Bir tablet
550mg Naproksen Sodyum, (Boyar madde: Titanyum dioksit) içerir.
Romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit, juvenil romatoid artrit ve akut gutta; iskelet adalesi ve yumuşak dokunun şiddetli ve orta derecedeki akut veya kronik enflamasyonunda ve ağrılarında (bursit, tendinit, lumbago gibi), dismenore, ameliyat ve doğum sonrası ağrılarında, travmatolojide; diş ve ağız enflamasyonunda ve ağrılarında kullanılır. Prostaglandin sentezini inhibe ettiği için migren ataklarını azaltmada etkilidir.
Naproksen sodyum veya naproksene alerjik duyarlılığı olanlara kontrendikedir. Aktif peptik ülseri olanlara verilmemelidir. Astım, rinit, burun polipleri ve hipotansiyon sendromları aspirin ve diğer nonsteroidal antienflamatuar ilaçlarla artan hastalara da naproksen sodyum verilmemelidir. Tedaviye başlamadan bu hastalardan bu bilgilerin alınması faydalı olacaktır.
Kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği ve sodyum kısıtlaması söz konusu olan hastalara dikkatli verilmelidir. Böbrek fonksiyon bozukluğunda serum kreatinin seviyesi takip edilmelidir. Kreatin klirensi 20ml/dak’dan az olan hastalara dikkat edilmelidir. Sodyum alması yasak olan hastalara verilmemelidir. 1 Relokap fort tablet yaklaşık 50mg(2mEq) sodyum içerir. Yaşlılarda; ilacın yarılanma ömrü uzadığı için dozaj ayarlaması gerekli olabilir. Yüksek dozda kullanılmamalıdır. Naproksen plasentaya geçer ve emziren kadınların sütünde görülür. Bu yüzden hamilelikte ve emziren kadınlarda kullanılması tavsiye edilmez. Ağır kanama ve perforasyonda dahil ciddi gastrointestinal yan etkiler, naproksen sodyumun (veya diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlar) kullanma süresi uzadıkça hemen hemen doğrusal olarak yükselir. Bütün nonsteroid antienflamatuar ilaçlarda ilaç dozunun artışına bağlantılı yan etki artışı görülebilir. Trombosit agregasyonunu azaltıp, kanama zamanını uzatır. Kanama zamanı saptanmasında bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Antikoagülan ile tedavi edilen hastalarda Relokap tedavisi kanama riskini arttırır. 16 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalı ancak sadece juvenil artrit’te 5 yaşından büyük çocuklarda 10mg/kg/gün dozunda 12 saat ara ile kullanılır.Dispepsi, yanma, bulantı, kusma, karın ağrısı ve mide kanaması gibi gastrointestinal rahatsızlıklar; halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, kulak çınlaması, terleme gibi santral sinir sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilir. Alerji şeklinde çeşitli dermatolojik problemler az görülen reaksiyonlardır. Çok nadir olarak sarılık, böbrek fonksiyonu azalması, trombositopeni ve agranülositoz rapor edilmiştir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
Plazma proteinlerine bağlanarak albumine bağlanan diğer ilaçların yerini alır. Oral antikoagülan, sülfonamid ve hidantoin alan hastalar dikkatle kontrol edilmelidir. Furosemidin diüretik etkisi inhibe edilebilir. Probenecid ile alındığında naproksenin plazma seviyesi ve yarılanma ömrü artar. Absorbsiyon hızı magnezyum ve alüminyum hidroksitle azalır, sodyum bikarbonat ile artar. Propranolol ve diğer beta blokerlerin antihipertansif etkisini azaltır. Laboratuar testleri ile etkileşebilir. Platelet agregasyonunu azaltıp kanama zamanını uzatacağından kanama zamanı tespitinde dikkatli olunmalıdır. 17-ketojenik steroidlerin idrardaki değerlerini arttırır. Adrenal fonksiyon testleri yapılmasından 72 saat evvel ilacın kesilmelidir. 5- hidroksi indolasetik asitin bazı Üriner miktar tayinlerini bozabilir.
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
- Romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit’te: Hastalığın şiddetine göre sabah 1’er akşam 1’er adet Relokap Fort veya Relokap Tablet alınır.Uzun süreli kullanımda hastanın cevabına göre doz arttırılır veya azaltılır. Yüksek seviyede antienflamatuar/analjezik etki isteniyor ise kısa süre için günlük doz 1.650grama çıkarılabilir. Ancak doktor kontrolünde uygulanması gereklidir.
2 hafta içinde artritte semptomatik bir iyileşme başlar ve ikinci haftalık sürede bu etki görülebilir hale gelir.
-Bursit, tendinit, ameliyat ve doğum sonrası ağrıları, dental problemler, travmatoloji, primer dismenore ve rahim içi araç kullanılmasındaki ağrılı durumlarda tavsiye edilen başlangıç dozu 550mg’dır. Sonra 6 veya 8 saatte bir 275mg ile devam edilir. Toplam günlük doz 1.375gramı geçmemelidir.
- Akut gutta başlangıç dozu 1 ½ adet Relokap Fort tablettir(825mg). Ataklar azalana kadar saatte 1 Relokap tabletle devam edilir. Şiddetli migren ağrılarında sabah-akşam 1’er tane Relokap Fort tablet(veya 2’şer Relokap tablet) alınır.
- Juvenil artrit’te toplam günlük doz 10mg/kg’dır. Sabah – akşam alınır.
DOZ AŞIMI:
Doz aşımının karakteristiği; uyuşukluk, mide yanması, hazımsızlık, bulantı ve kusmadır.Çok aşırı alındığında mide boşaltılır ve yardımcı tedaviler uygulanır. Plazma proteinlerine bağlandığından hemodiyaliz faydalı olmaz.
|
Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya
çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun
süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. |
|
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel
olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? |