Vankomisin Hidroklorür'ün hızlı bolus uygulanımı hipotansiyon ve nadiren kalp durması ile alakalı olabilir.
Vankomisin hidroklorür, hızlı enfüzyonla alakalı reaksiyonlardan kaçınmak için, seyreltik bir çözelti içinde 60 dakikadan az olmayan bir periyopdda verilmelidir. İlacı alan hastalarda ototoksisite görülmüştür. Geçici veya kalıcı olabilir. çoğunlukla aşırı doz verilen hastalarda , işitme kaybı olanlarda aynı anda aminoglikozid gibi bir başka ototoksik ajan alnlarda görülmüştür. Yüksek ve uzun kan konsantrasyonları nedeniyle toksisite riskini arttırdığından, Vankomisin renal yetersizliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Renal disfonksiyonlu hastalarda doz ayarı yapılmalıdır.
C.difficle'nin sebep olduğu psödomembranöz kolit tedavisinde , bazı hastalarda Vankomisin'in çoğul dozlarının oral uygulanımından sonra, klinik açıdan önemli serum konsantrasyonları rapor edilmiştir.
Renal disfonksiyonlu hastalarda veya aynı anda aminoglikozid uygulanan hastalarada , nefrotoksisite riskini minimuma indirmek için ,renal fonksiyon seri olarak monitöre edilmeli ve uygun dozajlama için azami dikkat gösterilmelidir
. Ototoksisite riskini minimuma indirmek için, işitme fonksiyonunun seri testleri yararlı olur.
Vankomisin alan hastalarda reversibl nötropeni görülmüştür. İlac ile uzun süre tedavi görenlerde veya birlikte nötropeniye sebep olacak ilaçlar kullanan hastalarda periyodik olarak lökosit sayımı yapılmalıdır.
Vankomisin dokuda irritasyona sebep olur. Emniyetli bir şekilde , intravenöz uygulama yoluyla verilmelidir. Vankomisin hidroklorür'ün intramüsküler enjeksiyonu veya kazaen ekstravazyonu ile ilacı , hassasalık ve nekroz oluşur. Tromboflebit oluşabilirki oluşma sıklığı şiddeti seyreltik çözelti olarak (2.5 - 5 g/L) yavaşça verilmesiyle ve enfüzyon yerlerini değiştirerek minimuma indirilebilir.
Vankomisin'in inratekal yolla uygulanımının emniyeti henüz belirlenmemiştir.
Hamilelikte Kullanım : Hamilelikte fetusa zarar verrip vermeyeceği ve üreme kapasitesini etkkileyip etkilemeyeceği bilinmemektedir. Hamilelerde kesinlikle gerekli ise kullanılmalıdır.
Emziren Anneler : Anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden emziren annelerde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Pediyatride Kullanım :Prematüre neonatlarında ve küçük bebeklerde, istenilen serum Vankomisin düzeylerinin teyid edilemsi uygun olur. Vankomisin ve anestetik ajanların birlikte kullanımım çocuklarda eritem ve histanine benzer kızarıklıklara sebep olur.
Geriatri :Yaşlılarda Vankomisin Hidroklorür doz ayarı yapılmalıdır.