REGINON 0.030mg/0.075mg 21 draje Kısa Ürün Bilgisi

Gestoden + Etinilestradiol }

Lütfen PDF Dosyasına bakınız.


Lütfen PDF Dosyasına bakınız.


4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

  • 4.1. Terapötik endikasyonlar

    Oral kontrasepsiyon (doğum kontrolü)

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Kombine oral kontraseptifler (KOK), doğru şekilde kullanıldıklarında yılda yaklaşık %1 başarısızlık oranına sahiptir. İlaç unutulduğunda ya da yanlış kullanıldığında başarısızlık oranı artabilir.

    REGİNON, paketin üstünde gösterildiği yönde, her gün yaklaşık aynı zamanda bir miktar suyla alınmalıdır. Birbirini izleyen 21 gün boyunca her gün bir REGİNON alınır. Her bir sonraki pakete 7 günlük, sıklıkla çekilme kanamasının izlendiği, REGİNON alınmayan dönemi takiben geçilir. Bu kanama genellikle son REGİNON’un alınmasını takiben 2.-3. gün başlar ve bir sonraki pakete başlandığında kesilmemiş olabilir.

    Uygulama şekli:

    Oral kullanım içindir.

    REGİNON’a başlangıç

    Bir önceki ay hormonal kontraseptif kullanımı yoksa: REGİNON alımına kadının normal siklusunun ilk günü (kanamasının ilk günü) başlanmalıdır. REGİNON’a 2. ile 5. günler arasında başlanması da kabul edilebilir, ancak bu durumda ilk siklus için REGİNON alınmaya başlanmasından itibaren 7 gün boyunca ilave olarak bir bariyer kontrasepsiyon yöntemi kullanılmalıdır.

    Bir KHK’dan geçiş (KOK, vajinal halka, transdermal flaster): Tercihen önceki KOK’un son aktif kaplı tabletini (hormon içeren son kaplı tablet) izleyen gün REGİNON alımına başlanmalıdır. En geç ise kaplı tabletsiz dönemi ya da hormon içermeyen kaplı tablet döneminin ertesi gününde başlanabilir. Vajinal halka ya da transdermal flaster kullanılması durumunda, kullanıcı döngü paketindeki son halkanın ya da flasterin çıkarıldığı gün ya da en geç bir sonraki uygulamanın yapılması gereken gün REGİNON’a başlamalıdır.

    Yalnız progestagen içeren bir yöntemden (minipil, enjeksiyon, implant) ya da progesteron salımlı rahim içi sistemden (RİS) geçiş: Minipilden herhangi bir günde, (implant veya RİS’in çıkarıldığı gün, enjeksiyonda ise bir sonraki enjeksiyonun yapılması gereken gün) geçiş yapılabilir. Ancak tüm bu koşullarda REGİNON alımının ilk 7 günü ek bir bariyer yöntemi kullanılması önerilir.

    İlk trimestr düşüğünü takiben: Hemen başlanabilir. Ek kontraseptif önlemler alınmasına ihtiyaç duyulmaz.

    Doğumu veya ikinci trimestr düşüğünü takiben: Emziren kadınlar için bkz. 4.6 Gebelik ve laktasyon.

    Emzirmeyen kadınların doğumu veya ikinci trimestr düşüğünü takiben 21.-28. günlerde başlanması önerilir. Daha sonra başlandığı takdirde REGİNON alımının ilk 7 günü ek bir bariyer yöntemi kullanılmalıdır. Eğer o zamana kadar ilişki gerçekleştiyse, KOK kullanımı başlamadan önce gebelik ekarte edilmeli veya ilk menstruel kanama beklenmelidir.

    REGİNON alımı unutulduğunda: Eğer kullanıcı REGİNON’u almakta, 12 saatten daha az geç kalmışsa kontraseptif koruyuculuk azalmaz. Hatırlanır hatırlanmaz REGİNON alınmalı ve sonraki REGİNON’lar her zamanki gibi alınmaya devam edilmelidir.

    Eğer 12 saatten daha fazla gecikme olmuşsa kontraseptif koruyuculuk azalmış olabilir. Bu durumda 2 temel kural uygulanır:

    • 1. REGİNON alımına hiçbir zaman 7 günden fazla ara verilmez.

    • 2. Hipotalamus-hipofız-over aksının uygun şekilde baskılanması için 7 gün boyunca aralık vermeden REGİNON alınması gereklidir.

    Buna bağlı olarak günlük uygulamada şu öneriler verilebilir:

    • 1. Hafta: Aynı zamanda iki REGİNON almak anlamına gelse de kullanıcı unuttuğu REGİNON’u hatırlar hatırlamaz içmelidir. Kalan kaplı tabletlerini normal zamanında kullanmaya devam edebilir. Takip eden 7 gün boyunca kondom gibi ek bir bariyer yöntemi kullanmalıdır. REGİNON alımının unutulduğu günden önceki 7 gün içinde cinsel birleşme olmuşsa gebelik olasılığı göz önüne alınmalıdır. Ne kadar çok REGİNON unutulursa ve bu kaplı tabletlerin unutulduğu gün kaplı tabletsiz döneme ne kadar yakınsa gebelik riski o kadar yüksektir.

    • 2. Hafta: Aynı zamanda iki REGİNON almak anlamına gelse de kullanıcı son unuttuğu REGİNON’u hatırlar hatırlamaz içmelidir. Kalan kaplı tabletlerini normal zamanında kullanmaya devam edebilir. Eğer ilk unutulan REGİNON’a kadar 7 gün boyunca REGİNON doğru olarak alınmışsa ek korunma yöntemi kullanmaya gerek yoktur. Aksi takdirde ya da kadın birden fazla REGİNON unutmuşsa sonraki 7 gün boyunca ek önlemler alınmalıdır.

    • 3. Hafta: Kaplı tabletsiz dönemin yaklaşıyor olması nedeni ile güvenilirlikte azalma riski yüksektir. Yine de REGİNON alımında ayarlamalar yapılarak kontraseptif korumada azalma önlenebilir. Eğer unutulan REGİNON’dan önceki 7 gün boyunca REGİNON doğru olarak alındıysa, aşağıdaki iki seçenekten birinin uygulamasıyla ek bir kontraseptif yönteme gerek kalmaz. Aksi takdirde bu seçeneklerden ilki seçilip, ayrıca 7 gün boyunca ek önlemler almak gerekir.

    • 1. Aynı zamanda iki REGİNON almak anlamına gelse de kullanıcı son unuttuğu REGİNON’u hatırlar hatırlamaz içmelidir. Kalan kaplı tabletlerini normal zamanda kullanmaya devam edebilir. Bir sonraki kutuya 7 gün ara vermeden mevcut kutu biter bitmez başlanmalıdır. Kullanıcıda ikinci kutunun sonuna kadar bir çekilme kanaması beklenmez. Ancak REGİNON alındığı günlerde lekelenme veya kırılma kanaması görülebilir.

    • 2. Kullanmakta olduğu kutuyu bırakması önerilebilir. 7 günlük (REGİNON’u unuttuğu günler dahil) aradan sonra yeni kutuya başlanır.

    REGİNON almayı unutan kullanıcıda ilk kaplı tabletsiz dönemde beklenen çekilme kanaması görülmezse gebelik olasılığı göz önüne alınmalıdır.

    Mide-bağırsak bozuklukları durumunda:

    Şiddetli mide-bağırsak bozukluklarının olması durumunda emilim tam olmayabilir ve ek kontraseptif önlemler alınmalıdır.

    Eğer REGİNON alımını takiben 3-4 saat içinde kusma olursa unutulan REGİNON’lar için verilen öneriler (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli REGİNON alımı unutulduğunda) geçerlidir. Eğer kadın normal REGİNON alma programını değiştirmek istemezse, gereken ekstra REGİNON’ları başka bir kutudan almalıdır.

    Menstruasyonun öne alınması veya ertelenmesi:

    Menstruasyonu ertelemek için kullanıcı REGİNON alınmayan dönem olmadan başka bir REGİNON paketi ile devam etmelidir. Uzatma, eğer istenirse ikinci paketin sonuna kadar yapılabilir. Uzatma sırasında kullanıcı kırılma kanaması ya da lekelenme yaşayabilir. Daha sonra 7 günlük REGİNON alınmayan dönemin ardından düzenli REGİNON alımına devam edilir.

    Kullanıcının adet dönemini haftanın başka bir gününe kaydırmak için REGİNON alınmayan dönemini istediği gün kadar kısaltması önerilir. Aralık ne kadar kısa olursa, kadının çekilme kanaması olmama ve ikinci paket sırasında kırılma kanaması ve lekelenme yaşama riski o kadar yüksektir (adet geciktirirken olduğu gibi).

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    4.3. Kontrendikasyonlar

    ’ bölümüne bakınız.

    Böbrek yetmezliği: REGİNON böbrek yetmezliği olan hastalarda özel olarak araştırılmamıştır. Mevcut veriler bu hasta popülasyonun tedavisinde bir değişiklik yapılmasını ileri sürmemektedir.

    Pediyatrik popülasyon: REGİNON yalnızca menarştan sonra endikedir.

    Geriyatrik popülasyon: Geçerli değildir. REGİNON menopozdan sonra endike değildir.

    • 4.3. Kontrendikasyonlar

    KOK’lar aşağıda belirtilen durumlarda kullanılmamalıdır. KOK kullanırken aşağıdaki durumlardan herhangi birinin ilk kez görülmesi halinde kullanım derhal durdurulmalıdır.

    • VTE varlığı veya riski

    o Venöz tromboembolizm- mevcut VTE (antikoagülanlar üzerinde) veya öyküsü (örn. derin ven trombozu [DVT] veya pulmoner embolizm [PE])

    o APC direnci (Faktör V Leiden dahil), antitrombin III eksikliği, protein C eksikliği, protein S eksikliği gibi VTE için bilinen kalıtsal veya kazanılmış yatkınlık

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    o Çoklu risk faktörlerinin varlığından kaynaklanan yüksek VTE riski (bkz. bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)

    • Arteriyel tromboembolizm (ATE) varlığı veya riski

    o Arteriyel tromboembolizmi – mevcut ATE, ATE öyküsü (örn. miyokard infarktüsü) veya prodromal durum (örn. anjina pektoris)

    o Serebrovasküler hastalık – mevcut inme, inme veya prodromal durum öyküsü ( örn. geçici istemik atak, TIA)

    o Hiperhomosisteinemi ve antifosfolipid antikorlar (antikardiyolipin antikorlar, lupus antikoagülanı) gibi ATE için bilinen kalıtsal veya kazanılmış yatkınlık

    o Fokal nörolojik semptomlu migren öyküsü

    o Çoklu risk faktörlerinden kaynaklanan yüksek ATE riski (bkz. bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri) veya aşağıdaki gibi bir ciddi risk faktörü varlığı:

    • •  vasküler semptomlu diabetes mellitus

    • •  şiddetli hipertansiyon

    • •  şiddetli dislipoproteinaemi

    • Ağır karaciğer hastalığı varlığı (karaciğer fonksiyon değerleri normale dönmedikçe)

    • Karaciğer tümörü varlığı ya da öyküsü (iyi veya kötü huylu)

    • Eğer seks steroidlerinden etkileniyorsa genital organların veya memenin bilinen ya da şüpheli malign hastalıkları

    • Tanı konulmamış vajinal kanama

    • Bilinen gebelik varlığı ya da gebelik şüphesi

    • Etkin ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık

    • 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Uyarılar

    Aşağıda belirtilen durum veya risk faktörlerinden herhangi biri varsa, REGİNON’un uygun olup olmadığı kadın ile tartışılmalıdır.

    Bu durumlardan veya risk faktörlerinden herhangi birinin şiddetlenmesi veya ilk defa ortaya çıkması halinde, kadının REGİNON kullanımının sonlandırılmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi için doktoru ile iletişime geçmesi tavsiye edilmelidir.

    Dolaşım bozuklukları

    VTE riski

    KHK kullanan kadınlarda VTE riski kullanmayanlara göre artar. Levonorgestrel, norgestimat veya noretisteron içeren ürünler en düşük VTE riski ile ilişkilendirilmiştir. REGINON gibi diğer ürünlerde ise bu riskin iki katına kadar çıkabilir. En düşük VTE riskine sahip olduğu bilinenlerden farklı bir ürünün kullanılması kararı, ancak kadının REGINON ile ilişkili VTE riskini, mevcut risk faktörlerinin bu riski nasıl etkilediğini ve VTE riskinin kullanımınım ilk yılında en yüksek olduğunu anladığından emin olduktan sonra alınmalıdır. Ayrıca KHK kullanımına 4 hafta veya daha uzun süre ara verildikten sonra tekrar başlandığında riskin arttığını gösteren bazı kanıtlar vardır.

    KHK kullanmayan ve gebe olmayan kadınlarda, 10.000 kişiden yaklaşık 2’si bir yıllık süre içinde VTE geliştirir. Bununla birlikte, herhangi bir kadında altta yatan risk faktörlerine bağlı olarak söz konusu risk çok daha yüksek olabilir (aşağı bakınız).

    Gestoden içeren KHK kullanan 10.000 kadından 9 ila 12’sinin bir yıl içinde VTE geliştireceği tahmin edilmektedir; bu oran levonorgestrel içeren KHK kullanan kadınlarda 6 civarındadır.

    Düşük dozlu KHK’ler ile bir yıldaki VTE sayısı gebelikte veya postpartum dönemde kadınlarda beklenen sayıdan düşüktür. VTE, bu vakaların %1-2’sinde ölümcül olabilir.

    Bir yıl içinde her 10.000 kadında görülen VTE vakası sayısı

    Son derece nadir olarak, KHK kullanıcılarında diğer kan damarlarında (örn. hepatik, mesenter, böbrek veya retinal toplardamarlar ve atardamarlar) tromboz meydana geldiği rapor edilmiştir.

    VTE risk faktörleri

    Venöz tromboembolik komplikasyon riski KHK kullanıcılarında özellikle çoklu risk faktörleri olduğunda, ilave risk faktörleri olan kadınlarda ciddi ölçüde artabilir (bkz. Tablo: VTE Risk faktörleri).

    Yüksek venöz tromboz riski oluşturan çoklu risk faktörleri mevcut olan kadında REGINON kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar). Bir kadın birden fazla risk faktörüne sahipse risk artışı tüm faktörlerin ayrı ayrı toplamından fazla olabilir ve bu durumda toplam VTE riski dikkate alınmalıdır. Fayda ve risk dengesinin negatif olduğu düşünülüyorsa KHK reçete edilmemelidir (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar).

    Tablo : VTE Risk faktörleri

    Risk faktörü

    Açıklama

    Obezite (vücut kitle indeksi 30 kg/m2’nin üstündeyse)

    Vücut kitle indeksi yükseldiğinde risk ciddi ölçüde artar.

    Diğer risk faktörleri mevcutsa özellikle dikkate alınmalıdır.

    Uzun süreli hareketsizlik, majör cerrahi müdahale, bacaklara ve pelvise cerrahi müdahale, nörocerrahi, veya majör travma Not: 4 saatten fazla hava yolu seyahati dahil geçici hareketsizlik de özellikle diğer risk faktörleri olan kadınlarda VTE için bir risk faktörü olabilir.

    Bu durumlarda ilacı kesmek (cerrahi müdahale durumunda en az 4 hafta) ve tamamen iyileştikten iki hafta sonrasına kadar devam etmemek önerilir.

    İstenmeyen gebeliği önlemek için başka bir kontrasepsiyon yöntemi kullanılmalıdır.

    Önceden   REGINON   kesilmemişse,

    antitrombotik tedavi düşünülmelidir.

    Pozitif aile geçmişi (Hiçbir ebeveyn ya da kardeşte erken yaşlarda (örn. 50 yaşından genç) VTE görülmemişse.)

    Kalıtsal bir eğilimden şüpheleniliyorsa, KHK

    kullanımından önce mutlaka bir uzmandan tavsiye alınmalıdır.

    VTE ile ilişkili diğer tıbbi durumlar

    Kanser,   sistemik   lupus   eritematoz,

    hemolitik üremik sendrom ve kronik inflamatuar bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı veya ülseratif kolit) ve orak hücre hastalığı.

    İlerleyen yaş

    Özellikle 35 yaş üstü

    Variköz venlerin ve yüzeysel tromboflebitin venöz tromboembolideki olası rolü konusunda görüş birliği yoktur.

    Gebelikte ve özellikle 6 haftalık puerperium periyodunda tromboemboli riskindeki artış dikkate alınmalıdır (bkz. bölüm 4.6 Gebelik ve laktasyon)

    VTE semptomları (DVT ve PE)

    Semptomlar olması halinde, kadınlara acil tıbbi yardım almaları ve sağlık çalışanlarını KHK aldıkları konusunda bilgilendirmeleri tavsiye edilmelidir.

    DVT semptomları aşağıdakileri kapsayabilir:

    • - bacakta/ayakta tek taraflı ya da bacaktaki bir damar boyunca şişme;

    • - bacakta yalnızca ayakta dururken ya da yürürken hissedilebilen ağrı ya da hassasiyet,

    • - etkilenen bacakta sıcaklık artışı; bacakta ciltte kırmızılık ya da renk değişmesi.

    Pulmoner embolizm (PE) semptomları aşağıdakileri kapsayabilir:

    • - aniden ortaya çıkan, açıklanamayan nefes darlığı ya da hızlı soluma;

    • - kanın söz konusu olabileceği ani öksürük;

    • - keskin göğüs ağrısı;

    • - şiddetli dengesizlik ya da baş dönmesi;

    • - hızlı veya düzensiz kalp atışı.

    Bu semptomlardan bazıları (ör, “nefes darlığı”, “öksürük”) özgün değildir ve daha yaygın ya da daha az şiddetli olaylar (ör, solunum yolu enfeksiyonları) şeklinde yanlış yorumlanabilir.

    Vasküler oklüzyona ilişkin diğer belirtiler; bir ekstremitedeki ani ağrı, şişme ya da mavi tonda hafif renk değişikliği olabilir.

    Gözde tıkanma meydan geldiği takdirde, semptomlar ağrısız bulanık görme ile başlayıp görme kaybına kadar ilerleyebilir. Bazen, görme kaybı aniden meydana gelebilir.

    ATE riski

    Epidemiyolojik çalışmalarda, KHK kullanımı ATE (miyokard enfarktüsü) veya serebrovasküler olay (ör. geçici iskemik atak, inme) riskinde artışla ilişkilendirilmiştir. ATE ölümcül olabilir.

    ATE risk faktörleri

    Arteriyel tromboembolik komplikasyon veya serebrovaksüler olay riski, risk faktörleri olan KHK kullanıcılarında artar (bkz. Tablo: ATE Risk faktörleri).

    Yüksek arteriyel tromboz riskine maruz bırakan ciddi ya da çoklu ATE risk faktörleri mevcut olan kadında REGINON kullanımı kontrendikedir (bkz. bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar). Bir kadında birden fazla risk faktörü varsa, riskteki artışın ayrı ayrı faktörlerin toplamından daha yüksek olması olasılığı vardır. Bu durumda VTE toplam riski dikkate alınmalıdır. Fayda ve risk dengesinin negatif olduğu düşünülüyorsa, KHK reçete edilmemelidir (bkz. bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar).

    Tablo : ATE risk faktörleri

    Risk faktörü

    Açıklama

    İlerleyen yaş

    Özellikle 35 yaş üstü

    Sigara

    Kadınlar   KHK   kullanıyorsa   sigara

    içmemeleri tavsiye edilmelidir. 35 yaşın üzerindeki sigara içmeye devam eden kadınlarda   farklı   bir   kontrasepsiyon

    yönteminin kullanılması şiddetle tavsiye edilmelidir.

    Hipertansiyon

    Obezite ( vücut kitle endeksi 30 kg/m2’nin üstündeyse)

    Vücut kitle indeksi arttığında risk ciddi ölçüde artar.

    Diğer risk faktörleri mevcutsa özellikle dikkate alınmalıdır.

    Pozitif aile geçmişi (Hiçbir ebeveyn ya da kardeşte erken yaşlarda (örn. 50 yaşından genç) VTE görülmemişse)

    Kalıtsal bir eğilimden şüpheleniliyorsa, KHK kullanımından önce mutlaka bir uzmandan tavsiye alınmalıdır.

    Migren

    KHK   kullanımı   sırasında   migrenin

    şiddetinde veya sıklığında bir artış (serebrovasküler olay için bir ön belirti olabilir) ilacın hemen kesilmesi için bir neden olabilir.

    Advers vasküler olaylarla ilişkili diğer tıbbi durumlar

    Diabetes mellitus, hiperhomosisteinemi, kalp kapak hastalığı ve atriyal fibrilasyon, dislipoproteinemia ve  sistemik lupus

    eritematoz.

    ATE semptomları

    Semptomlar görüldüğünde, en kısa sürede tıbbi yardıma başvurmaları ve KHK kullandıklarını sağlık uzmanına bildirmek konusunda kadınlar bilgilendirilmelidir.

    Serebrovasküler bir olaya ilişkin semptomlar şunlardır:

    • - yüzde, bacak veya kolda, özellikle vücudun bir tarafında ani hissizlik ya da güçsüzlük;

    • - ani yürümede güçlük, baş dönmesi, denge ya da koordinasyon kaybı;

    • - ani konfüzyon, konuşma ya da kavramada güçlük;

    • - bir ya da her iki gözde ani görme güçlüğü; ani yürüme güçlüğü,

    • - bilinen nedeni olmayan ani, şiddetli veya uzun süren baş ağrısı;

    • - bilinç kaybı ya da nöbetin eşlik ettiği ya da tek başına bayılma.

    Geçici belirtiler olayın geçici iskemik atak olduğunu göstermektedir.

    Miyokard enfarktüsü (MI) semptomları şunları kapsayabilir:

    • - göğüs, kol ya da göğüs kemiği altında ağrı, rahatsızlık, basınç, ağırlık, sıkışma ya da dolgunluk hissi;

    • - sırt, çene, boğaz, kol ve mideye yayılan rahatsızlık;

    • - dolgunluk, hazımsızlık ya da sıkıştırma hissi;

    • - terleme, bulantı, kusma ya da baş dönmesi;

    • - aşırı güçsüzlük, anksiyete, nefes darlığı;

    • - hızlı veya düzensiz kalp atışı.

    Tümörler

    Servikal kanser için en önemli risk faktörü süregelen human papilloma virüs (HPV) enfeksiyonudur. Bazı epidemiyolojik çalışmalarda uzun süre KOK kullanımının servikal kanser riskinde artışa neden olabileceği bildirilmiştir ancak bu bulguların KOK kullanımının hangi etkilerine bağlı olabileceği (servikal inceleme, hormonal olmayan kontraseptif kullanımı dahil olmak üzere seksüel davranış) halen tartışılmaktadır.

    54 epidemiyolojik çalışmanın meta analizi sonucu halen KOK kullanan kadınlarda tanı konan meme kanseri bağıl riskinde hafif bir artış saptanmıştır (Bağıl risk =1.24). Bu artmış risk KOK’un kesilmesini takiben on yıl içinde azalarak kaybolmaktadır. Meme kanseri 40 yaşın altındaki kadınlarda nadir olduğundan, halen KOK kullanan ya da kullanmış olanlarda konulan meme kanseri tanılarındaki artış, tüm meme kanseri riski ile karşılaştırıldığında düşüktür. Anılan çalışmalar nedensellik ilişkisi konusunda kanıtlar getirmemektedir. Gözlenen artmış risk paterni, KOK kullanıcılarında meme kanserinin daha erken tanınmasına, KOK’ların biyolojik etkilerine veya ikisinin kombinasyonuna bağlı olabilir. KOK kullanmış olanlarda tanı konan meme kanserleri hiç kullanmamış olanlara göre klinik olarak daha az ilerlemiş olma eğilimi gösterir.

    KOK kullanıcılarında, nadir olgularda iyi huylu, çok nadiren de malign karaciğer tümörleri gözlemlenmiştir. Sınırlı olguda bu tümörler yaşamı tehdit eden batın içi kanamalara yol açar. KOK kullanan kadınlarda şiddetli üst batın ağrısı, karaciğerde büyüme veya batın içi kanama bulgularının ortaya çıkması durumunda ayırıcı tanıda bir karaciğer tümörü göz önüne alınmalıdır.

    Maligniteler hayatı tehdit edebilir ya da ölümcül seyredebilir.

    Diğer durumlar

    Hipertrigliseridemi varlığı ya da aile öyküsü KOK kullanımında artmış pankreatit riskine neden olabilir.

    KOK kullanan birçok kadında kan basıncında küçük artışlar bildirilmişse de, klinik açıdan önemli artışlar nadirdir. Ancak KOK kullanımı sırasında, klinik olarak anlamlı ve geçmeyen hipertansiyon gelişmesi durumunda hekimin KOK’u kesmesi ve hipertansiyonu tedavi etmesi uygun olur. Eğer normotansif değerler antihipertansif tedavi ile sağlanabiliyorsa ve uygun bulunursa KOK kullanımına tekrar başlanabilir.

    Aşağıdaki koşulların hem gebelikte hem de KOK kullanımı ile meydana geldiği ve kötüleştiği bildirilmiştir, ancak KOK kullanımı ile ilişkili kanıtlar yetersizdir: Kolestaza bağlı sarılık ve/veya kaşıntı; safra taşı oluşumu, porfiri; sistemik lupus eritematozus; hemolitik üremik sendrom; Sydenham koresi; herpes gestationis; otoskleroza bağlı duyma kaybı.

    Herediter anjiyoödemi olan kadınlarda, ekzojen östrojen anjiyoödem semptomlarını uyarabilir ya da şiddetlendirebilir.

    Karaciğer fonksiyonlarının akut veya kronik bozulmaları, karaciğer fonksiyon testlerinin normale dönmesine kadar KOK kullanımının kesilmesini gerektirebilir. İlk kez gebelikte ya da daha önce seks steroidlerinin kullanımı sırasında oluşmuş olan kolestatik sarılığın tekrarlaması KOK kullanımının sonlandırılmasını gerektirir.

    KOK’lar periferik insülin direnci ve glukoz toleransı üzerinde etkili olabiliyorsa da, düşük dozlu (<0.05 mg etinilestradiol) KOK kullanan bir diyabetik hastada tedavi rejiminde değişiklikler yapma gerekliliğini gösteren bir kanıt yoktur. Ancak, KOK kullanan diyabetik kadınlar dikkatle gözlenmelidir.

    Crohn hastalığı ve ülseratif kolit KOK kullanımı ile ilişkilendirilmiştir.

    Kloazma, özellikle kloazma gravidarum öyküsü olan kadınlarda bazen gelişebilir. Kloazmaya eğilimi olan kadınlar kombine oral kontraseptif kullandıkları sürece güneşe veya ultraviyole ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmalıdırlar.

    Tıbbi muayene/konsültasyon

    Hastanın oral kontraseptif kullanmaya başlamadan önce ve sonrasında düzenli aralıklarla tıbbi öyküsü (aile öyküsünü de içerecek şekilde) değerlendirilmelidir ve gebelik ekarte edilmelidir. Kan basıncı ölçülmeli ve fiziksel muayene kontrendikasyonlar (bkz. bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar) ile uyarılar (bkz. bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri) doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. VTE ve ATE semptomları, bilinen risk faktörleri ve şüpheli tromboz durumunda ne yapılacağı, REGİNON’un diğer KHK’lara kıyasla riski de dahil olmak üzere venöz ve arteriyel tromboz bilgilerine kadının dikkatini çekmek önemlidir.

    Ayrıca kadın, kullanma talimatını dikkatle okuması ve yapılan tavsiyelere uyması gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir. Bu değerlendirmelerin içeriği ve sıklığı ilgili kılavuzlar doğrultusunda olmalı ve kadına özgü şekilde uyarlanmalıdır.

    Kullanıcılar oral kontraseptiflerin HIV enfeksiyonları (AIDS) ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu olmadığı konusunda bilgilendirilmelidir.

    Dikkatli tıbbi gözetim gerektiren durumlar

    KOK reçete edilmesi konusu klinik karar kullanılarak ve hastanın fikri alınarak kararlaştırılmalıdır. Bu durum veya risk faktörlerinden birinin ilk kez ortaya çıkması veya alevlenmesi oral kontraseptif kullanımının kesilmesi gerektiğine işaret edebilir. Hasta doktoruna danışmalı, doktor da KOK kullanımına son verilip verilmemesine ilişkin karar vermelidir:

    • Hafif vasküler hastalık veya hafif nefropati, retinopati veya nöropatinin eşlik ettiği diyabet

    • Yeterli kontrol altında olan (sistolik >140 ila 159 mm Hg veya diyastolik > 90 ila 94 mm Hg) hipertansiyon

    • •  Porfiri

    • Obezite

    • Migren

    • Kardiyovasküler hastalıklar

    Azalmış etkinlik

    KOK’ların etkinliği REGİNON alımı unutulduğunda (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli-REGİNON alımı unutulduğunda), mide-bağırsak bozuklukları olması halinde (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli- Mide-bağırsak bozuklukları durumunda), ya da eş zamanlı ilaç tedavilerinde (bkz. 4.5 diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri) azalabilir.

    Azalmış siklus kontrolü

    Tüm KOK’larda, özellikle kullanımın ilk aylarında düzensiz kanamalar (lekelenme veya kırılma kanaması) gelişebilir. Bu nedenle herhangi bir düzensiz kanamanın değerlendirilmesi yaklaşık 3 siklusluk bir adaptasyon süresinden sonra anlamlıdır.

    Eğer kanama düzensizliği devam eder veya kanamalar düzenliyken ortaya çıkarsa non-hormonal etkenler göz önüne alınmalı ve malignite veya gebeliğin ekarte edilmesi için kürtajın da dahil olabileceği uygun tanısal girişimlerde bulunulmalıdır.

    Bazı kadınlarda REGİNON alınmayan dönemde çekilme kanaması oluşmayabilir. Eğer KOK, "4.2 Pozoloji ve uygulama şekli" bölümünde belirtilen şekilde kullanıldıysa kadının gebe olması beklenmemektedir. Ancak KOK, ilk gerçekleşmeyen çekilme kanamasından önce kullanım kurallarına uygun kullanılmadıysa ya da çekilme kanaması iki kez gerçekleşmediyse kombine oral kontraseptif kullanımına devam etmeden önce gebelik ekarte edilmelidir.

    Laktoz:

    Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmaması gerekir.

    Sukroz :

    Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Satış Fiyatı 201.06 TL [ 22 Sep 2023 ]
Önceki Satış Fiyatı 201.06 TL [ 15 Sep 2023 ]
Original / JenerikJenerik İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699828120063
Etkin Madde Gestoden + Etinilestradiol
ATC Kodu G03AA10
Birim Miktar 0,030+0,075
Birim Cinsi MG
Ambalaj Miktarı 21
Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > Sistemik Hormonal Gebeliği Önleyici İlaçlar > Gestoden + etinilestradiol
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 
REGINON 0.030mg/0.075mg 21 draje Barkodu