Erişkinlerde: Önerilen doz 2 x 200-300 mg’dır.(sabah-akşam 1 Teokap SR 200 mg mikropellet kapsül veya Teokap SR 300 mg mikropellet kapsül)
6 yaşından büyük çocuklarda: Önerilen doz 2 x100-200 mg’dır. (sabah - akşam 1 Teokap SR 100 mg Mikropellet Kapsül veya Teokap SR 200 mg Mikropellet Kapsül)
Cevabın yetersiz kalması halinde tolerans iyi ise doz 3’er günlük aralarla % 25 oranında artırılmalıdır.
Doz artırımlarında alınan cevap kadar hastanın dozu tolere edip etmemesi çok önemlidir.
Doz artırımı sonucu yan etkiler ortaya çıkarsa izleyen doz atlanmalı ve daha sonra yan etkilerin görülmediği bir önceki dozla tedaviye devam edilmelidir.
Doz artırımlarında önerilen maksimum dozlar:
6 - 9 yaş, 24 mg/kg/gün
9 - 12 yaş, 20 mg/kg/gün
12 - 16 yaş, 18 mg/kg/gün
16 yaş ve üstü, 13 mg/kg/gün veya 900 mg/gün’dür.
Teofilin yağ dokuya dağılmadığından doz ideal vücut ağırlığına göre hesaplanarak verilmelidir.
Teofilin terapötik marjı 10-20 µg/ml’dir.Teofilin konsantrasyonu 10-20 µg/ml iken etkinlik ve tolerans iyi ise doz aynen idame ettirilir.
Serum teofilin konsantrasyonu çok yüksek ise aşağıdaki önlemler alınmalıdır. · 20-25 µg/ml: Doz % 10 azaltılmalı ve serum teofilin konsantrasyonu kontrol edilmelidir.
· 25-30 µg/ml: Takip eden doz atlanmalı daha sonraki dozlar ise %25 azaltılmalıdır.
· 30 µg/ml ve üzeri: Takip eden 2 doz atlanmalı sonraki dozlar %50 azaltılmalıdır. Serum teofilin konsantrasyonu tekrar kontrol edilmelidir.
Serum teofilin konsantrasyonu çok düşük ise aşağıdaki önlemler alınmalıdır. · 7.5-10 µg/ml: Doz % 25 artırılmalı ve serum teofilin konsantrasyonları yeniden kontrol edilmelidir.
Serum teofilin konsantrasyonu her yeni doz ayarlamasından sonra kontrol edilmelidir. Hastanın durumu stabil ise ve teofilin eliminasyonunu etkileyecek bir faktör yok ise serum teofilin konsantrasyonu 6-12 ay aralarla kontrol edilmelidir. Doz ayarlamaları için Teokap SR Mikropellet Kapsül 100, 200, 300 mg formlarının kullanımı önerilir.
DOZ AŞIMI:
Teofilin serum konsantrasyonu 20 µg/ml’nin altında iken ciddi yan etkiler nadiren ortaya çıkabilir.
İlacın alınmasından çok uzun bir süre geçmemişse kusturmanın değeri vardır. Aktif kömür uygulaması da faydalı olabilir.
Konvülsiyonlar gelişmişse 0.1-0.3 mg/kg İ.V. diazepam (10 mg’a kadar) uygulanmalı, hasta monitorize edilmeli ve serum teofilin düzeyleri izlenmelidir.
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |
|
Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. |