TRIAKNE %10 emulsiyon jel 50 G Klinik Özellikler
{ Benzoil Peroksit }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik Endikasyonlar
TRİAKNE, akne vulgarisin topikal tedavisinde endikedir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinlerde ve çocuklarda:
Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediyse, günde 1 veya 2 kez uygulanır.
Tedavinin başında TRİAKNE %5 kullanılmalıdır. TRİAKNE %5 hasta tarafından iyi tolere edilirse, TRİAKNE %10 ile tedaviye devam edilebilir.
Kurumanın veya soyulmanın derecesi, dozlamada yapılacak değişiklikler ile ayarlanabilir. Aşırı kuruluk veya soyulma meydana gelirse, doktor önerisi üzerine veya hastanın ilacı tolere etmesine göre tedavi geçici olarak durdurulabilir.
Lezyonlarda maksimum azalmanın, yaklaşık olarak 8-12 hafta TRİAKNE kullanımı sonrası görülmesi beklenir. Klinik yanıt alabilmek için, düzenli ve devamlı kullanım gerekmekedir. Ağır ya da nodülokistik aknede sistemik tedavi ile birlikte kullanılabilir.
Uygulama şekli:
Sadece topikal olarak uygulanır. Lezyonlu bölge, tahriş edici özellikte olmayan yumuşak bir temizleyici ile yıkanıp kurulandıktan sonra, TRİAKNE ince bir tabaka halinde uygulanır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek / Karaciğer yetmezliği:
Böbrek / karaciğer yetmezliği olan hastalarda TRİAKNE’nin kullanımı araştırılmamıştır. Pediyatrik popülasyon:
Topikal benzoil peroksitin 12 yaşından küçük çocuklardaki etkinliği ve güvenliliği araştırılmamıştır.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılarda kullanım ile ilgili özel bir öneri bulunmamaktadır.
4.3. Kontrendikasyonlar
Benzoil peroksite ya da TRİAKNE’nin herhangi bir bileşenine alerjisi veya aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Yalnızca haricen kullanılır.
TRİAKNE; gözler, göz kapakları, ağız, dudaklar, burun içi ve mukoz membranlarla temas ettirilmemelidir. Yanlışlıkla teması durumunda su ile durulanmalıdır.
Boyun ve diğer hassas bölgelere TRİAKNE uygularken dikkatli olunmalıdır.
Duyarlılaşma riski nedeniyle, TRİAKNE hasarlı cilde uygulanmamalıdır.
Açık tenli bireyler, tahriş gelişimine daha yatkındır.
TRİAKNE’nin 4 hafta kullanımından sonra halen yanıt alınamamışsa, ürünün kullanımı durdurulmalıdır ve doktora danışılmalıdır. Her durumda, tek seferlik bir tedavi süresi 3 ayı geçmemelidir.
TRİAKNE güneş ışığı ve UV-lambalarına karşı hassasiyeti arttırdığından, maruz kalma süresi en aza indirilmelidir. Yoğun güneş ışığından kaçmılamayan durumlarda, hastalara güneşten koruyucu bir ürün kullanmaları veya koruyucu kıyafet giymeleri önerilmelidir.
TRİAKNE; saçta, bıyıkta, sakalda, kaşta ve renkli giysilerde ağarmaya, renklerinde bozulmaya neden olabilir. Bu yüzden; saçlar, tekstil ürünleri veya mobilyalar ile temasından kaçınılmalıdır.
İlk uygulamada hafif bir yanma hissedilebilir ve ilk birkaç gün içinde ciltte hafif kızarıklık ve soyulma meydana gelebilir. Tedavinin ilk haftalarında birçok hastada soyulmada ani bir artış görülebilir. Bu durum zararlı değildir ve tedavi geçici olarak durdurulduğunda bir veya iki gün içerisinde normale döner. Ciddi tahriş oluşursa; hastaların TRİAKNE’yi daha az sıklıkta uygulaması, geçici olarak kullanıma ara vermesi veya ilacı tamamen bırakması önerilir.
Ciltte aşırı kızarıklık ve rahatsızlık hissi meydana gelirse, doktora danışılana kadar kullanılmamalıdır.
Para amino benzoik asit (PABA) içeren güneş koruyucular ile birlikte kullanıldığında, ciltte geçici bir renk bozukluğuna neden olabilir.
Diğer akne ilaçları ile birlikte kullanımına, tahrişin artması olasılığı nedeniyle dikkat edilmelidir. Bu durum özellikle soyucu, deskuame edici ve aşındırıcı ilaçlarla birlikte kullanımda daha şiddetli olabilmektedir.
Salisilatlar ve sülfür gibi diğer keratolitikler ile birlikte kullanımı cilt iritasyonu oluşma olasılığını arttırabilir.
Hastalar; aşırı ilaç kullanımının, tedavinin etkinliğini arttırmayacağı, ancak cilt tahrişi riskini arttıracağı konusunda uyarılmalıdır.
TRİAKNE’nin içeriğinde bulunan;
• Setostearil alkol, lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontakt dermatite) neden olabilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
TRİAKNE ile beraber cilt üzerine kullanılabilecek diğer ilaçlar arasında bilinen bir etkileşim yoktur. Ancak deskuamatif, tahriş edici ve kurutucu etkili ilaçlar ile birlikte TRİAKNE kullanılmamalıdır.
Salisilatlar ve sülfür gibi diğer keratolitikler ile birlikte kullanımı cilt iritasyonu oluşma olasılığını arttırabilir.
TRİAKNE’nin tretinoin, izotretinoin ve tazaroten ile birlikte kullanılmaması gerekmektedir. Birlikte kullanım durumunda, bu ilaçların etkinliğini azaltabilir ve tahriş artabilir. Bu ilaçlarla kombinasyon tedavisi uygulanması durumunda, ilaçlar günün farklı zamanlarında uygulanmalıdır (biri sabah, diğeri akşam gibi).
Hekim tarafından farklı şekilde önerilmedikçe; formülünde PABA (para-aminobenzoikasit) içeren sabun ve güneş koruyucularla, alkol içeren kozmetik ürünlerle birlikte kullanılmamalıdır.
Topikal sülfonamid içeren ürünlerle birlikte kullanımı, ciltte ve yüzdeki tüylerde geçici renk değişikliğine (sarı/turuncu) sebep olabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon
Bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye:
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Benzoil peroksitin çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda / doğum kontrolü sırasında kullanımı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
Benzoil peroksitin gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
TRİAKNE, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Gebeliğin son ayında TRİAKNE kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Benzoil peroksit ve metabolitlerinin insan sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir.
Benzoil peroksitin süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da TRİAKNE tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve TRİAKNE tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
TRİAKNE, bebeğe yanlışlıkla ilaç geçişi riski nedeniyle göğüs üzerine uygulanmamalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite
Üreme yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
TRİAKNE kullanımı ile araç ve makine kullanımı üzerinde bir etki oluşması beklenmemektedir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
TRİAKNE, nadiren ilk uygulandığında sızlama ya da yanma hissine neden olabilir. Ciltte soyulmaya ve eriteme bağlı kuruluk ile ödem görülebilir. Temas dermatitine neden olabilir. Uzun süre kullanıldığında deride kuruma, kızarıklık, pullanma yapabilir; bu durumda kullanım sıklığı günde bir kez ya da gün aşırı uygulama şeklinde değiştirilebilir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor:
Uygulama bölgesinde aşırı duyarlılık ve anaflaksi gibi alerjik tepkimeler.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok yaygın:
Cilt kuruluğu, eritem, ciltte soyulma, ciltte yanma hissi.
Yaygın:
Pruritus, ağrı hissi (batma), tahriş (iritan temas dermatiti).
Yaygın olmayan:
Alerjik temas dermatiti.
Bilinmiyor:
Yüzde şişme.
Alerjik temas dermatiti veya yüzde şişme görülmesi durumunda TRİAKNE kullanımı derhal durdurulmalıdır.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Bilinmiyor:
Uygulama bölgesinde renk değişikliği, iritasyon ve ağrı gibi uygulama bölgesi tepkimeleri. Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck, gov.tr; e- posta: tufam@titck,gov.tr: tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Topikal uygulanan benzoil peroksitin, sistemik etkiler oluşturacak kadar emilmesi beklenmemektedir.
İlacın daha fazla uygulanması ile, tedavide daha hızlı veya daha iyi sonuçlar elde edilmeyeceği, tahriş riskinin artacağı hastalara hatırlatılmalıdır. Böyle bir durumda, tedavi durdurulmalı ve uygun semptomatik tedavi başlatılmalıdır.
Kazara yutulması halinde bulantı, kusma, abdominal rahatsızlık hissi ve diyare görülebilir, hemen hekime başvurulmalıdır.
Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir. | Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Orva İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.Satış Fiyatı | 304.12 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 293.22 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699561340025 |
Etkin Madde | Benzoil Peroksit |
ATC Kodu | D10AE01 |
Birim Miktar | 0.1 |
Birim Cinsi | G |
Ambalaj Miktarı | 50 |
Dermatolojik İlaçlar > Sivilce İlaçları > Benzoil Peroksit |
Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör. |
|
Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |