NSAİD sınıfı diğer ilaçlarda olduğu gibi naproksen sodyum tedvisi sırasında da aşağıdaki olasılıklara karşı önlemler alınmalıdır.
1) Kronik kullanım sırasında gastrointestinal kanama veya ülserasyon görülebilir. Bunların sıklığı yaklaşık %1 kadardır. Alkolizm, sigara ve geçirilmiş Gİ hastalıklar bu riski arttırabilir.
2) Hepatik, renal , kardiak fonksiyonları azalmış hastalarda ve yaşlılarda prostaglandinlerin renal perfüzyonu destekleyici etkisi azaldığından renal fonksiyonda dekompensasyon olabilir. Bu etki riversibl olup ilacın kesilmesiyle düzelir.
3) Siroz diğer karaciğer hastalıklarında ve yaşlılarda total naproksen plasma konsantrasyonu azalmakla beraber albimüne bağlı olmayan serbest fraksiyon artmış olabilir. Bu hastalarda doz dikkatle ayarlanmalı, gerekirse azaltılmalıdır.
4) Prostaglandinlerin klorür reapsorpisyonu ve antidiüretik hormon üzerindeki inhibitör etkisi NSAİD'ler tarafından azaltılacağından su ve tuz retansiyonunun sakıncalı olabileceği hipertansiyon ve konjestif kalp yetmezliği vakalarında naproksen sodyum dikkatle kullanılmalıdır.
5) İlacın gebelikte emniyetle kullanılabileciğini gösteren kontrollü araştırmalar mevcut değildir. Ducutus arteriosusun erken kapanmasına neden olabileceğinden gebeliğin sonlarına yakın kullanılmamalıdır.
6) Naproksen sodyum plasma konsantrasyonlarının 1'i kadar süte geçer kullanılmamalıdır.
|
Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya
çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun
süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |