R-X 1 G/ml süspansiyon (240 ml) Kısa Ürün Bilgisi
{ Baryum Sülfat }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
R-X 1 g/ml süspansiyon
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde
Her 240 ml'lik süspansiyon 240 g baryum sülfat içerir.
Yardımcı maddeler
Karboksimetil selüloz sodyum 1,4000 g
Sakarin sodyum 0,2500 g
Sodyum Dioktil Sülfosüksinat 0,0048 g
Sodyum metil paraben 0,7500 g
Sodyum sitrat dihidrat 3,6000 g
Disodyum hidrojen fosfat dodekahidrat 1,0580 g
Diğer yardımcı maddeler için 6. 1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Beyaz renkli süspansiyon
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
R-X, gastrointestinal kanalın tek veya çift kontrast teknik ya da bilgisayarlı tomografi ile radyolojik incelenmesinde kullanılır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
R-X dozu, kullanılacağı gastrointestinal kanalın bölümüne ve tetkik şekline göre farklılık
gösterir. Kullanılmadan önce mutlaka çalkalanmalıdır.
Özofagus 'da; R-X süspansiyon sulandırılmaz, yalnız kuvvetlice çalkalandıktan sonraki
kıvamda kullanılır.
Mide duedonumda normal tetkik; R-X kapağını açılmaksızın 30 saniye çalkalanmalıdır. Gerekiyorsa 60 ml su ilavesiyle tekrar bir dakika süre ile çalkalanmalıdır. Hazırlanan süspansiyon 5 dakika bekletildikten sonra hastaya verilmelidir.
Rölief saptamasında; İlk etapta 50 ml R-X sulandırılmaksızın verilir. İkinci etapta dolu mide ve mideden atılışı tetkik için 60 ml su ilave edilmiş R- X süspansiyon kullanılır.
Yalnız ince bağırsak incelenecekse; 60 ml su ilavesi ile hazırlanan R-X'den bir buçuk bardak verilip 1/2, 1, 1 1/2 saatlik aralarla grafiler alınır.
Lavmanlı kolon; 3 tane R-X, 280 ml su ilavesi ile bir litreye tamamlandıktan sonra lavman yolu ile verilerek kullanılır. Mega kolonda 4 tane R-X verilebilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek ve karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda etkililiği ve güvenliliği incelenmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
R-X'in çocuklarda ve adolesanlarda yapılmış çalışmaları bulunmamaktadır. Dozu, çocuğun yaşına, kilosuna, sağlık durumuna ve görüntülenecek anatomik bölgeye göre değişir. Radyolog tarafından kişiye özgü değerlendirme yapılmalıdır.
Geriyatrik Popülasyon:
Yaşlılarda etkililiği ve güvenliliği incelenmemiştir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır.
Baryum sülfat ya da ürünün içerdiği yardımcı maddelere karşı duyarlılık olduğu durumlarda
Gastrointestinal kanalda bilinen ya da şüphelenilen fistül, perforasyon ya da obstrüksiyon
olması
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Hekim gözetiminde uygulanmalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Diğer ilaçlarla etkileşime girmez. Ancak baryum sülfat birlikte alınan diğer ilaçların
absorpsiyonunu değiştirebilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi X'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
R-X'in çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımına ve doğum kontrol yöntemlerine ilişkin bir öneri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi: R-X, gebelikte ışın nedeniyle kullanılmaz.
Laktasyon dönemi: Baryum sülfatın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Baryum sülfatın süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da R-X tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/ tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve R-X tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite: R-X ile hayvan üreme çalışmaları yapılmamıştır. Üreme, embriyo veya fetüsün gelişimi, hamileliğin seyri ve aynı zamanda doğum öncesi ve sonrası gelişim açısından ürünün güvenliliğini değerlendirecek yeterlilikte deneysel çalışmalar bulunmamaktadır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine hiçbir etkisi bulunmamaktadır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Baryumun eliminasyonu uzun zaman aldığı için tetkiki takip eden günlerdeki diğer batın incelemelerinin (üriner sistem veya tomodonsitometrik) sağlıklı yapılmasını engelleyebilir.
Baryum sülfat'ın oral veya rektal yolla hastaya verilmesinden sonra konstipasyon meydana gelebilir. Ayrıca, obstrüksiyon veapandisit vakaları da oluşabilmektedir. Bazı durumlarda fekalitlerin (dışkının sertleşmesi sonucu oluşan dışkı taşı) cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılması gerekebilir.
Bulantı, kusma, abdominal kramplar veya ishal görülebilir. Baryum sülfat'ın uygulanma prosedürüne bağlı olarak kazara akciğerlere gitmesi aspirasyon pnömonisine, granulom oluşumuna ve intravazasyona neden olabilir.
İmmün sistem hastalıkları ile birlikte seyreden ürtiker, eritem, döküntü gibi deri ve deri altı hastalıkları en sık bildirilen istenmeyen etkiler arasındadır. Bu durum baryum sülfat veya ürünün içeriğindeki yardımcı maddelere karşı gelişen alerjik reaksiyonu göstermektedir.
Diyare, bulantı, karın ağrısı/distansiyon, kabızlık gibi gastrointestinal bozukluklar da en sık bildirilen istenmeyen etkilerdendir. Baryum sülfat preparatlarının kullanımı ile ortaya çıkan klinik açıdan önemli istenmeyen etkiler aşağıda listelenmiştir. Bu istenmeyen etkilerin büyük kısmının sıklıkları bilinmemektedir.
Görülen yan etkiler aşağıdaki sıklıklara göre sınıflandırılmıştır:
Çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100, <1/10), yaygın olmayan (≥1/1.000, <1/100), seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Seyrek: Bağırsak apsesi, karaciğer apsesi, periton enfeksiyonu ve pnömoni Bilinmiyor: Apandisit, bakteriyemi.
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Lenfadenopati
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Anaflaktik reaksiyon ve anaflaktik şok
Bilinmiyor: Ürtiker, kaşıntı, döküntü, eritem, yüzde şişme gibi cilt ve derialtı reaksiyonlarını içeren çeşitli belirti ve bulgularla kendini gösteren aşırı duyarlılık reaksiyonları. Dispne, yutak ödemi ve boğazda gerginliği kapsayan solunum belirti ve bulguları ile ilişkili potansiyel aşırı duyarlılık rapor edilmiştir.
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Seyrek: Diyabetik hastalarda hiperglisemi vakaları bildirilmiştir.
Psikiyatrik hastalıklar
Bilinmiyor: Ajitasyon, konfüzyonel durum, sinirlilik.
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç kaybı, senkop, hipotoni, dizartri (konuşma bozukluğu) vazovagal senkop, baş dönmesi, yanma hissi.
Göz hastalıkları
Bilinmiyor: Alerjik reaksiyonla ilişkili göz şişmesi.
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Bilinmiyor: Kulak çınlaması.
Kardiyak hastalıkları
Bilinmiyor: Bradikardi, taşikardi, siyanoz
Vasküler hastalıkları
Bilinmiyor: Hipotansiyon, vazodilatasyon, solgunluk
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Bilinmiyor: Bronkospazm, dispne, larenks ödemi, faringeal ödem ve ağrı, boğaz tahrişi,
öksürük. Oral uygulandığında, aspirasyon pnömonisi ve aspirasyon.
Gastrointestinal hastalıkları
Gastrointestinal bulgu ve belirtiler yaygın olarak bildirilmektedir.
Bilinmiyor: Kabızlık ve ciddi vakalarda gastrointestinal tıkanma, ishal, gastrointestinal inflamasyon, ülserasyon veya perforasyon, karın ağrısı ve şişkinlik, ülseratif kolit, bulantı, kusma, öğürme, midede şişkinlik dil şişmesi, tıkanma, abdominal kramplar.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Eritem, kontakt dermatit, ürtiker, artmış granülasyon dokusu, periorbital ödem, döküntü, kaşıntı, yüzde şişme.
Böbrek ve idrar hastalıkları
Bilinmiyor: Dizüri.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Bilinmiyor: Halsizlik, ağrı, şişlik, asteni, yüksek ateş, yüzde ödem.
Araştırmalar
Bilinmiyor: Anormal Elektrokardiyogram
Yaralanma ve zehirlenme
Seyrek: Uygulama yoluna (oral veya rektal) bağlı olarak aşağıdaki komplikasyonlar
bildirilmiştir:
Mevcut ya da yeni gastrointestinal perforasyon sonrası e nfeksiyonlar (örn. peritonit). Adezyon ve granülomu kapsayan komplikasyonlar.
Mevcut ya da prosedüre bağlı gastrointestinal travmayı takiben vakaların yaklaşık %50'sinde ölümcül olabilen, nadiren pulmoner, vena kava ve portal ven embolisini içeren venöz emboli oluşumu ile birlikte gelişen baryum sülfat intravazasyonu.
Önceden var olan bağırsak hastalığı ya da diverkülit ile ilişkili baryum sülfat intravazasyonu. Çok seyrek: Baryum sülfat uygulaması ile ilişkili ölüm vakaları bildirilmiştir. Ölümlerin çoğu genellikle kabul görmüş radyolojik uygulamaya uyulmamasından kaynaklanan prosedüre bağlı komplikasyonlar ile ilişkilidir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Baryum sülfat hemen hemen hiç çözünmediği için baryum iyonları zehirli etki göstermez. Aynı zamanda baryum inert bir maddedir. Ancak formülasyonda kullanılan yardımcı maddelerden reaksiyon oluşma potansiyeli vardır. Baryum sülfatın sistemik olarak emilimi ihmal edilebilir düzeydedir. İlacın kısa süreli periyotlarda tekrarlı kullanımı karın
krampları, mide bulantısı, kusma, ishal ve kabızlığa yola açar. Bu semptomlar geçicidir ve tıbbi müdahale gerektirmeden çözülebilir veya gerekirse kabul görmüş güncel tedavi standartlarına uygun bir tedavi uygulanabilir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: İyotsuz X-Işınına Kontrast Maddeler ATC kodu: V08BA01
Baryum sülfat' ın küçük partiküllü süspansiyonları mide-bağırsak kanalı için röntgen kontrast madde olarak kullanılır. Röntgen kontrast bileşikleri, diğer fonksiyon teşhis bileşiklerinin aksine organ veya dokuda çok büyük miktarlarda bulunur ve röntgen ışınını aşırı absorblamak suretiyle elde edilen filmde belirgin bir kontrasta neden olurlar. Ayrıca gönderilen ışını absorbe ederek vücudun diğer dokularından farklı şekilde ışının geçişini azaltması ile; elde edilen filmde oluşan kontrast pozitif kontrast'dır. Baryum sülfat pozitif kontrast ajanıdır.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özelliklerEmilim:
Mide-bağırsak kanalı için röntgen kontrast madde olarak Baryum sülfat'ın küçük partiküllü süspansiyonları kullanılır. Fizyolojik koşullarda gastrointestinal kanaldan değişikliğe uğramadan geçer. Absorbsiyonu farmakolojik olarak anlamsız miktarda olduğundan sistemik etkisi söz konusu olmayıp baryum iyon toksisitesi görülmez.
Dağılım:
Veri bulunmamaktadır.
Biyotransformasyon:
Veri bulunmamaktadır.
Eliminasyon:
Veri bulunmamaktadır.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Veri bulunmamaktadır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Sodyum metil paraben, Karboksimetil selüloz sodyum, Sakarin sodyum,Sodyum dioktil sülfosüksinat, Sodyum sitrat dihidrat,
Disodyum hidrojen fosfat dodekahidrat, Sitrik asit monohidrat,
Hidroklorik asit, Şeftali esansı, Kayısı esansı, Saf su
6.2. Geçimsizlikler
Bildirilmemiştir.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklanır. Soğutmayınız / dondurmayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Her bir ambalaj HDPE/PP kapak ile kapatılmış bir dozluk HDPE şişelerde kullanıma sunulmaktadır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik"lerine uygun olarak imha edilmelidir.
Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz. | Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
E.Z.HD | 8699688283403 | |
OPTİ-UP | 8699735280010 | |
POLIBAR | 8699688283977 | 141.23TL |
RADYOBARIT | 8699530700010 | |
RADYOBARIT- | 8699530700027 | |
Diğer Eşdeğer İlaçlar |
Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. |
|
Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. |
|
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Avixa İlaç Sanayi Tic. Ltd. ŞtiSatış Fiyatı | 309.28 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 309.28 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8681801700843 |
Etkin Madde | Baryum Sülfat |
ATC Kodu | V08BA01 |
Birim Miktar | 240 |
Birim Cinsi | G |
Ambalaj Miktarı | 240 |
Çeşitli İlaçlar > X-ray Kontrast Medya İyotsuz > Baryum Sülfat |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |