Novartis İlaçları TRILEPTAL 60 mg 250 ml süspansiyon KT Kullanmadan Önce

TRILEPTAL 60 mg 250 ml süspansiyon Kullanmadan Önce

Okskarbazepin }

Sinir Sistemi > Antiepileptikler > Okskarbazepin Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş. | Güncelleme : 15 April  2011

  • TRİLEPTAL'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

    TRİLEPTAL ile tedaviniz sırasında izlem

    TRİLEPTAL ile tedavinizden önce ve tedavi sırasında doktorunuz sizin için dozu belirlemek üzere kan testleri yaptırabilir. Doktorunuz ne zaman test yaptıracağınızı size söyleyecektir.

    Han Çinlisi veya Tai kökenli hastalarda okskarbazepin, karbamazepin veya kimyasal olarak ilişkili bileşiklerle ilişkilendirilen ciddi deri reaksiyonları riski bu hastaların kan örnekleri test edilerek öngörülebilir. Doktorunuz TRİLEPTAL'e başlamadan önce bir kan testi gerekip gerekmediğini söyleyecektir.

    TRİLEPTAL'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

    Eğer:

     Okskarbazepine (TRİLEPTAL'in etkin maddesi), eslikarbazepine ya da TRİLEPTAL'in bu kullanma talimatının başında listelenen yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa.

    Bu durum sizin için geçerliyse, TRİLEPTAL almadan önce doktorunuzla konuşunuz. Alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız tavsiye için doktorunuza danışınız.

    TRİLEPTAL'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

    Eğer:

    • Daha önce karbamazepine (bir başka antiepileptik ilaç) ya da diğer herhangi bir ilaca karşı normal olmayan bir hassasiyet gösterdiyseniz (deri döküntüsü ya da diğer alerji bulguları gibi). Eğer karbamazepine karşı alerjiniz varsa, okskarbazepine (TRİLEPTAL) karşı da alerjinizin olma olasılığı % 25'dir (yani her 4 hastadan 1'inde alerji gelişebilir.).

    • Bir böbrek hastalığınız varsa: Böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalarda (30 mL/dakikadan düşük kreatinin (atık molekül) atılımı), TRİLEPTAL tedavisi sırasında özellikle başlangıç dozu ve doz arttırılması açısından dikkat gösterilmelidir.

    • Agranülositoz, aplastik anemi ve pansitopeni gibi kan değerlerinizde bozukluklar olursa

      (kemik iliği baskılanması geliştiğini düşündüren durumlarda).

    • Ciddi bir karaciğer hastalığınız varsa,

    • İdrar söktürücü ilaç (üretilen idrar miktarını artırmak suretiyle böbreklerin su ve tuz

      atmasına yardımcı olan ilaçlar) kullanıyorsanız,

    • Kalp hastalığınız, nefes darlığınız ve/veya ayak veya bacaklarınızda sıvı birikimine bağlı şişme (ödem) varsa,

    • Kan testi ile kan sodyum düzeyinizin (kandaki tuz oranı) düşük olduğunu biliyorsanız (bkz. Olası yan etkiler)

    • Kullandığınız başka ilaçlar mevcutsa (bkz. diğer ilaçlarla birlikte kullanımı)

    • Çocuklarda TRİLEPTAL tedavisi sırasında tiroid fonksiyonu takibi önerilmektedir.

    • Kadın hastalar için: Hormonal bir doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, TRİLEPTAL bu hapı etkisiz hale getirebilir. Bu nedenle, TRİLEPTAL kullanırken farklı ya da ilave hormon dışı bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Bu, istenmeyen bir gebeliğin önlenmesine yardımcı olacaktır. Düzensiz vajinal kanama ya da lekelenme yaşadığınız takdirde, bunu hemen doktorunuza bildiriniz. Bununla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza ya da sağlık uzmanınıza danışınız.

      Eğer yukarıdaki durumlardan birine sahipseniz TRİLEPTAL kullanmadan önce doktorunuzu bilgilendiriniz.

      Eğer TRİLEPTAL kullanmaya başladıktan sonra aşağıdaki belirtilerden herhangi birini

      yaşarsanız derhal doktorunuza danışınız ya da en yakın hastaneye gidiniz.

    • Dudaklarda, göz kapaklarında, yüzde, boğazda, ağızda şişme gibi bir alerjik reaksiyon ya da ani nefes alma sıkıntısı, lenf düğümlerine şişme ile ateş, deride döküntü, kızarıklık ya da kabarma meydana gelirse (bkz. Olası yan etkiler).

    • Deri döküntüsü, kızarıklık, dudaklar, gözler ve ağızda kabarcık oluşumu, derinin soyulması gibi ciddi deri reaksiyonları ve bunlara eşlik eden ateş ortaya çıkarsa (bkz. Olası yan etkiler). Bu reaksiyonlar bazı Asya ülkelerindeki (örn. Tayvan, Malezya ve Filipinler) hastalarda ve Çin soyundan gelen hastalarda daha sık görülebilir.

    • Nöbet sıklığında bir artış yaşarsanız. Bu özellikle çocuklar için önemli olsa da yetişkinlerde de meydana gelebilir. İlaç dozu kademeli bir şekilde azaltılarak ilaç kesilmelidir ki nöbet sıklığındaki artış engellensin.

    • Sarılık gibi karaciğer iltihabını (hepatiti) akla getiren belirtileri fark ederseniz (deride ve gözlerde sarılaşma)

    • Yorgunluk, iş yaparken ya da spor sırasında nefes darlığı gelişmesi, solgun görünüm, baş ağrısı, üşüme-titreme, baş dönmesi, ateşe yol açan sık enfeksiyonlar, boğaz ağrısı, ağızda ülser yaraları, normalden daha kolay kanama ya da çürük oluşumu, burun kanaması, ciltte kırmızımsı ya da morumsu benekler ya da deride açıklanamayan lekeler gibi kanla ilgili bozuklukları akla getiren belirtileri fark ederseniz,

    • Herhangi bir zaman, kendinize zarar verme ya da kendinizi öldürme gibi düşüncelere sahip olursanız. TRİLEPTAL gibi antiepileptikler (sara hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar) ile tedavi edilen hastaların küçük bir kısmında böyle düşünce veya davranışlar gözlenmiştir. Böyle bir durumda derhal doktorunuza danışınız ya da size en yakın hastanedeki acil servise gidiniz. Bu nedenle hastalar intihar düşüncesi ve davranışı açısından yakından izlenmelidir. İntihar düşüncesi ve davranışı ortaya çıktığında, hasta ve hasta yakınının tıbbi destek alması önerilmelidir.

    • Kalbiniz hızlı veya alışılmadık derecede yavaş atıyorsa

    Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    TRİLEPTAL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    TRİLEPTAL aç karnına ya da yemeklerden sonra alınabilir. Alkol TRİLEPTAL'in sakinleştirici ve uyku verici etkilerini artırabilir. Alkol almaktan mümkün olduğunca kaçınınız ve doktorunuza danışınız.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Eğer hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı

    planlıyorsanız bu ilacı almadan önce doktorunuz ya da eczacınıza danışınız.

    Hamilelik sırasında epilepsi nöbetlerinin kontrol altında tutulması önemlidir. Fakat hamilelik döneminde epilepsi ilaçları kullanmanız bebeğinizi risk altına sokabilir.

    Doğum kusurları:

    Çalışmalarda, hamilelik sırasında okskarbazepin kullanımına bağlı doğum kusurları riskinin arttığı gösterilmemiştir, ancak doğmamış çocuğunuz için doğum kusurları riski tamamen dışlanamaz.

    Nörogelişimsel bozukluklar:

    Bazı çalışmalar, anne karnında okskarbazepin maruziyetinin çocuklarda beyin fonksiyonunun gelişimini (nörogelişim) olumsuz etkilediğini gösterirken, diğer çalışmalarda böyle bir etki tespit edilmemiştir. Nörogelişim üzerinde bir etki olasılığı dışlanamaz.

    Doktorunuz size söz konusu fayda ve olası riskleri açıklayacak ve TRİLEPTAL kullanıp kullanmama konusunda karar vermenize yardımcı olacaktır.

    Doktorunuza haber vermeden hamilelik sırasında TRİLEPTAL tedavinizi kesmeyiniz.

    Doğum kontrol yöntemi kullanan bir kadınsanız (“doğum kontrol hapı†gibi) TRİLEPTAL bunları etkisiz hale getirebilir. Bu nedenle TRİLEPTAL kullanırken farklı veya ilave bir hormonal olmayan doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Bu ilacı alıyorsanız, emzirmeye başlamadan önce doktorunuza danışın. TRİLEPTAL'in etkin maddesi anne sütüne geçer. Mevcut veriler, anne sütü alan bebeğe geçen TRİLEPTAL miktarının düşük olduğunu gösterse de, bebek için yan etki riski dışlanamaz. Doktorunuz TRİLEPTAL alırken emzirmenin yararlarını ve potansiyel risklerini size söyleyecektir. TRİLEPTAL alırken emziriyorsanız ve bebeğinizde aşırı uyku hali veya yetersiz kilo artışı gibi yan etkilerin olduğunu düşünüyorsanız, derhal doktorunuza söyleyiniz.

    Araç ve makine kullanımı

    TRİLEPTAL özellikle tedaviye başlarken ya da doz artırılırken uykulu veya sersem hissetmenize neden olabilir; bulanık görme, çift görme, kas koordinasyonsuzluğu veya azalmış bilinç düzeyine yol açabilir. Bu nedenle, araç veya makine kullanıp kullanamayacağınızı doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

    TRİLEPTAL'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    1 ml TRİLEPTAL oral süspansiyon 175 mg sorbitol içerir. Sorbitol midede rahatsızlığa ve ishale yol açabilir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse veya kişinin fruktozu (meyve şekeri) parçalayamadığı nadir bir genetik bozukluk olan herediter fruktoz intoleransı (HFI) teşhisi konduysa bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

    TRİLEPTAL oral süspansiyon, her 1 ml'de 0,8 mg alkol (etanol) içerir. Bu tıbbi ürünün 1 ml'sindeki miktar, 0,02 ml bira veya 0,01 ml şaraba eşdeğerdir. Bu tıbbi üründeki az miktarda alkolün fark edilir bir etkisi olmayacaktır. Bu açıklama, üründe az seviye alkol olması ile ilgili endişe taşıyan ebeveyn ve çocukların endişelerini gidermek içindir.

    TRİLEPTAL oral süspansiyon, her 1 ml'de 25 mg propilen glikol içerir. Alkol ve benzeri

    belirtilere neden olabilir.

    TRİLEPTAL oral süspansiyon, parahidroksi benzoatlar (propilparahidroksibenzoat (E216) ve metilparahidroksibenzoat (E218)) içermesi nedeniyle alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) neden olabilir.

    TRİLEPTAL oral süspansiyon, 1 ml'de 1 mmol'den (23 mg) daha az sodyum içerir. Yani

    esasında "sodyum içermez".

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    Aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız, dozu değiştirmeniz ve/veya başka önlemler almanız

    gerekebilir.

    • Hormonal doğum kontrol (gebelik önleyici) hapları (bkz. TRİLEPTAL'i aşağıdaki

      durumlarda dikkatle kullanınız bölümü).

    • Diğer epilepsi ilaçları ve enzim indükleyici ilaçlar (örneğin; karbamazepin, fenobarbital, fenitoin ya da lamotrijin ve rifampisin).

    • Kandaki sodyum (tuz) düzeyini düşüren ilaçlar, örneğin: idrar söktürücüler (üretilen idrar miktarını artırmak suretiyle böbreklerin su ve tuz atmasına yardımcı olan ilaçlar), dezmopressin ve indometasin gibi nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçlar.

    • Lityum ve monoamin oksidaz inhibitörleri (duygudurum dalgalanmaları ve bazı

      depresyon tiplerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar).

    • Vücudunuzun bağışıklık sistemini kontrol eden ilaçlar (örneğin: siklosporin ve takrolimus).

    Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda

    kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

  • Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek  İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz.
    Kalp Krizi Kalp Krizi  Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.
    Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur.
    Parkinson Hastalığı Parkinson  Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.
    Pankreas Kanseri Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
    Geri Ödeme KoduA08051
    Satış Fiyatı 670.43 TL [ 17 Dec 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 670.43 TL [ 2 Dec 2024 ]
    Original / JenerikOriginal İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699504700008
    Etkin Madde Okskarbazepin
    ATC Kodu N03AF02
    Birim Miktar 60
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 250
    Sinir Sistemi > Antiepileptikler > Okskarbazepin
    İthal ( ref. ülke : Ispanya ) ve Beşeri bir ilaçdır. 

    İLAÇ FİYATLARIİlaç Fiyatları

    TRILEPTAL 60 mg 250 ml süspansiyon Barkodu
    Tarihi İlaç Fiyatı
    17 Dec 2024670.43 TL
    2 Dec 2024670.43 TL
    19 Nov 2024670.43 TL
    8 Nov 2024670.43 TL
    1 Nov 2024670.43 TL
    25 Oct 2024670.43 TL
    18 Oct 2024538.57 TL
    11 Oct 2024538.57 TL
    2024 / 2008 İlaç Fiyatları