerindeki durumları

        Yaygın olmayan

        Genelleştirilmiş aşırı duyarlılık reaksiyonları

          Hassasiyet, ağrı ve/veya engorjman ve meme başı ağrısını içeren meme şikayetleri

          4.9. Doz aşımı ve tedavisi

          Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Asperger Sendromu Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır.