RESOLOR 2 mg 28 film kaplı tablet Klinik Özellikler

Prukaloprid Suksinat }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Kabızlık Tedavisi İçin İlaçlar > Prukolprid
Johnson & Jonhson Sıhhi Malzeme San. ve Tic.Ltd.Şti. | 8 March  2013

4.1. Terapötik endikasyonlar

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji

Kadınlar: günde bir defa 2 mg.

Erkekler: RESOLOR’un erkeklerde kullanımına yönelik güvenilirliği ve etkililiği kontrollü klinik çalışmalarda belirlenmemiştir, bu nedenle daha fazla veri elde edilmeden RESOLOR’un erkeklerde kullanılması önerilmemektedir.

Prukalopridin spesifik etki modu (itici hareketin uyarılması) nedeniyle, günlük 2 mg’lık dozun aşılmasının etkililiği artırması beklenmemektedir. Günde bir defa prukaloprid alımı, 4 haftalık tedavi sonrasında etkili olmazsa, hasta yeniden muayene edilmeli ve tedaviye devam edilmesinin faydası yeniden değerlendirilmelidir.

Prukalopridin etkililiği, 3 aya kadar çift körlü, plasebo kontrollü çalışmalarda belirlenmiştir. Uzun süreli tedavi durumunda düzenli aralıklarla fayda yeniden değerlendirilmelidir.

Uygulama yöntemi

RESOLOR film kaplı tablet oral kullanım içindir ve günün herhangi bir zamanında tok veya aç kamına alınabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalar için doz (GFR < 30 ml/dk./l,73 m ) günde bir defa 1 mg’dır (bkz. bölüm 4.3 ve 5.2). Hafif ila orta düzey böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz ayarına gerek yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh sınıf C) olan hastalarda tedaviye günde 1 mg ile başlanır. Eğer etkililiğin artırılması gerekiyor ise ve hasta 1 mg’ı iyi tolere etmişse doz 2 mg’a çıkarılabilir (bkz. bölüm 4.4 ve 5.2). Hafif ila orta düzey karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz ayarına gerek yoktur.

Pediatrik popülasyon:

RESOLOR, daha fazla veri elde edilene kadar 18 yaşından küçük çocuklara ve adolesanlara önerilmemektedir. Şu anda mevcut veriler bölüm 5.2’de açıklanmaktadır.

Geriyatrik popülasyon (>65 yaş):

4.3. Kontrendikasyonlar

- Etkin maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık,

- Diyaliz gerektiren böbrek yetmezliği,

- Bağırsak duvarının yapısal veya işlevsel bozukluğu nedeniyle intestinal perforasyon veya

obstrüksiyon, obstrüktif ileus, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bağırsak kanalındaki şiddetli inflamatuvar durumlar ve toksik megakolon/megarektum.

4.4.   Kullanıma yönelik özel uyarılar ve önlemler

Böbrek yoluyla atılma, prukalopridin ana eliminasyon yoludur (bkz. bölüm 5.2). Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda 1 mg’lık doz önerilmektedir (bkz. bölüm 4.2).

Şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh sınıf C) olan hastalarda veriler sınırlı olduğundan bu hastalarda RESOLOR reçete edilirken dikkatli olunmalıdır (bkz. bölüm 4.2).

Şiddetli ve klinik olarak stabil olmayan eşzamanlı hastalığı (örn. kardiyovasküler veya akciğer hastalığı, nörolojik veya psikiyatrik bozukluklar, kanser veya AIDS ve diğer endokrin bozukluklar) olan hastalar araştırılmamıştır. Bu koşullara sahip hastalara RESOLOR reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. RESOLOR, özellikle aritmi veya iskemik kardiyovasküler hastalık öyküsü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Şiddetli ishal vakalannda, oral kontraseptiflerin etkililiği azalabilir, olası bir oral kontrasepsiyon başansızlığını önlemek için ilave bir kontraseptif yönteminin kullanılması önerilmektedir (oral kontraseptif reçete etme bilgilerine bakın).

Erkekler: RESOLOR’un erkeklerde kullanımına yönelik güvenilirliği ve etkililiği kontrollü klinik çalışmalarda belirlenmemiştir, bu nedenle daha fazla veri elde edilmeden RESOLOR’un erkeklerde kullanılması önerilmemektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Prukaloprid farmakolojik etkileşim potansiyeli düşük bir ilaçtır. Yaygın olarak idrar ile değişmeden atılır (dozun yaklaşık %60’ı) ve in vitro metabolizması çok yavaştır. 8 farklı metaboliti bilinmesine rağmen; bunlann en çoğu olan yan zincir oksidatif O-demetilasyon ürünü karboksilik asit, dozun %4’ten daha azını temsil eder.

İnsan karaciğer mikrozomlannda yürütülen in vitro çalışmalarda, prukaloprid ilgili terapötik konsantrasyonlarda spesifik CYP450 aktivitesini inhibe etmemiştir.

Prukaloprid, P-glikoprotein (P-gp) için zayıf bir substrat olsa da, klinik olarak önemli konsantrasyonlarda bir P-gp inhibitörü değildir.

Prukalopridin diğer ilaçlar üzerindeki farmakokinetik etkileri

Prukalopridle eşzamanlı tedavi sırasında eritromisinin plazma konsantrasyonlannda %30’luk bir artış bulunmuştur. Bu etkileşimin mekanizması tam olarak bilinmemektedir.

Prukalopridin, varfarin, digoksin, alkol, paroksetin veya oral kontraseptiflerin farmakokinetik özellikleri üzerinde klinik olarak önemli hiçbir etkisi yoktur.

Diğer ilaçların prukalopridin farmakokinetiği üzerindeki etkileri

CYP3A4 ve P-gp’nin güçlü bir inhibitörü olan Ketokonazol (200 mg b.i.d.), prukalopridin eğri altında kalan alanını (AUC) yaklaşık %40 artırmıştır. Bu etki klinik olarak önemli olmak için çok küçüktür. Ketokonazolle gözlenene benzer büyüklükte etkileşimler verapamil, siklosporin A ve kinidin gibi diğer güçlü P-gp inhibitörleriyle de ortaya çıkabilir.

Probenesid, simetidin, eritromisin ve paroksetinin terapötik dozlan prukalopridin farmakokinetik özelliklerini etkilememiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: B

Gebelik dönemi

Gebelik sırasında prukaloprid ile deneyim sınırlıdır. Diğer risk faktörlerinin varlığında prukaloprid ile ilişki bilinmemesine karşın klinik çalışmalar sırasında spontan düşük vakalan gözlenmiştir.

Hayvan çalışmaları, gebelik, embriyo / fetüs gelişimi, doğum veya doğum sonrası gelişimle ilgili herhangi bir doğrudan ya da dolaylı zararlı etki göstermemektedir (bkz. bölüm 5.3).

Gebelik sırasında RESOLOR önerilmemektedir. Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar prukalopridle tedavi sırasında etkili bir kontraseptif kullanmalıdır.

Laktasyon dönemi

Prukaloprid anne sütüyle atılır. Ancak, RESOLOR’un terapötik dozlarında anne sütüyle beslenen yeni doğanlar/bebeklerde hiçbir etki beklenmemektedir. İnsanlara ilişkin veriler bulunmadığından, emzirme döneminde RESOLOR kullanılması önerilmemektedir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Hayvan çalışmalan, erkek veya kadın fertilitesi üzerine hiçbir etki olmadığını göstermektedir.

4.7.   Araç veya makine kullanabilme üzerindeki etkileri

4.8. İstenmeyen etkiler

RESOLOR, kontrollü klinik çalışmalarda kronik kabızlık geçiren yaklaşık 2700 hastaya oral yolla verilmiştir. Bu hastalardan yaklaşık 1000 tanesi günlük önerilen 2 mg dozunda RESOLOR alırken, yaklaşık 1300 hasta günde 4 mg prukaloprid ile tedavi edilmiştir. Klinik geliştirme planındaki toplam maruz kalma 2600 hasta yılını aşmıştır. RESOLOR ile ilişkili en sık rapor edilen advers reaksiyonlar, her biri hastaların yaklaşık %20’sinde görülen baş ağrısı ve gastrointestinal semptomlardır (karın ağnsı, mide bulantısı veya ishal). Advers reaksiyonlar temelde tedavinin başlangıcında görülmekte ve tedavinin devamında genellikle birkaç gün içinde kaybolmaktadır. Başka advers reaksiyonlar zaman zaman bildirilmiştir. Advers olayların çoğu hafif ila orta şiddettedir.

2 mg’lık önerilen dozda yapılan kontrollü klinik çalışmalarda Çok yaygın (> 1/10), Yaygın (> 1/100 ila < 1/10), Yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100), Seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000) ve Çok seyrek (< 1/10.000) durumlanna karşılık gelen sıklıklarla aşağıdaki advers reaksiyonlar rapor edilmiştir. Her bir sıklık grubunda, istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sırasında sunulmuştur. Sıklıklar, plasebo kontrollü klinik çalışma verilerine dayanarak hesaplanmıştır.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: Anoreksi

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağnsı

Yaygın: Baş dönmesi

Yaygın olmayan: Titreme

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Çarpıntı

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Mide bulantısı, ishal, kann ağnsı

Yaygın: Kusma, dispepsi, rektal kanama, flatulans, anormal bağırsak sesleri
Böbrek ve üriner bozukluklar
Yaygın: Pollakiüri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Bitkinlik

Yaygın olmayan: Ateş, kırıklık

Tedavinin ilk gününden sonra, RESOLOR tedavisi sırasında hala daha sık ancak daha az belirgin şekilde (prukaloprid ile plasebo arasındaki insidanstaki fark %1 ile 3 arasındadır) görülen mide bulantısı ve ishal hariç, en yaygın advers reaksiyonlar plasebo verildiğinde olduğu gibi RESOLOR tedavisi sırasında benzer sıklıklarla (insidans prukaloprid ile plasebo arasında %1’den az) rapor edilmiştir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Sağlıklı gönüllülerle yapılan bir çalışmada, prukaloprid ile tedavi günde bir defa 20 mg’a kadar yukan titrasyon planında (önerilen terapötik dozun 10 katı) verildiğinde iyi tolere edilmiştir. Aşın doz, tıbbi ürünün bilinen farmakodinamik etkilerinin aşırı artmasından kaynaklanan semptomlara yol açabilir ve bu semptomlar baş ağrısı, mide bulantısı ve ishali içermektedir.

Önerilen tedavi

RESOLOR aşın dozu için spesifik bir tedavi yoktur.

Aşın doz durumu oluştuğunda, hasta semptomatik olarak tedavi edilmeli ve gerektiğinde destekleyici önlemler alınmalıdır. İshal veya kusma nedeniyle aşın sıvı kaybı, elektrolit bozukluklarının düzeltilmesini gerektirebilir.

5. farmakolojik özellikler

Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. Mesane Kanseri Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir.