SEFUROKS 500 mg 10 tablet Klinik Özellikler
{ Sefuroksim Aksetil }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Duyarlı bakterilerin yol açtığı aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Duyarlı mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Endikasyonları aşağıdakileri içerir:
Üst solunum yolu enfeksiyonları: Kulak, burun, boğaz enfeksiyonları, otitis media, sinüzit, tonsillit, farenjit gibi.
Alt solunum yolu enfeksiyonları: Pnömoni, akut bronşit ve kronik bronşitin akut alevlenmeleri ve pnömoni gibi.
Genito-üriner sistem enfeksiyonları: Piyelonefrit, sistit ve üretrit gibi.
Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: Furonkül, piyoderma, impetigo gibi.
Gonore: Akut ve komplike olmayan gonokokal üretrit ve servisit.
Erken Lyme hastalığı tedavisinde ve geç Lyme hastalığının önlenmesinde yetişkinler ve 12 yaş üzeri çocuklarda kullanılabilir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Olağan tedavi süresi 7 gündür (5-10 gün arası).
Yetişkinlerde;
Çoğu enfeksiyonda | 250 mg, günde iki kez |
Üriner sistem enfeksiyonlarında | 125 mg, günde iki kez |
Hafif ve orta dereceli alt solunum yolları enfeksiyonlarında, örn. bronşit | 250 mg, günde iki kez |
Daha ciddi alt solunum yolları enfeksiyonlarında veya pnömoniden kuşkulanıldığında | 500 mg, günde iki kez |
Piyelonefritte | 250 mg, günde iki kez |
Komplike olmayan gonorede | 1 gr, tek doz |
Yetişkinlerde ve 12 yaşından büyük çocuklarda Lyme hastalığında | 20 gün boyunca günde iki kez 500 mg |
Ardışık tedavi
Sefuroksim aynı zamanda sefuroksim sodyum tuzu (SEFUROKS Enjektabl) şeklinde parenteral uygulama için mevcuttur. Bu, parenteral tedaviden oral tedaviye geçişin klinik olarak endike olduğu durumlarda sefuroksim ile parenteral tedaviye oral (SEFUROKS) tedavi ile devam olanağı sağlar.
Parenteral ve oral tedavi süreleri enfeksiyonun şiddeti ve hastanın klinik durumuna göre belirlenir.
Pnömoni: 48 - 72 saat boyunca günde 3 veya 2 kez i.v. veya i.m. yolla uygulanan 1.5 g sefuroksim sodyum uygulamasını takiben 7 - 10 gün boyunca günde 2 kez oral yolla uygulanan 500 mg sefuroksim aksetil tedavisi.
Kronik bronşitin akut alevlenmeleri: 48 - 72 saat boyunca günde 3 veya 2 kez i.v. veya i.m. yolla uygulanan 750 mg sefuroksim sodyum uygulamasını takiben 5 - 10 gün boyunca günde 2 kez oral yolla uygulanan 500 mg sefuroksim aksetil tedavisi.
Çocuklarda;
Çoğu enfeksiyonda | Günlük maksimum 250 mg olmak üzere günde 2 kez 125 mg (2x 125 mg) |
Orta kulak iltihabı olan 2 yaş ve daha büyük çocuklarda veya daha şiddetli enfeksiyonlarda | Günlük doz maksimum 500 mg olmak üzere günde 2 kez 250 mg (2x 250 veya 4 x 125) |
SEFUROKS tabletler kırılarak verilmemelidir. Bu bakımdan tabletleri yutamayan, küçük çocuklar gibi hastaların tedavisi için uygun değildir. Çocuklarda SEFUROKS süspansiyon kullanılabilir.
Uygulama şekli:
SEFUROKS tabletler ağızdan alınır.
Optimal absorpsiyon için SEFUROKS tabletler yiyecekle birlikte alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği: Sefuroksim aksetilin güvenilirlik ve etkinliği böbrek yetmezliği olan hastalarda belirlenmemiştir.
Sefuroksim başlıca böbreklerle atılır. Benzer bütün antibiyotiklerde olduğu gibi, önemli derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda yavaş atılımın kompanse edilmesi için sefuroksim dozunun azaltılması önerilir. Sefuroksim diyaliz ile etkin şekilde uzaklaştırılmaktadır.
Yetişkinler | |
Kreatinin klerensi > 30 ml/dakika | Doz ayarlaması gerekli değildir (günde iki kez standart doz 125 mg - 500 mg) |
Kreatinin klerensi 10-29 ml/dakika | Her 24 saatte bir verilen standart tek doz |
Kreatinin klerensi < 10 ml/dakika | Her 48 saatte bir verilen standart tek doz |
Hemodiyalize giren hastalar | Her diyaliz sonunda ilave bir standart tek doz verilmelidir. |
Karaciğer yetmezliği: Veri yoktur.
Pediatrik popülasyon: SEFUROKS ’un 3 aydan küçük çocuklarda kullanımı ile ilgili deneyim yoktur.
Geriyatrik popülasyon: Veri
yoktur.
4.3. Kontrendikasyonlar
Sefalosporin antibiyotiklerine aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda,
Penisilin veya diğer bir beta-laktam antibiyotiğine karşı daha önceden ani ve/veya şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonu gösteren hastalarda kontrendikedir.
4.4 Özel kullanım uyarılar ve önlemler
Penisilin veya diğer beta-laktam antibiyotiklere karşı alerjik reaksiyon geçirmiş hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi sefuroksim aksetil kullanımı aşırı Candida çoğalmasına neden olabilir. Uzun süreli kullanım duyarlı olmayan diğer organizmaların (örneğin; enterekoklar ve Clostridium difficile) aşırı çoğalmasına neden olarak tedavinin kesilmesini gerektirebilir. Geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımında psödomembranöz kolit görülebilir, bu nedenle antibiyotik kullanımı sırasında veya daha sonra ciddi diyare gelişen hastalarda, bu tanının göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu durumda sefuroksim kullanımı durdurulmalı ve uygun bir tedavi belirlenmelidir. Hafif vakalarda antibiyotik tedavisinin kesilmesi yeterli olabilirken, ağır vakalarda sıvı-elektrolit tedavisi, protein replasmanı ve Clostridium diffıcile’ye etkili bir antibiyotiğin (oral yoldan vankomisin gibi) uygulanması gerekebilir. Barsak peristaltizimini inhibe edici ilaçların kullanımı kontrendikedir.
Lyme hastalığının SEFUROKS ile tedavisini takiben Jarisch-Herxheimer reaksiyonu görülmüştür. Bu Lyme hastalığına neden olan patojen spiroket Borrelia burgdoferi’ye SEFUROKS ’un bakterisid etkisinin sonucudur. Hastalara bu reaksiyonun sık görülen ve genellikle Lyme hastalığının antibiyotiklerle tedavisinin kendi kendini kısıtlayıcı bir sonucu olduğu anlatılmalıdır.
20 gün Lyme hastalığının tedavisi diyare gelişme sıklığını artırabilir.
Sefuroksimin oral kullanımı kusma ve ishalin eşlik ettiği şiddetli bağırsak sistemi hastalıklarında yeterli bir absorbsiyon olmayacağından önerilmez. Sefuroksimin parenteral formülasyonunun kullanılması düşünülmelidir.
Mide pH’sını artıran ilaçlarla birlikte kullanımı önerilmez.
Sefuroksimin 3 ay altı çocuklarda kullanımına ilişkin klinik deneyim mevcut değildir. Erken Lyme hastalığının tedavisi ile ilgili olarak sadece 12 yaş çocuklar ve yetişkinlerde klinik deneyim mevcuttur.
Ardışık tedavide parenteral tedaviden oral tedaviye geçiş zamanı enfeksiyonun şiddeti, hastanın klinik durumu ve hastalık etkeni patojenlerin duyarlılığına bağlı olarak belirlenir.
Yetmiş iki saat içinde klinik iyileşme olmazsa parenteral tedaviye devam edilmelidir. Ardışık tedaviye başlamadan önce sefuroksim sodyum (SEFUROKS enjektabl) kullanım bilgilerine bakınız.
Sefuroksim sodyum ile tedavi sırasında bazı çocuklarda hafif veya orta işitme kaybı görülmüştür.
SEFUROKS metil parahidroksibenzoat ve propil parahidroksibenzoat içerir, alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve olağanüstü bronkospazma sebebiyet verebilir.
SEFUROKS her tablette 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Probenesid ile birlikte uygulandığında, sefuroksim doruk konsantrasyonu, serum konsantrasyonu-zaman eğrisi altında kalan alanı ve eliminasyon yarı ömrü artar.
Mide pH’sını artıran ilaçlarla birlikte kullanım sefuroksim aksetil’in biyoyararlanımını azaltabilir ve SEFUROKS ’un yemek sonrası absorpsiyonundaki artışı ortadan kaldırabilir. Bu kombinasyondan uzak durulması önerilir.
Bakteriyostatik ilaçlar sefalosporinlerin bakterisid etkileri ile etkilebileceklerinden, sefuroksim aksetil ile birlikte tetrasiklinlerin, makrolidlerin veya kloramfenikol’un verilmesinden uzak durulması önerilir.
Mide asiditesini azaltan ilaçlar SEFUROKS ’un açlık durumundaki biyoyararlanımını azaltabilir ve SEFUROKS ’un yemek sonrası absorpsiyonundaki artışı ortadan kaldırabilir.
Diğer antibiyotiklerde de olduğu gibi sefuroksim aksetil bağırsak florasını etkileyerek östrojen reabsorb siy onunun azalmasına ve kombine oral kontraseptiflerin etkinliğinin azalmasına yol açabilir.
Sefuroksim bakır içeren bileşiklerle (Benedict- veya Fehling-solüsyonu, Clinitest) idrarda glukoz tayinini etkileyebilir. Sefuroksim aksetil kullanan hastalarda kan ve plazma glukoz düzeylerinin tespit edilmesi için glukoz oksidaz veya hekzokinaz metotları önerilir.
Sefuroksim aksetil kreatinin için yapılan alkalin pikrat deneyini etkilemez.
Sefuroksim kullanımı yalancı pozitif Coombs testine neden olabilir. Bu kan ile çapraz eşleşen testlerin performansını etkileyebilir.
Yüksek doz sefalosporinler, güçlü diüretikler, aminoglikozidler veya amfoterisin ile birlikte kullanıldıkları zaman nefrotoksisite riskini artırdıkları için bu hastalara dikkatle verilmelidir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Kombine oral kontraseptiflerin etkinliğinin azalmasına yol açabilir.
Gebelik dönemi
Sefuroksim aksetilin deneysel olarak kanıtlanmış hiç bir teratojenik veya embriyo patik etkisi bulunmamakta ise de, bütün diğer ilaçlarda olduğu gibi gebeliğin erken dönemlerinde dikkatli kullanılmalıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar gebelik/embriyonal /fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.
Laktasyon dönemi
Sefuroksim anne sütü ile de atıldığından emziren annelere verildiğinde dikkatli olunmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Veri yoktur.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
SEFUROKS baş dönmesine yol açabileceğinden hastalar araç veya makine kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Sefuroksim aksetilin yan etkileri genellikle hafif ve geçici özelliktedir.
Yan etkiler için belirlenen sıklık kategorileri tahminidir, plasebo kontrollü çalışmalarda da olduğu gibi birçok reaksiyonda insidansı hesaplamak için elverişli veri (örneğin plasebo kontrollü çalışmalardan sağlanan veriler) bulunmamaktadır. Ayrıca sefuroksim aksetile bağlı yan etkilerin insidansları, endikasyona göre değişebilmektedir.
Çok yaygından seyreğe, istenmeyen etkilerin sıklıklarının belirlenmesinde geniş klinik çalışmalardan elde edilen veriler kullanılmıştır. Bunun dışında kalan istenmeyen etkilerin sıklıkları (<1/10 000), esas olarak pazarlama sonrası deneyimlerden yola çıkarak belirlenmiştir ve rapor edilme oranına işaret etmektedir. Plasebo kontrollü çalışma verileri mevcut değildir. İnsidanslar klinik çalışma verilerinden hesaplanmıştır ve bunlar ilaç ile ilişkili verilere dayanmaktadır.
Sıklıklar, çok yaygın (>1/10 ), yaygın (>1/100 ve <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ve <1/100), seyrek (>1/10.000 ve <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor) şeklinde tanımlanmıştır.
Enfeksiyon ve Enfestasyonlar
Yaygın: Candida çoğalması
Seyrek: Diğer antibiyotiklerle olduğu gibi, uzun süreli kullanım Candida, Enterokok ve Clostridium difficile gibi mikroorganizmaların neden olduğu ikincil süperenfeksyonlara neden olabilir.
Kan ve lenfatik sistem bozuklukları
Yaygın: Eozinofili
Yaygın olmayan: Pozitif Coomb’s testi, trombositopeni, lökopeni
Seyrek: Hemoglobin konsantrasyonunda azalma, eozinofili, lökopeni, nötropeni ve
trombositopeni
Çok seyrek: Hemolitik anemi
Sefalosporin grubu antibiyotikler alyuvar membranının yüzeyine absorbe olmaya ve ilaca yönelmiş antikorlarla etkileşmeye eğilimlidir; böylece pozitif Coomb’s testi (kanın çapraz etkileşmesini etkileyebilir) ve çok nadiren hemolitik anemi oluşturabilirler.
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Aşağıdakiler dahil olmak üzere aşırı duyarlılık reaksiyonları n: Yaygın: Lyme hastalığının sefuroksim aksetil ile tedavisini takiben Jarisch-Herxheimer
reaksiyonu
Yaygın olmayan: Deri döküntüleri Seyrek: Ürtiker, kaşıntı
Çok seyrek: İlaç ateşi, serum hastalığı, anafilaksi
Sinir sistemi bozuklukları
Yaygın: Baş ağrısı, Baş dönmesi
Çok seyrek: Huzursuzluk, sinirlilik, konfüzyon
Gastrointestinal bozukluklar
Yaygın: Diyare, bulantı, karın ağrısı gibi gastrointestinal rahatsızlıklar
Diyarenin sıklığı verilen doz ile ilişkilidir ve tablet ile %10’a kadar artabilir. Erken Lyme hastalığının 20 güne kadar uzayan tedavisinde bu sıklık daha da yüksektir (yaklaşık %13) Yaygın olmayan: Kusma Seyrek: Psödomembranöz kolit
Karaciğer ve safra kesesi bozuklukları
Yaygın: Hepatik enzim düzeylerinde (LDH, ALT (SGPT), AST (SGOT)) ve serum biluribin düzeyinde geçici yükselmeler
Çok seyrek: Sarılık (ağırlıklı olarak kolestatik), hepatit
Deri ve derialtı doku bozuklukları
Çok seyrek: Eritem multiforme, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz (ekzantematik nekroliz) Bkz. Bağışıklık sistemi bozuklukları
Böbrek ve idrar sistemi bozuklukları
Yaygın: Serumda kreatin ve üre düzeylerinde artış (özellikle renal fonksiyonları bozuk hastalarda)
Yaygın olmayan: Akut intestinal nefrit
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin durumlar:
Seyrek: İlaç ateşi
Araştırmalar:
Sefuroksim aksetil kullanımı yalancı pozitif Coombs testine neden olabilir. Bu kan ile çapraz eşleşen testlerin performansını etkileyebilir.
4.9 Doz aşımı
Sefalosporinler aşırı dozda serebral irritasyon sonucu konvülsiyonlara neden olabilirler. Sefuroksimin serum düzeyleri hemodiyalizle ya da periton diyalizi ile düşürülebilir.
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. | HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Zentiva Sağlık Ürünleri San. Ve Tic. A.ŞSatış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699502091887 |
Etkin Madde | Sefuroksim Aksetil |
ATC Kodu | J01DC02 |
Birim Miktar | 500 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 10 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller > Sefuroksim |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |