TEFOR DUOTAB 0.1 mg 100 tablet {Merck} Farmakolojik Özellikler

Levotiroksin Sodyum }

Endokrin Sistem > Tiroid preparatları > Levotiroksin Sodyum
Merck Sharp & Dohme İlaçları Ltd.Şti.(MSD) | 29 March  2013

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakolojik grubu: Tiroid hormonları ATC kodu: H03AA01

Tiroid hormonları büyüme ve gelişimi düzenler, kalorigenezi stimule eder, metabolik işlemleri etkiler ve kalp üzerinde pozitif kronotropik ve inotropik etkiye sahiptir; böylece çoğu vücut sistemini etkiler. Tiroid hormonu eksikliği, bu sistemleri yavaşlatır. Bu nedenden ötürü yorgunluk, uykusuzluk, kuru cilt yapısı, kabızlık, soğuk intoleransı ve menstrüal döngü bozukluklarına neden olabilir. Çocukların büyümesi gecikebilir.

TEFOR DUOTAB, doğal hormon tiroksinin sentetik yoldan hazırlanmış sodyum tuzu olan levotiroksin içermektedir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:

Gastrointestinal yoldan levotiroksin emilimi, özellikle gıda ile birlikte alındığında, eksik ve değişkendir. Aç olmak emilimi arttırır.

Dağılım:

Plazmadaki total tiroksinin ancak %0.03’ü serbest formdadır. Tiroksinin plazma proteinlerine (Tiroksin-Bağlayan Globülin (TBG), Tiroksin-Bağlayan Pre-Albümin (TBPA) ve albümin) bağlanması, metabolizmasının ve eliminasyonunun azalmasıyla sonuçlanır.

T4’ün uzun yarılanma ömrü nedeniyle, biyolojik olarak aktif T3’ün stabil seviyesi günlük tek dozla sağlanabilmektedir. Oral doz arttırıldığında veya azaltıldığında, tiroksin düzeyindeki değişim yavaş gerçekleşmektedir. Tiroksinin durağan durum düzeyi yaklaşık bir ayda sağlanır.

Biyotransformasvon:

Tiroid hormonları başlıca karaciğerde ayrışır ve metabolitleri safra üzerinden atılır. Tiroid hormonları bağırsaklarda hidroliz yoluyla açığa çıkıp geri emildiklerinden, enterohepatik bir dolaşım söz konusudur.

Eliminasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Özellik yoktur.

Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir.