Bilim İlaçları SILINA 250 mg 1 flakon KUBFarmakolojik Özellikler

SILINA 250 mg 1 flakon Farmakolojik Özellikler

Ampisilin }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Penisilinler > Ampisilin
Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. | 30 December  1899

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Beta-laktam antibiyotikler, geniş spektrumlu penisilinler

ATC Kodu: J01CA01

SİLİNA, penisiline hassas Gram-pozitif ve birçok Gram-negatif patojene karşı bakterisid etkinliği olan geniş spektrumlu semisentetik bir penisilindir. (Ancak ampisilin beta laktamazlar tarafından parçalandığından, etki spektrumu bu enzimleri üreten organizmaları içermez.)

Etki mekanizması: Ampisilinin etki mekanizması, transpeptidaz gibi penisilin bağlayan proteinlerin (PBP) blokajı yoluyla bakteri duvarının sentezinin (çoğalma dönemindeki) inhibisyonuna dayalıdır. Bakterisid etki gösterir.

Duyarlılık: Edinilmiş direncin prevalansı, seçilen türler için coğrafik olarak ve zamanla değişebilir ve özellikle şiddetli enfeksiyonlar tedavi edilirken direnç ile ilgili lokal bilgiler yararlı olur. Gerektiğinde, lokal direnç prevalansı en azından bazı enfeksiyon tiplerinde bu ajanın kullanımının şüpheli olduğuna işaret ediyorsa bir uzmandan tavsiye alınmalıdır.

Yaygın olarak duyarlı olduğu türler:_____________________________________

Aerobik gram-pozitif mikroorganizmalar

Enterococcus faecalis

Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı)

Streptococcus agalactiae

Streptococcuspneumoniae (penisiline orta düzeyde dirençli suşlar dahil)

Streptococcus pyogenes

A

Viridans grubu streptokoklar

Anaerobik mikroorganizmalar Bacteroidesfragilis° Fusobacterium nucleatum°

Diğer mikroorganizmalar

Gardnerella vaginalis°

Edinilmiş direncin sorun olabileceği türler:________________________________

Aerobik gram-pozitif mikroorganizmalar

Enterococcus faecium+

Staphylococcus aureus

Staphylococcus epidermidis+

Staphylococcus haemolyticus+

Staphylococcus hominis+

Aerobik gram-negatif mikroorganizmalar

Escherichia coli

Haemophilus influenzae

Klebsiella oxytoca

Moraxella catarrhahs

Neisseria gonorrhoeae

Proteus mirabilis

Proteus vulgaris

Anaerobik mikroorganizmalar

Prevotella spp.

Doğal olarak dirençli organizmalar:

Aerobik gram-pozitif mikroorganizmalar

Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı)

Aerobik gram-negatif mikroorganizmalar

Acinetobacter baumannii

Citrobacter freundii

Enterobacter cloacae

Klebsiella pneumoniae

Morganella morganii

Pseudomonas aeruginosa

Serratia marcescens

Stenotrophomonas maltophilia

Anaerobik mikroorganizmalar

Bacteroides spp.

Diğer mikroorganizmalar

Chlamydia spp.

Chlamydophila spp.

Legionella pneumophila

Mycoplasma spp.

Ureaplasma urealyticum

° Tablo yayınlandığında güncel verilere ulaşılamamıştır. Duyarlılık; öncelikli olarak literatürden, standart çalışmalardan ve tedavi önerilerinden alınmıştır.

+ En az bir bölgede direnç sıklığı %50’nin üzerindedir.

A

Streptococcus türlerinin heterojen grubunun kolektif ismidir. Direnç hızı Streptococcus türlerine bağlı olarak değişir.

0 rı      ‘111        1,1   1‘    1‘    1          •-.nz-ız-ıı,     1

Son veriler bulunmamaktadır, dirençli suşların oranı >%10 olarak tanımlanmıştır.

3 Ayakta tedavilerde direnç sıklığı <%10’dur.

  • 5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Dağılım: Ampisilin, vücut doku ve sıvılarının çoğuna kolaylıkla yayılır. Ampisilin, plasenta bariyerini geçerek yoğun olarak dokulara dağılır ve anne sütüne difüze olur. Beyin ve beyin-omurilik sıvısına geçebilmesi ancak meninksler iltihaplı olduğunda mümkündür. Plazmadaki ampisilin konsantrasyonunun sadece %5’i bozulmamış beyin zarıyla beyin-omurilik sıvısı (BOS) içine yayılır. İltihaplı meninksler ile BOS’taki ampisilin konsantrasyonu plazmada ampisilin konsantrasyonunu %50’ye artırabilir.

    Ampisilin büyük oranda değişmeden böbreklerden atıldığı için idrardaki konsantrasyonu yüksektir. Ampisilin safraya geçer ve safrada serum konsantrasyonundan daha yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Ampisilinin proteine bağlanma oranı düşük olup yaklaşık %17-

    20 kadardır. Sanal dağılım hacmi 15 L’dir.

    Ağız yolu ile 1000 mg ampisilin alındığında 90-120 dakika içinde 5 mg/L’lik kan serum düzeyine erişir. Kas içine enjeksiyon uygulandığında, 30-60 dakika içerisinde kan serum düzeyine ulaşır.

    Biyotransformasyon: Ampisilinin sadece %10’u metabolize olmaktadır. Ampisilin kısmen, mikrobiyolojik olarak inaktif penisilollerine metabolize olur.

    Eliminasyon: Ampisilin büyük oranda değişmeden böbreklerden atılır, ama aynı zamanda safra ve dışkı ile de atılır. Oral uygulamanın ardından %40’ı değişmemiş ilaç olarak idrar ile atılır. Parenteral uygulamadan sonra, uygulanan dozun %73±10’u değişmemiş ilaç olarak 012 saat içerisinde idrar ile atılır. Dozun %10’u biyotransformasyon ürünü olarak atılır.

    Probenesid ampisilinin tübüler sekresyonunu inhibe ederek atılımını geciktirir. Eliminasyon yarılanma ömrü 50-60 dakikadır. Oligüri olarak, yarılanma ömrü 8-20 saate uzatılabilir. Yarılanma ömrü ayrıca yenidoğanlarda 2-4 saate uzar. Ampisilin kanal klerensi intravenöz uygulamadan sonra yaklaşık 194 ml/dk’dır.

    Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

    Ampisilin çift kompartmanlı modele uyan farmakokinetiğe sahiptir.

    Hastalardaki karakteristik özellikler

    Karaciğer yetmezliği:

    Özellikle bebeklerde hafif bir SGOT artışı bildirilmiş olmakla birlikte klinik önemi bilinmemektedir. Mutad dozdan yüksek ve sık tekrarlanan intramusküler enjeksiyon uygulanan kişilerde hafif ve geçici SGOT yükselmesi bildirilmiştir. Ancak eldeki verilere göre SGOT ampisilin sodyumun enjekte edildiği alanda açığa çıkmaktadır, kanda bu enzimin yüksek değerlerde saptanmasının karaciğer ile ilgisi olmayabilir.

    Böbrek yetmezliği:

    Anüri ve son evre böbrek yetmezliğinde eliminasyon yarılanma ömrü 7-20 saate uzayabilir. Kreatinin klerensi azalmış böbrek yetersizliği hastalarında dikkatle doz ayarlaması gereklidir.

    Pediyatrik hastalar:

    Çocuklardaki eliminasyon yarılanma ömrü erişkinler ile aynıdır. Çocuklarda kullanılan doz erişkin dozunu aşmamalıdır.

    • 5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

      Ampisilinin karsinojenik, mutajenik potansiyelini ve erkek ile kadında üreme üzerine etkilerini araştırmak için uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır. Bu nedenle yeterli veri bulunmamaktadır.

      İntravenöz uygulamayı takiben, teratojenik potansiyel veya doğum öncesi etkiler sıçan veya tavşanlarda gözlenmemiştir. Sıçan ve köpeklerde 13 haftalık tekrarlayan uygulamalar (2 mg/kg/gün) yumurtalıkta hiçbir histolojik etkinin olmadığını göstermiştir; ancak spermatogenez geri dönüşümlü düşüklüğünün köpeklerde 200 mg/gün olduğu tespit edilmiştir. İnsanlarda kullanılanlardan daha yüksek dozlar uygulanan hayvan çalışmalarında, 11 / 12

      ampisilin doğurganlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir.

      Pankreas Kanseri Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir. Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur.