SELOVITA-K1 2 mg/0.2 ml pediatrik çözelti (5 adet) Farmakolojik Özellikler

Vitamin K1 }

Kan ve Kan Yapıcı Organlar > K Vitamini ve Diğer Hemostatikler > Vitamin k1
Haver Pharma İlaç A.Ş. | 10 January  2023

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grubu: Antihemorajikler, vitamin K

    ATC kodu: B02BA01

    Etki mekanizması

    SELOVİTA-K1 bir sentetik fitomenadion (Kvitamini) preparatıdır. SELOVİTA-K1 pediatrik ampulün etkin maddesi olan Kvitamini; vücutta protrombin, faktör VII, faktör IX ve faktör X, pıhtılaşma inhibitörleri olan protein C ve protein S yapımı için gereklidir. Kvitamini plasentayı aşarak anneden bebeğe ulaşamaz ve anne sütüne de çok az miktarda geçebilir.

    Kvitamini eksikliği, yenidoğanda kanamalı hastalık riskini artırır. Kvitamini kullanılarak, yukarıda belirtilen pıhtılaşma faktörlerinin karaciğer tarafından sentezi uyarılır ve Kvitamini eksikliğine bağlı anormal pıhtılaşma ve kanama tablolarının önüne geçilir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Mikst misel solüsyonundaki Kvitamini, lesitin ve safra asitlerinden oluşan fizyolojik kolloidal sistem aracılığıyla çözünür.

    Emilim: Oral uygulamayı takiben, Kvitamini ince barsaklardan emilir. Bireyler arası değişkenlik göstermekle birlikte, oral uygulamadan sonra sistemik yararlanım %50'dir. Safra yokluğunda emilim sınırlıdır.

    Dağılım: Kvitamini öncelikle karaciğerde birikir, %90'a ulaşan bölümü plazmada lipoproteinlere bağlanır ve vücutta yalnızca kısa süreler için depolanır.

    Biyotransformasyon: Kvitamini, fitomenadion-2,3-epoksit gibi daha polar metabolitlere

    dönüşmektedir.

    Eliminasyon: Kvitamininin plazmadaki eliminasyon yarılanma ömrü yenidoğanlarda 72 saat, yetişkinlerde 1,5-3 saat kadardır. Kvitamini, glukuronit ve sülfat bileşikleri şeklinde safra ve idrarla atılır.

    Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

    İntramüsküler uygulama sonrasında Kvitamininin dolaşıma girmesinde gecikme görülür; yani I M uygulama yolu bir depo işlevi görür. Tek bir 1 mg I M dozla, 1 ay süresince, iki tane 2 mg doz ile (biri doğumda diğeri bir hafta sonra verilmiş) karşılaştırılabilir Kvitamini konsantrasyonları elde edilebilir.

    Hastalardaki karakteristik özellikler

    Özel popülasyonlarda oral ile I V mikst misel vitamin K profilaksisinin farmakokinetiği:

    Kolestatik karaciğer hastalığı olan bebekler

    26 haftalığa kadar 44 kolastatik hastalıklı bebek ile yürütülen randomize çalışmada 2 mg oral ile 1 mg IV mikst misel vitamin K profilaksisinin farmakokinetiği kıyaslanmıştır.

    Ana sonuç ölçümleri için kullanım öncesi ve 4 güne kadar tek doz 1 mg IV veya 2 mg oral mikst misel vitamin Kkullanımında vitamin Kkonsantrasyonları ve karboksile olmamış protrombine (PIVKA-II) bakılmıştır. Ayrıca 26 haftalığa kadar bebeklerde ve 14 sağlıklı yenidoğanda, aynı dozda verilen oral vitamin Kseviyeleri de kıyaslanmıştır.

    Oral ve IV gruplarda medyan serum vitamin Kkonsantrasyonları başlangıç noktasında (0,92'ye karşı 1,15 ng/mL) benzer çıkmıştır, IV vitamin Kuygulamasından 6 saat sonra ise oral uygulamaya kıyasla (139 ng/mL'ye karşı 1,4 ng/mL) yaklaşık 100 kata kadar yükselmiştir. Buna ek olarak, oral yoldan vitamin Kalan grupta düşük medyan değeri ve geniş serum K1 aralığı, aynı oral dozu kullanan sağlıklı bebeklerde çok daha yüksek değerler göstermiştir.

    Çalışmada kolestatik bebeklerde bozulmuş ve düzensiz barsak absorbsiyonu olduğu düşünülmektedir. Malabsorbsiyonun şiddeti, sadece %17'sinin serum vitamin K>10 ng/ mL olacak kadar artış göstermiştir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Geçerli değil.

    Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir.