Her kapsül, 250-500 mg tetrasiklin HCI içerir.
Duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu kulak burun boğaz ve alt solunum yolu enfeksiyonları, üriner sistem enfeksiyonları, penisiline dirençli gonore, sifilis, endoservikal ve rektal enfeksiyonlar, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, akne, difteri, kızıl, basilli ve amipli dizanteri, brusellozis, tifüs, trahom, akut antraks, Rickettsia enfeksiyonları, aktinomikozis, mastoidit ve ayrıca pre ve post operatuar profilaktik kullanılması önerilir.
Tetrasiklinlere aşırı duyarlı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.
Tedavi sırasında duyarlı olmayan mikroorganizmalar süperenfeksiyon oluşturabilirler. Bu gibi durumlarda ilaç kesilmeli ve etken mikroorganizmaya uygun bir ilaçla süperenfeksiyon tedavi edilmelidir. İlacın kullanımı sırasında hastalarda ortaya çıkabilecek gastrointestinal sistemle ilgili olası yan etkileri önlemek için TETRA kapsül bol miktarda sıvı ile birlikte alınmalıdır. Kullanım sırasında herhangi bir alerjik reaksiyon görülürse ilaç kesilmeli; hasta antihistaminikler, presöraminler, epinefrin türevleri ve kortikosteroidler ile tedavi edilmelidir. Tetrasiklin alan bazı hastalarda fotosensitivite görülebilir. Ciltte eritem görüldüğü zaman ilaç kesilmelidir. Tetrasiklin grubu antibiyotikler uzun süreli kullanımlarda dişlerde kalıcı renk değişikliklerine neden olabilir. Bu nedenle diş gelişimini tamamlamamış (8 yaşından küçük) çocuklarda ve hamilelerde özellikle hamileliğin ikinci yarısından sonra kullanılmaları sakıncalıdır. Tetrasiklinler protrombin aktivitesini baskı altına aldıklarından, antikoagülan ilaçlarla birlikte kullanıldıklarında bu tür ilaçların dozu azaltılmalıdır. Anne sütüne geçtiğinden tedavi sırasında emzirmeye ara verilmelidir.Gastrointestinal sistem: anoreksi, bulantı, kusma, diyare, glosit, disfaji, enterokolit, nadiren özofajit ve özofajiyel ülserasyon görüldüğü bildirilmiştir.
Deri ve yumuşak doku: makülopapüler döküntü, eritem ve fotosensitivite.
Üriner sistem: tetrasiklinlerin antianabolik etkileri BUN yükselmesine neden olabilir.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları: ürtiker, anjionörotik ödem, anafilaksi, anafilaktoid purpura ve sistemik lupus eritematosuzda alevlenme.
Tetrasiklin kullanımı sırasında hemolitik anemi, trombositopeni ve eozinofili bildirilmiştir.
Antasidler, kalsiyum ve demir tuzları, magnezyum içeren laksatifler tetrasiklinlerin absorpsiyonunu azaltır. Barbitürat, karbamazepin ve fenitoin ile birlikte kullanıldığında tetrasiklinin kan düzeyleri yükselebilir. Antikoagülanlar ile birlikte kullanıldığında, antikoagülan dozunun ayarlanması gerekebilir. Bakteriyostatik ilaçlar penisilinlerin bakterisid etkisine müdahale edebileceğinden penisilinlerle birlikte tetrasiklinler uygulanmamalıdır.
Erişkinler: 1–2 g/gün (6 saatte bir)
Çocuklar: 25 mg/kg/gün (6 saatte bir)
Streptokokal enfeksiyonlarda tedavi en az 10 gün sürmelidir. C.trachomatis’in neden olduğu üretral, endoservikal ve rektal enfeksiyonlarda 6 saat arayla 500 mg uygulanmalı; tedavi en az 7 gün sürmelidir. N.gonorrhoeae’nın neden olduğu gonore tedavisinde, 1.5 g lık yükleme dozundan sonra 6 saat arayla 500 mg TETRA tedavisine toplam dozu 9 g a tamamlayacak şekilde (4 gün süreyle) devam edilmelidir. Brusella tedavisinde 6 saat arayla 500 mg, 3 hafta boyunca uygulanmalıdır. Deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarında 6 saat arayla 25 mg doz yeterlidir. Sifilis tedavisinde toplam 30-40 g, 4 eşit doza bölünerek 15 gün uygulanmalıdır.
|
Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. |
|
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |