1 Pediyatrik supozituvar Aktif madde: Parasetamol100 mg
Termalgine pediyatrik supozituvar, hafif ve orta şiddetli ağrılar ile, ağrının ateşe eşlik ettiği durumlarda kullanılır.
Parasetamole karşı aşırı duyarlılığı, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kontrendikedir.
Ağır böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Hepatik nekroz, parasetamolün aşırı dozunda, doza bağlı bir komplikasyondur. 12-24 saat içinde karaciğer enzimleri yükselebilir, protrombin zamanı uzayabilir. Karaciğeri etkileyen diğer ilaçlar ile tedavi edilen hastalarda doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan çocuklarda 5 günden fazla süren ağrılarda, 39.5°C'den fazla ateşi olanlarda, 3 günden daha uzun süren ateşte veya tekrarlayan ateşli vakalarda kullanılmamalıdır. Kalp/akciğer hastalarıyla, anemisi olanlara dikkatle verilmelidir. Uzun süreli kullanıma bağlı olarak papiller nekroz, anemi, böbrek harabiyeti, peptik ülser dahil gastrointestinal bozukluklar görülebilir.Tedavi dozlarında çok iyi tolere edilir. Hassas kişilerde, nadir olarak cilt kızarıklığı, deride döküntü görülebilir. Çok miktarda alındığında, seyrek de olsa gastrointestinal bozukluklar, anemi, methemoglobinemi, hepatik nekroz görülebilir. 12-48 saat içinde, karaciğer enzimleri yükselebilir ve protrombin zamanı uzayabilir. Ancak, klinik semptomlar dozun alınmasından 1-6 gün sonrasına kadar görülmeyebilir. 10 g’ın üzerinde alınması durumunda, toksisite görülmesi muhtemeldir. Uzun süreli kullanımda, nadir durumlarda, hemolitik anemiye bağlı trombositepeni, nötropeni, lökopeni, pansitopeni tanımlanmıştır. Merkezi sinir sistemi stimülasyonu, kalp aritmileri, ensefalopati gibi yan etkiler meydana gelebilir.
Tedavi dozunda etkileşim belirlenememiştir. Yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda antikoagülan ilaçların etkisini arttırmaktadır. Uzun süreli ve yüksek dozlarda alınan parasetamol, kumarin, indandion deriveleri ile, fenotiyazinlerle etkileşebilir, üriner 5-hidroksi indol asetik asit testinde yanlış pozitif sonuç verebilir. Barbitüratlar, trisiklik antidepresanlar, parasetamol metabolizasyonu ve hepatotoksisiteyi artırabilir. Antikonvülsanlar, karaciğer enzimlerini indükleyebilir ve parasetamolün ilk geçiş metabolizmasını veya klirensini artırarak terapötik düzeylere ulaşmasını önleyebilir.
Doktor tarafından başka şekilde önerilmemiş ise;
6 ay 1 yaş:
1 supozituvar, günde 3-4 defa, 4-6 saat ara ile. Maksimum günlük doz 4 supozituvardır.
1-6 yaş:
1-2 supozituvar, günde 3-4 defa, 4-6 saat ara ile. Maksimum günlük doz 8 supozituvardır.
Termalgine pediyatrik supozituvar kullanımına, ağrı ve ateş gibi belirtiler giderildiğinde son verilmelidir.
DOZ AŞIMI HALİNDE ALINACAK TEDBİRLER:
İlacın toksik dozlarda alınımından sonraki 2-3 saat içinde bulantı, kusma, karın ağrıları oluşur. Methemoglobinemi; deri, mukoza, parmak tırnaklarında siyanoz; ağır vakalarda SSS stimülasyonu, daha sonra depresyon, stupor, hipotermi, çabuk soluma, düzensiz hızlı ve zayıf nabız, düşük kan basıncı, dolaşım yetmezliği, koma, hepatik nekroz, sarılık, geçici azotemi, renal tübüler nekroz, hipoglisemi, metabolik asidoz, serebral ödem görülebilir. Antidot olarak 16 saat içinde asetil sistein verilmelidir. Aktif kömür ve toz katartikler, oral verilen asetil sisteinin absorbsiyonunu azaltabileceğinden, bu maddelerin uygulanmasından kaçınılmalıdır. Hemodializ, hemoperfüzyon yapılabilir. Peritoneal diyaliz etkisizdir.
|
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |