SEPTIX 2 mg/ml + 0.5 mg/ml mentonlü oral sprey çözelti (30 ml) Klinik Özellikler
{ Klorheksidin Hcl + Lidokain Hcl }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
SEPTİX, antiseptik ve analjezik etkisi ile boğaz ağrısı ve tahrişine neden olan hastalıkların semptomatik tedavisinde kullanılır.
SEPTİX şeker içermez, bu yüzden diyabetik hastalar tarafından kullanılabilir. Ateşin eşlik ettiği bakteriyel enfeksiyon durumlarında ek tedavi gereklidir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Yetişkinler ve 12 yaşın üzerindeki çocuklar:
Önerilen doz 3 ila 5 spreydir (0.3-0.5 ml). Doz, 2 saat aralıklarla uygulanır. Günde 6 ila 10
kez tekrar edilebilir.
12 yaşın altındaki çocuklar:
Bu yaş grubunda SEPTİX kullanımı tavsiye edilmez.
Uygulama şekli:
Ağız boşluğuna püskürtülerek uygulanır. Göz ile temasından kaçınılmalıdır.
SEPTİX yutulmamalı ve tükürmek suretiyle ağızdan uzaklaştırılmalıdır.
İlk kullanımdan önce, yüzden uzak bir yöne doğru tutularak, düzenli bir püskürtme elde edilinceye kadar, pompalama düğmesine birkaç kez basılmalıdır.
Ağız iyice açılarak, sprey burnu ağzın içine sokularak, ağız boşluğuna sıkılmalıdır. Uygulandıktan sonra şişe kutusuna yerleştirilip, dik duracak şekilde saklanmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve karaciğer yetmezliği hakkında veri yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Geriyatrik popülasyon için doz ayarlaması gerekli değildir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Klorheksidin diglukonat, lidokain hidroklorür veya ilacın içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır. Özellikle geçmişinde klorheksidin ile ilişkili alerjik reaksiyonu olması muhtemel olan hastalarda kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri ve 4.8 İstenmeyen Etkiler).
Başka bir lokal anestetik ilaca alerjisi olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.
Yutmada zorluk yaşayan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.
12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
SEPTİX tedavisi çok gerekli olduğunda ağrı ve iritasyonun tedavisi ile sınırlanmalıdır. Sürekli veya tekrarlı bir şekilde uzun süreli kullanılmamalıdır.
SEPTİX klorheksidin içerir. Klorhekzsidinin jeneralize alerjik reaksiyonlar ve anafilaktik şok dahil aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Klorhekzidine aşırı duyarlılık prevalansı bilinmemektedir, fakat yayınlanan literatürler bu durumun seyrek olabileceğini belirtir.
Boğaz ağrısı ciddi ise, 2 günden daha uzun sürüyorsa veya yüksek ateş, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma eşlik ediyorsa ilaç doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
Hastalar ilacın göz ile temasından kaçınmalıdır.
Bu tıbbi ürün, az miktarda – her dozda 100 mg'dan daha az– etanol (alkol) içerir. Ancak kullanım yolu nedeniyle herhangi bir uyarı gerektirmemektedir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Klorhekzidinin diğer ilaçlar ile etkileştiği bilinmektedir.
Lidokain ile bir takım etkileşimler teorik olarak mümkün iken, bu ilaç etkileşimleri topikal olarak uygulanan SEPTİX'in kullanımıyla klinik olarak ilgili değildir. Hepatik kan akışını azaltan ilaçlarla (örneğin propranolol, simetidin) kombinasyon tedavisi lidokain klerensini azaltabilir. İlaç metabolize edici mikrozomal enzimleri indükleyen ilaçlarla (örneğin fenitoin, barbitüratlar) uzun dönemli uygulama, lidokainin gerekli olan dozajını arttırabilir. Lidokainin kardiyak baskılayıcı etkileri, beta-blokörler ve diğer antiaritmiklerinkiyle (örneğin meksiletin) aditiftir. Lidokain, zayıf bir psödokolinesteraz inhibitörüdür ve süksametonyumun etkisini uzatabilir. Asetazolamid, kıvrım diüretikler ve tiazidlerin neden olduğu hipokalemi, lidokainin etkisini antagonize edebilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Veri mevcut değildir.
Pediyatrik popülasyon:
Veri mevcut değildir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) SEPTİX'in kontrasepsiyona herhangi bir etkisi yoktur, ancak SEPTİX alkol içerdiğinden çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda dikkatli kullanılmalıdır.
Gebelik dönemi
SEPTİX için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/feral gelişim/ve- veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
SEPTİX gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır. SEPTİX gebelik sırasında doktor kontrolü altında uygulanmalıdır.
Laktasyon dönemi
SEPTİX, laktasyon döneminde doktor kontrolü altında uygulanmalıdır. Lidokain, anne sütüyle küçük miktarlarda atılır. Bebeğin genellikle terapötik doz düzeylerinde etkilenme riski yoktur.
Üreme yeteneği / Fertilite
Klorheksidin glukonat ile üreme ve fertilite üzerine yapılmış çalışmalar mevcuttur. Sıçanlarda ve tavşanlarda fetüs üzerinde zararlı etki görülmemiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
SEPTİX'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerine bir etkisi yoktur.
4.8. İstenmeyen etkiler
Tüm ilaçlar gibi SEPTİX'in içeriğinde bulunan klorhekzidin diglukonat ve lidokain hidroklorür'e duyarlı olan kişilerde aşağıda belirtilen yan etkiler gözlenebilir.
SEPTİX'in kullanımına ilişkin istenmeyen etkiler için aşağıdaki terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:
Çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Klorheksidin ve lidokain genellikle iyi tolere edilir ve ürünün lokal kısa dönemli kullanımıyla
istenmeyen etkiler bildirilmez.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Anafilaktik şok dahil aşırı duyarlılık reaksiyonları
Endokrin hastalıkları
Bilinmiyor: Parotis bezinin şişmesi
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Dilde yanma hissi
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Alerjik deri reaksiyonları; örneğin, dermatit, pruritus, eritem, egzema, döküntü,
ürtiker ve kabarcıklar
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Bilinmiyor: Klorheksidin kaynaklı dilde ve dişlerde renk kaybı. Bu, kalıcı değildir ve klorhekzidin tedavisi bırakıldığında yok olur. Bazen lekeyi tamamen çıkarmak için diş temizliği ve boyaması gerekebilir. Geçici tat alma bozuklukları görülür.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Veri mevcut değildir.
Pediyatrik popülasyon:
Veri mevcut değildir.
Geriyatrik popülasyon:
Veri mevcut değildir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Oral topikal anestetik ajanların kullanımı yutmayı engelleyebilir. Böylece solunum yolunda besin aspirasyonu tehlikesi artabilir. SEPTİX 2 mg/mL + 0,5 mg/mL mentollü oral sprey, çözelti ile doz aşımı (10 ml veya daha fazla) glotis bölgesinde büyük bir lokal anestetik etkiye neden olma riski taşır ve sonuçta yutma kontrolünde azalma meydana gelir.
Lidokainin aşırı yüksek kan konsantrasyonları, santral sinir sistemi ve kardiyovasküler etkilere neden olabilir. Erken santral sinir sistemi etkileri içerisinde sinirlilik, baş dönmesi, tinnitus, nistagmus, huzursuzluk, eksitasyon, parestezi, bulanık görme, mide bulantısı, kusma, meduller depresyon ile tonik ve klonik konvülsiyonlara ilerleyen tremor yer alır. Kardiyovasküler reaksiyonlar depresandır. Hipotansiyon, miyokardiyal depresyon, bradikardi ve muhtemel kardiyak arest ile karakterizedir.
Lidokainin biyoyararlanımı düşük olmasına rağmen yutulması önemli ölçüde toksisiteye neden olması için yeterli olabilir. Topikal preparatların alımından sonra santral sinir sistemi toksisitesi, nöbetler ve ölüm bildirilir. Fakat SEPTİX alımı durumunda, önemli ölçüde toksisiteye neden olan yeterli lidokain alımına (0.5 g veya daha fazla) eşdeğer olması için 1 litreden daha fazla miktarda SEPTİX yutulmalıdır.
Klorheksidin için sistemik toksisite seyrektir. Alımın başlıca sonucu mukozal iritasyondur.
Lidokain doz aşımı tedavisinde yeterli ventilasyon sağlanmalıdır. Konvülsiyonlar önlenmelidir. Ventilasyon kontrollü respirasyonla oksijenle yapılmalıdır. Konvülsiyonlar tiyopenton, diazepam veya süksinilkolin ile tedavi edilebilir. Süksinilkolin respirasyonu durdurabileceğinden sadece doktor endotrakeal intübasyon yapabiliyorsa veya felç olmuş bir
hastayı tedavi edebiliyorsa kullanılmalıdır. Ventriküler fibrilasyon veya kardiyak arest meydana gelirse, etkili kardiyovasküler resüsitasyon yapılmalıdır. Mümkün olduğunca çabuk bir şekilde tekrarlı dozlarda adrenalin ve sodyum bikarbonat verilmelidir.
Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. | Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.ŞtiSatış Fiyatı | 384.64 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 384.64 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8680199001907 |
Etkin Madde | Klorheksidin Hcl + Lidokain Hcl |
ATC Kodu | R02AA05 |
Birim Miktar | 2+0,5 |
Birim Cinsi | MG/ML |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Solunum Sistemi > Boğaz İlaçları > Benzidamin hcl + klorheksidin glukonat |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir. |
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |