TURKOVAC 3 mcg/0.5 ml IM enjeksiyonluk süspansiyon (10 flakon) Klinik Özellikler

Inaktive Sars-cov-2 Virus Antijeni }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > AŞI KOMBİNASYONLARI
SBT Sağlık Bilim ve Teknolojileri A.Ş. | 27 June  2023

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    TURKOVAC, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu hastalıkların önlenmesine yönelik olarak SARS-CoV-2 virüsüne karşı aktif bağışıklama ve rapel dozu için endikedir (bkz. bölüm 4.2).

    TURKOVAC, 18 yaş üzerindeki kişilerden itibaren uygulanabilir (bkz. bölüm 5.1). TURKOVAC resmi tavsiyelere göre uygulanmalıdır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

    18 yaş üzerindeki kişiler

    TURKOVAC, 18 yaş üzerindeki kişilere, primer bağışıklamada dört hafta arayla birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanır.

    Herhangi bir şekilde, ikinci doz TURKOVAC dört haftadan daha erken uygulandıysa erken uygulanan doz geçerli doz olarak sayılmamalıdır ve erken uygulanan dozdan dört hafta sonra doz tekrarı önerilir.

    Rapel dozu tek doz olarak uygulanır.

    18 yaş ve altındaki kişiler

    18 yaş ve altındaki kişilerde TURKOVAC kullanımına ilişkin etkinlik ve güvenlilik verileri bulunmamaktadır.

    TURKOVAC' ın mevcut bilgiler ışığında aktif COVID-19 hastalarına, 180 gün içerisinde COVID-19 hastalığını geçirmiş (PCR testiyle doğrulanmış) ve aşının uygulanmasından önceki 10 gün içerisinde doğrulanmış bir COVID-19 vakasıyla temas etmiş kişilere uygulanması önerilmez.

    Uygulama şekli:

    Aşı intramusküler (IM) yolla enjekte edilmelidir. Tercih edilen enjeksiyon bölgesi deltoid bölgedir. Aşı kişiye oturur durumdayken uygulanmalıdır.

    Damar İçine Enjekte Edilmez.

    Aşı subkutan (SC) veya intradermal (ID) yolla uygulanmamalıdır.

    Tıbbi ürünün kullanımından veya uygulanmasından önce alınması gereken önlemler ve tıbbi ürünün uygulanmadan önce hazırlanmasına ilişkin talimatlar için bölüm 4.4 ve 6.6' ya bakınız.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

    TURKOVAC' ın böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarla ilgili çalışma mevcut değildir. Doz ayarlaması gerektirmemektedir.

    Pediyatrik popülasyon:

    TURKOVAC' ın 18 yaş ve altındaki kişilerde güvenlilik ve etkinliği belirlenmemiştir.

    Geriyatrik popülasyon:

    TURKOVAC' ın 65 yaş ve üzerindeki kişilerde güvenlilik ve etkinliği belirlenmemiştir.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Aşının içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı hayatı tehdit eden alerji/anafilaksi öyküsü varlığında ve aşının ilk dozu sonrasında anafilaksi öyküsü varlığında ikinci doz uygulanmaz.

    Aşının ateş, akut hastalık ve kronik hastalıkların akut dönemlerinde uygulanması tercih edilmez. Aşının Ertelenmesi Gereken Durumlar (Geçici Kontrendikasyon):

      38ºC ve üzerinde ateşi olan kişiler,

      Henüz kesin tanı konulamamış akut hastalıklar,

      Kronik hastalıkların akut atakları sırasında ertelenmelidir.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    İğne ile enjeksiyona karşı bir psikojenik yanıt olarak aşılamanın ardından, hatta aşılama öncesinde senkop (bayılma) görülebilir. Buna geçici görme bozukluğu, parestezi ve iyileşme sırasında tonik- klonik hareketler gibi birçok nörolojik belirti eşlik edebilir. Bayılma sebebi ile oluşabilecek yaralanmaları önlemek için gerekli prosedürlerin hazır olması önemlidir.

    Tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşı uygulandıktan sonra nadir anafilaktik reaksiyonların görülme ihtimaline karşı uygun tıbbi tedavi her zaman hazır bulundurulmalıdır.

    Alerji öyküsü olan kişiler anafilaksi veya anafilaktoid reaksiyonlar için potansiyel olarak daha

    yüksek risk altında olabilirler. Aşılamadan sonra bu tip reaksiyonların erken belirtileri yönünden

    Aşının içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ya da aşının ilk dozunu takiben anafilaksi dışı akut alerjik reaksiyon öyküsü varlığında; aşının bir sonraki dozu uygulanmadan önce bir alerji/immünoloji uzmanına danışılmalıdır.

    Aşı uygulamasından sonra olası alerjik reaksiyonlar açısından kişi bilgilendirilmeli ve kişi 15 dakika süresince sağlık tesisinden ayrılmamalıdır. Alerji hikayesi olan kişiler 30 dakika süresince sağlık tesisinden ayrılmamalıdır. Daha sonraki dönemde de herhangi bir yan etki gelişiminde en yakın sağlık kuruluşuna başvurması söylenmelidir.

    Trombositopeni ya da kanama bozukluğu olan kişilerde intramüsküler uygulamanın ardından kanama görülebileceğinden bu kişilere dikkatle uygulanmalıdır.

    Kontrolsüz epilepsi ve Guillain-Barre Sendromu, transvers myelit gibi enfeksiyonla ve aşıyla alevlenebilen nörolojik hastalık tanısı bulunanlara takip eden klinisyen tarafından yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak aşılama kararı verilir.

    Primer immün yetersizlik tanısı bulunan hastaları takip eden klinisyen tarafından yapılacak değerlendirmeye istinaden aşılama kararı verilir.

    Diğer

    İmmün suprese kişilere aşı yanıtının en iyi olabileceği zaman aralığını saptayabilmek için takip eden klinisyenin değerlendirmesine bağlı olarak aşı uygulanmalıdır. Dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanmalıdır. Gerektiğinde klinisyen kararı ile ilave doz uygulanabilir.

    Diğer aşılarda olduğu gibi, TURKOVAC ile aşılanan kişilerin hepsinde tam koruma sağlanmayabilir.

    Laboratuvar testleriyle etkileşim için: bkz. bölüm 4.5.

    Biyoteknolojik tıbbi ürünlerin daha iyi takip edilebilmesi için uygulanan ürünün marka adı ve seri numarası açık olarak hasta dosyasına kayıt edilmelidir (veya belirtilmelidir).

    TURKOVAC 0,5 mL'lik tek dozda 1mmol (23 mg)'dan daha az sodyum içerir; yani sodyum içeriği göz ardı edilebilir.

    TURKOVAC 0,5 mL'lik tek dozda 1mmol (39 mg)'dan daha az potasyum içerir; yani potasyum içeriği göz ardı edilebilir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    İmmünsüpresif tedavi ile kullanım

    Bağışıklık inhibitörü monoklonal antikorlar, kemoterapi ilaçları, kortikosteroidler vb. vücudun bu aşıya karşı bağışıklık yanıtını etkileyebilir.

    İmmünglobulin tedavi ile kullanım

    TURKOVAC inaktif aşı olmakla birlikte eş zamanlı olarak immünglobulin (İG) verilmesi tercih edilmez. Zorunluluk halinde eş zamanlı verilmesi gerektiğinde aşı cevabının etkilenmesi beklenmez.

    Diğer aşılarla kullanım

    Diğer aşıların eşzamanlı (öncesinde, sonrasında veya aynı anda) uygulanması ile ilgili yeterli klinik çalışma verisi bulunmamaktadır.

    Ancak diğer inaktif SARS-CoV-2 aşılarının formülasyonu ile benzer güvenlilik ve immünojenite profiline sahip olduğu gösterildiğinden, bu aşılarla elde edilen deneyim dikkate alınabilir. Buna göre;

      TURKOVAC ve inaktif mevsimsel influenza aşıları eş zamanlı olarak uygulanabilir. Bu aşılar aynı ziyarette uygulanacak ise farklı ekstremitelerden uygulanmalıdır.

      TURKOVAC ile pnömokok, meningokok ve diğer inaktif rutin aşılar eş zamanlı uygulanabilir. Bu aşılar aynı ziyarette uygulanacak ise farklı ekstremitelerden uygulanmalıdır.

      TURKOVAC ile canlı aşılar eş zamanlı olarak uygulanabilir. Aşılar arasında (öncesinde ve sonrasında) zaman bırakılması gerekmez. Ancak olanak var ise dört hafta bırakılması tercih edilir.

      Kuduz ve tetanos aşısı gibi temas sonrası uygulanması gereken aşılarla zaman aralığı bırakılmaksızın uygulanabilir. Bu aşılar aynı ziyarette uygulanacak ise farklı ekstremitelerden uygulanmalıdır.

    Primer serinin diğer COVID-19 aşıları ile tamamlanabilirliği

    COVID-19 aşılamasında diğer COVID-19 aşıları ile TURKOVAC' ın uygulanarak primer serinin tamamlanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.

    TURKOVAC'ın laboratuvar testleri ile etkileşimi beklenmez.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Pediyatrik popülasyon:

    Pediyatrik popülasyona ilişkin çalışma yapılmamıştır.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Genel Tavsiye

    Gebelik kategorisi: C

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    Veri bulunmamaktadır.

    Gebelik dönemi

    Klinik çalışmalarda gebelik dönemindeki kadınlar çalışma kapsamı dışında tutulduğundan TURKOVAC uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.

    Gebelikte TURKOVAC uygulanmasına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik SARS-CoV-2 aşılarının COVID-19 hastalığının ağır geçirilme riski yüksek olan gebelere, kendi istekleri halinde uygulanabileceği önerilmektedir.

    Laktasyon dönemi

    Klinik çalışmalarda emzirme dönemindeki kadınlar çalışma kapsamı dışında tutulduğundan TURKOVAC uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.

    Laktasyon döneminde TURKOVAC uygulanmasına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik SARS-CoV-2 aşılarının COVID-19 hastalığının ağır geçirilme riski yüksek olan emzirenlere, kendi istekleri halinde uygulanabileceği önerilmektedir.

    Üreme yeteneği/ Fertilite

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    TURKOVAC' ın araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileri ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır. TURKOVAC' ın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hiçbir etkisi olmaması veya ihmal edilebilir bir etkiye yol açması beklenir.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Güvenlilik Profilinin Özeti

    Sağlıklı Gönüllülerde İki Doz İnaktif COVID-19 Aşısına (TURKOVAC) Karşı İki Doz CoronaVac (Sinovac) Aşısının Etkililiğinin, İmmünojenisitesinin ve Güvenliliğinin Değerlendirildiği, Randomize, Gözlemci Kör Faz III Klinik Çalışma

    Çalışmaya 1290 gönüllü dahil edilmiş, 2508 doz aşı yapılmıştır.

    Çalışma aşıları yapılan gönüllülerde, ilk 24 saat içinde şiddetli alerjik reaksiyon gözlemlenmemiştir.

    Aşıların güvenlilik analizleri 1290 gönüllüye ait verileri kapsamaktadır. Bu verilere göre 710 gönüllüde toplam 2399 advers olay gözlenmiştir. İlk doz uygulama sonrası en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkilerin yorgunluk (168 olay) ve baş ağrısı (163 olay) olduğu belirlenmiştir. İkinci doz sonrasında ise en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkilerin baş ağrısı (130 olay), boğaz ağrısı (107 olay) olduğu belirlenmiştir. CoronaVac kolunda en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkilerin baş ağrısı (151 olay) ve yorgunluk (133 olay) olduğu belirlenmiştir. TURKOVAC kolunda en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkilerin baş ağrısı (142 olay) ve yorgunluk (140 olay) olduğu belirlenmiştir.

    Görülen advers olayların tamamı Evre 1 (hafif) (%89,49), Evre 2 (orta derece) (%10,47) ve Evre 3 (şiddetli) (%0,04) olarak gözlemlenmiştir. En sık görülen ve bildirilen sistemik advers olayların sıklığı sırasıyla baş ağrısı %12,2 yorgunluk %11,4, boğaz ağrısı %8,1'dir.

    Bildirilen sistemik advers olayların 683'ü (%28,5) “aşı ile ilişkili değil†(ilgisiz), 249'u (%10,4) “aşı ile muhtemel ilişkili değil†(uyumlu değil), 900'ü (%37,5) ise “aşı ile ilişkili†(zayıf olası/olası) bulunmuştur. En sık görülen ve bildirilen sistemik advers olaylardan sırasıyla baş ağrısı %7,3, yorgunluk %7,3, boğaz ağrısı %3,2 oranında aşı ile ilişkili görülmüştür.

    SARS-CoV-2'ye Rapel Aşılamanın (TURKOVAC) Etkililiğini, Güvenliliğini ve İmmünojenitesini Belirlemek için İki Kollu, Açık Etiketli, Çok Merkezli, Faz IIb Klinik Çalışma

    Bu çalışmada Comirnaty (Kod adı: BNT162b2) aşısının 2. dozu uygulandıktan sonra en az 90 gün ve en fazla 240 gün geçirmiş gönüllülere uygulanan TURKOVAC aşısı sonrası istenmeyen etkiler değerlendirilmiştir. Analizler 19 Ağustos 2022 tarihli veriye göre yapılmıştır, bu tarihine kadar çalışmaya 65 gönüllü dahil edilmiştir.

    Çalışma aşısı uygulanan gönüllülerde, ilk 24 saat içinde şiddetli alerjik reaksiyon gözlenmemiştir. 17 gönüllüde toplam 36 advers olay gözlenmiştir.

    Çalışma aşısı yapıldıktan sonra en sık görülen ve bildirilen lokal advers etkinin aşı kolunda ağrı (3 olay) olduğu ve en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkinin boğaz ağrısı (5 olay) ve baş ağrısı (4 olay) olduğu gözlenmiştir.

    17 gönüllüde toplam 36 advers olay gözlenmiştir.

    Çalışma aşısı yapıldıktan sonra en sık görülen ve bildirilen lokal advers etkinin aşı kolunda ağrı (3 olay) olduğu ve en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkinin boğaz ağrısı (5 olay) ve baş ağrısı (4 olay) olduğu gözlenmiştir.

    SARS-CoV-2'ye Karşı Rapel Aşılamanın Etkililiğini, Güvenliliğini ve İmmünojenitesini Belirlemek için Açık Etiketli, Çok Merkezli, Faz III Klinik Çalışma

    Aşağıda Faz III aşı çalışmasında CoronaVac aşısının 2. dozundan sonra en az 90 gün ve en fazla

    270 gün geçmiş olanlara verilen inaktive edilmiş COVID-19 aşıların rapel dozları sonrası istenmeyen etki bilgileri sunulmuştur. Analizler 22 Ağustos 2022 tarihli veriye göre yapılmıştır İnaktif Rapel Faz III çalışmasına aşı kolu CoronaVac olan 488, TURKOVAC olan 3.852 olmak üzere toplam 4.340 gönüllü dahil edilmiştir.

    Uygulanan aşının güvenlilik analizleri çalışmaya dahil edilmiş olan 4.340 gönüllüyü kapsamaktadır. 1.689 gönüllüde toplam 4.035 advers olay gözlenmiştir.

    CoronaVac aşısı yapıldıktan sonra en sık görülen ve bildirilen lokal advers etkinin aşı bölgesinde ağrı (47 olay, 46 gönüllü, %9,4) olduğu ve en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkinin baş ağrısı (47 olay, 39 gönüllü, %8,0) ve yorgunluk (41 olay, 30 gönüllü, %6,1) olduğu gözlenmiştir. TURKOVAC aşısı yapıldıktan sonra en sık görülen ve bildirilen lokal advers etkinin aşı bölgesinde ağrı (846 olay, 827 gönüllü, %21,5) olduğu ve en sık görülen ve bildirilen sistemik advers etkinin baş ağrısı (326 olay, 292 gönüllü, %7,6) ve yorgunluk (320 olay, 270 gönüllü,

    %7,0) olduğu gözlenmiştir.

    Advers reaksiyonlar MedDRA sistem organ sınıfına göre listelenmiştir. Her bir sıklık gruplandırması içinde advers olaylar azalan ciddiyetlerine göre derecelendirilir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır:

    Çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1,000 ila < 1/100); seyrek(≥ 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

    Sinir sistemi hastalıkları

    Yaygın: Baş ağrısı

    Yaygın olmayan: Baş dönmesi, koku kaybı

    Göz hastalıkları

    Yaygın olmayan: Göz ağrısı, bulanık görme

    Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

    Yaygın: Boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı Yaygın olmayan: Göğüs ağrısı, hapşırık, boğazda kaşıntı

    Kardiyovasküler hastalıklar

    Yaygın olmayan: Hipotansiyon, taşikardi

    Gastrointestinal hastalıklar

    Yaygın: İshal

    Yaygın olmayan: Kusma, mide bulantısı, kabızlık, karın ağrısı, yutma zorluğu

    Deri ve deri altı doku hastalıkları

    Yaygın olmayan: Vücutta kaşıntı

    Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

    Yaygın: Kas ağrısı

    Yaygın olmayan: Bel ağrısı, eklem ağrısı

    Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

    Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ağrı

    Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde sertlik veya şişme, yorgunluk

    Yaygın olmayan: Enjeksiyon bölgesindeki kol ağrısı, enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, enjeksiyon bölgesinde hassasiyet, ateş, üşüme, terleme

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda normal dozun 50 katına kadar uygulamalarda herhangi bir histopatolojik bulgu saptanmamıştır. Çalışmalar devam etmektedir. Veriler sağlandığında güncellenecektir.

    Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur.