Santa Farma İlaçları SANTAFER 50mg/5ml şurup İP Formülü

SANTAFER 50mg/5ml şurup Formülü

Santa Farma İlaç Sanayi A.Ş. | Güncelleme :17 Aralık  2024

1 ml (20 damla); etkin madde olarak 50 mg elementer demire eşdeğer demir III hidroksit polimaltoz kompleksi, tatlandırıcı olarak şeker, koruyucu olarak metin paraben, propil paraben ve ayrıca krem esansı içerir.
Değişik kökenli tüm demir eksiklikleri ile demir eksikliği anemisinin tedavi ve profilaksisinde; hamilelik, laktasyon ve çocukluk döneminde demir desteği tedavisinde kullanılır. Hamilelikte demir desteği ile birlikte folik asit takviyesi de göz önünde bulundurulmalıdır.
Demir yüklenmesi (hemokromatozis, kronik hemoliz), demire karşı aşırı duyarlılık, demir kullanımı bozukluğu (kurşun anemisi, sidero-akrestik anemi) ve talasemi durumlarında kullanılmamalıdır.
Mide ülseri bulunan hastalara dikkatle verilmelidir. Oral demir preparatlarının kullanımı sırasında dışkının rengi koyulaşabilir. Bu durum, normal olup herhangi bir önlem gerektirmez. Dışkıda gizli kan aranması sırasında yanılgıya neden olmaz. Bu nedenle, bu inceleme sırasında tedavinin kesilmesine gerek yoktur.

GEBELİKTE ve LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIMI
Gebelerde kullanımı
Gebelik kategorisi, A’dır. İlaç, gebelerde güvenle kullanılabilir.

Emzirenlerde kullanımı
Demir, klinik yönden anlamlı olmayan konsantrasyonlarda (günde 0,5 mg) da olsa meme sütüne geçer.Oral yolla uygulandığı zaman demir preparatlarının astrenjan etkisi, bazen gastrointestinal irritasyona; bulantı ve kusma ile birlikte karın ağrısına neden olur. Diyare veya konstipasyon görülebilir. Yan etkiler, boş bir mideye vermek yerine yemekle birlikte veya yemekten sonra uygulama ile veya tedaviye düşük doz ile başlanıp dozu yavaşça artırmak yoluyla azaltılabilir. Demir tuzlarını alan kişilerin gaitası siyaha boyanabilir.
İki değerlikli demir içeren preparatların gıdalarla ve bazı ilaçlarla (tetrasiklin vs.) birlikte alınması halinde ortaya çıkan etkileşimlerin Santafer Oral Damla’nın bileşimindeki üç değerlikli demir hidroksit polimaltoz kompleksi ile gözlenmediği bildirilmiştir. Demir tuzları, oral yoldan iyi emilmez; yiyecekle verilmesi emilimini daha da azaltabilir. Antasit ve mineral suplemanları dahil olmak üzere kalsiyum ve magnezyum içeren bileşikler, bikarbonat, karbonat, oksalat veya fosfatlar da, çözünmeyen komplekslerin oluşumu yoluyla demir emilimini azaltabilir. Benzer şekilde, ağız yoluyla aynı zamanda alındıklarında hem demir tuzlarının hem de tetrasiklinin emilimi azalır. Her iki ilaçla birlikte tedavi gerekli ise, bu ilaçların arasında yaklaşık 2-3 saatlik bir zaman aralığı bulunmalıdır. Trientin kullanan hastalarda demir tedariği gerekli ise uygun bir zaman aralığı önerilir. Çinko tuzları, demir emilimini azaltabilir. Askorbik asit ve sitrik asit gibi bazı ajanlar, demir emilimini doğal olarak artırabilir. Sistemik kloramfenikol kullanan hastalarda demir tedavisine verilen cevap gecikebilir. Demir tuzları, diğer ilaçların emilimini de azaltabilir; bu nedenle onların biyoyararlanımını ve klinik etkisini azaltabilir. Bu şekilde etkilenen ilaçlar arasında bifosfonatlar, entakapon, florokuinolonlar, levodopa, metildopa, penisilamin ve tetrasiklin sayılabilir. Demir tuzları, tiroksinin (levotiroksin) etkinliğini azaltabilir.
Yemeklerle birlikte veya yemeklerden sonra, hekim başka bir şekilde önermedikçe;

- Yeni doğanlar: 1 damla (3 mg)/ kg/gün,

- 1 yaşına kadar: 5 damla/gün ile başlanır; bölünmüş dozlar halinde 20 damla/gün doza çıkılır,

- 1-12 yaş arası: Günde 1-2 defa 20 damla (50-100 mg),

- 12 yaştan sonra: Günde 2 defa 20 damla (100 mg),

- Yetişkinler: Günde 1-2 defa 40 damla (100-200 mg).

Hekimin önereceği süre kadar kullanılmalıdır.

Demir eksikliği belirtilerinin ortadan kalkmasından sonra depoların dolması için en az bir ay daha kullanılmalıdır.

Aşağıdaki tabloda, yaş grubuna ve cinsiyete göre kişilerin günlük demir ihtiyaçları gösterilmektedir:

Yaş grubuna ve cinsiyete göre emilen demir1 yönünden bireylerin (ortalama + 2 standart sapma) %97,5’inin demir gereksinimleri

Yaş/Cinsiyetµg/kg/gün olarak mg/gün2 olarak
4-12 ay1200,96
13-24 ay560,61
2-5 yaş440,70
6-11 yaş401,17
12-16 yaş (kız çocuklar)402,02
12-16 yaş (erkek çocuklar)341,82
Yetişkin erkekler181,14
Hamile kadınlar241,31
Adet gören kadınlar432,38
Menopoz sonrası dönemdeki kadınlar180,96
Emilen demir, daha ileri kullanım için gastrointestinal sistemden vücuda geçen kısımdır.

Yaşa göre ortalama ağırlık esasına dayanarak ölçülmüştür.

Gebelik sırasındaki gereksinimler, kadının gebelikten önceki demir durumuna bağlıdır.
DOZ AŞIMI ve TEDAVİSİ
Aşırı miktarda alınması, akut demir zehirlenmesine neden olabilir. Zehirlenme halinde desferroksamin veya kalsiyum disodyum EDTA kullanılır.

Desferroksamin, teratojenik etkiye sahiptir

Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak
Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur?
Lösemi Kan Kanseri Lösemi Kan Kanseri
Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.
Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır.

İLAÇ BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Santa Farma İlaç Sanayi A.Ş.
Geri Ödeme KoduA09153
Satış Fiyatı113.62 TL [ 17 Aralık 2024 ]
Önceki Satış Fiyatı113.62 TL [ 2 Aralık 2024 ]
Original / JenerikJenerik İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699566576276
Etkin Madde Demir III Hidroksit Polimaltoz
ATC Kodu B03AB05
Kan ve Kan Yapıcı Organlar > Demir Eksikliği İlaçları
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 

İLAÇ EŞDEĞERLERİ

Eşdeğer İlaç Adı Barkodu İlaç Fiyatı
FEBUSEN 8680199008753 113.62TL
FERIFER 8699591650248
FERIFER-40 8699591650224 113.62TL
Diğer Eşdeğer İlaçlar