SKINOREN % 20 30 gr krem { Abdi İbrahim İlaç } Klinik Özellikler

Azelaik Asit }

Dermatolojik İlaçlar > Sivilce İlaçları > Azelaik asit
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. | 19 May  2020

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Akne vulgaris, Melazma

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    SKİNOREN derinin hastalıklı bölgelerine günde 2 defa (sabah ve akşam) uygulanır. (Yaklaşık 2.5 cm krem tüm yüz bölgesi için yeterlidir).

    SKİNOREN'in öngörülen tedavi süresince sürekli ve düzenli uygulanması önemlidir.

    SKİNOREN'in kullanım süresi kişiden kişiye göre değişebilir ve cilt sorununun ağırlık derecesine bağlıdır. Genelde, belirgin bir iyileşme yaklaşık olarak 4 haftalık bir tedavi sonrasında ortaya çıkar. En iyi sonuçlar için SKİNOREN birkaç ay süre ile kullanılmalıdır. 12 aydan daha uzun süre kullanımı önerilmemektedir.

    Melazmada, en kısa tedavi süresi yaklaşık olarak 3 ay olmalı; en iyi sonuçları almak için SKİNOREN kullanımı düzenli olarak devam ettirilmelidir. Tüm tedavi süresince geniş spektrumlu bir güneşten koruyucunun (UVA ve UVB) tedaviye eklenmesi, güneşe bağlı alevlenmeleri ve/veya rengi açılan bölgelerin yeniden pigmente olmalarını engellemek için zorunludur.

    Ciltte tolere edilemeyen iritasyon durumlarında (bkz. Bölüm İstenmeyen etkiler) her

    uygulamada kullanılan krem miktarı azaltılmalı veya iritasyon geçene kadar SKİNOREN uygulama sıklığı günde bir defaya indirilmelidir. Gerekirse tedaviye geçici olarak bir kaç gün ara verilebilir.

    Uygulama şekli: SKİNOREN uygulamadan önce cilt su ile iyice temizlenip kurulanmalıdır. Hafif bir cilt temizleyicisi kullanılabilir. SKİNOREN derinin hastalıklı bölgelerine nazikçe ovularak uygulanır. Her uygulamadan sonra eller yıkanmalıdır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek/karaciğer yetmezliği: Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastaları hedefleyen klinik çalışma yapılmamakla birlikte, azelaik asit temelde idrarla atılır. Topikal azelaik asit uygulamasından sonra sistemik dolaşıma ulaşan miktar klinik olarak ilgili kabul edilmediğinden, böbrek yetmezliği olan hastalarda topikal azelaik asit uygulamasının güvenlik sorunu teşkil ettiğine dair bir işaret yoktur.

    Pediyatrik popülasyon: Akne vulgarisin SKİNOREN ile tedavisi için 12–18 yaş arasında (ergenlerde) herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir.

    SKİNOREN'in 12 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda güvenliliği ve etkililiği kanıtlanmamıştır.

    Geriyatrik popülasyon: SKİNOREN ile yapılan çalışmalar, 65 yaş ve üzeri hastaların tedaviye genç hastalardan farklı yanıt verip vermeyeceğini belirlemek açısından yeterli sayıda yaşlı hasta içermemiştir; bu nedenle bu popülasyon için özel bir kullanım verilememektedir.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    SKİNOREN'in içeriğindeki etkin maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    SKİNOREN sadece haricen kullanılır.

    SKİNOREN'i uygularken göz, ağız ve diğer mukozal membranlar ile temas ettirmemeye özen gösterilmeli, hastalar bu konuda (bkz Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri) bilgilendirilmelidir. Kaza ile temas halinde; gözler, ağız ve/veya etkiye maruz kalmış mukozal membranlar bol su ile yıkanmalıdır. Eğer göz iritasyonu devam ederse hasta bir doktora başvurmalıdır. Her uygulamadan sonra eller yıkanmalıdır.

    Melazmanın epidermal ve epidermal-dermal karışık tipleri SKİNOREN tedavisine iyi yanıt verirken saf dermal melazma yanıt vermez.

    Preparatın içeriğinde bulunan benzoik asit cilde, gözlere ve diğer mukozal membranlara hafif iritan etkilidir. Propilen glikol deride iritasyona sebep olabilir.

    Pazarlama sonrası araştırmalarda seyrek olarak aşırı duyarlılık ve astım tablosunda ağırlaşma rapor edilmiştir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Etkileşim çalışması yapılmadı. SKİNOREN'in bileşimi, ürünün güvenliğini etkileyebilecek herhangi bir etkileşim belirtisi göstermez. Kontrollü klinik çalışmalarda herhangi bir ilaca özel etkileşim kaydedilmemiştir.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    :

    Gebelik kategorisi B'dir.

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    SKİNOREN'in hamile kadınlarda kullanımına dair yeterli ve iyi kontrollü çalışma yoktur. Bu nedenle çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda, hamile kalma riski, tedaviyi öneren doktor tarafından değerlendirilmelidir.

    Gebelik dönemi

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, embriyonik/fötal gelişim, doğum ya da doğum sonrası gelişime doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm Klinik öncesi güvenlilik verileri).

    Hamile kadınlarda azelaik asidin topikal olarak uygulanmasıyla yürütülmüş yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.

    Gebe kadınlarda kullanımı sırasında tedbirli olunmalıdır.

    Laktasyon dönemi

    Azelaik asidin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Ancak in vitro yapılan bir denge diyaliz testi ilacın anne sütüne geçebileceğini göstermiştir.

    Ancak azelaik asidin anne sütüne dağılımının, sütte başlangıçtaki azelaik asit düzeylerine göre anlamlı bir değişikliğe neden olması beklenmemektedir.

    Azelaik asit sütte konsantre olmadığı ve topikal olarak uygulanan azelaik asidin %4'ten azı sistemik olarak absorbe edildiği için, endojen azelaik asit maruziyeti fizyolojik düzeylerin üzerine çıkmamaktadır. Perkütan absorpsiyonun düşük olması ve azelaik asitin süt içinde konsantre olmamasından dolayı anne sütü ile bebeğe ulaşan azelaik asit miktarı yaklaşık % 0.01'dir. Bu da, günde iki kez önerilen, maksimum doz olan 5 g SKİNOREN ile, günlük 200 mikrogram'dan az bir miktara karşılık gelmektedir. Yine de, SKİNOREN emziren kadınlara uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

    Bebekler tedavi uygulanan cilt / göğüsle temas etmemelidir.

    Üreme yeteneği/Fertilite

    SKİNOREN'in insan fertilitesi üzerine etkisi ile ilgili klinik veri bulunmamaktadır.

    Hayvanlarda kısırlık üzerine etkilerin araştırıldığı deneylerde SKİNOREN'in terapötik kullanımıyla böyle bir risk oluşturduğuna dair kanıt görülmemiştir.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    Araç ve makine kullanma üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Klinik çalışmalarda, en sık gözlemlenen advers olaylar; uygulama bölgesinde yanma, pruritis ve eritemdir.

    Klinik çalışmalarda gözlemlenen yan etkiler MedDRA sıklık sistemine göre aşağıda tanımlanmıştır; çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın değil (≥1/1,000 ila <1/100); seyrek (≥1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000); bilinmiyor (eldeki verilerle tahmin edilemiyor)

    Bağışıklık sistemi hastalıkları

    Seyrek: İlaca karşı aşırı duyarlılık reaksiyonları, astım tablosunda ağırlaşma (bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)

    Bilinmiyor1: Anjiyoödem2, kontakt dermatit2, gözde şişme2, yüzde şişme2

    Deri ve deri altı doku hastalıkları

    Yaygın olmayan: Sebore, deride depigmentasyon, akne Seyrek: Keilitis

    Bilinmiyor1: Ürtiker, döküntü

    Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

    Çok yaygın: Uygulama bölgesinde yanma, pruritus, ve eritem

    Yaygın: Uygulama bölgesinde ağrı, eksfoliyasyon, kuruluk, renk değişikliği iritasyon. Yaygın olmayan: Uygulama bölgesinde parestezi, dermatit, rahatsızlık hissi, ödem Seyrek: Uygulama bölgesinde sıcaklık hissi, vezikül, egzema, ülser

    Genellikle, lokal deri iritasyonu tedavi süresince geriler.

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Pediyatrik popülasyon:

    12-18 yaş arası ergenlerde yapılan klinik çalışmalar (454/1336; %34), SKİNOREN'e olan lokal toleransın pediyatrik ve ergen hastalarda aynı olduğunu göstermiştir.

    12-17 yaş arası ergenlerin (120/383; 31%) katıldığı 4 faz II ve II/III klinik çalışmada görülen istenmeyen etkilerin ortalama insidansı, 12-17 yaş (% 40), ≥18 yaş (% 37) ve tüm hasta popülasyonlarında (38%) görülenle benzer olarak bulunmuştur. Bu benzerlik 12-20 yaş grubu (% 40) için de benzerdir.

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Azelaik asit düşük lokal ve sistemik toksisiteye sahiptir

    Akut toksisite çalışmalarının sonuçlarına dayanarak deriye aşırı dozda tek uygulama (absorpsiyona olanak veren şartların varlığında geniş bir yüzeye) veya tüp içeriğinin yanlışlıkla ağızdan alınması sonrasında akut bir entoksikasyon riski beklenmemektedir.

    Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.