JNTL İlaçları UNISOM 25 mg 20 tablet KUBKlinik Özellikler

UNISOM 25 mg 20 tablet Klinik Özellikler

Doksilamin Suksinat }

Solunum Sistemi > Sistemik Antihistaminik İlaçlar > Doksilamin suksinat
JNTL Turkey Tüketici Sağlığı Ltd Şti | 24 January  2023

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    UNISOM gece uykusuna yardımcı olarak kullanılır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

    18 yaş ve üzeri yetişkinlerde yatmadan 30 dakika önce 1 tablet kullanılır.

    Uygulama şekli:

    Oral kullanım içindir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

    UNISOM karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan hastalarda, kullanımla ilgili kesin bilgi olmadığından ancak doktora danışılarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte ciddi karaciğer veya ciddi böbrek hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır.

    Pediyatrik popülasyon:

    UNISOM'un etkililiği ve güvenliliği, 18 yaş altındaki çocuklarda belirlenmemiştir. 18 yaşından küçüklerde kullanılmaz.

    Geriyatrik popülasyon:

    UNISOM, uyku benzeri sersemliğe sebep olabilir. İleri yaşlarda dikkatle kullanılmalı veya uygun olmayabileceği için kullanımından kaçınılmalıdır.

    Doksilamin gibi oksidatif mekanizma tarafından metabolize olan ilaçlarda, genç erkek ile ileri yaşlı erkek karşılaştırıldığında, ilaç yarılanma ömründe uzama ve klirenste anlamlı azalma görülmüştür. 25 mg oral doksilamin kullanımını takiben, ileri yaşlı erkekte oral klirens 174 mL/dakika iken, genç erkekte 240 mL/dakika (P<0,02), yarılanma ömrü yaşlı erkekte 15,5 saat iken, genç erkekte 10,2 saattir (P<0,05).

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Doksilamin veya içeriğindeki maddelerden herhangi birine duyarlılığı olanlarda ve 18 yaş altındaki çocuklarda kontrendikedir.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    UNISOM kullanımı sırasında, alkollü içeceklerden kaçınılmalı ve UNISOM ile beraber santral sinir sistemi depresanı kullanmadan önce, öncelikle hekime danışılmalıdır. Doksilamin alkol, yatıştırıcılar ve trankilizanlar gibi santral sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini arttırabilir.

    Amfizem, kronik bronşit, akut veya kronik bronşiyal astım gibi kalıcı solunum rahatsızlığı olanlarda, glokom(dar açılı veya açık açılı glokom), prostat büyümesi hastalıklarından herhangi birine sahip olan hastalar UNISOM kullanmadan önce hekime danışmalıdır.

    UNISOM, uyku benzeri sersemliğe sebep olabilir. İleri yaşlarda dikkatle kullanılmalı veya uygun olmayabileceği için kullanımından kaçınılmalıdır.

    Uykusuzluğun iki haftadan daha uzun süre devam etmesi durumunda hekime danışılmalı ve kullanım sonlandırılmalıdır. Uykusuzluk, altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olabilir.

    Semptomların devam etmesi, kötüleşmesi ya da yeni semptomların ortaya çıkması durumlarında, hasta UNISOM kullanımını sonlandırmalı ve hekime danışmalıdır.

    Görme problemleri veya idrara çıkmada zorluk yaşanırsa hekime danışılmalıdır.

    Doksilamin süksinat belirgin sedasyona yol açabilmektedir. Yüksek dozlarda sinirlilik, sersemlik ya da uyku hali ortaya çıkabileceğinden önerilen dozlar aşılmamalıdır.

    UNISOM yalnız gece uyku zamanında alınmalıdır.

        4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

        Doksilamin alkol, yatıştırıcılar ve trankilizanlar gibi santral sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini arttırabilir. Doksilamin süksinat diğer uyku verici ilaçlar, antihistaminikler (topikal uygulananlar da dahil), histamin uyarıcı ilaçlar, antispazmodikler, parkinson tedavisinde kullanılan ilaçlar, MAO inhibitörleri, skopolamin, trisiklik antidepresanlar, antikonvülsanlar (karbamazepin), sedatif anksiyolitikler, kas gevşeticiler, narkotik analjezikler, antipsikotikler, hipertansiyon ve hipotansiyon ilaçları, öksürük ve soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlar ile etkileşebilir. Doksilamin gastrointestinal ajanların etkisini azaltabilir. Doksilamin ile oral potasyum tabletlerinin beraber kullanımı potasyum tabletlerinin ülserojenik etkisini arttırabilir. Doksilamin dopamin agonistlerinin ve asetilkolinesteraz inhibitörlerinin etkisini azaltabilir.

        Doksilamin hiperglisemi ya da hipoglisemi yapan ilaçlar ile kullanıldığında antikolinerjik etkisi artabilir.

        MAO inhibitörleri doksilaminin süksinatın antikolinerjik etkilerini artırabilir ve atropin ve trisiklik antidepresanlar gibi diğer antimuskarinik ilaçlar ile aditif etkilere sahiptir. Tetrasiklin grubu antibiyotikler santral sinir sistemi depresanlarının sedatif etkilerini arttırabilir.

        Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

        Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

        Pediyatrik popülasyon:

        Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Gebelik kategorisi: B

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

        Kontraseptif ilaçlar ile doksilamin arasında ilaç etkileşimini gösteren bir kanıt yoktur. Önerilen klinik dozda kullanımında, reprodüktivite için risk ve gelişimsel toksisite bulunmamaktadır.

        Gebelik dönemi

        Doksilamin süksinatın anne üzerindeki riskleri tartışılmaktadır. Gebe kadınlarda gerçekleştirilen epidemiyolojik çalışmalarda konjenital malformasyon riskinde artış görülmemiştir. Bugüne kadar herhangi önemli bir epidemiyolojik veri elde edilememiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir. (Bakınız Bölüm 5.3Klinik öncesi güvenlilik verileri)

        Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

        Doksilamin plasentaya geçmektedir ve hamilelikte klirensi değişmemektedir.

        Laktasyon dönemi

        Doksilamin süksinatın moleküler ağırlığı, anne sütüne geçişin beklenebileceği kadar düşüktür. Anne sütü ile doksilamin süksinata maruz kalan bebeklerde, büyük ihtimalle doksilamin süksinata bağlı olduğu düşünülen heyecan, sinirlilik ve sedasyon etkileri raporlanmıştır. Apne veya diğer solunum sendromları olan bebekler, apne veya diğer solunum rahatsızlıklarının kötüleşmesine yol açan bu ilacın yatıştırıcı etkilerine karşı özellikle savunmasız olabilirler. Emziren kadınlarda yeterli ve kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.

        Emziren kadınlar kullanmadan önce hekime danışmalıdır.

        Üreme yeteneği/Fertilite

        Geçerli olan literatüre göre, doksilamin'in üreme sistemi üzerine toksik etkileri olmadığı değerlendirilmiştir.

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        UNISOM, uyku benzeri sersemliğe yol açabildiğinden, araç ve makine kullanımı gibi dikkat gerektiren durumlarda kullanılmamalıdır.

        4.8. İstenmeyen etkiler

        Şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:

        Çok yaygın (≥1/10);yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

        Bağışıklık sistemi hastalıkları

        Çok seyrek: Aşırı duyarlılık reaksiyonları

        Sinir sistemi hastalıkları

        Çok seyrek: Sersemlik, baş ağrısı

        Bilinmiyor: Ataksi, uyku hali, hafıza bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu, halüsinasyon, dış uyaranlara karşı hassasiyette belirgin artış

        Gastrointestinal hastalıklar

        Bilinmiyor: Ağız kuruluğu

        Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

        Bilinmiyor: İdrar retansiyonu

        Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

        Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Tek seferde 250 mg ile 1000 mg arasında doksilamin kullanımı bilinç bozukluğu, nöbetler, taşikardi, midriyazis, katotonik stupordakine benzer bir psikoz ve ciddi komplikasyon olarak böbrek fonksiyonunun bozulması ve akut böbrek yetmezliğiyle birlikte rabdomiyolize neden olmuştur. Ağız kuruluğu, uykusuzluk, öfori, halüsinasyon, koma ve kardiyak areste bağlı ölüm ortaya çıkabilir.

    Tedavi

    Doz aşımı, potansiyel olarak ölümcül kardiyovasküler reaksiyonları veya merkezi sinir sistemi reaksiyonları oluşturabilir, hastalar herhangi bir anormal hayati belirti için izlenmelidir. Ventilasyon ve kan basıncının uygunluğu değerlendirilmeli ve gerekirse oksijen ve mekanik ventilasyon gibi tam destekleyici bakım sağlanmalıdır. Hasta, rabdomiyoliz bulgusu için gözlenmelidir. Laboratuvar testleri, kreatin kinaz tespitini içermelidir. Kreatin kinaz yükselirse, idrarda miyoglobin testi yapılmalıdır ve miyoglobin mevcut ise, asit diürez bir kontraendikasyondur. Uygun sıvı replasmanı sağlanmalı ve iyi idrar çıkışı idame ettirilmelidir.

    Çoğu hasta, semptomatik ve destekleyici bakımla iyileşmektedir. Yutulduktan hemen sonra, genelde 60 dakika içinde yapılabiliyorsa, gastrik lavaj değerlendirilmelidir. Absorpsiyonun önlenmesi için en etkili diğer yöntem, yine yutulduktan sonra 60 dakika içinde aktif kömür uygulamasıdır. Aşırı büyük yutmaları olan hastalarda, polietilen glikol elektrolit lavaj çözeltisiyle tüm bağırsak irrigasyonu değerlendirilebilir.

    Hemodiyaliz, hemofiltrasyon ve peritoneal diyaliz, doksilamin doz aşımının tedavisinde çalışılmamıştır, ancak yüksek hacimli dağılım göz önüne alındığında etkili olması muhtemel değildir. Suni diürezin etkililiği saptanmamıştır.

    Çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutunuz. Doz aşımında en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

    Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir. Dış Gebelik Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur.