Bir tablet :
500 mg Parasetamol içerir.
Ağrı kesici, ateş düşürücüdür. Baş, diş ağrıları, romatizmal ağrılar, miyalji, tonsillit, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Aşı ve tonsillektomi sonrası rahatsızlıklarda da kullanılabilir.
Böbrek ve karaciğer fonksiyonu bozulmuş hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Parasetamol ayrıca karaciğeri etkileyecek ilaç alan hastalarda da dikkatli kullanılmalıdır. Parasetamole aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
Tavsiye edilen doz aşılmamalıdır. 3 yaşın altındaki çocuklarda ve 10 günden daha uzun süre kullanımlar mutlaka doktor kontrolü altında yapılmalıdır. Eğer ateş 3 günden fazla devam ederse hemen bir doktora danışılmalıdır. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımlarında hepatotoksisite ciddi hepatik yetmezlik oluşabilir. Hepatotoksisite; karaciğer enzimlerinin indüklenmesi sonucu, toksik metabolitlerin oluşumunda artış sonucu oluşabileceği gibi, bu toksik metabolitlerin konjuge olup atılımını sağlayan ve böylece metabolitlerin toksisitesini önleyen glutation düzeyindeki azalma sonucuda oluşabilir.
HAMİLELİKTE VE LAKTASYONDA KULLANIMI:
Hamilelik Kategorisi : B Kategorisi
Parasetamol plazmaya geçer. Kısa süreli kullanımlarda önemli toksisite oluşturmaz. Günlük yüksek doz alımı, ciddi anemi oluşturabilir ve fetusta ciddi böbrek hastalığı oluşturabilir. Süte düşük konsantrasyonlarda geçer, ancak önemli bir toksisite oluşmaz. Normal dozlarda alındığında, emziren kadınların bebeklerinde bir risk faktörü gözlenmemiştir.Hematolojik reaksiyonlar (trombositopenik purpura, hemolitik anemi ve agranülositoz) rapor edilmiş olmasına rağmen parasetamolün yan etkileri hafiftir.
Genellikle cilt kızarıklığı ve diğer alerjik reaksiyonlar olabilirse de ilacı kesmekle geçer.
Yüksek dozlarda alındığında: İlk 24 saatte bulantı, kusma, anoreksi ve karın ağrısı görülür. 12-48 saat içinde karaciğer harabiyeti olabilir. Glukoz metabolizmasında anormallikler ve metabolik asidoz meydana gelebilir. Ciddi zehirlenmelerde karaciğer yetmezliği neticesi ensefalopati, koma ve ölüm olabilir. Karaciğer harabiyeti 10 g veya daha fazla dozda parasetamol alan yetişkinlerde görülür.
Antikolinerjik ajanlar ve afyon kökenli analjeziklerle alındığında parasetamolün gastrointestinal emilimi gecikir. Antiepileptikler, barbitüratlar, trisiklik antidepresanlar ve alkol, parasetamolün plazma yarı ömrünü uzatabilir ve toksisitesi artabilir.
Alkol, parasetamolün hepatotoksisitesini artırabilir.
Antikonvülsanlar veya oral steroid yapılı kontraseptiflerin kronik kullanımı karaciğer enzimlerini indükler ve parasetamolün terapötik düzeylere ulaşmasını engeller. Oral antikoagülanlar ile parasetamolün birlikte kullanımı; hipoprotrombinemik etkide artış oluşturabilir. Ancak bu etkileşim, kullanım süresine ve dozuna bağlıdır. Gl kanamalara neden olmaz. Kloramfenikol konsantrasyonunu artırabilir.
Yaşlılarda; parasetamolün emilim hızı ve miktarı normaldir. Plazma yarı ömrü daha uzun, klirensi daha düşüktür. Ancak doktor tavsiyesi ile günlük maksimal doz belirtilmelidir.
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Yetişkinlerde : 6 saatte bir 0,5 – 1 g Setamol Tablet.
Günlük doz 4 g geçmemelidir.
Çocuklar için bir defada : 9 – 12 yaş:1 tablet
6 – 9 yaş:1/2 tablet
4 – 6 yaş:1/4 tablet verilir.
Bu dozlar günde 4 defaya kadar tekrarlanabilir. Eğer ateş 3 günden fazla, ağrı 5 günden fazla devam ederse hemen bir doktora danışılmalıdır.
DOZ AŞIMI HALİNDE ALINACAK TEDBİRLER VE ÖZEL ANTİDOT :
Akut zehirlenmede: Siyanoz, anemi, pansitopeni, lökopeni, ciltte kızarıklık ve döküntüler, ateş, bulantı, kusma, S.S.S.’de stimulasyon, sarılık, depresyon, koma, konvülziyonlar ve ölüm oluşabilir.
Parasetamol zehirlenmesi 4 klinik döneme ayrılabilir:
1.dönem (12 – 24 saat) : Bulantı, kusma, anoreksi, terleme.
2.dönem (24 – 48 saat) : SGOT, SGPT, billuribin ve protrombin düzeyleri yükselmeye
başlar.
3.dönem (72 – 96 saat) : Hepatotoksisite çok belirgindir.
4.dönem (7 – 8 gün) : Belirtiler düzelmeye başlar.
Çocuklar; toksik doza, yetişkinlerden daha duyarlıdır.
Minimal toksik doz 10 g‘dır. (140 mg/kg)
Karaciğer bozukluğu 5 – 8,5 g’lık tek doz ile oluşabilir.
Doz aşımı halinde acele bir tedavi gereklidir. 4 saat içinde 7,5 g veya daha fazla parasetamol alan bir şahsın hemen midesi yıkanmalıdır. N – Asetilsistein veya metionin gibi antidotlarla özel bir tedavide gerekebilir.
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |