TRODELVY 200 mg infüzyonluk çözelti konsantresi için toz (1 flakon) Klinik Özellikler
{ Sacituzumab Govitecan }
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
TRODELVY, aktif beyin metastazı olmayan, önceden en az iki basamak kemoterapi almış (en az bir basamağı metastatik evrede alma şartıyla), rezeke edilemeyen lokal ilerlemiş veya metastatik üçlü negatif meme kanseri olan yetişkin hastaların tedavisinde endikedir (Bkz. Bölüm 5.1).
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
TRODELVY hastalara yalnızca kanser hastalığı tedavilerinin kullanımında deneyimli sağlık mesleği mensupları tarafından reçetelenmeli ve uygulanmalı ve ayrıca eksiksiz resüsitasyon imkanlarının mevcut olduğu bir ortamda uygulanmalıdır.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Önerilen sacituzumab govitekan dozu, 21 günlük tedavi sikluslarının 1. gününde ve 8. gününde olmak üzere bir hafta arayla intravenöz infüzyon olarak uygulanan 10 mg/kg vücut ağırlığıdır. Tedaviye, hastalık progresyonu veya kabul edilemez toksisite meydana gelene kadar devam edilmelidir.
Önleyici tedavi
Sacituzumab govitekanın her bir dozunun öncesinde, infüzyonla ilişkili reaksiyonların ve kemoterapinin indüklediği bulantı ve kusmanın (KİBK) önlenebilmesi için tedavi önerilir (Bkz. Bölüm 4.4).
İnfüzyonla ilişkili reaksiyonlara yönelik doz modifikasyonları
Hastada infüzyonla ilişkili bir reaksiyon gelişmesi halinde sacituzumab govitekanın infüzyon hızı yavaşlatılmalı veya infüzyon kesilmelidir. Yaşamı tehdit edici olan, infüzyonla ilişkili reaksiyonlar meydana gelirse sacituzumab govitekan kalıcı olarak kesilmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).
Advers reaksiyonlar için doz modifikasyonları
Sacituzumab govitekanın advers reaksiyonlarının yönetilebilmesi için doz modifikasyonları Tablo 1'de açıklanmaktadır. Advers reaksiyon nedeniyle doz azaltımı yapıldıktan sonra sacituzumab govitekan dozu tekrar artırılmamalıdır.
Tablo 1: Advers reaksiyonlar için önerilen doz modifikasyonları
Advers reaksiyon | Ortaya çıkış | Doz modifikasyonu |
Şiddetli nötropeni | ||
4. derece nötropeni ≥7 gün VEYA 3. derece febril nötropeni (mutlak nötrofil sayımı <1.000/mm ve ateş ≥38,5°C) VEYA Planlanan tedavi zamanında, ≤1. dereceye iyileşme için dozlamayı 2 veya 3 hafta geciktiren 3.-4. derece nötropeni | Birinci | Granülosit koloni uyarıcı faktör (GKUF) uygulanır |
İkinci | %25 doz azaltımı | |
Üçüncü | %50 doz azaltımı | |
Dördüncü | Tedavi bırakılır | |
Planlanan tedavi zamanında, ≤1. dereceye iyileşme için dozlamanın 3 haftadan fazla geciktirilmesini gerektiren 3.-4. derece nötropeni | Birinci | Tedavi bırakılır |
Şiddetli Nötropenik Olmayan Toksisite | ||
Herhangi bir süre boyunca 4. derece hematolojik olmayan toksisite VEYA tedaviye bağlı olup antiemetikler ve anti-diyare ajanlar ile kontrol edilemeyen herhangi bir 3.-4. derece bulantı, kusma veya diyare VEYA Optimal tıbbi tedaviye rağmen >48 saat devam eden diğer 3.-4. derece hematolojik olmayan toksisite VEYA Planlanan tedavi zamanında, ≤1. dereceye iyileşme için dozlamanın 2 veya 3 hafta geciktirilmesini gerektiren 3.-4. derece nötropenik olmayan hematolojik veya hematolojik olmayan toksisite | Birinci | %25 doz azaltımı |
İkinci | %50 doz azaltımı | |
Üçüncü | Tedavi bırakılır | |
3.-4. derece nötropenik olmayan hematolojik veya hematolojik olmayan toksisite halinde, 3 hafta içinde ≤1. dereceye iyileşmeyen 3. derece bulantı veya 3.-4. derece kusma | Birinci | Tedavi bırakılır |
Uygulama şekli:
Sacituzumab govitekan yalnızca intravenöz kullanım içindir. İntravenöz puşe veya bolus olarak değil, intravenöz infüzyon olarak uygulanmalıdır.
İlk infüzyon: İnfüzyon 3 saatlik bir süre boyunca uygulanmalıdır.
Sonraki infüzyonlar: Önceki infüzyonlar tolere edildiyse, infüzyon 1 ila 2 saatlik bir süre boyunca uygulanmalıdır.
Hastalar, infüzyonla ilgili reaksiyonların belirti ve semptomları için her infüzyon sırasında ve
her infüzyondan sonra en az 30 dakika boyunca gözlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).
Bu tıbbi ürün için uygulamadan önce izlenmesi gereken sulandırma talimatları için bölüm
6.6'ya bakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Sacituzumab govitekan hafif böbrek yetmezliği olan hastalara uygulanırken başlangıç dozunda herhangi bir ayarlama gerekli değildir.
Sacituzumab govitekan orta şiddette böbrek yetmezliği, şiddetli böbrek yetmezliği veya son evre böbrek hastalığı [Kreatinin klirensi (CrCl) ≤15 mL/dk] olan hastalarda incelenmemiştir.
Karaciğer yetmezliği:
Hafif karaciğer yetmezliği (bilirubin ≤1,5 normalin üst sınırı (NÜS) ve aspartat aminotransferaz (AST)/alanin aminotransferaz (ALT) <3 NÜS) olan hastalara sacituzumab govitekan uygulanırken başlangıç dozunda ayarlama yapılmasına gerek yoktur.
Orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda sacituzumab govitekanın güvenliliği belirlenmemiştir. Sacituzumab govitekan, serum bilirubin >1,5 NÜS olan hastalarda, karaciğer metastazı olmayan ve AST veya ALT >3 NÜS olan hastalarda veya karaciğer metastazı olan ve AST veya ALT >5 NÜS olan hastalarda incelenmemiştir. Bu hastalarda sacituzumab govitekan kullanımından kaçınılmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
Sacituzumab govitekanın 0 ile 18 yaş arası çocuklarda güvenlilik ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Bu konuda veri bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon:
65 yaş ve üzeri hastalarda doz ayarlaması gerekmez. 75 yaş ve üzeri hastalarda sacituzumab
govitekandan elde edilen veriler sınırlıdır.
4.3. Kontrendikasyonlar
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Nötropeni
Sacituzumab govitekan şiddetli veya hayatı tehdit edici nötropeniye neden olabilir (Bkz. Bölüm
4.8). Herhangi bir siklusun 1. gününde mutlak nötrofil sayısı <1.500/mm'ün altında veya
herhangi bir siklusun 8. gününde nötrofil sayısı <1.000/mm'ün altında ise sacituzumab govitekan uygulanmamalıdır. Bu nedenle, tedavi sırasında hastaların kan sayımlarının klinik olarak endike olduğu şekilde izlenmesi önerilir. Sacituzumab govitekan nötropenik ateş halinde uygulanmamalıdır. Şiddetli nötropeni nedeniyle granülosit-koloni uyarıcı faktör ile tedavi ve doz modifikasyonları gerekebilir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 4.8).
Diyare
Sacituzumab govitekan şiddetli diyareye neden olabilir (Bkz. Bölüm 4.8). Planlanan tedavi zamanında 3.-4. derece diyare olması halinde sacituzumab govitekan uygulanmamalıdır ve tedaviye yalnız ≤1. dereceye iyileşme sağlandığında devam edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 4.8). Diyare başlangıcında herhangi bir enfeksiyöz neden saptanamazsa loperamid tedavisine başlanmalıdır. Klinik olarak endike olduğu ölçüde ek destekleyici önlemler (örn. sıvı ve elektrolit replasmanı) uygulanabilir.
Sacituzumab govitekan ile tedaviye aşırı kolinerjik yanıt (örn. abdominal kramp, diyare, salivasyon vb.) gösteren hastalar sonraki sacituzumab govitekan tedavileri için uygun premedikasyon (örn. atropin) alabilir.
Aşırı duyarlılık
Sacituzumab govitekan şiddetli ve hayatı tehdit edici aşırı duyarlılığa neden olabilir (Bkz. Bölüm 4.8). Sacituzumab govitekan ile yapılan klinik çalışmalarda anafilaktik reaksiyonlar gözlenmiş olup sacituzumab govitekana karşı bilinen aşırı duyarlılığı olan hastalarda sacituzumab govitekan kullanımı kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).
Sacituzumab govitekan alan hastalar için antipiretikler, Hve Hblokerleri veya kortikosteroidler (örn. 50 mg hidrokortizon veya eşdeğeri, oral veya intravenöz) dahil olmak üzere infüzyon öncesi tedavi önerilir. Hastalar infüzyonla ilişkili reaksiyonlara karşı her sacituzumab govitekan infüzyonu sırasında ve her infüzyonun tamamlanmasını takiben en az 30 dakika boyunca yakın gözlem altında tutulmalıdır. Hastada infüzyonla ilişkili bir reaksiyon gelişmesi halinde sacituzumab govitekanın infüzyon hızı yavaşlatılmalı veya infüzyon kesilmelidir. İnfüzyonla ilişkili hayatı tehdit edici reaksiyonlar ortaya çıkması halinde sacituzumab govitekan kullanımı kalıcı olarak bırakılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).
Bulantı ve kusma
Sacituzumab govitekan emetojeniktir (Bkz. Bölüm 4.8). Kemoterapinin indüklediği bulantı ve kusmanın (KİBK) önlenmesi için iki veya üç tıbbi ürünle (örneğin, bir 5-hidroksitriptamin 3 [5-HT] reseptör antagonisti veya bir Neurokinin-1 [NK-1] reseptör antagonisti ile deksametazon ve ayrıca belirtilen diğer tıbbi ürünler) antiemetik önleyici tedavi önerilir.
Planlanan tedavi uygulama zamanında 3. derece bulantı veya 3.-4. derece kusma olması halinde sacituzumab govitekan uygulanmamalıdır ve tedaviye ancak ≤1. dereceye iyileşme sağlandığında ek destekleyici önlemler eşliğinde devam edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.2). Klinik olarak endike olduğu ölçüde ek antiemetikler ve diğer destekleyici önlemler uygulanabilir. Bulantı ve kusmanın önlenmesi ve tedavisi için tüm hastalara eve götürebilecekleri tıbbi ürünler ve bunların kullanımıyla ilgili anlaşılır talimatlar verilmelidir.
UGT1A1 aktivitesinin azaldığı hastalarda kullanımı
SN-38 (sacituzumab govitekanın küçük moleküllü kısmı), üridin difosfat-glukuronosil transferaz (UGT1A1) yoluyla metabolize edilir. UGT1A1*28 aleli gibi UGT1A1 geninin genetik varyantları, UGT1A1 enzim aktivitesinin azalmasına yol açar. UGT1A1*28 aleli için homozigot olan bireyler potansiyel olarak nötropeni, febril nötropeni ve anemi için yüksek risk altındadır ve sacituzumab govitekan tedavisinin başlatılmasını takiben diğer advers
reaksiyonlar için yüksek risk altında olabilir (Bkz. Bölüm 4.8). Siyahi nüfusun yaklaşık %20'si, Beyaz nüfusun %10'u ve Doğu Asya nüfusunun %2'si UGT1A1*28 aleli için homozigottur. UGT1A1*28 dışındaki azalmış fonksiyon alelleri belirli popülasyonlarda mevcut olabilir. UGT1A1 aktivitesinin azaldığı bilinen hastalar advers reaksiyonlara karşı yakından izlenmelidir. Bilinmiyorsa UGT1A1 durumu için test gerekli değildir çünkü önerilen doz modifikasyonunu içeren advers reaksiyonların yönetimi tüm hastalar için aynı olacaktır.
Embriyo-fetal toksisite
Etki mekanizmasına bağlı olarak, sacituzumab govitekan gebe bir kadına uygulandığında teratojeniteye ve/veya embriyofetal ölüme neden olabilir. Sacituzumab govitekan, genotoksik bir bileşen olan SN-38 içerir ve hızla bölünen hücreleri hedefler. Gebe kadınlar ve çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar, fetüse yönelik potansiyel risk konusunda bilgilendirilmelidir. Sacituzumab govitekan tedavisine başlanmadan önce çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların gebelik durumu kontrol edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.6).
Sodyum
Bu tıbbi ürün, sodyum içeren çözeltiyle birlikte uygulanmak üzere hazırlanacaktır (Bkz. Bölüm 6.6) ve bu, hastanın günlük olarak tüm kaynaklardan aldığı toplam sodyumla ilişkili olarak değerlendirilmelidir.
İzlenebilirlik
Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Etkileşim çalışması yapılmamıştır. UGT1A1 inhibitörleri veya indükleyicilerin SN-38 maruziyetini sırasıyla artırması veya azaltması beklenmektedir.
UGT1A1 inhibitörleri
Sacituzumab govitekanın UGT1A1 inhibitörleri ile eş zamanlı uygulanması, SN-38'e sistemik maruziyetteki potansiyel artış nedeniyle advers reaksiyonların insidansını artırabilir. UGT1A1 inhibitörleri (örn. propofol, ketokonazol, EGFR tirozin kinaz inhibitörleri) alan hastalarda sacituzumab govitekan dikkatle kullanılmalıdır.
UGT1A1 indükleyicileri
Eş zamanlı olarak UGT1A1 enzim indükleyicilerini alan hastalarda SN-38 maruziyeti büyük oranda azalabilir. UGT1A1 indükleyicilerini (örn. karbamazepin, fenitoin, rifampisin, ritonavir, tipranavir) alan hastalarda sacituzumab govitekan dikkatle kullanılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Herhangi bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Herhangi bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: D
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi sırasında ve son dozdan sonra 6 ay
boyunca etkili bir kontrasepsiyon kullanmalıdır.
Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınların partneri olan erkek hastalar sacituzumab govitekan tedavisi sırasında ve son dozdan sonra 3 ay boyunca etkili bir kontrasepsiyon kullanmalıdır.
Gebelik dönemi
Sacituzumab govitekanın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır. Ancak, etki mekanizmasına bağlı olarak sacituzumab govitekan gebelik sırasında uygulandığında teratojeniteye ve/veya embriyo-fetal ölüme neden olabilir. Sacituzumab govitekan, genotoksik bir bileşen olan SN-38 içerir ve hızla bölünen hücreleri hedefler.
Sacituzumab govitekanın gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.
Klinik durumu sacituzumab govitekanla tedavi gerektirmediği sürece, gebelik sırasında kadınlarda sacituzumab govitekan kullanılmamalıdır.
Sacituzumab govitekan başlanmadan önce, çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınların
gebelik durumu kontrol edilmelidir.
Gebe kalan kadınlar hemen doktorlarıyla iletişime geçmelidir.
Laktasyon dönemi
Sacituzumab govitekan veya metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Anne sütü ile beslenen yeni doğanlar/bebekler için risk göz ardı edilemez. Sacituzumab govitekan tedavisi sırasında ve son dozu takiben en az 1 ay süresince emzirmeye ara verilmelidir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen bulgulara göre, sacituzumab govitekan üreme potansiyeli olan kadınlarda fertiliteye zarar verebilir (Bkz. Bölüm 5.3). Sacituzumab govitekanın fertilite üzerindeki etkisine ilişkin insan verileri bulunmamaktadır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Sacituzumab govitekan baş dönmesi ve yorgunluk gibi etkiler sebebiyle araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hafif etkilere neden olabilir (Bkz. Bölüm 4.8).
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profilinin özeti
Sacituzumab govitekan ile tedavi edilen hastalar için en sık bildirilen advers reaksiyonlar diyare (%64,5), bulantı (%64,2), nötropeni (%64,2), yorgunluk (%52,5), alopesi (%44,3), anemi
(%43,2), kusma (%38), konstipasyon (%36,3), iştahta azalma (%28,1), öksürük (%22,7) ve karın ağrısı (%20,8) olarak kaydedilmiştir.
Sacituzumab govitekan ile tedavi edilen hastalar için en sık bildirilen ciddi advers reaksiyonlar febril nötropeni (%4,5) ve diyare (%3,6) olarak kaydedilmiştir.
En yaygın 3. derece veya daha yüksek advers reaksiyonlar nötropeni (%49,5), lökopeni (%12), diyare (%10,7), anemi (%10,1), febril nötropeni (%6,6), yorgunluk (%5,2), hipofosfatemi
(%5,2), mide bulantısı (%4,1) ve kusma (%3) olarak kaydedilmiştir.
Advers reaksiyonların tablo halinde listesi
Sacituzumab govitekan için güvenlilik profili, üçlü negatif meme kanseri (ÜNMK) tedavisi için 10 mg/kg vücut ağırlığı sacituzumab govitekan alan 366 hastayı içeren iki klinik çalışmanın havuzlanmış verilerinden elde edilmiştir. Bu veri kümesinde sacituzumab govitekana medyan maruziyet 4,9 ay olmuştur.
Tablo 2, sacituzumab govitekan ile bildirilen advers reaksiyonları sunmaktadır. Advers reaksiyon sıklıkları, tüm nedenlere bağlı advers olay sıklıklarına dayanmaktadır; burada advers reaksiyon olaylarının bir kısmı, hastalık, diğer tıbbi ürünler veya ilgisiz nedenler gibi sacituzumab govitekan dışında başka nedenlerden olmuş olabilir. Advers ilaç reaksiyonlarının şiddeti 1. derece = hafif, 2. derece = orta, 3. derece = şiddetli, 4. derece = yaşamı tehdit edici ve 5. derece = ölüm olarak tanımlayan Advers Olaylar için Ortak Terminoloji Kriterleri (AOOTK) temel alınarak değerlendirilmiştir.
Advers reaksiyonlar Sistem Organ Sınıfı ve sıklık kategorisine göre listelenmiştir. Sıklık kategorileri şu şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Her sıklık grubunda advers reaksiyonlar, tüm şiddet derecesi sıklıklarının azalan düzeninde sunulmaktadır.
Tablo 2: Advers reaksiyonların listesi
MedDRA Sistem organ sınıfı | Tüm şiddet dereceleri Sıklık | Tüm şiddet dereceleri (%) n=366 | Şiddet derecesi ≥3 (%) n=366 |
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar |
|
|
|
İdrar yolu enfeksiyonu | Çok yaygın | 15,3 | 1,1 |
Üst solunum yolu enfeksiyonu | Çok yaygın | 13,1 | 0,3 |
Nazofarenjit | Yaygın | 5,2 | 0 |
Sinüzit | Yaygın | 4,4 | 0 |
Bronşit | Yaygın | 3,8 | 0,3 |
İnfluenza | Yaygın | 2,5 | 0,5 |
Oral herpes | Yaygın | 2,5 | 0 |
Kan ve lenf sistemi hastalıkları |
|
|
|
Nötropeni | Çok yaygın | 64,2 | 49,5 |
Anemi | Çok yaygın | 43,2 | 10,1 |
Lökopeni | Çok yaygın | 19,4 | 12 |
Lenfopeni | Çok yaygın | 10,9 | 2,5 |
Febril nötropeni | Yaygın | 6,6 | 6,6 |
Bağışıklık sistemi hastalıkları |
|
|
|
Aşırı duyarlılık | Çok yaygın | 36,6 | 1,9 |
Metabolizma ve beslenme hastalıkları |
|
|
|
İştah kaybı | Çok yaygın | 28,1 | 1,4 |
Hipokalemi | Çok yaygın | 16,7 | 2,5 |
Hipomagnezemi | Çok yaygın | 15 | 0,3 |
MedDRA Sistem organ sınıfı | Tüm şiddet dereceleri Sıklık | Tüm şiddet dereceleri (%) n=366 | Şiddet derecesi ≥3 (%) n=366 |
Hiperglisemi | Çok yaygın | 11,7 | 1,6 |
Hipofosfatemi | Yaygın | 8,7 | 5,2 |
Hipokalsemi | Yaygın | 7,1 | 0,8 |
Psikiyatrik hastalıklar |
|
|
|
Uykusuzluk | Çok yaygın | 11,7 | 0 |
Anksiyete | Yaygın | 6,3 | 0,3 |
Sinir sistemi hastalıkları |
|
|
|
Baş ağrısı | Çok yaygın | 19,4 | 0,8 |
Baş dönmesi | Çok yaygın | 13,7 | 0 |
Disguzi | Yaygın | 9 | 0 |
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar |
|
|
|
Öksürük | Çok yaygın | 22,7 | 0 |
Rinore | Yaygın | 6,6 | 0 |
Burun tıkanıklığı | Yaygın | 6 | 0 |
Epistaksis | Yaygın | 5,2 | 0 |
Eforla dispne | Yaygın | 4,1 | 0 |
Balgamlı öksürük | Yaygın | 3,8 | 0 |
Üst hava yolu öksürük sendromu | Yaygın | 2,7 | 0 |
Gastrointestinal hastalıklar |
|
|
|
Diyare | Çok yaygın | 64,5 | 10,7 |
Bulantı | Çok yaygın | 64,2 | 4,1 |
Kusma | Çok yaygın | 38 | 3 |
Konstipasyon | Çok yaygın | 36,3 | 0,5 |
Abdominal ağrı | Çok yaygın | 20,8 | 2,2 |
Stomatit | Yaygın | 9,6 | 0,8 |
Üst abdominal ağrı | Yaygın | 6,8 | 0,3 |
Gastroözofageal reflü hastalığı | Yaygın | 5,7 | 0 |
Abdominal distansiyon | Yaygın | 5,5 | 0 |
Deri ve deri altı doku hastalıkları |
|
|
|
Alopesi | Çok yaygın | 44,3 | 0 |
Döküntü | Çok yaygın | 15,8 | 1,1 |
Kaşıntı | Çok yaygın | 12 | 0 |
Deride kuruluk | Yaygın | 9 | 0 |
Makülopapüler döküntü | Yaygın | 6,8 | 0 |
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları |
|
|
|
Sırt ağrısı | Çok yaygın | 18,3 | 0,8 |
Artralji | Çok yaygın | 13,7 | 0,3 |
Kas-iskelet göğüs ağrısı | Yaygın | 6,3 | 0 |
Kas spazmları | Yaygın | 5,2 | 0 |
MedDRA Sistem organ sınıfı | Tüm şiddet dereceleri Sıklık | Tüm şiddet dereceleri (%) n=366 | Şiddet derecesi ≥3 (%) n=366 |
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları |
|
|
|
Dizüri | Yaygın | 4,4 | 0,3 |
Hematüri | Yaygın | 2,7 | 0,3 |
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar |
|
|
|
Yorgunluk | Çok yaygın | 52,5 | 5,2 |
Ağrı | Yaygın | 7,1 | 0,8 |
Ürperme | Yaygın | 5,5 | 0 |
Araştırmalar |
|
|
|
Kilo kaybı | Çok yaygın | 10,1 | 0 |
Kan alkalen fosfataz artışı | Yaygın | 8,5 | 1,4 |
Aktive parsiyel tromboplastin zamanında uzama | Yaygın | 4,1 | 0,5 |
1: Tedavi uygulandıktan sonraki günün sonuna kadar bildirilen aşırı duyarlılık olayları. Şu tercih edilen terimlerle kodlanmış olayları içermektedir: Dispne; hipotansiyon; kızarma; eritem; göğüste rahatsızlık; hırıltı; ödem; ürtiker; anafilaktik reaksiyon; ağız içi ülserleri; cilt eksfoliyasyonu; dilde şişme; boğazda tıkanıklık.
Seçili advers reaksiyonların tanımı
Nötropeni
Birinci tedavi siklusunun başlangıcını takiben nötropeninin başlangıcına kadar geçen medyan süre 15 gün olarak kaydedilmiştir. Nötropeninin medyan süresi 8 gün olmuştur.
Hastaların %49,5'inde 3.-4. derece nötropeni dahil olmak üzere, sacituzumab govitekan ile tedavi edilen hastaların %64,2'sinde (235/366) nötropeni ortaya çıkmıştır. Hastaların
%6,3'ünde (23/366) doz azaltımının nedeni nötropeni olmuştur.
Sacituzumab govitekan ile tedavi edilen hastaların %6,6'sında (24/366) febril nötropeni ortaya çıkmıştır. Hastaların %1,9'unda (7/366) doz azaltımının nedeni febril nötropeni olmuştur.
UGT1A1 aktivitesinin azaldığı hastalarda kullanım
3.-4. derece nötropeni insidansı UGT1A1*28 aleli için homozigot hastalarda %57 (40/70), UGT1A1*28 aleli için heterozigot hastalarda %47 (115/246) ve vahşi tip alel için homozigot hastalarda %45 (117/261) olmuştur. 3.-4. derece febril nötropeni insidansı UGT1A1*28 aleli için homozigot hastalarda %19 (13/70), UGT1A1*28 aleli için heterozigot hastalarda %4 (10/246) ve vahşi tip alel için homozigot hastalarda %4 (10/261) olmuştur. 3.-4. derece anemi insidansı UGT1A1*28 aleli için homozigot hastalarda %24 (17/70), UGT1A1*28 aleli için heterozigot hastalarda %8 (20/246) ve vahşi tip alel için homozigot hastalarda %10 (26/261) olmuştur.
Diyare
Birinci tedavi siklusunun başlangıcını takiben diyarenin başlangıcına kadar geçen medyan süre
13 gün olarak kaydedilmiştir. Diyarenin medyan süresi 8 gün olmuştur.
Sacituzumab govitekan ile tedavi edilen hastaların %64,5'inde (236/366) diyare ortaya
çıkmıştır. Hastaların %10,7'sinde (39/366) 3. derece olaylar ortaya çıkmıştır. 366 hastanın biri (<%1) diyare nedeniyle tedaviyi bırakmıştır. Hastaların <%1'inde (1/366) nötropenik kolit gözlemlenmiştir.
Aşırı duyarlılık
Sacituzumab govitekan ile tedavi edilen hastaların %36,6'sında (134/366) dozlamayı takiben günün sonuna kadar bildirilen aşırı duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkmıştır. Sacituzumab govitekan ile tedavi edilen hastaların %1,9'unda (7/366) 3. ve daha yüksek şiddet derecesinde aşırı duyarlılık ortaya çıkmıştır. Sacituzumab govitekanın kalıcı olarak bırakılmasına neden olan aşırı duyarlılık reaksiyonlarının insidansı %0,3 (1/366) olarak kaydedilmiştir.
İmmünojenisite
Mevcut veriler sınırlıdır. Dolayısıyla, tedaviyle ortaya çıkan anti-ilaç antikorlarının (AİA), sacituzumab govitekanın etkililiği ve güvenliliği üzerindeki etkisi hakkında herhangi bir sonuca varılamamaktadır.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-mail: tufam@titck.gov.tr; telefon: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Klinik çalışmalarda 18 mg/kg'a kadar olan dozlar (önerilen maksimum 10 mg/kg vücut ağırlığı dozun yaklaşık 1,8 katı) şiddetli nötropeni insidansının daha yüksek olmasına yol açmıştır.
Doz aşımında, hastalar advers reaksiyonların bulgu veya semptomlarına, özellikle de şiddetli nötropeniye karşı yakından izlenmeli ve uygun tedavi uygulanmalıdır.
HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur. | İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Gilead Sciences İlaç Tıcaret Ltd. Şti.Satış Fiyatı | 53147.73 TL [ 17 Dec 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 49360.4 TL [ 2 Dec 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Kısıtlanmış Beyaz Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8698760790310 |
Etkin Madde | Sacituzumab Govitecan |
ATC Kodu | L01FX17 |
Birim Miktar | 200 |
Birim Cinsi | MG |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar |
İthal ( ref. ülke : Abd ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı |
Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür. |
|
Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. |
|
Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. |