THYROMAZOL 5 mg 30 tablet Kısa Ürün Bilgisi
{ Metimazole }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
THYROMAZOL 5 mg tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde
Her bir tablet 5 mg Metil-1-Merkapto-2-İmidazol (Metimazol) içerir.
Yardımcı maddeler
100 mg Laktoz (sığır sütünden elde edilir) içerir. 33 mg etanol içerir.Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Tablet.
Beyaz renkli, yuvarlak, bir yüzü ortadan çentikli tablet.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
Aşağıdaki durumları içeren hipertiroidizm tedavisinde;
Hipertiroidizmin konservatif tedavisinde, özellikle küçük guatr olduğu ya da guatr olmadığı durumlarda,
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Metimazol, karbimazolün aktif metabolitidir, buna rağmen 1 mg metimazol, 1 mg karbimazole
eş değer değildir. Bu durum metimazol ile tedaviye başlanacağı zaman veya karbimazolden metimazole geçiş yapılacağı zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Aşağıda tavsiye edilen dozlarda kullanılmalıdır;
Yetişkinlerde kullanım:
Hastalığın ciddiyetine ve günlük iyodür alımına göre tedaviye genelde günlük 10 ila 40 mg metimazol dozları ile başlanmaktadır. Çoğu vakalarda günlük 20-30 mg metimazol başlangıç dozları ile tiroid hormonu üretimi inhibisyonu sağlanabilir. Daha hafif vakalarda, tam doz gerekli
olmayabilir ve daha düşük bir doz düşünülebilir. Ağır hipertiroidizm vakalarında 40 mg metimazol başlangıç dozu gerekli olabilir.
Tiroid hormonu düzeylerine bakılarak hastanın metabolik durumuna göre doz bireysel olarak ayarlanmaktadır.
İdame tedavisi için aşağıdaki tedavi seçeneklerinden biri önerilmektedir:
Hipotiroidizm oluşumunu önlemek amacıyla levotiroksin ile kombine olarak, 5-20 mg/gün
4.3. Kontrendikasyonlar
THYROMAZOL, aşağıda belirtilendurumlardaki hastalardakullanılmamalıdır;
Metimazole, diğer tiyonamid türevleri veya yardımcı maddelerden (bkz. Bölüm 6.1) herhangi birine karşı aşırı hassasiyeti olan,
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
THYROMAZOL aşağıdaki hastalarda kullanılmamalıdır;
Hafif, aşırı hassasiyet reaksiyonları öyküsü (örn. alerjik döküntü, kaşıntı) olan.
Metimazol aşağıdaki hastalarda sadece kısa dönem ve dikkatli gözlem altında kullanılmalıdır;
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
İyot eksikliği, tiroidin metimazole yanıtını arttırmaktadır. İyot fazlalığı ise yanıtı azaltmaktadır. Diğer tıbbi ürünlerle direkt etkileşimler bilinmemektedir.
Ayrıca, hipertiroidili hastalarda antikoagülanların artan aktivitelerinin hipertiroidizmin düzelmesiyle normalleştiğine dair kanıt mevcuttur.
Agranülositozu indükleyen tıbbi ilaçların eş zamanlı kullanılmasında özel itina gereklidir. Özellikle, ameliyat prosedüründen önce PT/INR'nin ilaveten gözlemlenmesi gerekmektedir.
Teofilin dozajını azaltmadan, eğer hasta antitiroid ilaçlar ile tedavi edilir ise teofilinin serum seviyesi artabilir ve toksisite gelişebilir.
Prednizolon ve metimazolün eş zamanlı kullanılması prednizolon klerensini artırabilir.
Tiroid tedavisinde kullanılan ilaçlar (karbimazol, metimazol) eritromisin metabolizmasını inhibe edebilir, bu durumda eritromisinin klerensını azaltır.
Stabil dijitalis glikozit tedavisi altındaki hipertiroid hasta; ötiroid hale geldiğinde, serum digitalis düzeyleri artabileceğinden, digitalis glikozidlerin dozajının azaltılması gerekebilir.
Hipertiroidizm, beta-blokörlerin klerensinde artışa neden olabilir. Hipertiroid hasta, ötiroid hale geldiğinde, beta-adrenerjik blokörlerde doz azaltılması gerekebilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Bilgi bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik hastalarda etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: D
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) THYROMAZOL'ün embriyotoksik etkisinin tamamen göz ardı edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, etkili bir doğum kontrol önlemi alınmalıdır.
Gebelik dönemi
Tiyamazol'ün gebelik ve/veya fetüs üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır. THYROMAZOL'ün anneye olan faydası, fetüs için yarattığı riske ağır basmadığı sürece gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Gebe kadınlarda ciddi maternal ve fetal komplikasyonları önlemek için hipertiroidizm uygun şekilde tedavi edilmelidir.
Tiyamazol insan plasentasını geçebilir.
Epidemiyolojik çalışmalardan ve spontan bildirimlerden gelen insan deneyimine dayanarak, tiyamazolün, gebelik sırasında, özellikle gebeliğin ilk üç ayında ve yüksek dozlarda uygulandığında konjenital malformasyonlara neden olduğundan şüphelenilmektedir.
Bildirilen malformasyonlar arasında aplazia kutis konjenita, kraniyofasiyal malformasyonlar (konalal atrezi; yüz dismorfizmi), eksomfalos, özofageal atrezi, omfalo-mezenterik kanal anomalisi ve ventriküler septaldefektbulunur.
Tiyamazol gebelik sırasında yalnızca kesin olarak bireysel fayda / risk değerlendirmesinden sonra ve ek tiroid hormonları uygulanmaksızın en düşük etkin dozda uygulanmalıdır. Gebelik sırasında tiyamazol kullanılıyorsa, yakın maternal, fetal ve yenidoğan izlemi önerilir (bkz. Bölüm 4.4).
Laktasyon dönemi
Metimazol anne sütüne geçmektedir ve maternal serum seviyelerine ulaşabilmektedir. Dolayısıyla çocukta hipotiroidizm gelişim riski mevcuttur.
Emzirme esnasında metimazol tedavisi mümkündür, ancak ek tiroid hormonları ilavesi olmadan günlük en fazla 10 mg'a kadar olan düşük dozlar kullanılabilir.
Yenidoğanın tiroid bezinin fonksiyonu düzenli olarak gözlemlenmelidir.
Üreme yeteneği/ Fertilite
Üreme yeteneği üzerinde etkisi olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Metimazolün araç ya da makine kullanımı üzerine etkisi yoktur.
4.8. İstenmeyen etkiler
İstenmeyen etkilerin değerlendirilmesi, aşağıda belirtilen sıklık tanımlarına göre yapılmıştır: Çok yaygın (1/10); yaygın (1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (1/1.000 ila <1/100); seyrek (1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Vakaların %0,3-0,6'sında agranülositoz oluşmuştur. Agranülositoz tedaviye başlanmasından haftalar veya aylar sonra da oluşabilir ve tedavinin kesilmesini gerektirir. Vakaların çoğu spontan olarak gerilemiştir.
Çok seyrek: Trombositopeni, pansitopeni, jeneralize lenfadenopati.
Endokrin hastalıkları
Çok seyrek: İnsülin otoimmün sendromu (kan glukoz seviyesinde belirgin düşme ile).
Sinir sistemi hastalıkları
Seyrek: Tat alma duyusunda bozukluk (disguzi, aguzi) seyrek olarak görülmektedir; tedavinin kesilmesinden sonra gerileyebilirler. Yine de normale dönüş birkaç hafta alabilir.
Çok seyrek: Nevrit, polinöropati.
Vasküler hastalıklar
Bilinmiyor: Vaskülit
Gastrointestinal hastalıklar
Çok seyrek: Akut tükürük bezi şişmesi. Bilinmiyor: Akut pankreatit
Hepato-biliyer hastalıklar
Çok seyrek: Bazı vakalarda kolestatik sarılık ve toksik hepatit vakaları tanımlanmıştır. Semptomlar, ilacın kesilmesiyle gerilemiştir. GGT (gama glutamil transferaz) ve alkalin fosfataz veya onun kemik spesifik izoenziminde artışı gibi kolestazın klinik olarak önemsiz işaretleri, tedavi sırasında hipertiroidizmin neden olduğu rahatsızlıklardan ayırt edilmelidir.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok yaygın: Çeşitli derecelerde alerjik deri reaksiyonları (deri döküntüleri, ürtiker, kaşıntı). Genelde hafif geçer ve tedavinin devamında geriler.
Çok seyrek: Jeneralize dermatit dahil alerjik deri reaksiyonlarının şiddetli formları, alopesi, ilaç kaynaklı lupus eritematoz, hem yetişkin hem de pediyatrik hastalarda, Stevens-Johnson sendromu dahil (izole raporlar dahil çok nadir: jeneralize dermatit dahil şiddetli formları sadece izole vakalarda açıklanmıştır) şiddetli kütanöz aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir.
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın: Dereceli olarak artralji gelişebilir ve aylar süren tedavi sonrasında bile görülebilir.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Seyrek: Ateş
Pediyatrik popülasyon
Çocuklarda advers reaksiyon sıklığı, tipi ve şiddeti yetişkinlerdekine benzerdir.
Hem yetişkin hem de pediyatrik hastalarda, Stevens-Johnson sendromu dahil (izole raporlar dahil çok nadir: jeneralize dermatit dahil şiddetli formları sadece izole vakalarda açıklanmıştır) şiddetli kütanöz aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:tufam@titck.gov.tr; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antitiroid preparatları, sülfür içeren imidazol türevi
ATC kodu: H03BB02
Metimazol doza bağlı olarak iyotun tirozinle birleşmesini inhibe eder ve böylece tiroid hormonlarının neosentezini inhibe eder. Bu özellik hipertiroidizmin semptomatik tedavisini, nedenine bakılmaksızın mümkün kılar. Metimazolün hipertiroidizmin immünolojik olarak oluşmuş tipinin (Graves hastalığı) “doğal seyrini†etkileyip etkilemediği, başka bir deyişle altta yatan immünopatojenik prosesi baskılayıp baskılamadığı günümüzde tam olarak belirlenememektedir. Tiroid bezinde daha önce sentezlenmiş tiroid hormonlarının, salıverilmesi etkilenmemektedir. Bu durum, tiroksin ve triiyodotironin serum konsantrasyonlarının normalleşmesi için geçen latent periyodun uzunluğunun ve böylece klinik düzelmenin her vakada neden değişiklik gösterdiğini açıklamaktadır. Tiroid hücrelerinin yıkımından sonra (örn. radyoaktif iyot tedavisi veya tiroiditte) salıverilen hormonlara bağlı olan hipertiroidizm de etkilenmemektedir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel ÖzelliklerEmilim:
Metimazol hızla ve tamamen absorbe edilir. Uygulama sonrası maksimum serum seviyelerine 0,4 ila 1,2 saat arasında ulaşılır.
Dağılım:
Protein bağlanması ihmal edilebilecek kadar düşüktür.
Biyotransformasyon:
Metimazol tiroitte birikir ve burada yavaş metabolize olur. Değişen serum seviyelerine rağmen metimazolün tiroid bezinde birikmesi konsantrasyon platosuna neden olur. Bu durum, tek doz için yaklaşık 24 saatlik etki süresine neden olur. Güncel bilgilere göre metimazolün kinetiği, tiroid fonksiyonundan bağımsızdır.
Eliminasyon:
Eliminasyon yarı ömrü 3 ila 6 saattir ve karaciğer yetmezliğinde bu süre uzamaktadır. Metimazol renal ve biliyer yoldan elimine edilir, feçesle atılım azdır, bu da enterohepatik dolaşıma işaret etmektedir. Bileşiğin %70'i böbrekler tarafından 24 saat içinde vücuttan atılmaktadır. Yalnızca çok küçük bir miktar değişmeden atılmaktadır.
Günümüzde metabolitlerinin farmakolojik aktivitesiyle ilgili tecrübe mevcut değildir. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalardaki farmakokinetik veriler sınırlıdır (bkz. Bölüm 4.2). Tekrarlanan doz uygulamasıyla ilgili veri mevcut değildir (bkz. Bölüm 4.2).
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Bilgi bulunmamaktadır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Preklinik güvenlilik çalışmaları sınırlıdır.
Tek doz toksisite verileri, metimazolün akut toksik potansiyelinin düşük olduğunu göstermektedir.
Tekrarlı doz çalışmalarında, terapötik doz seviyelerinden belirgin şekilde daha yüksek olan dozlarda kemik iliği depresyonu görülmüştür.
Genotoksisite çalışmaları mutajenik ya da klastojenik etkiler açığa çıkarmamıştır.
Sıçanlarda yapılan iki yıllık kronik toksisite çalışmasında tiroid üzerinde farmakolojik etkiler dışında başka bulgu açığa çıkmamıştır. Farelerde yapılan kronik iki yıllık çalışmada metimazolün içme suyu ile uygulanan 500 mg/l konsantrasyonunda daha yüksek hepatom insidansı görülmüştür, ancak bu insidans istatistiksel önem seviyesine ulaşmamıştır. Tiyamizol IARC (Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı) ya da NTR (Ulusal Toksikoloji Programı) kriterlerine göre kanserojen olarak sınıflandırılmamaktadır.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Laktoz (sığır sütünden elde edilir) Prejelatinize Nişasta
PVP K30
Etanol
Magnezyum stearat
6.2. Geçimsizlikler
Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.
6.3. Raf ömrü
60 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25ËšC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
30, 50 ve 100 tabletlik blister ambalajlarda.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleriâ€ne uygun olarak imha edilmelidir.
Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. | Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
THYROMAZOL | 8699514094760 | 113.62TL |
Diğer Eşdeğer İlaçlar |
HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. |
|
Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. |
|
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.Satış Fiyatı | 43.25 TL [ 22 Sep 2023 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 43.25 TL [ 15 Sep 2023 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699514011170 |
Etkin Madde | Metimazole |
ATC Kodu | H03BB02 |
Birim Miktar | 5 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 30 |
Endokrin Sistem > Antitiroid İlaçlar > Thiamazol |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |