Her film tablette 50 mg losartan potasyum bulunur.
Boyar madde: Titanyum dioksit
Sarvas, hipertansiyon tedavisinde endikedir. Gerekli durumlarda, diğer antihipertansif ilaçlarla kombine edilebilir.
Bileşiminde bulunan maddelere karşı bilinen bir aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.
Losartan, seyrek olarak karaciğer transaminazlarının (AST, ALT) ve serum bilirubin düzeylerinin yükselmesine yol açabilir.
Losartan, aldosteron konsantrasyonunu düşürdüğü için, serum potasyum düzeylerinde bir miktar artış görülebilir.
Losartan, ürikozürik etkiye sahip bir bileşiktir. Bu yüzden losartan tedavisi sırasında ürik asitin serum düzeyi düşebilir, idrarda ürik asit konsantrasyonu yükselebilir.
Karaciğer yetmezliği
Losartan, karaciğerde yoğun olarak biyotransformasyona uğradığından, karaciğer yetmezliği olan hastalarda ilacın biyoyararlanım oranı yaklaşık 2 kat artar ve serum konsantrasyonlarında yükselme görülebilir. Bu nedenle karaciğer yetmezliği olan hastalarda, tedaviye düşük dozla başlanması önerilir.
Böbrek yetmezliği
Böbrek yetmezliği olan hastalarda, losartanın Eğri Altında Kalan Alan (EAA, AUC) değeri yaklaşık %50 oranında artabilir. Ancak araştırmalar, hastada ek olarak hipovolemi yoksa, doz ayarlamasına gerek olmadığını göstermiştir.
Hastalara verilmesi gereken bilgiler
Renin-angiotensin sistemini etkileyen ilaçlar, fetus üzerine olumsuz etkilere neden olabileceğinden, doğurganlık çağındaki kadınlara, bu sistemi etkileyen ilaçları kullanmamaları veya gebe kaldıklarında derhal hekimi uyarmaları gerektiği bildirilmelidir.
Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanım
Gebelik Kategorisi C (ilk 3-aylık dönem) ve D (ikinci ve üçüncü 3-aylık dönem)
Renin-angiotensin sistemini etkileyen ilaçlar, gebelere verildiklerinde fetal ve neonatal morbiditeyi ve mortaliteyi artırabilir. Bu nedenle, losartan gebelerde kullanılmamalıdır.
Toksikoloji çalışmaları, losartanın karsinojenik, mutajenik, teratojenik etkilerinin olmadığını ve fertiliteyi bozmadığını göstermiştir.
Emzirme döneminde kullanım
Losartan ve metabolitlerinin, insanlarda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Annenin yararlanımı veya bebeğe yapabileceği olası zararlar göz önünde bulundurularak, ilacın veya emzirmenin kesilmesine karar verilmelidir.
Araç ve makine kullanımı üzerine etkisi
Losartanın araç ve makine kullanımı üzerine olumsuz bir etkisi olduğunu gösteren veri yoktur. Ancak, tüm antihipertansif ilaçlarda olduğu gibi, kan basıncı düşüşü araç ve makine kullanımını olumsuz etkileyebilir.Losartan genellikle iyi tolere edilen bir bileşiktir.
En sık görülen yan etkiler baş ağrısı, göz kararması, diyare, mide yakınmaları ve üst solunum yolu enfeksiyonudur.
Daha seyrek olarak halsizlik, yorgunluk, bulantı, uykusuzluk, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, uykusuzluk, sırt ağrısı, karın ağrısı, bacaklarda ağrı ve kas ağrıları bildirilmiştir.
Ender olarak, yüzde ödem, ateş, angina pektoris, ikinci derecede atriyo-ventriküler blok, aritmi, taşikardi, kusma ve eklem ağrıları bildirilmiştir.
Her ilaç gibi losartan da aşırı duyarlılık reaksiyonlarına yol açabilir. Dudak ve göz kapaklarında ödem ve yüzde döküntü ile seyredebilen anjiyo-ödem, losartan kullanımında en sık görülebilecek aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Anjiyo-ödem ve deri döküntüleri gibi aşırı duyarlılık bulguları görüldüğünde, ilaç kesilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Losartan, diğer antihipertansif ilaçlarla aditif etki gösterir. Bu nedenle, diüretik kullanan hastaların tedavisine losartan eklendiğinde, hipotansiyon görülebilir. Bu yüzden, diüretik kullanan hastalarda losartan tedavisine düşük dozlarla başlanmalıdır.
Losartan, potasyum tutucu diüretik (spironolakton, triamteren, amilorid vb.) veya potasyum süplemanları ile birlikte kullanıldığında, kan potasyum düzeyi yükselebilir ve kardiyak yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, Sarvas serum potasyum düzeyini artırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Sempatomimetikler, losartanın antihipertansif etkisini azaltabilir.
İn vitro çalışmalarda sitokrom P450 3A4 sistemini baskılayan ilaçların (itrokonazol, troleandomisin, gestoden vb), losartanın serum konsantrasyonunda yükselmeye neden olduğu gösterilmiştir, ancak insanlarla yapılan çalışmalarda bu ilaçlar losartanın farmakokinetik profilini etkilememiştir.
Yapılan araştırmalarda losartan ile hidroklorotiyazid, digoksin, varfarin, simetidin ve fenobarbital arasında anlamlı bir farmakokinetik etkileşim gözlenmemiştir.
Önerilen başlangıç dozu, günde tek doz olmak üzere 50 mg’dır.
İntravasküler volüm kaybı olasılığı bulunan hastalar (diüretik kullananlar) ve karaciğer yetmezliği olanlarda tedaviye günde 25 mg ile başlanabilir.
Tedaviye, hastadan alınan yanıta göre günde 25-100 mg ile devam edilir. Günlük doz, tek doz olarak verilebileceği gibi, ikiye bölünerek 12 saatte bir de verilebilir.
Sarvas diğer antihipertansif ilaçlarla kombine kullanılabilir.
Sarvas aç karnına veya tok karnına alınabilir.
DOZ AŞIMI
Losartanın aşırı dozda kullanımıyla ilgili deneyim yoktur. Şiddetli hipotansiyon, taşikardi ya da vagal stimülasyona bağlı bradikardi beklenebilir. Belirtilere yönelik genel destekleyici tedavi verilmelidir.
Losartan ve karboksilik asit metaboliti, serum proteinlerine yüksek oranda bağlandığından, hemodiyalizle uzaklaştırılamazlar.