SUPRAFEN 400 mg 30 draje Kullanmadan Önce
{ Ibuprofen }
Kas İskelet Sistemi > Non-steroid > İbuprofen Atabay İlaç Fabrikası A.Ş. | Güncelleme : 30 December 1899SUPRAFEN'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Kalp-damar sistemi ile ilgili riskler
NSAİİ'ler ölümcül olabilecek trombotik (pıhtılaşma ile ilgili) olaylar, miyokardiyal enfarktüs (kalp krizi) ve inme gibi ciddi kalp damar hastalıkları riskinde artışa neden olabilir. Bu risk kullanım süresine bağlı olarak artabilir. Kalp-damar hastalığı olan veya kalp-damar hastalığı risk faktörlerini taşıyan hastalarda risk daha yüksek olabilir.
SUPRAFEN koroner arter by-pass cerrahisi öncesi ağrı tedavisinde kullanılmamalıdır.
Sindirim sistemi ile ilgili riskler
NSAİİ'ler kanama, yara oluşması (ülserasyon), mide veya bağırsak delinmesi (perforasyon) gibi ölümcül olabilecek ciddi sindirim sistemi yan etkilerine yol açar. Bu istenmeyen etkiler herhangi bir zamanda, önceden uyarıcı bir belirti vererek veya vermeksizin ortaya çıkabilirler. Yaşlı hastalarda ciddi olan bu etkiler bakımından daha yüksek risk taşımaktadırlar.
SUPRAFEN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
Hamileliğinizin son 3 ayında iseniz,
İbuprofene veya bu ilacın içindeki yardımcı maddelerden birine karşı aşırı duyarlı (alerjik) iseniz,
Kanama eğiliminizi arttıran bir rahatsızlığınız varsa,
Şiddetli karaciğer ve böbrek yetmezliğiniz varsa,
Şiddetli kalp yetmezliğiniz var ise,
Daha önceden SUPRAFEN ya da benzer bir ürün ile tedavi edildiğinizde; mide ülseri (yarası), duedonal ülser (oniki parmak bağırsağı yarası) veya kanamanız olduysa,
NSAİİ aldığınızda midede kanama veya yırtık olduysa,
Daha önceden asetilsalisilik asit ya da diğer NSAİİ'lere karşı alerjik reaksiyonlar (nefes almada zorluk, burun tıkanıklığı, kurdeşen gibi) gösterdiyseniz,
Koroner arter bypass cerrahisi (kalp damarlarındaki tıkanıklığın düzeltilmesi ameliyatı) öncesi veya sonrası dönemdeyseniz.
SUPRAFEN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
SUPRAFEN almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Eğer;
Kesin bir bağışıklık sistemi hastalığınız varsa (karışık bağ doku hastalıkları ve sistemik lupus eritemetozus (SLE), eklem ağrısı ile sonuçlanan bağ dokusunu etkileyen bağışıklık sistemi durumları, cilt değişimi ve diğer organların bozuklukları); aseptik menenjit riskinde artış olabilir. Aseptik menenjit, beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan ciddi bir durumdur. En önemli belirtileri yüksek ateş, şiddetli başağrısı, halsizlik, iştahsızlık, ensede ağrı veya ense sertliği, bilinç bulanıklığı, uyku hali, kusma, parlak ışığa bakamamadır,
-Böbrek ve karaciğer fonsiyonunuzda bozukluk varsa,
-Kalp yetmezliği, anjina (göğüs ağrısı), kalp krizi, by-pass ameliyatı, periferik arter hastalığı (daralmış veya tıkanmış atardamarlar yüzünden bacaklarda veya ayaklarda yetersiz dolaşım olması) gibi kalp problemleriniz varsa veya herhangi bir çeşit inme geçirdiyseniz (“mini felç†veya geçici iskemik atak “GIAâ€dahil)
Ailenizde kalp rahatsızlıkları veya inme, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol gibi hastalık geçmişi var veya sigara içiyorsanız,
SUPRAFEN nefes almada güçlük, kurdeşen ya da ciddi alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceğinden, astımınız, kronik rinit (kronik tıkanıklık ve akıntılı burun) ya da alerjik hastalıklarınız varsa,
İltihaplı bağırsak hastalığınız varsa, önceki mide ülseriniz veya kanama eğiliminiz artar,
SUPRAFEN ve benzeri ilaçlar, özellikle yüksek dozlarda ve uzun süreyle kullanıldıklarında, kalp krizi (miyokard enfarktüsü) ve inme (felç) riskinde küçük bir artış ile ilişkili bulunmuştur.
Eğer kalp yetmezliği gibi kalp problemleri, anjina (göğüs ağrısı) veya kalp krizi geçirdiyseniz, by-pass ameliyatı veya periferik arter hastalığınız (daralmış veya tıkanmış atardamarlar yüzünden bacaklarda veya ayaklarda yetersiz dolaşım olması) varsa, eğer önceden inme geçirdiyseniz veya bu gibi durumlar için risk taşıdığınızı düşünüyorsanız. Kortikosteroid adı verilen ve iltihap tedavisinde kullanılan ilaçların yerine geçmez. Kortikosteroid tedavisi sonlandırılırken azaltılarak kesilmelidir. SUPRAFEN enfeksiyona bağlı olmayan iltihap durumlarında tanı konulmasını zorlaştırabilir.
Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda SUPRAFEN kullanımına ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Bu hastalarda kullanımı önerilmez. Zorunlu kullanım durumunda hastanın böbrek fonksiyonlarının yakından takip edilmesi önerilir.
Kullanım sırasında karaciğer bozukluğuna ilişkin belirtiler ortaya çıktığında SUPRAFEN'in kesilmesi gerekir.
SUPRAFEN kullanımı sırasında anemi (kansızlık) gelişirse kan kontrolleri yapılmalıdır.
SUPRAFEN kullanımı sırasında hastalar kanama bozukluğu açısından izlenmelidir.
Kanama eğiliminizi arttıran bir rahatsızlığınız varsa,
Su çiçeği ya da zona hastalığınız varsa,
Yumurtlamayı engelleyerek üremeyi olumsuz etkileyebilir.
Herhangi bir ağrı kesicinin uzun süreli kullanımına bağlı olarak, daha fazla ağrı kesiciyle tedavi edilmemesi gereken baş ağrısı oluşabilir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.
SUPRAFEN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması:
SUPRAFEN yiyecek ve içecekle birlikte kullanılabilir. SUPRAFEN daha hızlı rahatlama için aç karna alınabilir. SUPRAFEN alkol ile birlikte alınırsa yan etkiler artabilir.
Tabletler, çiğnenmeden, ezilmeden veya kırılmadan bütün olarak yutulmalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hamileyseniz, hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız tavsiye için ilacı almadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Hamile kadınlar hamileliklerinin son 3 ayında SUPRAFEN kullanmamalıdır.
Hamile olan veya hamile kalmayıplanlayankadınlarınSUPRAFEN kullanımından kaçınmaları
Hamilelikte mümkünse SUPRAFEN kullanımından kaçınılmalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
İbuprofen anne sütüne geçer. Ancak kısa dönem tedavi sırasındaki tedavi edici doz göz önünde bulundurulduğunda bebeğe etki etmesi muhtemel görülmemektedir. Yine de, emzirme döneminde ibuprofen kullanımı tavsiye edilmez. Bununla birlikte emzirmeniz gereken dönemde birkaç defadan fazla SUPRAFEN kullanımı durumunda doktorunuza danışın.
Araç ve makine kullanımı
SUPRAFEN görme bozuklukları, baş dönmesi ya da uyuşukluk gibi yan etkiler nedeniyle belirli hastaların tepki verme süresini ağırlaştırabilir. Bu durum, araç ve makine kullanımı gibi yüksek dikkat gerektiren durumlarda göz önünde bulundurulmalıdır. Bu etki eş zamanlı alkol alımı ile artabilir.
SUPRAFEN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Uyarı gerektiren yardımcı madde içermemektedir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Bazı hastalarda etkileşimler bildirildiği için, SUPRAFEN tedavisinde iken, aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız dikkatli olmalısınız:
Aminoglikozit sınıfı antibiyotikler (örn. gentamisin, kanamisin, streptomisin); bunların atılımları azalabilir ve istenmeyen etkileri artabilir. Çocuklarda ibuprofen ve aminoglikozitlerin birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.
Yüksek tansiyon ilaçları; tansiyon düşürücü etki azalabilir.
Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar (örn. varfarin); pıhtılaşma engelleyici etki artabilir.
Kan pıhtılaşmasına aracılık eden hücrelerin faaliyetini engelleyen ilaçlar (antitrombosit ajanlar, örn. aspirin dipiridamol, klopidogrel) ve depresyon için kullanılan selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (örn., fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin); NSAİİ'ler ile birlikte kullanıldıklarında mide-bağırsak kanalında kanama riskini arttırabilirler. Tiklopidin (kan pıhtılaşmasını önleyen bir ilaç) ile ibuprofenin birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.
Aspirin (Asetil salisilik asit); istenmeyen etki olasılığı artabilir.
Atenolol gibi beta-blokör (kalpteki beta-adrenoseptör adı verilen hücreleri engelleyerek tansiyon düşüren ilaçlar) ilaçların tansiyon düşürücü etkilerini azaltır.
İdrar söktürücüler (örn., furosemid); idrar söktürücü etki azalabilir ve böbrek bozukluğu riski artabilir.
NSAİİ'ler, tiyazidlerin antihipertansif etkilerini azaltırlar.
Kalp yetmezliğinde kullanılan kalp glikozidleri (örn., digoksin, digitoksin); bu ilaçların kan düzeyleri artabilir.
İbuprofen, kaptoprilin (tansiyon düşürmek için kullanılır) sodyum atılımı üzerindeki etkisini azaltabilir.
Kinolon sınıfı antibiyotikler(örn.,siprofloksasin);nöbet(konvülsiyon) gelişme riski vardır.
düşürmek için kullanılan kolestiramin ile birlikte uygulanması, ibuprofenin mide-bağırsak kanalında emilimini azaltabilir. Bu ilaçlar birlikte kullanıldığında en az 2 saat ara ile alınmalıdır.
Sülfonilüre: NSAİİ'ler kan şekerini düşürmek için kullanılan sülfonilüre etkisini arttırabilir. Sülfonilüre tedavisi görmekte olan hastalarda ibuprofen kullanımı ile çok seyrek hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) rapor edilmiştir.
Diğer ağrı kesiciler (Cox-2 inhibitörleri dahil diğer NSAİİ'ler; örn., aspirin, naproksen, selekoksib, nimesulid); iki veya daha fazla NSAİİ ilacın birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Ağrı ve iltihaplanma ile seyreden çeşitli hastalıklarda kullanılan kortizon grubu ilaçlar; mide- bağırsak kanalında ülser ve kanama riski artabilir.
Ruhsal hastalıklarda kullanılan lityum tuzlarının ve romatizmal eklem hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde kullanılan metotreksat'ın vücuttan atılımları azalabilir.
Mifepriston (düşük ilacı); NSAİİ'ler antiprostaglandin özellikleri nedeniyle teorik olarak ilacın etkililiğinde azalmaya yol açabilir ancak yapılmış olan sayılı çalışmadan elde edilen verilere göre bu tip ilaçların ile NSAİİ'lerin aynı gün birlikte kullanılmasının, mifepriston veya prostaglandinin üzerinde klinik olarak olumsuz etkisi olmadığını göstermektedir.
Siklosporin (organ nakli sonrası kullanılan bir ilaç); böbrek bozukluğu riskinde artış olabilir.
Takrolimus (organ nakli sonrası kullanılan bir ilaç); NSAİİ'ler ile beraber kullanıldığında böbrek üzerine olan zararlı etkilerinde artış olabilir.
Tiklopidin (kan pıhtılaşmasını önleyen bir ilaç) ile birlikte kullanılmamalıdır.
Zidovudin (AIDS hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç); NSAİİ'ler ile beraber verildiğinde kandaki toksik etki riskinde artış olabilir.
Aynı zamanda zidovudin ve ibuprofen tedavisi alan HIV (+) hemofili (kanama sorunu) hastalarında kan oturması ve eklem boşluğunda kan birikmesi riskinde artışa ilişkin kanıt bulunmaktadır.
CYP2C9 İnhibitörleri: Mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılan vorikonazol veya flukonazol içeren ilaçlarla birlikte yüksek doz ibuprofen kullanılması durumunda, ibuprofen dozunun düşürülmesi gerekebilir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
ADVİL | 8699572150033 | |
APIREKS | 8699569700173 | 87.28TL |
ARTRIL | 8699502340190 | |
BALAFEN | 8699587573537 | |
BEFRON | 8699540700901 | 1,272.22TL |
BERKOFEN | 8699591250035 | |
BIOPHEN | 8699623121159 | |
BRAVEX | 8680199575323 | |
BRUFEN | 8699548123221 | |
BRUPREX | 8699293700258 | 113.62TL |
Diğer Eşdeğer İlaçlar |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Atabay İlaç Fabrikası A.Ş.Geri Ödeme Kodu | A07546 |
Satış Fiyatı | TL |
Önceki Satış Fiyatı | |
Original / Jenerik | Jenerik İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699717120013 |
Etkin Madde | Ibuprofen |
ATC Kodu | M01AE01 |
Birim Miktar | 400 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 30 |
Kas İskelet Sistemi > Non-steroid > İbuprofen |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |