SIRDALUD MR 6 mg 10 kapsül Klinik Özellikler
{ Tizanidin }
4.1. Terapötik endikasyonlar
Nörolojik bozukluklara bağlı spastisite:
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Genel
Sirdalud® dar bir terapötik indekse ve tizanidin plazma konsantrasyonları açısından yüksek bir hastalar arası değişkenliğe sahiptir; bu durum hasta gereksinimlerinin karşılanması için doz ayarlamasını önemli hale getirmektedir.
Günde üç kere 2 mg düşük başlangıç dozu advers etkiler açısından riski en aza indirebilir. Doz bireysel hasta gereksinimlerine uygun olarak dikkatli bir şekilde arttırılmalıdır.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
-Nörolojik bozukluklara bağlı spastisite: Önerilen başlangıç dozu günde bir kez 6 mg’lık bir kapsüldür; gerektiğinde günlük doz her yarım haftada veya her hafta 6 mg’lık 1 kapsül arttırılabilir. Mutad doz günde 6 - 24 mg arasında değişmektedir. Klinik deneyimlere göre, günde bir kez, iki 6 mg kapsül ya da 12 mg bir kapsül olarak verilen toplam 12 mg dozun hastaların çoğunluğu için optimum doz olduğunu ve nadiren 24 mg’a gereksinim duyulduğu gözlenmiştir.
Uygulama şekli: Oral yoldan kullanılır.
Özel Popülasyonlara İlişkin Ek Bilgiler Böbrek yetmezliğ
i olan hastalar
Böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi <25 mL/dak), tedavinin güne bir kere 2 mg’da başlatılması önerilmektedir . Dozaj artışları tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarla yapılmalıdır. Eğer etkililiğin arttırılması gerekiyorsa, uygulama sıklığı arttırılmadan önce ilk olarak günde bir kere uygulanan dozun arttırılması önerilmektedir (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarılar ve önlemler).
Karaciğ
er yetmezliğ
i olan hastalar
4.3. Kontrendikasyonlar
4.8. İstenmeyen etkiler
). SIRDALUD orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalı ve uygulanacak herhangi bir tedavi en düşük dozda başlatılmalıdır. Bundan sonra dozaj artışları dikkatli bir şekilde ve hasta tolerabilitesine uygun olarak yapılmalıdır.
Pediyatrik popülasyon
18 yaşın altındaki hastalarda deneyim sınırlı olduğundan SIRDALUD’un bu hasta popülasyonunda uygulanması önerilmez.
Geriyatrik popülasyon
Yaşlılarda SIRDALUD uygulaması ile ilgili deneyim sınırlıdır. Bu nedenle tedavinin en
düşük dozda başlatılması önerilmektedir ve artışlar tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarla yapılmalıdır.
Tedavinin bırakılması
4.3. Kontrendikasyonlar
- Tizanidin ya da bileşimindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlıkta,
- Ciddi olarak bozulmuş karaciğer işlevinde (Bkz. 5.2.Farmakokinetik özellikleri),
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
CYP inhibitörleri
4.3. Kontrendikasyonlar
ve Bölüm 4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).
Hipotansiyon
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
) hipotansiyon oluşabilir. Hipotansiyonun, bilinç kaybı ve dolaşım kolapsı gibi ciddi belirtileri de gözlemlenmiştir.
Ani ilaç kesilmesi sendromu
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
4.8. İstenmeyen etkiler
Karaciğer fonksiyon bozukluğu
Tizanidinle bağlantılı karaciğer fonksiyon bozukluğu, nadiren günlük 12 mg’a kadar dozlarda bildirildiğinden, 12 mg ve üzerinde doz uygulanan hastalarda ve açıklanamayan mide bulantısı, anoreksiya ve halsizlik gibi karaciğer fonksiyon bozukluğunu düşündürebilen klinik belirtilerin geliştiği hastalarda ilk dört ay karaciğer fonksiyon testlerinin aylık olarak izlenmesi önerilir. SGPT ve SGOT’nin serum düzeyleri sürekli olarak normalin üst sınırının üç katının üzerinde kalırsa SIRDALUD tedavisi kesilmelidir.
Böbrek yetmezliği
Böbrek bozukuğu olan (kreatinin klerensi < 25 ml/dk) hastalarda normal böbrek fonksiyonu olanlarla karşılaştırıldığında tizanidine sistemik maruziyet 6 kata kadar artış gösterebilir. Bu nedenle tedaviye günde bir kez 2 mg ile başlanması önerilir.
Uzun QT sendromu/ Torsades de Pointes
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
CYP1A2 aktivitesini inhibe ettiği bilinen ilaçlarla eşzamanlı uygulama tizanidinin plazma düzeyleri arttırabilir (bkz. Bölüm 5.2. Farmakokinetik özellikler).
CYP1A2 aktivitesini indüklediği bilinen ilaçların eşzamanlı uygulanması tizanidin plazma düzeylerini azaltabilir (bkz.5.2 Farmakokinetik özellikler). Tizanidin azalmış plazma düzeyleri SIRDALUD’un terapötik etkisini azaltabilir.
Bir kontrendikasyona neden olan gözlenmiş etkileşimler
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Bir eşzamanlı kullanımın önerilmemesine neden olan gözlenmiş etkileşimler
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Göz önüne alınacak gözlenmiş etkileşimler
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Antihipertansifler
4.8. İstenmeyen etkiler
Rifampisin
Rifampisinle eşzamanlı SIRDALUD uygulaması tizanidin konsantrasyonlarında %50 azalmaya yol açar. Bu nedenle, SIRDALUD’un terapötik etkileri rifampisin tedavisi sırasında azalabilir; bu durum bazı hastalarda klinik açıdan anlamlı olabilir. Uzun vadeli uygulamadan kaçınılmalıdır ve eğer eşzamanlı uygulama düşünülüyorsa, dikkatli bir doz ayarlaması (artış) gerekli olabilir.
Sigara kullanımı
Erkek içicilerde (günde >10 sigara) SIRDALUD uygulaması tizanidinin sistemik maruziyetinde yaklaşık %30 azalmaya neden olmaktadır. Yoğun sigara kullanan erkeklerde SIRDALUD ile uzun vadeli tedavi ortalama dozlardan daha yüksek dozlar gerektirebilir.
Alkol
SIRDALUD tedavisi sırasında alkol tüketimi en aza indirilmeli ya da bundan kaçınılmalıdır; çünkü alkol advers olay potansiyelini (örn., sedasyon ve hipotansiyon) arttırabilir. Alkolün merkezi sinir sistemi üzerindeki depresan etkileri SIRDALUD tarafından kuvvetlendirilebilir.
Göz önüne alınacak beklenen etkileşimler
Sedatifler, hipnotikler (örn., benzodiazepine ya da baklofen) ve antihistaminler gibi diğer ilaçlar tizanidinin sedatif etkisini arttırabilir.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi
C’dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve-veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelisim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.
Gebelik dönemi
Gebelerde kontrollü çalışmalar olmadığından tizanidin yararın açıkça riskten yüksek olduğu durumlar haricinde gebelikte kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Sıçan sütünde küçük miktar tizanidin atılmıştır. İnsana ait herhangi bir veri olmadığından, Sirdalud emziren kadınlara verilmemelidir.
Üreme yeteneği/Fertilite:
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
4.8. İstenmeyen etkiler
Klinik çalışmalarda gözlenen advers ilaç reaksiyonları MedDRA’daki sistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Her bir sistem organ sınıfı içinde advers ilaç reaksiyonları sıklığa göre sıralanmakta ve en sık olay birinci sırada bulunmaktadır.
Yan etkiler (Tablo 1) sıklıklarına göre, en sık görülen en üstte olacak şekilde sıralanmıştır: [Çok yaygın (> 1/10); Yaygın (> 1/100, < 1/10); Yaygın olmayan (> 1/1000, <1/100); Seyrek (> 1/10.000, <1/1.000); Çok seyrek (< 1/10.000), izole bildirimler dahil.]
Psikiyatrik bozukluklar Yaygın:
Uykusuzluk, uyku bozukluğu
Sinir sistemi bozuklukları Çok yaygın:
Uyuklama hali, baş dönmesi
Kardiyak hastalıklar Yaygın olmayan
Bradikardi
Vasküler hastalıklar Yaygın:
Hipotansiyon
Gastrointestinal hastalıklar Çok yaygın
Gastrointestinal bozukluk, ağız kuruluğu
Yaygın
Mide bulantısı
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik bozuklukları Çok yaygın
Kas zayıflığı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar Çok yaygın
Yorgunluk
Araştırmalar Yaygın
Kan basıncında düşme, transaminaz artışı
Ağrılı kas spazmlarını geçirmek için önerilen düşük dozlarda, uyuklama, yorgunluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu, kan basıncında azalma, mide bulantısı, gastrointestinal bozukluklar ve transaminazda yükselme bildirilmiştir. Bunlar genellikle hafif ve geçici yan etkilerdir.
Spastisite tedavisinde önerilen daha yüksek dozlarda, düşük dozlarda bildirilen yan etkiler, daha sık ve daha belirgindir. Fakat nadiren tedaviyi kesmeyi gerektirecek şiddette olabilmektedirler. Ayrıca aşağıdaki yan etkiler de ortaya çıkabilir: hipotansiyon, bradikardi, kas zayıflığı, uykusuzluk, uyku bozukluğu, halüsinasyon, hepatit.
Pazarlama sonrası istenmeyen etkiler (sıkık derecesi bilinmiyor)
Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları, spontan raporlar ve literatür vakaları yoluyla SIRDALUD’un onay sonrası kullanımı sırasında bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar belirsiz bir büyüklüğe sahip bir popülasyondan gönüllülük esasına dayalı olarak bildirildiğinden ve karıştırıcı faktörlere tabi olduğundan bunların sıklığını güvenli bir şekilde tahmin etmek (bu nedenle bilinmiyor olarak ifade edilecektir) ya da ilaç maruziyeti ile nedensel bir ilişki kurmak olası değildir. Advers ilaç reaksiyonları MedDRA’daki sistem organ sınıflarına göre listelenmektedir.
Psikiyatrik hastalıklar:
Halüsinasyon, konfüzyon
Sinir sistemi hastalıkları: Baş dönmesi
Vasküler hastalıklar:
Senkop
Göz hastalıkları:
Bulanık görme
Hepatobiliyer hastalıklar:
Hepatit, karaciğer yetmezliği
Genel hastalıklar:
Asteni, geri çekme sendromu
Ani ilaç kesilmesi sendromu
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
400 mg SIRDALUD alan bir hasta da dahil aşırı dozda SIRDALUD alımının bildirildiği tüm hastalarda, iyileşmede bir zorlukla karşılaşılmamıştır.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
ve Bölüm 4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri), sersemlik hissi, miyozis, solunum güçlüğü, koma, huzursuzluk, uykuya eğilim.
Tedavi: Yüksek dozda aktif kömürün, tekrarlanan uygulamaları ile ilacın eliminasyonu önerilir. Zorlu diürezin SIRDALUD eliminasyonunu hızlandırması beklenir. Ek tedavi semptomatik olmalıdır.
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. | Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.Geri Ödeme Kodu | A07325 |
Satış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699504170153 |
Etkin Madde | Tizanidin |
ATC Kodu | M03BX02 |
Birim Miktar | 6 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 10 |
Kas İskelet Sistemi > Merkezi Kas Gevşeticiler > Tizanidin |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar. |