SYMBICORT turbuhaler 160/4.5 mcg doz inhilasyon için 60 doz Saklanması
{ Budezonid + Formoterol }
Solunum Sistemi > Adrenerjikler (İnhalan) > Formoterol Kombinasyonları AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. | Güncelleme : 1 February 2013Ağız parçasını nazikçe dişlerinizin arasına yerleştiriniz. Dudaklarınızı kapatınız. Ağzınızdan yapabildiğiniz kadar kuvvetlice ve derin nefes alınız. Ağız parçasını ısırmayınız veya çiğnemeyiniz.
TURBUHALERi ağzınızdan uzaklaştırınız. Sonra nazikçe nefes veriniz. Verilen ilaç miktarı çok az olduğundan, inhalasyondan sonra herhangi bir tat hissetmeyebilirsiniz. Eğer talimatlara dikkatlice uydunuzsa dozu inhale ettiğinizden ve ilacın akciğerinize ulaştığından emin olabilirsiniz.
Eğer ikinci inhalasyon almanız gerekirse 2-6. aşamaları tekrarlayınız.
Kullandıktan sonra kapağı sıkıca kapatınız.
Sabah ve/veya akşam dozlarınızdan sonra ağzınızı su ile çalkalayıp tükürünüz.
TURBUHALER®'in temizlenmesi
Ağız parçasının dışını haftada bir, kuru bir bezle siliniz. Ağız parçasının temizliği için su veya sıvı kullanmayınız.
Ne zaman yeni TURBUHALER® kullanmaya başlamalısınız?
Doz gösterge penceresi TURBUHALER dolu olduğunda 60 veya 120'den başlayarak size TURBUHALERde kaç doz kaldığını gösterir.
Gösterge 10 dozluk aralıklarla işaretlenmiştir bu yüzden her bir tek dozu göstermez.
Ağız parçasının altındaki doz gösterge penceresinde kırmızı işaret ilk kez görüldüğünde, yaklaşık 20 doz kalmış demektir. Son 10 doz için gösterge penceresinin rengi kırmızıdır. ‘0' gösterge penceresinin ortasına ulaştığında, yeni bir TURBUHALER kullanmaya başlamalısınız.
Not:
TURBUHALER boş olduğunda bile, doz yükleme bileziği döner ve ‘klik' sesi duyulur.
TURBUHALERi salladığınızda duyduğunuz ses ilaçtan değil TURBUHALERin içindeki nem çekici bir maddeden ileri gelmektedir. Dolayısıyla bu ses size TURBUHALER' inizde ne kadar ilaç kaldığını göstermez.
Dozunuzu almadan önce TURBUHALERi yanlışlıkla birkaç kez yükleseniz bile, yine de sadece tek doz alıyor olacaksınız. Ancak doz gösterge penceresi yüklenen tüm dozları kaydedecektir.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
Astım:
Ergenler (12-17 yaş):
-Doz genellikle günde iki kez, 1 veya 2 inhalasyondur.
-Eğer hastalık belirtileriniz iyi kontrol edilirse, doktorunuz ilacınızı günde bir kereye indirebilir.
6-11 yaş arasındaki çocuklarda kullanım için daha düşük bir SYMBICORT® TURBUHALER® dozu mevcuttur.
6 yaşın altındaki çocuklarda SYMBICORT TURBUHALER'ın kullanımı ile ilgili yeterli veri olmadığı için, bu yaş grubu için kullanımı için önerilmez.
12 yaşın altındaki çocuklar için SYMBICORT TURBUHALER'ın tek başına astım inhalatörü (solunum cihazı) olarak veya "rahatlatıcı inhalatör (solunum cihazı) " olarak kullanımı önerilmemektedir.
KOAH: SYMBICORT TURBUHALER'ın bu endikasyonla çocuklarda (18 yaş ve altı) kullanımı yoktur. Sadece yetişkinlerde kullanılmalıdır (18 yaş ve üzeri).
Yaşlılarda kullanımı:
Yetişkinlerde olduğu gibidir.
Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği ile ilgili özel kullanımı yoktur.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olanlarda sistemik yararlanımı artabilir.
Bu nedenle şiddetle karaciğer yetmezliğiniz varsa ilaç dozunuzun ayarlanması için doktorunuza danışınız.
Tedavi kesileceği zaman dozun giderek azaltılması önerilmektedir. Tedavi, birden kesilmemelidir.
Astım ve KOAH'ın ani ve giderek kötüleşmesi hayatı tehdit eden bir durumdur, acil olarak doktor kontrolüne alınmanız gerekir.
Rahatlatıcı inhaler olarak SYMBICORT® ‘u (SYMBICORT® idame ve semptom giderici tedavi kullanan hastalar için) veya başka hızlı etki eden bronkodilatör ilacınızı (sadece idame tedavide SYMBICORT® kullanan tüm hastalar) her zaman yanınızda bulundurmalısınız.
Hastalık belirtileri olmasa bile SYMBICORT®'un idame dozunu doktorun önerdiği şekilde almalısınız.
Astım belirtileri kontrol altına alındıktan sonra, doktorunuz SYMBICORT® dozunu yavaş yavaş azaltabilir.
İlaç başlandıktan sonra ilk üç ay doktorunuz sizi yakından takip edecektir. SYMBICORT® ile tedavi sırasında, astımla ilişkili yan etkiler ve alevlenmeler görülebilir. Böyle bir durumda SYMBICORT® ile tedaviye devam etmeniz, fakat SYMBICORT®'a başlandıktan sonra astım belirtileri kontrol altına alınamazsa veya kötüleşirse tıbbi destek almanız gerekir.
İnhaler steroidin kombine edildiği ileri yaş hastalarda pnömoni riski artabilmektedir. KOAH'da yüksek doz kullanımının avantaj sağladığına ilişkin klinik kanıtlar yetersizdir.
Eğer SYMBICORT TURBUHALER'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla SYMBICORT® TURBUHALER® kullandıysanız:
SYMBIORT TURBUHALER®'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, derhal bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
SYMBICORT TURBUHALER®'i kullanmanız gerekenden fazla kullandığınızda en sıklıkla oluşabilecek belirtiler titreme, baş ağrısı veya kalbinizin hızlı çarpmasıdır.
Eğer SYMBICORT® TURBUHALER®'i almayı unutursanız:
Eğer almanız gereken bir SYMBICORT TURBUHALER dozunu almayı unutursanız, hatırlar hatırlamaz dozunuzu alınız. Ancak neredeyse bir sonraki doz zamanı gelmişse, unutulan dozu atlayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi SYMBICORT TURBUHALER yan etkilere neden olabilir, ancak bunlar herkeste oluşmaz.
Aşağıdakilerden biri olursa SYMBICORT® TURBUHALER® almayı kesiniz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Yüzünüzde, özellikle ağzınızın etrafında (dil ve/veya boğaz) şişme, yutma güçlüğü veya nefes alma güçlüğü (anjiyoödem) ile birlikte döküntü ve/veya ani bayılma hissi. Bunun olması alerjiniz olabileceğini gösterir. Bu seyrek bir durumdur ve 1.000 kişide 1'den az görülür.
İlacınızı inhale ettikten sonra ani hırıltı. Bu çok seyrek bir durumdur ve 10.000 kişide 1'den az görülür.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri ortaya çıkarsa SYMBICORT TURBUHALER kullanmayı hemen kesiniz, ‘rahatlatıcı inhalatör'ünüzü (solunum cihazınızı) kullanınız. Böyle bir durumda acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Diğer olası yan etkiler
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır: Çok yaygın: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın 1'inden az, fakat 100 hastanın 1'inden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın 1'inden az, fakat 1000 hastanın 1'inden fazla görülebilir.
Seyrek: 1000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir. Çok seyrek: 10.000 hastanın 1'inden az görülebilir.
Sıklığı bilinmeyen: Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.
Yaygın
Palpitasyonlar (kalp çarpıntınızı hissetmeniz), titreme veya sallanma. Bu etkiler görülürse bunlar genellikle hafif yan etkilerdir ve SYMBICORT TURBUHALER kullanmaya devam ettikçe ortadan kalkar.
Ağızda pamukçuk (bir mantar iltihabı). TURBUHALERi kullandıktan sonra ağzınızı su ile durulamanız halinde görülme ihtimali daha azdır.
Hafif boğaz ağrısı, öksürük ve ses boğuklaşması.
Baş ağrısı
KOAH'lı hastalarda pnömoni (akciğerlerde enfeksiyon)
SYMBICORT® TURBUHALER® kullanırken aşağıdaki belirtilerden birini yaşarsanız hekiminize bildiriniz. Bu belirtiler akciğer enfeksiyonu belirtileri olabilir:
Ateş veya titreme
Mukus üretiminde artış, mukus renginde değişiklik
Artmış öksürük veya nefes alma güçlüğünde artış
Yaygın olmayan
Yorgun, sinirli veya heyecanlı hissetmek
Uyku bozuklukları
Sersemlik hissi
Bulantı (hasta veya kusma hissi)
Hızlı kalp atışı
Ciltte morarmalar
Kas krampları
Bulanık görme
Seyrek
Deri döküntüsü, kaşıntı
Bronkospazm (solunum yollarındaki kasların kasılarak hırıltıya neden olması). Hırıltı SYMBICORT® TURBUHALER® kullandıktan hemen sonra gelişirse SYMBICORT® TURBUHALER® kullanımını kesip derhal doktorunuzla konuşunuz.
Kan potasyum seviyesinde düşme
Düzensiz kalp atışı
Çok seyrek
Depresyon
Özellikle çocuklarda davranış bozuklukları
Göğüste ağrı veya daralma (angina pectoris)
Kan şekeri (glukoz) seviyesinde artış
Ağızda hoş olmayan tat hissedilmesi gibi tat alma bozukluğu
Kan basıncında değişmeler
Kalbinizde normal olmayan elektriksel sinyal üretimi (QTc aralığının uzaması)
Kandaki kortizol seviyesinin fazla artmasına bağlı kilo artışına, yüzde yuvarlaklaşmaya, yüksek kan basıncına ve aşırı kıllanmaya yol açan, bir böbreküstü bezi hastalığı olan Cushing sendromu
İnhale kortikosteroidler, özellikle uzun süreli olarak yüksek dozda alındığında vücudunuzdaki normal steroid hormonu üretimini etkileyebilir. Bu etkiler:
Kemik mineral yoğunluğunda değişiklikler (kemiklerin incelmesi)
Katarakt (gözdeki lensin bulutlanması)
Glokom (gözdeki basıncın artması)
Çocuk ve ergenlerde büyüme hızında azalma
Böbreküstü bezlerine etki
Bu etkilerin inhale kortikosteroidlerle görülme ihtimali kortikosteroid tabletlere oranla daha düşüktür.
Eğer yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse veya bu talimatta bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız lütfen doktor veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi†ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
SYMBICORT® TURBUHALER®'in saklanması
SYMBICORT TURBUHALER'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Kullanılmadığı zaman SYMBICORT TURBUHALER'in kapağı sıkıca kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Kutusunda veya TURBUHALERde belirtilen son kullanma tarihinden sonra SYMBICORT TURBUHALER'i kullanmayınız.
Son kullanma tarihi ayın son gününü kastetmektedir.
İlaçlar atık su veya evsel atıkların bulunduğu çöpte imha edilmemelidir. Artık ihtiyacınız olmayan ilaçları nasıl imha edeceğinizi eczacınıza danışınız. Bu doğayı korumaya yardımcı olacaktır.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat Sahibi:
AstraZeneca İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.
Büyükdere Cad. Yapı Kredi Plaza, B Blok, Kat 4 Levent – İstanbul
Üretim yeri:
AstraZeneca AB SE-151 85
Södertalje - İsveç
Bu kullanma talimatı ../../… tarihinde onaylanmıştır.