Dosetakselin tek ajan olarak veya kombinasyon halinde uygulandığı hastalarda, ilaca muhtemelen veya büyük olasılıkla bağlı olduğu düşünülen advers etkiler kaydedilmiştir. Monoterapi olarak dosetaksel alan hastalardan 1312’si 100 mg/m², 121’i ise 75 mg/m² Taxotere almıştır. 50 mg/m² doksorubisin ile kombinasyon olarak Taxotere alan 258 hasta, 75 mg/m² dosetaksel almıştır. 807 hasta 30-60 dakika süreyle 75 mg/m2 sisplatin ile kombinasyon halinde 75 mg/m2 dosetaksel almıştır. Bu hastalar için, klinik açıdan anlamlı advers reaksiyonlar aşağıda açıklanmıştır. Hematolojik: Kemik iliği supresyonu ve diğer hematolojik yan etkiler bildirilmiştir. Nötropeni Taxotere ile ilgili en sık görülen doz sınırlayıcı advers reaksiyon olup, kümülatif değildir ve reversibldır (bkz. Kullanım Şekli ve Dozu ve Uyarılar/Önlemler). En alt düzeye iniş için geçen ortalama süre 7 gün olurken, ağır nötropeni (< 500 hücre/mm³) ortalama süresi 7 gündür. Tek ajan olarak Taxotere 100 mg/m2 ile tedavi edilen hastaların %4.6’sında, nötrofil sayısı <500 hücre/mm3 ile bağıntılı ciddi enfeksiyon bildirilmiştir. Sepsis ve pnömoniyi içeren ciddi enfeksiyon hastaların %1.7’sinde ölümle sonuçlanmıştır. Hastaların %2.4’ünde kanama epizotları bildirilmiş ve nadiren ağır trombositopeni (<50000 hücre/mm3) ile bağıntılı bulunmuştur. Enfeksiyon yokluğunda ateş, sisplatin kombinasyonu ile tedavi edilen hastaların %17.2’sinde (%1.2’si ciddi) bildirilmiştir.
Hipersensitivite reaksiyonları: Hipersensitivite reaksiyonları, genellikle dosetaksel infüzyonunun başlamasından sonra dakikalar içinde ortaya çıkmış ve genellikle hafif ve orta şiddette olmuştur. En sık bildirilen semptomlar sıcak basması, kaşıntılı veya kaşıntısız döküntü, göğüs darlığı, sırt ağrısı, dispne ve ilaç ateşi veya titremeler olmuştur. Hipotansiyon ve/veya bronkospazm veya jeneralize döküntü/eritem ile karakterize olan ağır reaksiyonlar, infüzyonun kesilmesi ve uygun tedaviyle düzelmiştir.
Cilt etkileri: Reversibl deri reaksiyonları gözlenmiş ve genellikle hafif ve orta şiddette olmuştur. Reaksiyonlar, esas olarak ayaklar ve ellerde, ancak aynı zamanda kollar, yüz veya göğüste lokalize olan ve sıklıkla kaşıntılı olan erüpsiyonları içeren bir döküntüyle karakterize olmuştur. Erüpsiyonlar genellikle dosetaksel infüzyonundan sonraki bir hafta içinde ortaya çıkmıştır. Tek ajan olarak 100 mg/m² dozda Taxotere ile tedavi edilen hastaların %73’ünde 21 gün içinde cilt reaksiyonları düzelmiştir. Daha ender olarak erüpsiyonlar ve ardından meydana gelen deskuamasyonlar gibi ciddi semptomlar nedeniyle tedavinin kesilmesi veya ara verilmesi gerektiği bildirilmiştir (bkz. Kullanım Şekli ve Dozu ve Uyarılar/Önlemler).
Ciddi tırnak reaksiyonları hipo- veya hiperpigmentasyon ve bazen ağrı ve onikoliz ile karakterize olmuştur. Dosetaksel ile erythema multiforme veya Stevens-Johnson sendromu gibi çok nadir büllü eritem olguları bildirilmiş ve diğer birlikte bulunan faktörlerin bu etkilerin gelişmesine katkıda bulunmuş olabileceği düşünülmüştür.
Sıvı tutulması: Periferik ödem ve daha ender olarak plevral efüzyon, asit, perikardiyal efüzyon, ve kilo artışı gibi sıvı tutulması tabloları bildirilmiştir. Periferik ödem genellikle alt ekstremitelerde başlamaktadır ve 3 kg veya daha fazla kilo artışı ile genelleşebilmektedir. Sıvı tutulması insidans ve ciddiyet açısından kümülatiftir (bkz. Uyarılar/Önlemler).
Tek ajan olarak 100 mg/m² dozda Taxotere ile tedavi edilen hastalarda ortalama kümülatif doz 1000 mg/ m², sıvı retansiyonunun düzelmesi için geçen zaman ortalama 16.4 haftadır (0-42 hafta). Orta şiddette ve ciddi sıvı retansiyonunun başlangıcı, premedikasyon alan hastalarda, premedikasyon almayan hastalara kıyasla daha geç meydana gelmektedir (ortalama kümülatif doz 818.8 mg/ m² ve 489.7 mg/ m²). Ancak çalışmanın daha erken aşamalarında sıvı retansiyonu meydana gelen vakalar da bildirilmiştir. Sıvı retansiyonuna oligüri veya hipotansiyon akut atakları eşlik etmemiştir. Dehidratasyon ve pulmoner ödem nadiren bildirilmişt
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |