SEFAL 25 mg 50 tablet Kısa Ürün Bilgisi
{ Sinnarizin }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
SEFAL Tablet2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde
Her bir tablet 25,00 mg sinarizin içerir.
Yardımcı maddeler
Laktoz...........................103,0 mg
Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Tablet.Beyaz renkli, bir yüzü tek çentikli, diğer yüzü düz muntazam tabletler.
Çentiğin amacı, tabletlerin yutulmasını kolaylaştırmak ve iki eşit doza bölünebilmesini sağlamaktır.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
SEFAL, Meniere hastalığında da görülen vertigo, kulak çınlaması, mide bulantısı ve kusma gibi vestibüler problemlerin kontrolünde kullanılır.
SEFAL, taşıt tutması kontrolünde de etkilidir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji:
Vestibüler semptomlar
Yetişkinler, yaşlılar ve 12 yaşından büyük çocuklar Günde 3 defa 1 tablet
5-12 yaş arasındaki çocuklar Yetişkin dozunun yarısı.
Taşıt tutması
Yetişkinler, yaşlılar ve 12 yaşından büyük çocuklar
Seyahat etmeden 2 saat önce 1 tablet ve yolculuk boyunca 8 saat ara ile 1 tablet.
5-12 yaş arasındaki çocuklar Yetişkin dozunun yarısı.
Uygulama şekli:
Oral yoldan kullanılır. Tabletler çiğnenebilir, emilebilir veya bütün olarak yutulabilir.
SEFAL, tercihen yemeklerden sonra alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğunda kullanımı ile ilgili spesifik çalışmalar yoktur. SEFAL karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
5-12 yaş arasındaki çocuklarda yetişkin dozunun yarısı uygulanır.
Geriyatrik popülasyon:
Yetişkin dozu kullanılır.
4.3. Kontrendikasyonlar
SEFAL, sinarizine aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Diğer antihistaminikler gibi, SEFAL epigastrik rahatsızlığa neden olabilir; yemeklerden sonra alınması gastrik iritasyonu azaltabilir.
Parkinson hastalığı bulunan hastalarda, SEFAL sadece avantajları, bu hastalığın şiddetlenmesinin olası riskinden daha ağır basıyor ise verilmelidir.
Antihistaminik etkisi nedeniyle SEFAL testten önceki 4 gün içerisinde kullanılırsa, dermal reaktivite indikatörlerine pozitif reaksiyonu önleyebilir.
Porfıride sinarizin kullanımından kaçınılmalıdır.
SEFAL laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Alkol, SSS depresanları veya trisiklik antidepresanların eş zamanlı kullanımı ya bu ilaçların ya da SEFAL’in sedatif etkilerini artırabilir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Sinarizinin çocuk doğurma potansiyeli olan ve doğum kontrolü uygulayan kadınlarda kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Hayvanlardaki çalışmalar teratojenik etkiler göstermemiş olmasına rağmen insan gebeliklerinde SEFAL’in güvenilirliği belirlenmemiştir. Diğer ilaçlar gibi gebelik sırasında SEFAL uygulaması önerilmez.
Laktasyon dönemi
SEFAL’in anne sütü ile atıldığına dair veri bulunmamaktadır. Emziren annelerde SEFAL kullanımı önerilmez.
Üreme yeteneği/Fertilite
Veri bulunmamaktadır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
SEFAL özellikle tedavinin başlangıcında uyuşukluğa neden olabilir; bu şekilde etkilenen hastalar araç veya makine kullanmamalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Sinarizinin güvenliliği, periferik dolaşım bozukluğu, serebral dolaşım bozuklukları, vertigo ve deniz tutması endikasyonları için, sinarizin ile tedavi edilen 372 hastanın katıldığı 7 plasebo kontrollü çalışma ile; periferik dolaşım bozukluğu, serebral dolaşım bozuklukları ve vertigo endikasy onları için, sinarizin ile tedavi edilen 668 hastanın katıldığı 6 karşılaştırmalı ve 13 açık etiketli klinik çalışma ile değerlendirilmiştir. Bu klinik çalışmalardan toplanmış güvenlilik datalarına göre, en sık raporlanan (>%2 insidans) advers ilaç reaksiyonları: uyku hali (%8,3) ve kilo artışı (%2,1) idi.
Yukarıda belirtilen advers ilaç reaksiyonları dahil olmak üzere aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları, klinik çalışmalardan ve sinarizin kullanımı sonucu raporlanan pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilmiştir. Yan etki sıklıkları şu sıklıklara göre sıralanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden tahminle hareket edilemiyor).
Sistem Organ Sınıfı | Advers İlaç Reaksiyonları | ||
Sıklık Kategorisi | |||
Yaygın (>1/100 ila <1/10) | Yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100) | Bilinmiyor | |
Sinir sistemi hastalıkları | Somnolans | Letarji | Diskinezi;, Ekstrapiramidal Bozukluk;-, Parkinsonizm;, Titreme |
Gastrointestinal hastalıklar | Mide bulantı sıt, Dispepsi | Kusma-, Üst abdominal ağrı | |
Hepato-biliyer hastalıklar | Kolestatik sarılık | ||
Deri ve deri altı doku hastalıkları | Hiperhidrozt, Liken planus dahil Likenoid keratoz | Subkutan Kutanöz Lupus Eritamatöz | |
Kas-iskelet bozukluklar ve bağ doku hastalıkları | Kas katılığı | ||
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar | Yorgunluk | ||
Araştırmalar | Kilo artışı |
Hipersensitivite, baş ağrısı ve ağız kuruluğu raporlanmıştır.
Şüpheli advers reakiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Semptomlar
Bulgular ve belirtiler başlıca sinarizinin antikolinerjik (atropin benzeri) aktivitesinden kaynaklanmaktadır.
Akut sinarizin doz aşımları 90 - 2.250 mg arasında değişen dozlar ile bildirilmiştir. Sinarizin doz aşımı ile ilişkili en yaygın olarak bildirilen bulgular ve belirtiler şunları içerir: somnolanstan baygınlık ve komaya kadar değişen aralıkta bilinç değişiklikleri, kusma, ekstrapiramidal semptomlar ve hipotoni. Az sayıda küçük çocukta nöbetler gelişmiştir. Pek çok vakada klinik önem ciddi değildir fakat sinarizini de kapsayan tek veya çoklu ilaç doz aşımlarından sonra ölümler bildirilmiştir.
Tedavi
Spesifik antidotu yoktur. Herhangi bir doz aşımı durumunda tedavi semptomatik ve destekleyici bakım şeklindedir.
Aktif kömür, sadece potansiyel toksik doz alimim 1 saat içinde yapmış olan hastalarda değerlendirilmelidir (örn. > 15mg/kg).
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antivertigo preparatları ATC Kodu: N07CA02
Sinarizinin, histamin dahil çeşitli vazoaktif ajanın neden olduğu düz kas kasılmalarının yarışmalı olmayan antagonisti olduğu gösterilmiştir.
Sinarizin ayrıca depolarize hücreler içerisine kalsiyum akışını seçici olarak inhibe eder, böylece kasılmanın indüksiyonu ve sürdürülmesi için serbest Ca2+ iyonlarının varlığını azaltarak vasküler düz kaslar üzerinde etki gösterir.
Kobaylarda labirentin kalorik stimülasyonu ile indüklenmiş vestibüler göz refleksleri sinarizin ile belirgin biçimde deprese edilmiştir.
Sinarizinin nistagmusu inhibe ettiği gösterilmiştir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
İnsanlarda oral uygulamadan sonra emilim nispeten düşüktür, pik serum konsantrasyonları 2.5 - 4 saat sonra ortaya çıkar.
Dağılım:
Sinarizin plazma proteinlerine % 91 oranında bağlanır.
Metabolizma:
Hayvanlarda sinarizin majör yolağı N-dealkilasyon olarak yaygın biçimde metabolize edilir. Sinarizin başlıca CYP2D6 yoluyla yaygın biçimde metabolize edilir fakat metabolizma kapsamında dikkate değer bireyler arası varyasyon vardır.
Eliminasvon:
Sinarizin için bildirilen eliminasyon yarı ömrü 4 -24 arasında değişir.
Metabolitlerin yaklaşık olarak üçte ikisi feçes ile, kalanı idrarla atılır. Tek doz uygulamasından sonra ilk beş gün içinde atılır.
5.3. Klinik öncesi güvenlik verileri
Klinik dışı güvenlilik çalışmaları, etkilerin sadece vücut yüzey alanına göre hesaplanmış olan önerilen maksimum günlük doz 90 mg/gün’ ün yaklaşık 7-35 katı arasındaki kronik maruziyetlerden sonra gözlemlendiğini göstermiştir. Sinarizin kardiyak hERG kanalını in vitro olarak bloke etmiştir, ancak izole edilmiş kardiyak dokuda ve kobaylara intravenöz uygulamayı takiben, klinik olarak beklenilenden daha yüksek maruziy eti erde hiç bir QTc uzaması veya proaritmik etki gözlemlenmemiştir.
Sıçan, tavşan ve köpeklerdeki üreme çalışmalarında fertilite üzerinde advers etkilere dair kanıt ve teratojenite yoktur. Sıçanlarda yüksek dozlarda maternal toksisite ile ilişkili bir defada doğan yavru sayısında azalma, rezorpsiyonlarda artış ve fötal doğum ağırlığında azalma vardır.
İn vitro mutajenite çalışmaları ana bileşiğin mutajenik olmadığını göstermiştir, ancak nitrit ile reaksiyondan ve nitrozasyon ürününün oluşmasından sonra zayıf bir mutajenik aktivite gözlemlenmiştir. Karsinojenite çalışmaları yürütülmemiştir, ancak sıçanlarda maksimum insan dozu seviyesinin yaklaşık 35 katma kadar kronik 18-ay oral uygulama sırasında pre-neoplastik değişiklik kanıtı yoktur. Mikrokristalin selüloz pH 102 Laktoz Talk Aerosil 200 Magnezyum stearat Geçerli değildir. 60 ay 25° C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. PVC/A1 blister ambalajda, 50 tablet. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
6.2. Geçimsizlikler
6.3. Raf ömrü
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Diyabet Hastalığı
Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.
Lösemi Kan Kanseri
Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.
Mesane Kanseri
Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve
hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir.
Asperger Sendromu
Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde,
gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır.
İnme
İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama
ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına
yol açar.
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Nobel İlaç Sanayii ve Tic. Anomim ŞirketiGeri Ödeme Kodu | A07044 |
Satış Fiyatı | 51.48 TL [ 19 Nov 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 51.48 TL [ 8 Nov 2024 ] |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699540011205 |
Etkin Madde | Sinnarizin |
ATC Kodu | N07CA02 |
Birim Miktar | 25 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 50 |
Sinir Sistemi > Başdönmesi İlaçları > Sinnarizin |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |