SEVLURAN inhilasyon çözeltisi 100 ml Farmakolojik Özellikler

Sevoflurane }

Sinir Sistemi > Genel Anestezikler > Sevofluran
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. | 3 January  2014

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Genel Anestezik ATC kodu: N01AB08

Sevofluranın solunan konsantrasyonundaki değişiklikleri takiben, anestezi derinliğ değişir.

i hızlıca


İnsan da içeren ve çeşitli hayvan türlerinde yapılan çalışmalar sevofluranın hızlı etki ve irritasyon yapmayan bir ajan olduğunu göstermiştir. Uygulama, inhalasyon indüksiyon sırasında, rahat ve hızlı bir bilinç kaybı ve anestezinin kesilmesi sonras bir uyanma ile ilişkilendirilmiştir.

gösteren yoluyla ıtıda hızlı


Kardiyovasküler etkileri:

Diğer bütün güçlü inhalasyon ajanları gibi sevofluran solunum fonksiyonunu ve kan basıncını doza bağlı olarak deprese eder. Gönüllülerde yürütülen bir adet çalışmada, s konsantrasyonundaki artış ortalama arteriyel basıncında azalma ile sonuçlanmıştır fj atım hızında bir değişiklik bulunmamıştır. Sevofluran bu çalışmada plazma nora konsantrasyonlarını değiştirmemiştir.

efcofluran kat kalp drenalin


Sinir sistemi etkileri:

Klinik geliştirme programı esnasında sevofluran ile alakalı nöbete dair hiçb|r rastlanmamıştır.

delile


Normal intrakraniyal basıncı (İKB) olan hastalarda sevofluranm intrakraniyal basınt üzerine minimal etkisi olmuştur ve C02 hassasiyetini korumuştur. Artmış intrakraniyal basıncı olan hastalarda sevofluran güvenliliği araştırılmamıştır. İntrakraniyal basıncı yükselme riskinde olan hastalarda sevofluran dikkatli bir şekilde intrakraniyal basıncı düşürücü önlemlerle (hiperventilasyon gibi) uygulanmalıdır.

İndüksiyon, trakeobronşiyal sistemde aşırı sekresyon bulgusu ve santral siniıi sistemi stimülasyonu olmadan minimum eksitasyon veya üst solunum yolu iritasyon beli tileri ile gerçekleştirilir. Maske indüksiyonu uygulanan pediyatrik çalışmalarda sevofluran ilel öksürük insidansı halotan ile olandan istatistiksel olarak önemli ölçüde daha düşüktür.

Hem köpeklerde hem de insanlarda, sevofluranm epinefrin ile başlayan aritmojeıik eşiği isofluranınki ile yakındı ve halotanınkinden büyüktü. Köpeklerdeki çalışmalar sevofluranm kollateral miyokardiyal perfıizyonu azaltmadığını göstermiştir. Klinik çalışmalarda, miyokardiyal iskemi riski taşıyan hastalardaki miyokardiyal iskemi ve miytfkardiyal infarksiyon insidansı, sevofluran ve isofluran arasında benzerdi.

Hayvan çalışmaları, sevofluran ile bölgesel kan akışının (örn: karaciğer, böbrek dolaşımı, serebral dolaşım) sürdürüldüğünü göstermiştir. Hem hayvan hem de klinik çalışmalarda, nörohemodinamiklerdeki (intrakraniyal basınç, serebral kan akışı/kan akış hızı, oksijenin serebral metabolik oranı ve serebral perfüzyon basıncı) değişimler sevofluran ve zofloran arasında karşılaştırılabilir düzeydedir. Sevofluranm İKB (intrakraniyal basınç) üzerfnde çok az etkisi vardır ve CO2 hassasiyetini korur.

Sevofluran uzun süre anesteziye maruziyetten sonra bile, ortalama olarak yaklaşıl kadar, böbreğin idrarı konsantre etme yeteneğini etkilemez.

9 saate

ına, test şik yaş


Minimum Alveoler Konsantrasyon:

Minimum Alveoler Konsantrasyonu (MAK) cilt insizyonunun tekil uyaranın cevaf edilen popülasyonun %50’sinin girmediği konsantrasyondur. Sevofluranm, değ gruplarındaki MAK karşılıkları için ’Pozoloji ve Uygulama Şekli’ne bakınız.

Oksijendeki sevofluranın MAK’ı 40 yaşındaki bir erişkin için % 2.05 olarak belirlenmiştir. Diğer halojenli ajanlar ile olduğu gibi MAK, yaş ve nitröz oksit ilavesi ile azalır.

Klinik Etkililik ve Güvenlilik Çalışmaları Etkililik:

Sevofluran ile, pediatrik ve erişkin hastalarda anestezik ajan olarak kullanıldığı çoc sayıda klinik çalışma yürütülmüştür. Sonuçlar sevofluranın kolay ve hızlı anestezi indüksiyonu ve aynı zamanda anesteziden hızlı çıkış sağladığını göstermiştir. Sevofluran, aneztezideı çıkma, emre tepki ve oryantasyon gibi iyileşme durumlarında karşılaştırıldığı referans ürünjpre göre hızlı indüksiyon zamanıyla ilişkilendirilmiştir.

Erişkin Anestezisi:

Maske indüksiyonu

Maske indüksiyonunun uygulandığı erişkin çalışmalarında, sevofluran kolay ve hızlı anestezi indüksiyonu göstermiştir.

3591 erişkin hastanın (2022 sevofluran, 1196 isofluran, 111 enfluran, 262 propolol) dahil olduğu 3 ayaktan hasta ve 25 yatan hasta çalışmasında sevofluran anestezinin idaşıesi için etkili bir ajan olarak gösterilmiştir.

Sevofluranın nöroşirürjide, sezaryen uygulamalarında, koroner arter bypass (KAB hastalarda ve kalp hastalığı olmayıp miyokardiyal iskemi riski taşıyan hastalarda için uygun bir ajan olduğu kanıtlanmıştır.

geçiren

cullanım


i 3 yatan olarak


V’ii


<n


Pediatrik Anestezi:

1498 pediatrik hastanm (837 sevofluran, 661 halotan) dahil olduğu 2 ayaktan hasta hasta çalışmasında sevofluran anestezinin indüksiyonu ve idamesi için etkili bir aj gösterilmiştir.


Maske indüksiyonu

Maske indüksiyonunun uygulandığı pediatrik çalışmalarda, sevofluran ile olan indüksiyon zamanı halotan ile olandan istatiksel olarak önemli ölçüde daha kısa ve öksürme İnsidansı istatistiksel olarak önemli ölçüde daha düşüktür.

Güvenlilik:

Geniş çeşitlilikteki hasta popülasyonundaki (çocuklar, erişkinler, yaşlılar, böbrek bozukluğu olanlar, karaciğer bozukluğu olanlar, obezler, kardiyak by-pass ameliyatı olan hastalar, aminoglikozitler veya metabolik indükleyiciler ile tedavi edilen hastalar, tekrarlanan ameliyatlara maruz kalan hastalar, 6 saatten fazla süren ameliyat geçiren hastalar) klinik çalışmalar, laboratuar parametrelerinin (öm: SGPT, SGOT, alkalen fosfataz, total bilirubin, serum kreatinin, BUN) değerlendirme sonuçlan, aynı zamanda karaciğer ve böbrek fonksiyonları ile ilişkili yan etkilerinin araştırmacı-raporlama sıklığı, sevofluranın hem karaciğer ve böbrek üzerinde klinik olarak önemli ölçüde etkisi olmadığını hem de önceden var olan böbrek veya karaciğer rahatsızlığını şiddetlendirmediğini göstermiştir. Bu çı lışmalar aynı zamanda, herhangi bir klinik kimyasal parametrede değişim gösteren hasta orınındaki referans ajanlar ve sevofluran arasında istatiksel olarak önemli farklar olmadığım göstermiştir.

Bu böbrek fonksiyonu üzerindeki etki sevofluran ve referans ilaçlar arasında, tüpünün tipleri arasında, akış hızı boyunca ve inorganik florür konsantrasyonları > 5C ve olmayan hastalar arasında karşılaştırılabilir.

anestezi pnı olan


Böbrek bozukluğunun insidansı karşılaştırmalı çalışmalarda sevofluran (%0,17) ve referans ürünler (%0.22; isofluran, halotan, enfluran, propofol) için <%1 idi. Bu kapsamlı insidans genel bir cerrahi popülasyonla uyumludur. Tüm vakalarda böbrek disfonksiyonu için alternatif bir neden veya nedensel bir açıklama mevcuttur.

Karaciğer Bozukluğu;

Sevofluran, karaciğer fonksiyon bozukluğu, Child-Pugh Sınıf A ve B olan hastalarda anestezinin idamesi için primer ajan olarak kullanıldığında etkili ve iyi tolere edilebilirdir. Sevofluran, var olan karaciğer bozukluğunu alevlendirmez.

Böbrek Bozukluğu:

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Florür iyonu:

Florür iyonunun konsantrasyonları anestezinin süresinden, uygulanan sevofluran konsantrasyonundan ve anestezik gaz karışımının bileşiminden etkilenir.

Genel olarak inorganik florür konsantrasyonu sevofluran anestezisinden sonra 2 sa)^t içinde pik oluşturur ve 48 saat içinde operasyon öncesi seviyesine döner.

Sevofluranın deflorinasyonu barbüratlar tarafından indüklenmez.

Klinik Programda inorganik florür konsantrasyonları için değerlendirilen erişkinlerin yaklaşık %7’si 50 pM’dan daha fazla konsantrasyon göstermiştir. Bu kişilerin hiçbirinde böbrek fonksiyonu üzerine klinik olarak belirgin bir etki gözlenmemiştir.

Çözünürlük:

Sevofluranın kandaki düşük çözünürlüğü, indüksiyonun ardından alveoler konsantra; yonl arın hızla artması ve solunan ajanın kesilmesinden sonra da hızla azalması gerektiğini düşündürür. Bu durum solunan ve end-tidai konsantrasyonların (Fı ve FA) Ölçüldüğü bir klinik ç ılışmada konfırme edilmiştir. Sevofluranın 30 dakikadaki FA /Fi (wash-in) değeri 0.85’dir. 5 dakikadaki FA/FAo (wash-out) değeri 0.15’dir.

Dağılım:

Sevofluranm, ilaçların serum ve doku proteinlerine bağlanması üzerine etkisi araştırılmamıştır. Diğer florlanmış uçucu anestezi kİ erin serumdaki ilaçla ve in vnro doku proteinleriyle yer değiştirdiği gözlenmiştir. Bunun klinik önemi bilinmemektedir. Yüksek derecede bağlanan ve az dağılım hacmi olan ilaçlan (öm; fenitoin) alan hastalara sefvofluran uygulandığında klinik çalışmalar beklenmedik etkiler göstermemiştir.

Bivotransformasvon:

Sevofluran metabolizması CYP2Bl’in (öm. izoniyazid ve alkol) bilinen indükleyicileri ile artabilir, fakat barbitüratlar tarafından indüklenmez. Sevofluran için başka hiçbir n etabolik yol belirlenmemiştir. Trifloroasetik aside metabolize olmayan tek florlarımı: ı uçucu anesteziktir.

Eliminasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan çalışmaları sevofluran ile karaciğer ve böbrek dolaşımının iyi idame ettirildiğini göstermiştir.

Sevofluran, oksijenin serebral metabolik hızını (CMR02) izofluran ile görülen aı tarzda düşürmektedir. 2.0 M AK’a yaklaşan konsantrasyonlarda CMR02’de ortal azalma gözlemlenmiştir. Hayvan çalışmaları sevofluranın serebral kan akımı anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir.

falog bir a %50 üzerinde


a m


Hayvanlarda sevofluran elektroensefalografık (EEG) aktiviteyi izoflurana eşdeğer dozlarda anlamlı ölçüde baskılamaktadır. Sevofluranın normokapni veya hipokapni sırasında epileptiform aktivite ile bağlantılı olduğuna ilişkin kanıtlar yoktur. Enfluranır aksine, hipokapni sırasında ritmik işitsel uyaranlarla nöbet benzeri EEG aktivitesi oluşturm^ çabaları negatif sonuç vermiştir.

Bileşik A (sevofluran bozunma ürünü: pentafloroisopropenil florometil ether (PIFE), bkz. Bölüm 6.2) sıçanlarda yapılan çalışmalarda 3 saat için 50-114 ppm konsantrasyonlarında minimal nefrotoksiktir. Toksisite proksimal tübül hücrelerinde sporadik tek hücre necrozu ile karakterizedir. Bu böbrek toksisitesinin sıçanlardaki mekanizması ve insanlaıla ilgisi bilinmemektedir. Bileşik A ile ilişkili nefrotoksisitenin insanlardaki denk eşiklerinin 150-200 ppm olduğu tahmin edilmektedir. Rutin klinik uygulamada bulunan Bi eşik A konsantrasyonları C02 abzorbanı olarak Soda lime kullanıldığında erişkinlerde orühama 19 ppm’dir (maksimum 32 ppm).

Karsinojenez çalışmaları yapılmamıştır. Ames testinde mutajenik etki rapor edilmemiştir ve kültürlü memeli hücrelerinde kromozomal aberasyonlar indüklenmemiştir.

HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir.