Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde,
Önerilen mutad dozaj:
6-12 yaş arası çocuklarda başlangıç dozu günde 3-4 kez 2 mg'dır.(1 tablet).12 yaş üzerindeki çocuklarda ve erişkinlerde mutad başlangıç dozu günde 3-4 kez 2-4 mg'dır (1-2 tablet).
Doz ayarı ;
6-12 yaş arasındaki çocuklarda günde 4 kez 2 mg'lık başlangıç dozuna yanıt alınamazsa günlük doz, dikkatle ve tedrici olarak, bölünmüş dozlar halinde toplam 24 mg'a kadar arttırılabilir. 12 yaşın üzerindeki çocuklarda ve erişkinlerde günde 4 kez 4 mg'lık dozaj üzerine ancak hastadan yanıt alınamaz ise çıkılmalıdır.Hastanın toleransına göre doz dikkatle günde maksimum 8 mg'a çıkarılabilir.Yaşlı hastalarda ve beta adrenerjik stimülatörlere hassas şahıslarda: Başlangıç dozu günde 3-4 kez 2 mg'dır.Bu dozla yeterli bronkodilatasyon elde edilemez ise tedricen günde 3-4 kez 8 mg'a çıkılır.Erişkinlerde ve 12 yaş üzerindeki çocuklarda günlük total doz 32 mg'ı geçmemelidir.
AŞIRI DOZ ve TEDAVİSİ :
Aşırı doz alımında anjinal ağrı,hipertansiyon,hipopotasemi ve yukarıda sayılan yan etkilerin hepsi artmış şiddette ortaya çıkabilir.Aşırı doz alımında tedavide dializ uygun değildir. Metoprolol tartrat gibi kardiyoselektif bir betareseptör blokeri dikkatle uygulanmalıdır.Ancak bu tedavi sırasında astım krizi ortaya çıkabileceği akılda tutulmalıdır.
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |