SIMULECT 20 mg 1 flakon Klinik Özellikler

Basiliksimap }

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > İmmünsupresif Ajanlar > Basiliksimab
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş. | 8 March  2013

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    SIMULECT, erişkin ve pediyatrik hastalarda de novo böbrek transplantasyonunda akut organ reddine karşı profilaksi sağlanmasında endikedir. SIMULECT, mikroemülsiyon siklosporin ve kortikosteroide dayalı immünosupresyon tedavisi ile birlikte veya mikroemülsiyon siklosporin, kortikosteroidler veya azatiyoprin ya da mikofenolat mofetil içeren üçlü bir immünosupresif idame tedavisinde kullanılmaktadır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:

    Standart toplam doz, her biri 20 mg'lık iki doz halinde verilen 40 mg'dır. İlk 20 mg doz transplantasyon cerrahisinden önceki 2 saat içinde verilmelidir. SIMULECT, hastaya greft ve eşlik eden immünosupresyon uygulaması yapılacağı kesin olmadığı takdirde verilmemelidir. İkinci 20 mg doz transplantasyondan 4 gün sonra verilmelidir. SIMULECT'e şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları ya da greft kaybı meydana geldiği takdirde ikinci doz verilmemelidir (bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

    Uygulama şekli:

    Sulandırılmış SIMULECT, 20-30 dakikada intravenöz infüzyon olarak ya da bolus enjeksiyon olarak uygulanabilir.

    SIMULECT'in sulandırılmasıyla ilgili sağlık personellerine yönelik bilgi için bkz. Bölüm 6.6.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

    Böbrek/karaciğer yetmezliğinde kullanımına ilişkin mevcut veri bulunmamaktadır.

    Pediyatrik popülasyon:

    Çocuklarda ve ergenlerde kullanım (1 -17 yaş): Vücut ağırlığı 35 kg'dan düşük olan pediyatrik hastalarda önerilen toplam doz, her biri 10 mg'lık iki doz halinde verilen 20 mg'dır. Vücut ağırlığı 35 kg'dan yüksek olan pediyatrik hastalarda önerilen doz, erişkin dozudur; yani her biri 20 mg'lık iki doz halinde verilen 40 mg'dır. İlk doz transplantasyon cerrahisinden önceki

    2 saat içinde verilmelidir. SIMULECT, hastaya greft ve eşlik eden immünosupresyon uygulaması yapılacağı kesin olmadığı takdirde verilmemelidir.İkinci doz transplantasyondan 4 gün sonra verilmelidir. SIMULECT'e şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları ya da greft kaybı meydana geldiği takdirde ikinci doz verilmemelidir (bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

    Geriyatrik popülasyon:

    SIMULECT'in yaşlılarda kullanımıyla ilgili veriler sınırlıdır, ama yaşlı hastalarda daha genç erişkin hastalardan farklı bir dozaj kullanılması gerektiğiyle ilgili herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    SIMULECT, basiliximab veya formülasyondaki diğer herhangi bir bileşene karşı aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda kontrendikedir (bkz. Bölüm Yardımcı maddelerin listesi).

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    (bkz. Bölüm Gebelik ve laktasyon)

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Genel:

    SIMULECT yalnızca, organ transplantasyonundan sonra uygulanan immünosupresif tedavi alanında deneyim sahibi doktorlar tarafından reçete edilmelidir.

    SIMULECT kullanan hastalarda şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları görüldüğü takdirde bununla başa çıkabilecek yeterlilikte laboratuvar ve destek olanaklarının ve personelinin bulunduğu hastanelerde uygulanmalıdır.

    İlaç kombinasyonları da dahil olmak üzere immünosupresif rejimler, aralarında fırsatçı enfeksiyonlar, ölümcül enfeksiyonlar ve sepsisin de yer aldığı enfeksiyonlara duyarlılığı artırır; risk toplam immünosupresif yükle artmıştır.

    SIMULECT hasta için greft ve eşzamanlı immünosupresyon kesinleşmedikçe uygulanmamalıdır.

    Aşırı duyarlılık reaksiyonu:

    SIMULECT'e hem ilk maruziyette, hem de daha sonraki tedavi sırasındaki maruziyette 24 saatten daha kısa sürede ortaya çıkan, şiddetli akut aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Bunlara, deri döküntüsü, ürtiker, kaşıntı, hapşırma, hırıltılı solunum, hipotansiyon, taşikardi, dispne, bronkospazm, pulmoner ödem, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği ve kapiler sızdırma sendromu gibi anafilaktoid tipte reaksiyonlardan oluşmaktadır. Eğer şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişirse, SIMULECT tedavisine kesin olarak son verilmeli ve bir

    daha kullanılmamalıdır. Daha önce SIMULECT uygulanan hastaların daha sonra bu ilaçla tedaviye yeniden maruz kalması durumunda dikkatli olunmalıdır.

    Bir hasta alt grubunda aşırı duyarlılık reaksiyonlarının gelişme riskinin artmış olduğuna dair kanıtlar artmaktadır. Bunlar, ilk SIMULECT uygulamasından sonra eşlik eden immünosupresyonun -örneğin transplantasyonun yarıda kesilmesi ya da greftin erken kaybı nedeniyle- erken sonlandırıldığı hastalardır. Bu hastaların bazılarında, daha sonraki bir transplantasyon için tekrar SIMULECT uygulandığında akut aşırı duyarlılık reaksiyonları gözlenmiştir.

    Neoplazmalar ve enfeksiyonlar:

    SIMULECT içeren ya da içermeyen kombinasyonların uygulandığı bağışıklık sistemi baskılayıcı rejimler almakta olan transplantasyon hastaları, lenfoproliferatif bozukluklar (LPD'ler) (örneğin lenfoma gibi) ve fırsatçı enfeksiyonlar (örneğin sitomegalovirüs, CMV gibi) geliştirme açısından daha yüksek risk altındadır. Klinik çalışmalarda fırsatçı enfeksiyonların insidansı, SIMULECT içeren ya da içermeyen bağışıklık sistemi baskılayıcı rejimler alan hastalar arasında benzer olmuştur. Beş yıllık iki uzatma çalışmasının birleştirilmiş analizinde, SIMULECT içeren ya da içermeyen bağışıklık sistemi baskılayıcı rejimler arasında maligniteler ve LPD'lerin insidansı bakımından herhangi bir farklılık bulunmamıştır (bkz. Bölüm İstenmeyen etkiler)

    Aşılama:

    SIMULECT almakta olan hastalarda canlı veya inaktif aşıların etkilerine ya da canlı aşılar ile enfeksiyon bulaşmasına dair veri mevcut değildir. Yine de bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalarda canlı aşılar önerilmez. Bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalara inaktive aşılar uygulanabilir ancak aşıya verilecek yanıt, immünosupresyonun derecesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

    Basiliximab, daklizumab veya diğer monoklonal antikorların kullanılması ile ilişkili istenmeyen olaylar öyküsü olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

    Basiliximab sadece diğer immünosupresanlarla (siklosporin kortikosteroidler) bağlantılı olarak endikedir; bu ajanlar için tüm nispi/mutlak kontrendikasyonlar ayrıca her basiliximab uygulamasında da geçerlidir.

    SIMULECT yaşlı hastalara reçete edilirken dikkat gösterilmelidir. Kalp nakli:

    Böbrek dışında solid organ allogreftleri alıcılarında akut ret profilaksisinde SIMULECT'in etkililik ve güvenliliği kanıtlanmamıştır. Kalp nakli alıcıları üzerinde yapılan çeşitli küçük çaplı klinik çalışmalarda diğer indüksiyon ajanlarına kıyasla SIMULECT ile kardiyak arrest (%2,2), atriyal flatter (%1,9) ve palpitasyon (%1,4) gibi ciddi kardiyak advers olaylar daha sık bildirilmiştir.

    Bilinen etkiye sahip yardımcı maddeler:

    Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ve 1 mmol (39 mg)'dan daha az potasyum ihtiva eder; yani aslında sodyum ve potasyum içermediği kabul edilebilir.

    İzlenebilirlik:

    Biyolojik tıbbi ürünlerin izlenebilirliğini artırmak için, uygulanan ürünün adı ve seri numarası açıkça kaydedilmelidir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    SIMULECT'in bir immünoglobülin olması nedeniyle, metabolik bir ilaç-ilaç etkileşimi beklenmemektedir.

    Organ nakillerinde rutin olarak kullanılan ilaçlarla beraber kullanım:

    Klinik çalışmalar sırasında, mikroemülsiyon siklosporin, steroidler, azatiyoprin ve mikofenolat mofetilin yanı sıra, organ transplantasyonunda rutin olarak kullanılan diğer ilaçlar da advers reaksiyonlarda herhangi bir artış olmaksızın kullanılmıştır. Birlikte kullanılan bu ilaçlar, sistemik antiviral, antibakteriyel ve antimikotik ilaçlar, analjezikler, beta-bloker ajanlar veya kalsiyum kanal blokerleri gibi antihipertansif ilaçlar ve diüretikleri içermektedir.

    Transplantasyonu izleyen ilk 3 ay içerisinde yapılan orijinal faz 3 çalışmalarında; SIMULECT grubundaki hastaların %14'ünde ve plasebo grubundakilerin %27'sinde, antikor (OKT 3 veya ATG/ALG) tedavisiyle tedavi edilen akut rejeksiyon gelişmiş; SIMULECT grubundaki advers olaylarda veya enfeksiyonlarda, plasebo grubuna kıyasla artış gözlenmemiştir.

    SIMULECT'in, azatiyoprin veya mikofenolat mofetil içeren üçlü bir tedavi rejimiyle birlikte kullanılması, 3 klinik çalışmada incelenmiştir. Mikroemülsiyon siklosporin ve kortikosteroidleri içeren tedavi rejimine azatiyoprin ilave edildiğinde, SIMULECT'in total vücut klirensi, ortalama %22 oranında azalmıştır. Mikroemülsiyon siklosporin ve kortikosteroidleri içeren tedavi rejimine mikofenolat mofetil ilave edildiğinde SIMULECT'in total vücut klirensi ortalama %51 oranında azalmıştır. Azatiyoprin veya mikofenolat mofetil içeren üçlü tedavi rejiminde SIMULECT kullanılması, SIMULECT grubunda, plasebo grubuna kıyasla advers olayların ya da enfeksiyonun artmasına neden olmamıştır (bkz. Bölüm İstenmeyen etkiler).

    Ekinezya basiliximabın etkililiğini azaltabilir.

    Eşzamanlı takrolimus ve basiliximab kullanımında artmış plazma takrolimus çukur konsantrasyonları ve artmış takrolimus toksisitesi görülebilir.

    İnsan antimurin antikor (HAMA):

    SIMULECT ile tedavi edilen 172 hastanın katıldığı bir klinik çalışmada insan antimurin antikor (HAMA) yanıtları klinik tolerabilite için prediktif değer olmaksızın bildirilmiştir. İnsidans, muromonab-CD3'e maruz kalmayan 138 hastada 2, eş zamanlı olarak muromonab- CD3 kullanılan 34 hastada 4'tür. SIMULECT kullanılması, daha sonra murin antilenfosit antikor preparatlarının kullanılmasına engel teşkil etmez.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

    Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

    Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    (bkz. Bölüm Gebelik ve laktasyon)

    Gebelik kategorisi: B.

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    Çocuk doğurma potansiyeline sahip olan kadınlarda gebeliğin önlenmesi için yeterli korunma sağlanmış olmalı ve bu korunma SIMULECT'in son dozundan itibaren 4 ay daha devam etmelidir.

    Gebelik dönemi

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm Klinik öncesi güvenlilik verileri). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

    Gebe kadınlarda kontrendikedir. Gebe kadınlara verilmemelidir.

    Laktasyon dönemi

    Hayvanlarda ve insanlarda basiliximabın anne sütüne geçtiğine dair herhangi bir veri bulunmamaktadır. Ancak SIMULECT bir immünoglobülin G antikoru (IgG) olduğundan, insan plasentasından geçebilir ve anne sütü ile atılabilir.

    Basiliximab'ın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Basiliximab'ın süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır.

    SIMULECT laktasyonda kontrendikedir.

    SIMULECT kullanan kadınlar, son dozu izleyen 4 ay boyunca bebeklerini emzirmemelidir.

    Üreme yeteneği / Fertilite

    Üreme yeteneği üzerine etkileri hakkında çalışma yapılmamıştır.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    4.8. İstenmeyen etkiler

    SIMULECT, aşağıdaki immünosupresif rejimlerle kombinasyon halinde bir indüksiyon ajanı olarak böbrek transplantasyonlu hastalarda çift-kör, plasebo kontrollü randomize 4 çalışmada test edilmiştir. Bu çalışmaların ikisinde hastalara aynı zamanda mikroemülsiyon siklosporin ve kortikosteroidler (346 ve 380 hasta); birinde aynı zamanda mikroemülsiyon siklosporin, azatiyoprin ve kortikosteroidler (340 hasta); birinde ise aynı zamanda mikroemülsiyon siklosporin, mikofenolat mofetil ve kortikosteroidler (123 hasta) verilmiştir. Pediyatrik hastalardaki güvenlilik verileri, böbrek transplantasyonlu 41 hastanın katıldığı, açık etiketli bir farmakokinetik ve farmakodinamik çalışmasından elde edilmiştir.

    Advers Olayların İnsidansı:

    image

    Yukarıdaki plasebo kontrollü 4 çalışmada, önerilen dozda SIMULECT ile tedavi edilen 590 hastadaki advers olay paterni, plasebo ile tedavi edilen 595 hastada gözlenenle karşılaştırılabilir düzeydeydi. Birbirinden ayrı çalışmalarda tüm hastalar arasında tedaviye bağlı advers olayların genel insidansı, bakımından SIMULECT kullananlar (%7,1-%40) ile plasebo kullananlar (%7,6-%39) arasında anlamlı bir fark görülmemiştir.

    Advers ilaç reaksiyonları, en sık görülen advers reaksiyon ilk sırada olacak şekilde sıklıklarına göre aşağıda sıralanmıştır.

    Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek

    ≥1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), sıklığı bilinmeyen (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

    Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

    Çok yaygın: İdrar yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonu, viral enfeksiyon, sepsis

    Kan ve lenf sistemi hastalıkları

    Çok yaygın: Anemi

    Metabolizma ve beslenme hastalıkları

    Çok yaygın: Hiperkalemi, hiperkolesterolemi, kilo artışı

    Sinir sistemi hastalıkları Çok yaygın: Baş ağrısı Vasküler hastalıklar

    Çok yaygın: Hipertansiyon

    Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıklar

    Çok yaygın: Rinit

    Gastrointestinal hastalıklar

    Çok yaygın: Kabızlık, bulantı, diyare

    Deri ve deri altı doku hastalıkları

    Çok yaygın: Postoperatif yara komplikasyonları, hipertrikoz Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar Çok yaygın: Ağrı, periferik ödem, pireksi

    Araştırmalar

    Çok yaygın: Serum kreatininde yükselme, hipofosfatemi

    Bireysel çalışmaların her birinde hastalardaki genel malignite insidansı, SIMULECT kullanan hastalarda ve karşılaştırma tedavi gruplarında birbirine yakın bulunmuştur. Lenfoma/lenfoproliferatif hastalık, hem ikili hem de üçlü immünosupresif tedavi ile kombinasyon halinde tüm plasebo alan hastaların %0,3'ünde (2/595), SIMULECT grubundaki hastaların %0,1'inde (1/701) meydana geldi.

    Bildirilen diğer malignite insidansları ise SIMULECT kullananlarda %1.0 (7/701), plasebo kullananlarda %1.2 (7/595) olmuştur.

    Beş yıllık iki uzatma çalışmasının toplu analizinde, malignite insidansı ve lenfoproliferatif hastalıkların (LPD) insidansında SIMULECT kullananlar %7 (21/295) ile plasebo kullananlar

    %7 (21/291) eşit olduğu bulunmuştur (bkz. bölüm 4.4). Enfeksiyöz epizotların insidansı:

    Viral, bakteriyel ve fungal enfeksiyonların genel insidansı ve profili, ikili ve üçlü immünosupresif tedavi ile kombinasyon halinde SIMULECT veya plasebo ile tedavi edilen hastalar arasında benzerdi. Genel enfeksiyon insidansı SIMULECT grubunda %75,9 ve plasebo grubunda %75,6 ve ciddi enfeksiyon insidansı sırasıyla %26,1 ve %24,8'di. Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonlarının insidansı, ikili veya üçlü tedavi rejimini takiben her iki grupta da benzerdi (%14,6'ya karşı %17,3) (bkz. bölüm 4.4).

    İkili veya üçlü tedaviden sonraki ölüm insidansı ve nedenleri, SIMULECT (%2.9) ve plasebo gruplarında birbirine yakın bulunmuş ve her iki tedavi grubunda da en sık rastlanan ölüm nedeni enfeksiyonlar olmuştur (SIMULECT = % 1.3, plasebo = % 1.4). Beş yıllık iki uzatma çalışmasının toplu analizinde, ölüm insidansı ve nedenleri her iki tedavi grubunda benzer olmaya devam etmiş (SIMULECT = %15, plasebo %11); başlıca ölüm nedeni kalp yetmezliği ve miyokardiyal enfarktüs gibi kalple ilgili bozukluklar olmuştur (SIMULECT %5, plasebo

    %4).

    Pazarlama sonrasındaki spontan raporlardaki advers ilaç reaksiyonlarının listesi:

    Pazarlama sonrasında gelen spontan raporlar doğrultusunda aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları tanımlanmıştır. Bu advers ilaç reaksiyonları sistem organ sınıflarına göre sınıflandırılmıştır. Bu reaksiyonlar, büyüklüğü net olarak bilinmeyen bir popülasyondan gönüllü olarak bildirildiği için, bu reaksiyonların sıklığına ilişkin güvenilir tahminlerde bulunmak her zaman mümkün olmamaktadır.

    Bağışıklık sistemi hastalıkları

    Sıklığı bilinmeyen: Deri döküntüsü, ürtiker, kaşıntı, hapşırma, hırıltılı solunum, bronkospazm, dispne, pulmoner ödem, kalp yetmezliği, hipotansiyon, taşikardi, solunum yetmezliği ve kapiler sızdırma sendromu gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları/anafilaktoid reaksiyonlar bildirilmiştir.

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Klinik çalışmalarda SIMULECT insanlara 24 günlük bir süre boyunca 150 mg'a kadar çoklu dozlarda ve 60 mg'a kadar tekli dozlarda herhangi bir istenmeyen akut etki olmaksızın uygulanmıştır.

    Travma Sonrası Bunalımı Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. Pankreas Kanseri Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir.