Bir Teokap SR 100 mg Mikropellet Kapsül kontrollü salım yapan mikropellet halinde 100 mg teofilin içerir.
Bir Teokap SR 200 mg Mikropellet Kapsül kontrollü salım yapan mikropellet halinde 200 mg teofilin içerir.
Bir Teokap SR 300 mg Mikropellet Kapsül kontrollü salım yapan mikropellet halinde 300 mg teofilin içerir.
Bronşial astma, amfizem ve kronik bronşite bağlı oluşan reverzibl bronkospazmlar.
İlacın içindeki bileşiklerden herhangi birine yada ksantin derivelerine hipersensitivite gösterenlerde kontrendikedir.
6 yaşın altındaki çocuklar daha düşük dozlarda teofiline gerek duyduğundan Teokap SR Mikropellet Kapsül ile tedavi edilmemelidir. Kalp yetmezliği, kronik alkolizm, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, viral enfeksiyonlu hastalarda, yaşlı hastalarda teofilin klirensi azalabilir ve teofilin plazma düzeyi artabilir.
Teokap SR Mikropellet Kapsül ksantin türevi içeren diğer ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
HAMİLELERDE VE EMZİREN ANNELERDE KULLANIM:
Teofilin plasental bariyeri geçer. Teofilin anne sütüne geçer. Emziren annelerde ilacın kullanımı sırasında emzirmeye ara verilmelidir. Uyku bozukluğu, bulantı, kusma, diyare, taşikardi, aritmi, hipertansiyon, albüminuri, hiperglisemi ve irritabilite gibi yan etkiler görülebilir.
Özellikle çocuklarda efedrin içeren preparatlarla birlikte toksik sinerjizma nedeniyle kullanılmamalıdır. Sigara, fenobarbital ve rifampisin, teofilinin etkinliğini azaltır. Simetidin, eritromisin, influenza aşısı, oral kontraseptifler, troleandomisin, klindamisin ve linkomisin ise teofilinin etkinliğini artırır.
Teofilin sempatomimetiklerin etkinliğini artırırken fenitoin ve lityum karbonatın etkinliğini azaltır. Reserpin ile kombinasyonu taşikardiye neden olabilir. Tetrasiklinlerle birlikte kullanımı mide şikayetlerini artırabilir. Halotan ve ketamin gibi anestezikler toksisite riskini artırır.
Erişkinlerde: Önerilen doz 2 x 200-300 mg’dır.(sabah-akşam 1 Teokap SR 200 mg mikropellet kapsül veya Teokap SR 300 mg mikropellet kapsül)
6 yaşından büyük çocuklarda: Önerilen doz 2 x100-200 mg’dır. (sabah - akşam 1 Teokap SR 100 mg Mikropellet Kapsül veya Teokap SR 200 mg Mikropellet Kapsül)
Cevabın yetersiz kalması halinde tolerans iyi ise doz 3’er günlük aralarla % 25 oranında artırılmalıdır.
Doz artırımlarında alınan cevap kadar hastanın dozu tolere edip etmemesi çok önemlidir.
Doz artırımı sonucu yan etkiler ortaya çıkarsa izleyen doz atlanmalı ve daha sonra yan etkilerin görülmediği bir önceki dozla tedaviye devam edilmelidir.
Doz artırımlarında önerilen maksimum dozlar:
6 - 9 yaş, 24 mg/kg/gün
9 - 12 yaş, 20 mg/kg/gün
12 - 16 yaş, 18 mg/kg/gün
16 yaş ve üstü, 13 mg/kg/gün veya 900 mg/gün’dür.
Teofilin yağ dokuya dağılmadığından doz ideal vücut ağırlığına göre hesaplanarak verilmelidir.
Teofilin terapötik marjı 10-20 µg/ml’dir.Teofilin konsantrasyonu 10-20 µg/ml iken etkinlik ve tolerans iyi ise doz aynen idame ettirilir.
Serum teofilin konsantrasyonu çok yüksek ise aşağıdaki önlemler alınmalıdır. · 20-25 µg/ml: Doz % 10 azaltılmalı ve serum teofilin konsantrasyonu kontrol edilmelidir.
· 25-30 µg/ml: Takip eden doz atlanmalı daha sonraki dozlar ise %25 azaltılmalıdır.
· 30 µg/ml ve üzeri: Takip eden 2 doz atlanmalı sonraki dozlar %50 azaltılmalıdır. Serum teofilin konsantrasyonu tekrar kontrol edilmelidir.
Serum teofilin konsantrasyonu çok düşük ise aşağıdaki önlemler alınmalıdır. · 7.5-10 µg/ml: Doz % 25 artırılmalı ve serum teofilin konsantrasyonları yeniden kontrol edilmelidir.
Serum teofilin konsantrasyonu her yeni doz ayarlamasından sonra kontrol edilmelidir. Hastanın durumu stabil ise ve teofilin eliminasyonunu etkileyecek bir faktör yok ise serum teofilin konsantrasyonu 6-12 ay aralarla kontrol edilmelidir. Doz ayarlamaları için Teokap SR Mikropellet Kapsül 100, 200, 300 mg formlarının kullanımı önerilir.
DOZ AŞIMI:
Teofilin serum konsantrasyonu 20 µg/ml’nin altında iken ciddi yan etkiler nadiren ortaya çıkabilir.
İlacın alınmasından çok uzun bir süre geçmemişse kusturmanın değeri vardır. Aktif kömür uygulaması da faydalı olabilir.
Konvülsiyonlar gelişmişse 0.1-0.3 mg/kg İ.V. diazepam (10 mg’a kadar) uygulanmalı, hasta monitorize edilmeli ve serum teofilin düzeyleri izlenmelidir.
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |