Organon İlaçları TOLVON 10 mg 30 tablet KUBKlinik Özellikler

TOLVON 10 mg 30 tablet Klinik Özellikler

Mianserin Hcl }

Sinir Sistemi > Antidepresanlar > Mianserin
Organon Turkey İlaçları Ltd. Şti. | 6 September  2022

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    İlaç tedavisi gerektiren depresif bozukluklarda depresyon semptomlarının giderilmesi

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

    Yetişkinler: Dozaj hasta bazında belirlenmelidir. Başlangıç dozu olarak günde 30 mg önerilmektedir. Optimum klinik yanıtın sağlanması için doz kademeli olarak birkaç günde bir artırılabilir. Etkili günlük doz genel olarak 30 ile 90 mg arasındadır.

    Uygulama şekli:

    Tabletler ağız yoluyla, gerekirse sıvıyla birlikte alınmalı ve çiğnenmeden yutulmalıdır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Geriyatrik popülasyon: Başlangıç dozu günde maksimum 30 mg'dır ve dikkatli gözetim altında kademeli olarak arttırılmalıdır. Terapötik etkinin gözlendiği idame dozu yetişkinler için önerilen dozun altında olabilir.

    Pediyatrik popülasyon: TOLVON, çocuklarda ve 18 yaş altındaki ergenlerde kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

    Lütfen dikkat ediniz:

    Günlük doz bölünmüş dozlar olarak veya geceleri tek bir doz (maksimum 60 mg'a kadar) olarak alınabilir. Olası sedasyon etkisinden ötürü uykuyu geçici olarak iyileştirebileceğinden dolayı hastalarda gece tek doz kullanım tercih edilebilir.

      Yeterli dozla yapılan tedavi 1-3 hafta içerisinde olumlu bir yanıt sağlamalıdır. Yetersiz yanıt durumunda doz, maksimum doza arttırılabilir. 1-3 hafta daha geçtikten sonra hala yanıt yoksa, tedavi kesilmelidir.

      4.3. Kontrendikasyonlar

        Mani.

        4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

        Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullanımlarının intihar düşüncesi ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle bu hastaların gerek ailesi gerekse bakım verenlerce yakından izlenmesi gerekir.

        TOLVON çocuk ve 18 yaşın altındaki ergenlerin tedavisinde kullanılmamalıdır. TOLVON, 18 yaş üstündeki ilaç tedavisi gereken hastaların depresif bozukluklarında, depresyon semptomlarının giderilmesinde endikedir.

          Çocuk ve 18 yaş altındaki ergenlerde kullanım

          TOLVON çocuk ve 18 yaş altındaki ergenlerin tedavisinde kullanılmamalıdır. Klinik çalışmalarda, antidepresanlarla tedavi edilen çocuk ve ergenlerde plasebo ile karşılaştırıldığında intihar ile ilgili davranışlar (intihar girişimi ve intihar düşünceleri) ve düşmanca davranışlar (aşırı saldırganlık, karşı gelme davranışı ve öfke) daha sık gözlenmiştir. Eğer klinik gereksinim temelinde tedavi kararı alınırsa, hasta intihar semptomlarının ortaya çıkması açısından yakından izlenmelidir. Ayrıca çocuk ve ergenlerde büyüme, olgunlaşma, bilişsel ve davranış gelişimi ile ilgili uzun süreli güvenlilik verisi eksiktir.

          4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

          TOLVON kullanırken de genel olarak antidepresanlar için geçerli olan etkileşimlerin dikkate alınması tavsiye edilir.

            Antidepresanlar, antipsikotiklerin, hipnotiklerin, sedatif ve anksiyolitiklerin, antihistaminiklerin ve alkolün yatıştırıcı etkilerini ve ayrıca parasempatolitiklerin etkilerini artırabilir. Bahsedilen ilaçların dozu bazı durumlarda azaltılmalıdır.

            4.6. Gebelik ve laktasyon

            Gebelik kategorisi C'dir.

            Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Doktorlar, çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınları etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları konusunda yönlendirmelidir.

            Gebelik dönemi

            Potansiyel hasarı değerlendirmek için insanlarda TOLVON'un gebelikte kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.

            Emzirme dönemi

            İnsanlarda, emzirme döneminde potansiyel hasarı değerlendirmek için yeterli veri bulunmamaktadır.

            Hayvan deneyleri ve sınırlı insan verileri, mianserinin fetal veya neonatal zarara neden olmadığını ve mianserinin sadece anne sütüne çok küçük miktarlarda salgılandığını gösterse de; TOLVON'un getireceği faydalar, fetus veya yenidoğana yönelik muhtemel hasarlara kıyaslanarak reçete edilmelidir.

            Üreme yeteneği/Fertilite

            Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır.

            4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

            TOLVON konsantrasyonu ve uyanıklığı etkileyebilir.

            4.8. İstenmeyen etkiler

            Depresif hastalarda hastalığın kendisi ile ilişkili birçok semptom ortaya çıkar (ağız kuruluğu, obstipasyon, akomodasyon bozuklukları). Bu nedenle bazen bu semptomların hastalığın kendisine ait olup olmadığı ya da TOLVON tedavisinin sonucu olarak gelişip gelişmediğinin ayrıştırılması güçtür.

            Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

            Kan ve lenf sistemi hastalıkları

            Bilinmiyor: Akut kemik iliği bozuklukları (eozinofili, granülositopeni, agranülositoz, aplastik anemi ve trombositopeni)

            Endokrin hastalıkları

            Bilinmiyor: UAHSS (Uygunsuz antidiüretik hormon salınımı sendromu)

            Metabolizma ve beslenme hastalıkları

            Bilinmiyor: Kilo artışı

            Psikiyatrik hastalıkları

            Bilinmiyor: Mani, saldırganlık, sanrıların kötüleşmesi, intihar düşünceleri, intihar davranışı

            Sinir sistemi hastalıkları

            Bilinmiyor : Sedasyon (genellikle tedavinin ilk haftalarında ortaya çıkar ve tedavi devam ettikçe azalır. Doz azaltılması genellikle sedasyonu azaltmaz fakat antidepresan etkinliğini azaltabilir), konvülziyonlar, titreme, miyoklonus, hiperkinezi (huzursuz bacak sendromu), nöroleptik malign sendrom (NMS), ekspresif afazi

            Kardiyak hastalıkları

            Bilinmiyor: Bradikardi (başlangıç dozundan sonra), elektrokardiyografide QT uzaması,

            torsades de pointes

            Vasküler hastalıkları

            Bilinmiyor: (Ortostatik) Hipotansiyon

            Hepato-bilier hastalıkları

            Bilinmiyor: Karaciğer enzimlerinde artış, bazen intrahepatik kolestaz, sarılık, hepatit, karaciğer fonksiyon bozukluğu

            Deri ve derialtı doku hastalıkları

            Bilinmiyor: Ekzantem, terleme

            Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

            Bilinmiyor: Artralji / artirit

            Üreme sistemi ve meme hastalıkları

            Bilinmiyor: Jinekomasti

            Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

            Bilinmiyor: Ödem

            Mianserin tedavisi sırasında veya tedavinin bırakılmasından sonraki erken dönemde, intihar düşünceleri ve intihar davranışları sergilenebildiği bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.4).

            Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

            Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:tufam@titck.gov.tr; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

            4.9. Doz aşımı ve tedavisi

            Akut aşırı doz TOLVON ile ilişkili semptomlar genellikle uzun sürebilen uyuşukluk ile sınırlıdır. Literatürde ayrıca hipotansiyon, hipertansiyon, sinüs taşikardisi, bradikardi, kusma, baş dönmesi ve ataksi, göz bebeği daralması veya genişlemesi ve koma (derece I) tanımlanmıştır. Bu semptomlar ciddi değildi ve özel tedavi gerektirmiyordu. Hastalarda hızla iyileşme gözlemlendi. Aşırı dozda elektrokardiyogramda QT uzaması ve torsades de pointes bildirilmiştir.

            Tedavi

            TOLVON için spesifik bir panzehir yoktur. Mümkünse hastanın kusturulması, ardından aktif kömür ve ozmotik müshil (sodyum sülfat gibi) uygulanması önerilir. Aşırı doz alındıktan 12 saatten fazla bir süre sonra bile gastrik lavaj anlamlı olabilir. Bilinç azalması durumunda önce entübe edin. Daha sonra midede aktif kömür ve ozmotik bir müshil bırakın. Entero-hepatik döngü nedeniyle aktif karbon uygulaması düzenli olarak tekrarlanabilir. Daha ileri tedavi semptomatik ve destekleyicidir. QT uzaması/torsades de pointes durumunda EKG'nin yakından izlenmesi gerekmektedir.

            Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? Travma Sonrası Bunalımı Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir.