RECOMBINATE 250 IU 1 flakon Klinik Özellikler
{ Rekombinant Anti Hemofilik Faktor VIII }
4.1. Terapötik endikasyonlar
Hemofili A (konjenital Faktör VIII eksikliği) hastalarında görülen kanamaların tedavisinde ve profılaksisinde endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi
RECOMBINATE ile yerine koyma tedavisinin dozu ve süresi, hemostatik fonksiyon bozukluğunun ciddiyetine, kanama bölgesi ile kanama ataklarının sıklığına ve hastanın klinik koşullarına bağlıdır. Tedavi, kan hastalıkları konusunda deneyimli bir hekim tarafından ve plazma AHF düzeylerini ölçebilen bir laboratuvarın varlığında yürütülmelidir.
“Plazmada IU/dL” ya da “normalin yüzdesi” olarak ifade edilen, beklenen in vivo maksimum AHF düzeyi, vücut ağırlığı başına uygulanan dozun (IU/kg) ikiyle çarpılmasıyla belirlenebilir.
Doz hesaplama yöntemi aşağıdaki örneklerde gösterilmiştir:
„ ,, r ,,,,, ^ /n/, Uygulanan ünite miktarı x %2 / IU/kg
Beklenen Faktör VIII artışı (%) = -—-777-. . , . — -2—
v ’ Vucut Ağırlığı (kg)
......... , , • • 1750 IUx%2/IU/kg n/_
70 kg ağırlığındaki bir hasta için = -—--2— = ~ %50
/O kg
Ya da:
Gereken uygulama dozu (Ol) : Vücut Ağdığı (kg) x istenen Faktör VIII art.şı (%)
% 2 / IU / kg
... - . - . . • . • 1. • • 40 kg x %70 . ... TTT
40 kg ağırlığındaki bir çocuk hasta için = - , ..- = 1400 IU
/O 2
/ IU / Kg
Majör cerrahide ya da yaşamı tehdit eden kanamalarda yerine koyma tedavisi uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Dozaj yukarıda önerildiği şekilde hesaplanabilmesine karşın, uygun antihemofılik düzeylere ulaşılıp ulaşılmadığının saptanması ve bu düzeylerin devam edip etmediğinin belirlenmesi için, mümkün olan her durumda belirli aralarla aralarında AHF düzeylerinin ölçümünün de bulunduğu laboratuvar incelemelerinin yapılması önerilir. Hasta plazmasında AHF beklenen düzeylere ulaşmazsa ya da görünürde uygun dozda AHF kullanılmasına karşın kanama kontrol altına alınamazsa, inhibitör varlığı düşünülmelidir.
Uygun laboratuvar tetkikleriyle bu tür inhibitörlerin varlığı gösterilebilir ve 1 mİ plazma ya da tahmin edilen toplam plazma hacmi başına nötralize edilen AHF miktarı, ünite cinsinden (Bethesda Ünitesi) belirlenebilir. Mevcut inhibitör miktarı 10 B.U./ml’den azsa, ek AHF uygulanımı inhibitörü nötralize edebilir. Bu durumda beklenen yanıtı, uygulanan ek AHF Uluslararası Ünitesi belirler. Bu tür uygulamalarda AHF düzeyinin laboratuvar testleriyle kontrolü gereklidir. İnhibitör düzeylerinin 10 B.U./ml’den yüksek olması durumunda ise hemostaz kontrolünün AHF ile sağlanması mümkün değildir ya da çok yüksek dozlara gereksinim olduğundan bu yaklaşım pratik değildir.
RECOMBINATE, yenidoğan bebekler dahil her yaştan çocukta kullanıma uygundur (Hem önceden tedavi uygulanmış, hem de uygulanmamış çocuklarda kullanım güvenliği ve etkinlikle ilgili çalışmalar yapılmıştır).
Aşağıda, Tablo-l’de belirtilen doz şeması, yetişkinlerde ve çocuklarda yol gösterici olabilir. Uygulanacak doz ya da uygulamanın sıklığı, klinik etkinlik gözetilerek saptanmalı ve her hastada ayrı ayrı düzenlenmelidir.
RECOMBINATE, hekim tarafından hasta bazında belirlenecek şekilde, uzun ya da kısa dönemli kanama profılaksisi amacıyla da uygulanabilir.
Tablo-1 Doz Şeması Kanamalar
Kanda infüzyon sonrası arzulanan AHF aktivitesi (normalin yüzdesi ya da IU/dl plazma olarak)
Erken dönemde hemartroz, kas içi kanama ya da ağız içi kanama
20-40
Ağrıyla seyreden kanama dönemi düzelene ya da iyileşme sağlanana kadar, 1-3 gün süreyle her 12-24 saatte bir olacak şekilde infüzyona başlanmalıdır.
Ağrı ve hareket kısıtlılığı düzelene kadar ve genellikle 3 gün ya da daha uzun süreyle, 12-24 saatte bir infüzyon tekrarlanmalıdır.
Daha yoğun hemartroz, kas içi kanama ya da hematom
30-60
Tehdit geçene kadar 8-24 saatte bir infüzyon tekrarlanmalıdır.
Kafa travması, boğaz kanaması ya da şiddetli karın ağrısı gibi yaşamı tehdit eden kanamalar
60-100
Cerrahi Girişimler
Operasyonun tipi
Bir saatlik sürede yapılan tek infüzyona ek olarak oral antifıbrinolitik tedavi yapılması olguların yaklaşık %70’inde yeterli olur.
Diş çekimi dahil küçük
, . ... , oU-oU
cerrahı girişimler
İyileşme durumuna bağlı olarak her Büyük cerrahi girişimler (operasyon öncesi ve 8-24 saatte bir infüzyon
80-100
sonrası) tekrarlanmalıdır.
Bu tablo, beklenen Faktör VIII ortalama yarı ömrüne sahip olan olan hastalarda, Faktör VlII’in pik aktivitesini göstermektedir. Eğer gerekli görülürse, uygulamadan sonraki yarım saat içerisinde Faktör VlII’in pik aktivitesi ölçülmelidir. Faktör VIII yanlanma ömrünün görece kısa olduğu hastalarda, dozu ya da uygulama sıklığını artırmak gerekebilir.
Her RECOMBINATE flakonu, Antihemofılik Faktör (Rekombinant) olarak etiketlenmiş ve RECOMBINATE aktivitesi her flakonda IU cinsinden belirtilmiştir. Bu etkinlik değerlendirmesi, WHO’nun Faktör VIII:C konsantreleri için uluslararası standardına dayanmaktadır. Uygun aktivite düzeylerine ulaşabilmek için, plastik test tüpleri, pipetleri ve
normal düzeylerde von Willebrand Faktörü içeren substrat kullanılarak böyle bir potens değerlendirmesi yapmak gerektiği, deneyler sonucunda gösterilmiştir.
Uygulama şekli:
Preparat, birlikte verilen uygun seyrelticiyle karıştırıldıktan sonra intravenöz yoldan uygulanmalıdır (Bkz. Bölüm 6.6). Karıştırıldıktan sonraki 3 saat içerisinde uygulamaya başlanması önerilir. Karıştırıldıktan sonra buzdolabında saklanmamalıdır. Preparat, en çok 10 ml/dak. hızında uygulanabilir. RECOMBINATE’in uygulanması öncesinde ve sırasında hastanın nabzı kontrol edilmelidir. Kalp hızında belirgin bir artış gözlenirse, uygulama hızının düşürülmesi ya da uygulamanın geçici olarak durdurulması genellikle semptomların hızla gerilemesini sağlar (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek /Karaciğer yetmezliği: Ek bilgi bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon: Doz kg başına ünite cinsinden belirlenmekte olduğundan çocuklarda özel bir kullanım şekli yoktur.
4.3. Kontrendikasyonlar
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
RECOMBINATE’e karşı ciddi aleıjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Fare, hamster ya da bovin proteinlerine karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalar, dikkatli tedavi edilmelidir.
Hastalar kurdeşen, yaygm ürtiker, göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, hipotansiyon ve anafılaksi dahil aşırı duyarlılığın erken işaretleri konusunda bilgilendirilmelidir. RECOMBINATE’e karşı ciddi aleıjik reaksiyonların gelişmesi, kontrendikasyonlar bölümünde belirtilmiştir (Bkz. Bölüm 4.3). Aleıjik ya da anafılaktik tipte reaksiyonlar gelişmesi durumunda, enjeksiyon / infüzyon hemen kesilmelidir. Uygun şok tedavisi önlemleri alınmalıdır.
Plazma AHF miktarı beklenen düzeylere ulaşmazsa ya da yeterli dozda uygulamadan sonra kanama durdurulamamışsa, inhibitör varlığını araştıran laboratuvar testleri yapılmalıdır.
Hemofili A hastalığı olan bireylerin tedavisinde bilinen bir komplikasyon, faktör VIII inhibitörü olan nötralizan antikorların oluşmasıdır. Bu inhibitörler genelde faktör VIII prokoagülan aktivitesine karşı yönlendirilmiş IgG immünglobulini yapısındadır ve modifıye Bethesda test yöntemiyle plazmanın her ml’si başına Bethesda Ünitesi (B.U.) olarak ifade edilir. İnhibitör gelişme riski, preparatı kullanmaya başladıktan sonraki ilk 20 gün içerisinde en fazla olacak şekilde Antihemofılik Faktör VIII kullanımıyla ve diğer genetik ve çevresel faktörlerle doğru orantılıdır. Nadiren, preparatı kullanmaya başladıktan 100 günden sonra da inhibitör gelişimi olabilir. Daha önceden 100 günden uzun süreyle tedavi görmüş inhibitör gelişimi hikayesi olan hastalarda bir rekombinan Faktör VIII preparatından diğerine geçilmesi durumunda inhibitör gelişimi (düşük titreli) vakaları gözlenmiştir. Recombinan Faktör VIII preparatlarıyla tedavi edilen hastalar, inhibitör gelişimi açısından uygun klinik değerlendirmeler ve laboratuvar testleri ile dikkatle izlenmelidir (Bkz. aynı zamanda Bölüm 4.8)
Mümkünse RECOMBINATE’in uygulanan her zaman, uygulanan ürünün adının ve parti numarasının kayıt edilmesi gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Diğer tıbbi preparatlarla herhangi bir ilaç etkileşimi gözlenmemiştir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Özel popülasyonlarda yapılan bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda uygun doğum kontrol yöntemleri uygulanmalıdır.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Faktör VIII ile hayvan üreme çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. Kadınlarda hemofili A hastalığının nadiren görüleceği gözönüne alınırsa, gebelik döneminde faktör VIII kullanımıyla ilgili bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle faktör VIII içeren preparatlar gebelik döneminde ancak mutlaka gerekliyse (başka yöntemlerle tedavi edilemiyorsa) verilmelidir.
Laktasyon dönemi
Kadınlarda hemofili A hastalığının nadiren görüleceği gözönüne alınırsa, laktasyon döneminde faktör VIII kullanımıyla ilgili bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle faktör VIII içeren preparatlar laktasyon döneminde ancak mutlaka gerekliyse (başka yöntemlerle tedavi edilemiyorsa) verilmelidir.
Üreme yeteneği /Fertilite
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Preparatın araç ve makina kullanma yeteneğini bozacağına dair herhangi bir bulgu yoktur.
Herhangi bir protein uygulamasında görülebileceği gibi, hastalara rekombinan AHF preparatlarının uygulanmasında da advers reaksiyonlar görülebilir.
Klinik çalışmalarda, rekombinan AHF uygulamalarından sonra bildirilmiş advers etkiler arasında mide bulantısı, ateş basması, hafif yorgunluk, döküntü, hematom, aşırı terleme, titreme, sarsılma, ateş, bacaklarda ağrı, ellerde ve ayaklarda soğukluk hissi, boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu, duyma testinde başarısızlık, burun kanaması ve solukluğu içermektedir. Nadiren, RECOMBINATE kullanan hastalarda, aleıjik tipte aşırı duyarlılığa benzeyen advers etkiler bildirilmiştir. Alerjik tipteki semptomlar, kaşıntı, ürtiker, deri döküntüsü, dispne, öksürük, göğüste daralma hissi, hırıltılı solunum, hipotansiyon ve anafılaksiyi içerebilir.
Hastalar, aşırı duyarlılık reaksiyonlarının erken belirtileri konusunda bilgilendirilmeli ve böylelikle semptomlar görüldüğünde, ilacın kesilmesi ve hekime başvurulması gerektiği konusunda uyarılmalıdır.
Preparatın bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).
Hemofili A hastalığı olan bireylerin tedavisinde bilinen bir komplikasyon, faktör VIII inhibitörü olan nötralizan antikorların oluşmasıdır. Bu inhibitörler değişmez bir şekilde IgG immünglobulini yapısındadır ve faktör VIII prokoagülan aktivitesine karşı etki eder; plazmanın her ml’si başına Bethesda Ünitesi (B.U.) olarak ifade edilir.
İnhibitör gelişmesi riski, Antihemofılik Faktör VIII kullanımı ile doğru orantılıdır; bu risk preparatı kullanmaya başladıktan sonraki ilk 20 gün içerisinde en fazladır. İnhibitör gelişimi açısından yüksek risk grubundaki (ör. önceden tedavi olmamış hastalar), ağır hemofili A hastalarında inhibitör gelişme insidansı, yapılan çalışmalarda RECOMBINATE için yaklaşık %31 olarak saptanmıştır; bu değer plazma kaynaklı faktör VIII preparatları için bildirilen sınırlar içerisindedir. RECOMBINATE ile tedavi edilen hastalar, gerekli klinik değerlendirmeler ve laboratuvar testleri ile, inhibitör gelişimi açısından dikkatle izlenmelidir.
Aşağıdaki tabloda klinik çalışmalarda advers etki görülen hasta sıklığı verilmiştir. Her bir görülme sıklığında sıralanan advers etkiler en ciddi olandan başlayarak sıralanmıştır. Advers reaksiyonların görülme sıklıkları, şu sıklık oranlarıyla verilmiştir: çok yaygm (>1/10); yaygm (>1/100 ila <1/10); yaygm olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (> 1/10,000 ila <1/1,000); Çok seyrek (<1/10,000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Enfeksiyon ve enfestasyonlar
Yaygm olmayan: Kulak enfeksiyonu
Sinir sistemi hastalıkları Yaygm olmayan: Sersemlik hali, Titreme
Vasküler hastalıklar
Yaygm olmayan: Burun kanaması, Yüzde ve boyunda kızarma, Hematom,
Hipotansiyon, Solukluk, Periferik soğukluk hissi
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Yaygm olmayan: Faringolarengial ağrı
Gastrointestinal hastalıklar Yaygm olmayan: Bulantı
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Ekstremitelerde ağrı, Aşırı terleme, Kaşıntı, Döküntü, Makülopapüler
döküntü
Kas iskelet bozuklukları, bağ doku ve iskelet hastalıkları
Yaygm olmayan: Ekstremitelerde ağrı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygm: Titreme
Yaygm olmayan: Halsizlik, Ateş
Araştırmalar:
Yaygm olmayan: Akustik uyarı testinde anormallik
Pazarlama sonrası deneyimden elde edilen spontan bildirimlerde siyanoz, taşikardi, kusma, karında rahatsızlık hissi, anafılaktik şok, aşırı duyarlılık, bayılma, başağrısı, deride soyulma ve FVIIEe karşı inhibitör gelişimi şeklinde raporlar bulunmaktadır. Bu advers olayların görülme sıklıkları bilinmemektedir (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımına bağlı bilinen bir semptom yoktur.
Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. | Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.Satış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Turuncu Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699556981059 |
Etkin Madde | Rekombinant Anti Hemofilik Faktor VIII |
ATC Kodu | B02BD02 |
Birim Miktar | 250 |
Birim Cinsi | IU |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Kan ve Kan Yapıcı Organlar > K Vitamini ve Diğer Hemostatikler > Koagülasyon Faktörü 8 |
İthal ( ref. ülke : Macaristan ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz. |
|
Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez. |
|
Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. |