Sandoz İlaçları URIKOLIZ 300 mg 50 tablet KUBFarmakolojik Özellikler

URIKOLIZ 300 mg 50 tablet Farmakolojik Özellikler

Allopurinol }

Kas İskelet Sistemi > Gut İlaçları > Allopurinol
Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş. | 14 December  2012

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Ksantin oksidaz inhibitörü ATC kodu: M04AA01

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:

Gastrointestinal sistemden % 67-90 oramnda emilir. 1.5 ve 4.5 saat sonra allopurinol ve metaboliti

oksipurinol en yüksek plazma seviyesine ulaşırlar. 300 mg’lık tek dozdan sonra maksimal düzeyler allopurinol için 3 pg/ml; oksipurinol için ise 6.5 pg/ml’dir.

Dağılım:

Allopurinolün plazma proteinlerine bağlanma oranı ihmal edilebilir düzeyde olup, dağılım hacmi 1.6 L/Kg’dır.

Biyotransformasvon:

Allopurinol, ksantin oksidaz ve aldehid oksidaz ile aktif metaboliti olan oksipurinole metabolize olur. Yanömürleri; allopurinol için 1-2 saat; oksipurinol için ise 13-30 saattir.

Eliminasyon:

Alman oral dozun yaklaşık % 20’si feçesle atılır.

Oksipurinol ise değişmemiş olarak idrarla atılır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

40 aylık periyotlarla yapılan sitogenetik çalışmalar, in vivo 600 mg/gün’e kadar dozlarda ve in vitro 100 pg/ml’ye kadar konsantrasyonlardaki allopurinolün insan kan hücrelerinde kromozom anomalilerine yol açmadığını göstermiştir.

2 yıla kadar allopurinol ile tedavi edilen fare ve sıçanlarda karsinojenik değişikliklere dair kamt saptanamamıştır.

Allopurinol ile oral olarak farelerde 100 mg/Kg/gün’e kadar, sıçanlarda 200 mg/Kg/gün’e kadar ve tavşanlarda 150 mg/Kg/gün’e kadar olan yüksek dozlarda yapılan 8-16 günlük çalışmalarda teratojenik etkiler gözlenmemiştir.

Fareler üzerindeki bir çalışmada, gebeliğin 10. veya 13. gününde intraperitoneal bir şekilde, vücut ağırlığının (mg/kg) her kg’ı için 50 ila 100 mg allopurinol uygulandığında, gebelik fetal anomaliler ile sonuçlanmıştır. Fakat sıçanlar üzerinde yapılan benzer bir çalışmada, gebeliğin 12. gününde aynı yöntemle 120 mg/kg olacak şekilde uygulandığında ise herhangi bir anomali gözlemlenmemiştir. Yüksek oral dozlarda farelerde 100 mg/kg/gün, sıçanlarda 200 mg/kg/gün tavşanlarda ise 150 mg/kg/gün ve gebeliğin 8 ila 16. günleri arasında olacak şekilde yapılan çalışmalarda ise herhangi bir teratojenik etki gözlemlenmemiştir.

Embriyotoksisiteyi tespit etmek amacıyla kültür içerisindeki fetal fare salgı bezleri üzerinde yapılan bir çalışmada, allopurinolün embriyotoksisiteye ve maternal toksisiteye yol açmasımn beklenmediği belirtilmiştir.

Parkinson  Hastalığı Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz.