SIRDALUD MR 6 mg 10 kapsül { Sandoz } Klinik Özellikler

Tizanidin }

Kas İskelet Sistemi > Merkezi Kas Gevşeticiler > Tizanidin
Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş. | 19 December  2017

4.1. Terapötik endikasyonlar

Nörolojik bozukluklara bağlı spastisitenin tedavisinde:

    Örneğin multipl skleroz, beyin hasarı ve omurilik hasarı.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    SIRDALUD dar bir terapötik indekse ve tizanidin plazma konsantrasyonları açısından hastalar arası yüksek bir değişkenliğe sahiptir; bu durum hastaya özgü doz ayarlaması ihtiyacına yol açmaktadır.

    2 mg düşük başlangıç dozu advers etkiler açısından riski en aza indirebilir. Doz bireysel hasta

    gereksinimlerine uygun olarak dikkatli bir şekilde arttırılmalıdır.

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

    Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

    - Nörolojik bozukluklara bağlı spastisite: Önerilen başlangıç dozu günde bir kez 6 mg'lık bir kapsüldür; gerektiğinde günlük doz her yarım haftada veya her hafta 6 mg'lık 1 kapsül arttırılabilir. Mutad doz günde 6 – 24 mg arasında değişmektedir. Klinik deneyimlere göre, günde bir kez, iki 6 mg kapsül ya da 12 mg bir kapsül olarak verilen toplam 12 mg dozun hastaların çoğunluğu için optimum doz olduğunu ve nadiren 24 mg'a (6 mg'lık 4 doz) gereksinim duyulduğu gözlenmiştir.

    Tedavinin sonlandırılması:

    Eğer SIRDALUD'un durdurulması gerekiyorsa, rebound hipertansiyon ve taşikardi riskini en aza indirmek için özellikle uzun bir süre boyunca yüksek dozda ilaç almış hastalarda dozaj yavaş yavaş azaltılmalıdır (bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

    Uygulama şekli: Oral yoldan kullanılır.

    Özel Popülasyonlara İlişkin Ek Bilgiler Böbrek yetmezliği:

    Böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi <25 mL/dak), tedavinin günde bir kere 2 mg'da başlatılması önerilmektedir. Dozaj artışları tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarla yapılmalıdır. Eğer etkililiğin arttırılması gerekiyorsa, uygulama sıklığı arttırılmadan önce ilk olarak günde bir kere uygulanan dozun arttırılması önerilmektedir (bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemlerii).

    Karaciğer yetmezliği:

    Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda SIRDALUD kullanımı kontrendikedir (bkz. 4.3

    4.3. Kontrendikasyonlar

    ).

    SIRDALUD karaciğerde kapsamlı şekilde metabolize olmaktadır; diğer yandan bu popülasyondaki veriler sınırlıdır (bkz. Bölüm Farmakokinetik özellikler). İlacın kullanımı karaciğer fonksiyon testlerin geri dönüşümlü anormallik ile ilişkilendirilmiştir. (bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemlerii ve İstenmeyen etkiler). SIRDALUD orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalı ve uygulanacak herhangi bir tedavi en düşük dozda başlatılmalıdır. Bundan sonra dozaj artışları dikkatli bir şekilde ve hasta tolerabilitesine uygun olarak yapılmalıdır.

    Pediyatrik popülasyon

    18 yaşın altındaki hastalarda deneyim sınırlı olduğundan SIRDALUD'un bu hasta

    popülasyonunda uygulanması önerilmez.

    Geriyatrik popülasyon

    Yaşlılarda SIRDALUD uygulaması ile ilgili deneyim sınırlıdır. Yaşlı hastalarda SIRDALUD kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle tedavinin en düşük etkili dozda başlatılması önerilmektedir ve artışlar tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarla yapılmalıdır.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    ).

      Tizanidin ya da bileşimindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılıkta,

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      CYP inhibitörleri

      SIRDALUD'un hafif CYP1A2 inhibitörleri ile birlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm

      4.3 Kontrendikasyonlar ve Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler).

      Hipotansiyon

      SIRDALUD ile tedavi sırasında (bkz. Bölüm İstenmeyen etkiler) ve ayrıca CYP1A2 inhibitörleri ve/veya antihipertansif ilaçlarla etkileşimi sonucunda (bkz. Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler) hipotansiyon oluşabilir. Hipotansiyonun, bilinç kaybı ve dolaşım kolapsı gibi ciddi belirtileri de gözlemlenmiştir.

      Ani ilaç kesilmesi sendromu

      SIRDALUD'un özellikle uzun-süreli tedavilerden sonra ve/veya yüksek günlük dozlarda ve/veya antihipertansif ilaçlarla eşzamanlı olarak kullanıldığı durumlarda ani olarak bırakılmasının ardından rebound olaylar bildirilmiştir. Bu koşullar altında hastalarda hipertansiyon ve taşikardi gelişebilir. Ekstrem vakalarda rebound hipertansiyonu inmeye neden olabilir. SIRDALUD aniden değil, daha çok kademeli olarak bırakılmalıdır (bkz. Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve Bölüm

      4.8.İstenmeyen etkiler).

      Karaciğer fonksiyon bozukluğu

      Tizanidinle bağlantılı karaciğer fonksiyon bozukluğu nadiren ve 12 mg'a kadar dozlarda bildirildiğinden, 12 mg ve üzerinde doz uygulanan hastalarda ve açıklanamayan mide bulantısı, anoreksi ve halsizlik gibi karaciğer fonksiyon bozukluğunu düşündürebilen klinik belirtilerin geliştiği hastalarda ilk dört ay karaciğer fonksiyon testlerinin aylık olarak izlenmesi önerilir. Serum SGPT (ALT) ve SGOT (AST) düzeyleri sürekli olarak normalin üst sınırının üç katının üzerinde kalırsa SIRDALUD tedavisi kesilmelidir.

      Böbrek yetmezliği

      Böbrek bozukluğu olan (kreatinin klerensi < 25 ml/dk) hastalarda normal böbrek fonksiyonu olanlarla karşılaştırıldığında tizanidine sistemik maruziyet 6 kata kadar artış gösterebilir. Bu nedenle tedaviye günde bir kez 2 mg ile başlanması önerilir.(bkz. “Pozoloji/Uygulamaâ€). Doz artışları tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarla yapılmalıdır. Eğer etkililiğin artırılması gerekiyorsa, uygulama sıklığı artırılmadan önce ilk olarak günde bir kere uygulanan dozun arttırılması önerilir.

      Tizanidin ile ilişkili olarak anafilaksi, anjioödem, dispne, dermatit, döküntü, ürtiker, pruritis ve eritem gibi hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. İlk tizanidin dozu uygulamasından sonra bir ila iki gün boyunca hastanın dikkatli bir şekilde izlenmesi tavsiye edilir. Anafilaktik şok veya dispne ile anafilaksi veya anjioödem gözlenirse, SIRDALUD ile tedavi hemen kesilmeli ve uygun medikal tedavi uygulanmalıdır.

      Uzun QT sendromu/ Torsades de Pointes

      SIRDALUD'un QT aralığını uzatan (cisaprid, amitriptilin ve azitromisin dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) tıbbi ürünlerle birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır; bkz. “Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimlerâ€). Koroner kalp hastalığı ve/veya kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Bu hastalarda SIRDALUD tedavisini başlatırken düzenli aralıklarla EKG takibi yapılmalıdır. Myasthenia gravis hastalarında SIRDALUD kullanmadan önce dikkatli bir risk-fayda değerlendirmesi yapılmalıdır.

      Çocuklar ve adolesanlardaki deneyim ve SIRDALUD kullanımına ait veriler kısıtlıdır bu nedenle bu popülasyonda kullanımı önerilmez.

      Yaşlı hastalarda SIRDALUD kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

      SIRDALUD MR, sukroz içermektedir. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      CYP inhibitörleri

      CYP1A2 aktivitesini inhibe ettiği bilinen ilaçlarla eşzamanlı uygulama tizanidinin plazma düzeyleri arttırabilir (bkz. Bölüm Farmakokinetik özellikler).

      CYP1A2 aktivitesini indüklediği bilinen ilaçların eşzamanlı uygulanması tizanidin plazma düzeylerini azaltabilir (bkz. Bölüm Farmakokinetik özellikler). Tizanidin azalmış plazma düzeyleri SIRDALUD'un terapötik etkisini azaltabilir.

      Bir kontrendikasyona neden olan gözlenmiş etkileşimler

      SIRDALUD'un CYP1A2 inhibitörleri olan fluvoksamin veya siprofloksasin ile birlikte kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar). Tizanidinin fluvoksamin veya siprofloksasin ile birlikte kullanımı sonucu tizanidinin EAA'sinde sırasıyla 33-kat ve 10-kat artış rapor edilmiştir (bkz. Bölüm 4.3.Kontrendikasyonlar). Bu durum, klinik olarak anlamlı uyuklama hali, baş dönmesi ve azalan psikomotor performans ile birlikte kan basıncında uzun-süreli düşüşe neden olabilir. (bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Tizanidinin artmış plazma düzeyleri, QT(c) uzaması gibi doz aşımı semptomları ile sonuçlanabilir (ayrıca bkz. Bölüm Doz aşımı ve tedavisi).

      Bir eşzamanlı kullanımın önerilmemesine neden olan gözlenmiş etkileşimler

      SIRDALUD'un antiaritmik ilaçlar (amiodaron, meksiletin, propafenon), simetidin, florokinolonlar (enoksasin, pefloksasin, narfloksasin), rofekoksib, oral kontraseptifler ve tiklodipin gibi diğer CYP1A2 inhibitörleriyle birlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

      Göz önüne alınacak gözlenmiş etkileşimler

      Tizanidinin artan plazma düzeyleri QT(c) uzaması gibi doz aşımı semptomlarına yol açabilir

      (bkz. Bölüm 4.5. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri ve Bölüm Doz aşımı ve tedavisi).

      SIRDALUD QT aralığını arttırdığı bilinen ilaçlarla birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler)

      Antihipertansifler

      SIRDALUD'un diüretikler dahil antihipertansif ilaçlarla eşzamanlı olarak kullanımı nadiren hipotansiyon ve bradikardiye neden olur. SIRDALUD'un antihipertansif ilaçlarla eşzamanlı olarak kullanıldığı durumlarda ani olarak kesilmesinin ardından rebound hipertansiyon ve rebound taşikardi gözlemlenmiştir. Nadir vakalarda rebound hipertansiyon, inmeye neden olabilir (Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve Bölüm 4.8.İstenmeyen etkiler).

      Rifampisin

      Rifampisinle eşzamanlı SIRDALUD uygulaması tizanidin konsantrasyonlarında %50 azalmaya yol açar. Bu nedenle, SIRDALUD'un terapötik etkileri rifampisin tedavisi sırasında azalabilir; bu durum bazı hastalarda klinik açıdan anlamlı olabilir. Bu tür olgularda uzun süreli uygulamadan kaçınılmalıdır ve eğer eşzamanlı uygulama düşünülüyorsa, dikkatli bir doz ayarlaması (artış) gerekli olabilir.

      Sigara kullanımı

      Erkek içicilerde (günde >10 sigara) SIRDALUD uygulaması tizanidinin sistemik maruziyetinde yaklaşık %30 azalmaya neden olmaktadır. Yoğun sigara kullananlarda SIRDALUD ile uzun süreli tedavi ortalama dozlardan daha yüksek dozlar gerektirebilir.

      Alkol

      SIRDALUD tedavisi sırasında alkol tüketimi en aza indirilmeli ya da bundan kaçınılmalıdır; çünkü alkol advers olay potansiyelini (örn., sedasyon ve hipotansiyon) arttırabilir. Alkolün merkezi sinir sistemi üzerindeki depresan etkileri SIRDALUD tarafından kuvvetlendirilebilir.

      Göz önüne alınacak beklenen etkileşimler

      SIRDALUD'un ve diğer santral etkili (örn. sedatifler, psikotrop ilaçlar, bazı antihistaminler,

      genel anestetikler ve analjeziklerin) eş zamanlı olarak kullanımı bunların etkisini arttırabilir.

      Bu, aynı zamanda, SIRDALUD'un etkilerini tahmin edilemeyecek bir şekilde değiştirebilen veya güçlendirebilen eş zamanlı alkol tüketimi için özellikle önemlidir. SIRDALUD alkolün CNS-depresan etkilerini artırabilir.

      Potansiyel aditif hipotansif etkileri nedeniyle diğer alfa-2 adrenerjik agonistler (örn., klonidin)

      kullanıldığında SIRDALUD'dan kaçınılmalıdır.

      SIRDALUD QT aralığını arttırdığı bilinen ilaçlarla birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

      Özel popülasyonlara ilişkin veri bulunmamaktadır.

      Pediyatrik popülasyon:

      Pediyatrik popülasyona ilişkin veri bulunmamaktadır.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Genel Tavsiye

      Gebelik kategorisi: C

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

      Çocuk doğurma potansiyeline sahip, cinsel yönden aktif kadınlar SIRDALUD ile tedaviye başlamadan önce bir gebelik testi yaptırmalıdırlar.

      Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlara hayvanlarda yürütülen çalışmalarda SIRDALUD'un fetüse zararlı olduğu bilgisi verilmelidir. Çocuk doğurma potansiyeline sahip cinsel yönden aktif kadınlar SIRDALUD ile tedavi boyunca ve SIRDALUD tedavisi bitiminden sonra bir gün süre ile uygun bir doğum kontrol yöntemi (% 1'den az gebelik oranları ile sonuçlanan yöntemler) uygulamalıdırlar.

      Gebelik dönemi

      Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve-veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelisim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

      SIRDALUD'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veriler kısıtlıdır. SIRDALUD'un sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenik etkileri bulunmaz ancak tavşan yavrularının gelişiminde gecikmeye, doğum öncesi ve sonrasında mortalite ve distosiye neden olur. (bkz. Bölüm Klinik öncesi güvenlilik verileri). Bu nedenle SIRDALUD, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

      Laktasyon dönemi

      Hayvanların sütünde küçük miktar tizanidin atılmıştır. Emzirilen çocuğa yönelik risk dışlanamaz. SIRDALUD emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

      Üreme yeteneği/Fertilite:

      Erkek sıçanlarda 10 mg/kg/gün dozunda ve dişi sıçanlarda 3 mg/kg/gün dozunda fertilitede bozulma gözlenmemiştir. 30 mg/kg/gün alan erkeklerde ve 10 mg/kg/gün alan dişi sıçanlarda fertilitede azalma olmuştur. Bu dozlarda belirgin sedasyon, kilo kaybı ve ataksi de dahil olmak üzere maternal davranışsal etkiler ve klinik işaretler gözlenmiştir (bkz. Bölüm Klinik öncesi güvenlilik verileri).

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      SIRDALUD önerildiği şekilde kullanıldığında uyuşukluk, sersemlik ve/veya hipotansiyona neden olabilir bu da hastanın araç ve makine kullanım becerisini bozar. Bu riskler eş zamanlı alkol tüketimi ile daha fazladır. SIRDALUD ile tedavi sırasında alkollü araç kullanımından kaçınılmalıdır.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Klinik çalışmalarda gözlenen advers ilaç reaksiyonları MedDRA'daki sistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Her bir sistem organ sınıfı içinde advers ilaç reaksiyonları sıklığa göre sıralanmakta ve en sık olay birinci sırada bulunmaktadır.

      Advers ilaç reaksiyonları aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.

      Çok yaygın (≥ 1/10); Yaygın (≥ 1/100, < 1/10); Yaygın olmayan (≥ 1/1000, <1/100); Seyrek (≥ 1/10.000, <1/1.000); Çok seyrek (< 1/10.000), izole bildirimler dahil.

      Psikiyatrik hastalıklar

      Yaygın: Uykusuzluk, uyku bozukluğu

      Sinir sistemi hastalıkları

      Çok yaygın: Uyuklama hali, baş dönmesi, sersemlik.

      Kardiyak hastalıklar Yaygın olmayan: Bradikardi.

      Vasküler hastalıklar

      Yaygın: Hipotansiyon, kan basıncında hafif düşüş.

      Gastrointestinal hastalıklar

      Çok yaygın: Gastrointestinal bozukluklar, ağız kuruluğu.

      Yaygın: Mide bulantısı.

      Hepato-bilier hastalıklar:

      Yaygın: Serum transaminazda yükselme.

      Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları Çok yaygın: Kas zayıflığı.

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar Çok yaygın: Yorgunluk.

      Ağrılı kas spazmlarını geçirmek için önerilen düşük dozlarda, uyku hali, yorgunluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu, kan basıncında azalma, mide bulantısı, gastrointestinal bozukluklar ve transaminazda yükselme bildirilmiştir. Bunlar genellikle hafif ve geçici yan etkilerdir.

      image

      Spastisite tedavisinde önerilen daha yüksek dozlarda, düşük dozlarda yukarıda bildirilen yan etkiler, daha sık ve daha belirgindir, fakat nadiren tedaviyi kesmeyi gerektirecek şiddette olabilmektedirler. Ayrıca aşağıdaki yan etkiler de ortaya çıkabilir: hipotansiyon, bradikardi, kas zayıflığı, uyku bozukluğu, halüsinasyon, ve hepatit.

      Pazarlama sonrası istenmeyen etkiler (sıklık derecesi bilinmiyor)

      Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları, spontan raporlar ve literatür vakaları yoluyla SIRDALUD'un onay sonrası kullanımı sırasında bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar belirsiz bir büyüklüğe sahip bir popülasyondan gönüllülük esasına dayalı olarak bildirildiğinden ve karıştırıcı faktörlere tabi olduğundan bunların sıklığını güvenli bir şekilde tahmin etmek (bu nedenle bilinmiyor olarak ifade edilecektir) ya da ilaç maruziyeti ile nedensel bir ilişki kurmak olası değildir. Advers ilaç reaksiyonları MedDRA'daki sistem organ sınıflarına göre listelenmektedir.

      Bağışıklık sistemi hastalıkları:

      Hipersensitivite reaksiyonları (anafilaksi, anjiyoödem, dispne ve ürtiker dahil)

      Psikiyatrik hastalıklar: Halüsinasyon, konfüzyon Sinir sistemi hastalıkları: Vertigo

      Göz hastalıkları:

      Bulanık görme Kardiyak hastalıklar: Senkop

      Hepato-bilier hastalıklar:

      Hepatit, karaciğer yetmezliği

      Deri ve deri-altı doku hastalıkları:

      Döküntü, eritem, kaşıntı ve dermatit

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

      Asteni, geri çekme sendromu

      Ani ilaç kesilmesi sendromu

      Özellikle uzun süreli tedavi sonrasında ve/veya yüksek dozlarda uygulanmasında ve/veya anti-hipertansif ilaçlarla birlikte kullanımında SIRDALUD'un ani olarak kesilmesinin ardından rebound olaylar bildirilmiştir. Bu gibi durumlarda hastalarda hipertansiyon ve taşikardi gelişebilir. Nadir vakalarda rebound hipertansiyon, inmeye neden olabilir. Tizanidin aniden değil, daha çok kademeli olarak bırakılmalıdır (bkz.Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

      Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      SIRDALUD'un doz aşımına ilişkin çok az sayıda bildirim alınmıştır. 400 mg SIRDALUD alan bir hasta da dahil aşırı dozda SIRDALUD alımının bildirildiği tüm hastalarda, iyileşmede bir zorlukla karşılaşılmamıştır.

      Semptomlar: Bulantı, kusma, hipotansiyon, bradikardi, QT uzaması, baş dönmesi, uyuklama hali, miyozis, huzursuzluk, solunum güçlüğü, koma

      Tedavi:Yüksek dozda aktif kömürün tekrarlanan uygulamaları ile ilacın eliminasyonu önerilir. Zorlu diürezin SIRDALUD eliminasyonunu hızlandırması beklenir. Ek tedavi semptomatik olmalıdır.

      Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.