Koçak İlaçları TIONAMID 250 mg 50 draje KUBFarmakolojik Özellikler

TIONAMID 250 mg 50 draje Farmakolojik Özellikler

Protionamid }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Tüberküloz İlaçları > Protionamid
Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. | 25 November  2011

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grubu : Antimikobakteriyeller, Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar ATC kodu : J04AD01

    Protionamid M. tuberculosis'e karşı terapötik konsantrasyonlarda bakteriyostatiktir fakat yüksek konsantrasyonlarda bakterisid olabilir. Protionamid ayrıca M. kansasii, M. leprae ve bazı M. avium kompleksi suşlarına karşı da etkilidir. Protionamidin tam etki mekanizması bütünüyle açıklanmamıştır ancak ilacın şüpheli organizmalarda peptit sentezini inhibe ettiği düşünülmektedir. Protionamid mikobakteriyel enzimler tarafından aktive edilmesi gereken ön ilaçtır. Protionamid monoterapi olarak uygulandığında hızlıca ilaç direnci gelişir. Protionamid ve etionamid tamamen çapraz-dirençlidir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Emilim:

    Protionamid oral olarak alındığında tamamına yakını absorplanır. Protionamid'in sağlıklı gönüllülerde tek doz uygulamasını takiben ortalama (±SD) protionamid Cdeğeri 1729 ng/ml (±768 ng/ml), EAA'e tekabül eden değer 5661 ng.h/ml (±1679 ng.h/ml). Ortalama (±SD) protionamid tdeğeri 1,2 (±0,62) saattir.

    Dağılım:

    Plazma proteinleri bağlanması yaklaşık %30'dur ve dağılım hacmi yaklaşık 80 litre olarak bildirilmiştir. Protionamidin serebrospinal sıvıya penetrasyonu iyidir.

    Biyotransformasyon:

    Protionamid sonradan nikotinamid ve nikotinik asit formlarına metabolize olan aktif sülfoksitlerine ve diğer inaktif metabolitlerine dönüşür.

    Eliminasyon:

    Protionamid ekstensif karaciğer metabolizmasına maruz kalarak birkaç farklı metabolite dönüşür, sadece verilen dozun yaklaşık %1'i değişmemiş olarak idrarla atılır. Protionamid- sülfoksit ana metabolittir; antibakteriyel aktivitesi olduğu bildirilmiştir. Protionamidin plazma yarı ömrü yaklaşık 2-3 saattir.

    Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

    Veri bulunmamaktadır.

    Özel popülasyonlar

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Farmakokinetik veriler ne böbrek yetmezliği ne de hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalar mevcut değildir.

    Çocuklar

    Protionamid farmakokinetiğinin çocuklarda kullanımına dair verileri kısıtlıdır. 0-12 yaş arası çocuklarda gerçekleştirilen bir çalışmada günlük kullanılan 15-20 mg/kg dozların hastaların çoğunluğunda hedeflenen konsantrasyon 2,5 µg/ml'in üzerinde bir Cdeğeri elde edildiği görülmüştür. Hedeflenen bu konsantrasyon değeri yayınlanmış uzman görüşlerine dayanmaktadır. Maruziyet yaşça küçük, özellikle 2 yaşından küçük hastalarda daha düşük olma eğilimindedir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    :

    Genotoksisite ve karsinojenik potansiyele dair çalışmalara dayanan klinik öncesi veriler, insanlar için özel bir zararın olmadığını işaret etmektedir.

    Protionamid ile yürütülen hayvan çalışmaları, ilacın farelerde, tavşanlarda ve sıçanlarda embriyotoksik ve teratojenik etkilerinin bulunduğunu göstermektedir. Erkek ve dişi bireylerin üreme yeteneği üzerine etkileri ile ilgili yapılmış çalışmalar bulunmamaktadır.

    Travma Sonrası Bunalımı Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. Parkinson  Hastalığı Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.