SELOVITA-K1 10 mg/ml enjeksiyonluk çözelti (5 adet) Klinik Özellikler

Vitamin K1 }

Kan ve Kan Yapıcı Organlar > K Vitamini ve Diğer Hemostatikler > Vitamin k1
Haver Pharma İlaç A.Ş. | 10 January  2023

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Kumarin tipi antikoagülanlarla doz aşımı, bunların fenilbutazon ile kombinasyonu ve diğer K hipovitaminoz formları (örn. obstrüktif sarılık ve ayrıca karaciğer ve bağırsak bozuklukları ve antibiyotikler, sülfonamidler veya salisilatlar ile uzun süreli tedavi) gibi çeşitli etiyolojilerin oluşturduğu ciddi “hipoprotrombinemi†(örn. Pıhtılaşma faktörleri II, VII, IX ve X'un eksikliği) sonucunda hemoraji veya hemoraji riski.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    SELOVİTA-K1 ampulleri IV enjeksiyon içindir. Ampul solüsyonu seyreltilmemeli veya enjekte edilen diğer maddelerle karıştırılmamalıdır ancak uygun olduğunda, %0,9'luk sodyum klorür veya %5'lik dekstrozun sürekli enfüzyonu sırasında, enfüzyon setinin alt kısmına enjekte edilebilir.

    Standart doz:

    Şiddetli veya hayatı tehdit edici hemoraji, örn. antikoagülan tedavi sırasında:

    Kumarin antikoagülan kesilmeli ve SELOVİTA-K1 IV enjeksiyonu yavaşça (en az 30 saniye içerisinde), 5-10 mg'lık dozda, taze dondurulmuş plazma (FFP) veya protrombin kompleks konsantresi (PCC) ile birlikte verilmelidir. Kvitamin dozu gerekli oldukça tekrarlanabilir.

    Hafif hemoraji ile birlikte veya olmadan, asemptomatik yüksek Uluslararası Normalleştirilmiş Oranı (INR) olan hastalarda Kvitamini tedavisi için doz tavsiyeleri:

    Antikoagülan

    INR

    İntravenöz Kvitamini

    Varfarin

    5-9

    0,5 ila 1,0 mg

    0,5 ila 1,0 mg

    >9

    1,0 mg

    Asenokumarol

    5-8

    1,0 ila 2,0 mg

    >8

    1,0 ila 2,0 mg

    Fenprokumon

    5-9

    2,0 ila 5,0 mg

    >9

    2,0 ila 5,0 mg

    >10

    Kişiye bağlı olarak ayarlanan dozlar

    Büyük ve hayatı tehdit edici kanaması bulunan hastalarda Kvitamini tedavisi için doz tavsiyeleri:

    Antikoagülan

    Koşul

    İntravenöz Kvitamini

    Eşlik eden tedavi

    Varfarin

    Büyük kanama

    5,0 ila 10,0 mg

    FFP veya PCC

    Hayatı tehdit edici kanama

    10,0 mg

    FFP, PCC veya rekombinant faktör VIIa

    Asenokumarol

    Büyük kanama

    5,0 mg

    FFP, PCC veya protrombin konsantreleri ve faktör VII

    Fenprokumon

    INR<5,0 ile birlikte büyük kanama

    5,0 mg

    PCC

    INR>5,0 ile birlikte büyük kanama

    10,0 mg

    PCC

    FFP: taze dondurulmuş plazma

    PCC: protrombin kompleks konsantresi

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek yetmezliği: Bilgi verilmemiştir.

    Karaciğer yetmezliği: Karaciğer fonksiyonlarında şiddetli bozukluk olan hastalarda

    SELOVİTA-K1 uygulamasından sonra INR'nin yakın takibi gerekmektedir.

    Pediyatrik popülasyon:

    1 yaşın üzerindeki çocuklar: SELOVİTA-K1'in 1 yaşın üzerindeki çocuklarda kullanımına ilişkin çok az veri bulunmaktadır. Kanamalı çocuklarda herhangi bir doz araştırması yapılmamıştır. Bu nedenle en uygun doz, tedavi eden hekim tarafından endikasyona ve hastanın ağırlığına göre belirlenmelidir. Kvitaminin IV erişkin dozunun onda birinin tek dozunun, asemptomatik yüksek (>8) INR'yi klinik olarak sağlıklı çocuklarda tersine çevirmede etkili olduğu bildirilmiştir. Hastanın INR değeri 2-6 saat sonra ölçülmelidir ve yanıt yeterli değilse doz tekrarlanabilir. Bu hastalarda vitamin K'ya bağımlı pıhtılaşma faktörlerinin sıklıkla izlenmesi şarttır.

    Yenidoğanlar ve bebekler: Bu hastalarda endikasyon ve pozolojiye uygun olarak

    SELOVİTA-K1 2 mg/0,2 mL Pediatrik Çözelti kullanılmalıdır.

    Geriyatrik popülasyon:

    Yaşlı hastalar, SELOVİTA-K1 ile antikoagülasyonun durdurulmasına daha duyarlıdırlar. Bu nedenle bu hasta grubu için doz, tavsiye edilen aralıkların alt sınırında olmalıdır. IV Kvitamininin 0,5 ila 1,0 mg arasındaki düşük dozlarının, INR'yi 24 saat içerisinde etkili bir şekilde <5,0'e düşürdüğü gösterilmiştir (Bkz. Farmakokinetik özellikler).

    4.3. Kontrendikasyonlar

    SELOVİTA-K1, fitomenadion (Kvitamini) veya ilacın içerdiği diğer yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

    SELOVİTA-K1 ampulleri intramusküler yolla uygulanmamalıdır çünkü IM yol depo karakteristiği gösterir ve Kvitamininin sürekli salınması antikoagülasyon tedavisinin yeniden oluşturulmasını zorlaştırır. Ayrıca antikoagülasyon yapılmış kişilere uygulanan IM enjeksiyonlar hematom oluşma riski doğurur.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Karaciğer fonksiyonlarında şiddetli bozukluk olan hastalar tedavi edilirken bir Selovita-K1 10 mg/mL Ampul'ün 54,6 mg glikokolik asit içerdiği ve bunun bilirubin yer değiştirici etkisi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Karaciğer fonksiyonlarında şiddetli bozukluk olan hastalarda SELOVİTA-K1 uygulamasından sonra INR'nin yakın takibi gerekmektedir.

    Kullanım sırasında ampul bileşenleri berrak olmalıdır. Uygun olmayan saklama sonrası solüsyon bulanıklaşabilir veya faz ayrımı meydana gelebilir. Bu tip durumlarda, ampul kullanılmamalıdır.

    Kumarin antikoagülanlarının doz aşımına bağlı olarak potansiyel öldürücü veya şiddetli kanamada SELOVİTA-K1'in intravenöz enjeksiyonları yavaşça uygulanmalı ve 24 saatlik bir periyot süresince 40 mg'den fazla olmamalıdır.

    SELOVİTA-K1 tedavisi tam kan veya kan pıhtılaşma faktörlerinin transfüzyonu gibi daha çabuk ve etkili bir tedavi ile birlikte yapılmalıdır. Protez kalp kapakçıkları olan hastalara ciddi veya potansiyel öldürücü kanama tedavisi için transfüzyon uygulandığında yeni donmuş plazma kullanılmalıdır. Mekanik kalp kapakçığı olan hastalarda, majör kanama olmadığı müddetçe, Kvitamininin kullanımı genellikle tercih edilmez.

    SELOVİTA-K1'in yüksek dozları (günde 40 mg'den fazla olmamak üzere) eğer antikoagülan tedavi ile devam edilecekse tercih edilmemelidir çünkü 40 mg'den fazla dozlar için deneyim bulunmamaktadır ve daha yüksek dozlar beklenmeyen advers reaksiyonlara yol açabilir. Klinik çalışmalar, önerilen doz için INR'de anlamlı bir düşüş olduğunu göstermiştir. Kanama ciddi ise, Kvitamininin etkisi beklenirken, taze tam kan transfüzyonu gerekli olabilir.

    Kvitamini heparinin bir antidotu değildir.

    Enjeksiyon esnasında veya hemen sonrasında ciddi anaflaksi/hipersensitivite

    gelişebileceğinden gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

    SELOVİTA-K1, 1 mmol'den (1 mL'de 2,64 mg) az sodyum içerdiğinden sodyum içermediği kabul edilir.

    SELOVİTA-K1 soya yağı ihtiva eder. Eğer fıstık ya da soyaya alerjiniz varsa bu tıbbi ürünü kullanmayınız.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Kumarin antikoagülanlarının antagonizminden farklı olarak anlamlı bir etkileşim bilinmemektedir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediatrik popülasyon:

    Etkileşim bilinmemektedir.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Gebelik kategorisi: C

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon): SELOVİTA-K1'in çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar ve doğum kontrolü üzerine herhangi bir etkisi bilinmemektedir.

    Gebelik dönemi:

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve- veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. (bkz. Bölüm 5.3) İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.SELOVİTA-K1 gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

    Yine de tüm ilaçlarda olduğu gibi, SELOVİTA-K1 yalnızca ilacın anneye sağlayacağı yararın, fetus üzerindeki riskten daha önemli olduğu durumlarda kullanılmalıdır.

    Laktasyon dönemi:

    SELOVİTA-K1'in, yenidoğanlarda K vitamini eksikliğinden kaynaklanan kanamaların profilaksisi olarak gebe kadınlarda kullanımı önerilmemektedir.

    Üreme yeteneği/Fertilite:

    İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    Araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi bilinmemektedir.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Advers olaylar, sistem organ sınıfına ve sıklığına göre aşağıda listelenmiştir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmaktadır: Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila ≤1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila ≤1/100); seyrek (≥1/10.000 ila ≤1/1.000); izole olgular dâhil çok seyrek (≤1/10.000).

    Bağışıklık sistemi hastalıkları:

    Çok seyrek: SELOVİTA-K1'in intravenöz uygulamasından sonra anafilaktoid reaksiyonlar

    Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

    Çok seyrek: SELOVİTA-K1'in intravenöz uygulanmasıyla ilişkili olarak venöz iritasyon veya flebit

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks:0 312 218 35 99).

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Kvitamini hipervitaminozuna bağlı, bilinen bir klinik sendrom bulunmamaktadır. Anti- koagülasyonun yeniden oluşması etkilenebilir.

    Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır. Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur?