VARILRIX SC enjeksiyon için liyofilize toz içeren flakon Formülü
VarilrixTM varisella zoster virüsünün zayıflatılmış canlı Oka suşunun liyofilize bir preparatıdır. Virüsün MRC5 insan diploid hücre kültüründe geliştirilmesi yoluyla elde edilmiştir.
Kullanıma hazır hale getirilmiş aşının 0.5 ml’lik bir dozu varisella zoster virüsünün en az 103.3 plak oluşturan ünitesini (PFU) içerir. Yardımcı madde: laktoz 32mg, sorbitol 6mg, mannitol 8mg, enjeksiyonluk amino asitler 6mg ve çözücü olarak enjeksiyonluk su 0.5ml içerir.
VarilrixTM’in içeriğinde bulunan oka virüs suşu doğal varisella enfeksiyonu geçiren bir çocuktan elde edilmiş, doku kültüründe pasajlanarak atenüe edilmiştir. Doğal enfeksiyon varisella-zoster virüsüne karşı hızlı şekilde tespit edilebilen hücresel ve humoral immün cevabı indükler. Aşılama hem hücresel hem de humoral immün cevabı indükler. 211 adolesan ve 213 yetişkinin katıldığı bir klinik çalışmada, aşılananların tümünde ikinci aşı dozundan 6 hafta sonra alınan kan örneklerinde tespit edilebilen antikor titrelerine ulaşılmıştır. VarilrixTM duyarlı bireylerde zayıflatılmış, klinik belirtisi olmayan bir varisella enfeksiyonu oluşturmaktadır. Doğal varisellaya maruz kalmanın ardından 72 saat içinde aşılamanın gerçekleştirilmesi ile belli oranda koruma elde edilebilir. Antikor varlığı korumanın göstergesi olarak kabul edilir.
Sağlıklı bireyler
9 ay – 12 yaş arası çocuklarda, aşılamayı takiben 6 hafta sonunda serokonversiyon oranı %98’in üstündedir. 12-15 aylıkken aşılanan çocuklarda en az 7 yıl süreyle antikor titrelerinin kalıcılığı gösterilmiştir.13 yaş ve üzeri bireylerde ikinci dozu takiben 6 hafta sonra serokonversiyon oranı %100’dür. Aşılamadan bir yıl sonra test edilen tüm bireyler seropozitiftir.10-30 aylık çocuklarda yapılan bir etkinlik çalışmasında 29.3 aylık izleme süresi boyunca yaygın varisella klinik vakalarına karşı (≥30 vezikül) koruyucu etkinlik %100’dür. Tüm varisella vakalarına karşı (en az 1 vezikül veya papül, hafif vakalar) koruyucu etkinlik %88’dir. Vakalar hafiftir (ortalama vezikül sayısı 1’dir, ateş rapor edilmemiştir).
Yüksek riskli hastalar
Yüksek risk grubundaki hastaların bütünündeki serokonversiyon oranı % 80 olmakla birlikte lösemili hastaların bütünündeki serokonversiyon oranı %90’dır. Yüksek risk grubundaki hastalarda bağışıklamanın ardından varisella antikorlarının periyodik olarak ölçümü tekrar bağışıklamadan fayda görecek bireylerin belirlenmesi açısından yararlı olabilir. Bir calışmada, bağışıklanmış lösemili hastalardaki herpes zoster insidansı doğal yolla enfekte olmuş bağışıklanmamış lösemili hastalara kıyasla daha düşük olmuştur. Yüksek derecede immün sistemi baskılanmış hastalarda bağışıklamanın ardından klinik belirtili varisella ortaya çıkmış ve veziküllerden su çiçeği benzeri bir virüs izole edilmiştir.
Sağlıklı bireyler:
VarilrixTM varicella zoster virüsüne karşı seronegatif olan ve su çiçeği enfeksiyonuna yakalanma riski olan sağlıklı yetişkin ve adolesanların (13 yaşından büyük) aktif bağışıklanmasında endikedir. VarilrixTM çocuklarda rutin kullanım için endike değildir ancak yakınları ciddi varisella enfeksiyonu riski altında bulunan 1-12 yaş arası seronegatif sağlıklı çocuklara uygulanabilir.
Yüksek risk grubundaki hastalar ve onların yakın ilişkide oldukları bireyler
VarilrixTM aynı zamanda yüksek risk grubundaki duyarlı hastalar ve onların duyarlı ve sağlıklı, yakın ilişkide oldukları bireyler için endikedir.
Akut lösemili hastalar Lösemili hastalar varisella enfeksiyonu için özel risk altında bulunmaktadır. Hastalığı geçirmemiş ya da seronegatif olan lösemili hastalar aşılanmalıdır. Löseminin akut fazındaki hastaların bağışıklanması sırasında idame kemoterapisi bağışıklamadan bir hafta önce ve sonra uygulanmamalıdır. Radyoterapi altındaki hastalar tedavi fazında bağışıklanmamalıdırlar. Genel olarak hastalar hastalığın tam bir hematolojik remisyonu sırasında aşılanmaktadır. Aşılama sırasında toplam lenfosit sayısının en az 1200 / mm3 olması veya selüler immün kompetans eksikliğine dair bir belirtinin olmaması tavsiye edilmektedir.
İmmünosupresif tedavi altındaki hastalar
İmmünosupresif tedavi altındaki hastalar (kortikosteroid tedavisi dahil) ciddi varisella enfeksiyonuna yatkındırlar. Habis katı tümör ya da ciddi kronik hastalıkları (kronik böbrek yetmezliği, otoimmün hastalıklar, kolajen hastalıkları, ciddi bronşiyal astım) olan hastalar bu gruba dahildir. Toplam lenfosit sayısının mm3’de en az 1200 olması ya da selüler immün kompetans eksikliğine dair bir belirtinin olmaması önerilir.
Organ nakli planlanan hastalar
Organ nakli (örneğin böbrek nakli) planlanıyorsa immünosupresif tedavinin başlamasından birkaç hafta önce bağışıklama yapılmalıdır. Kronik hastalığı olan bireyler Metabolik ya da endokrin bozukluklar, kronik pulmoner ya da kardiyovasküler hastalıklar, mukovisidoz ve nöromüsküler anormallikler gibi diğer kronik hastalıklar da bireyi ciddi varisella enfeksiyonuna karşı yatkın hale getirir.
Yakın ilişkide olunan sağlıklı bireyler
Yakın ilişkide olunan duyarlı sağlıklı bireylerin de virüsü yüksek risk grubundaki hastalara aktarma riskini azaltmak amacıyla bağışıklanması gerekir. Yüksek risk grubundaki hastaların ebeveynleri, kardeşleri ve sağlık personeli ile varisella hastaları ya da yüksek risk grubundaki hastalar ile yakın teması olan diğer kişiler bu gruba girerler.
Diğer aşılarda olduğu gibi akut şiddetli ateşli hastalığı olan bireylerin VarilrixTM ile aşılanması ertelenmelidir. Sağlıklı bireylerdeki minör bir enfeksiyonun varlığı bağışıklama için kontrendikasyon değildir. VarilrixTM toplam lenfosit sayısı mm3 ‘te 1200’ün altında olan ya da selüler immün kompetans eksikliği gösteren bireylerde kontrendikedir. VarilrixTM lösemi, lenfomalar ve HIV enfeksiyonu gibi primer ya da kazanılmış immün yetmezliği olan ya da immün supresif tedavi gören (yüksek doz kortikosteroid tedavisi gibi) kişilere uygulanmamalıdır. VarilrixTM neomisine karşı bilinen sistemik aşırı duyarlılığı olan bireylerde kontrendikedir. Fakat neomisine karşı kontakt dermatit geçmişi olanlarda kontrendike değildir. VarilrixTM gebelikte ve emzirme döneminde kontrendikedir. Aşılamadan sonra üç ay hamile kalınmamalıdır.
Diğer enjektabl aşılarda olduğu gibi aşının uygulanması sonrasında ortaya çıkabilecek nadir anafilaktik reaksiyonlar için gerekli tıbbi tedavi olanakları hazır bulundurulmalıdır. Aşı canlı, atenüe varisella zoster virüsü içerdiği için hamilelikte kullanımı kontrendikedir. Anneye ve fetusa olan bilinmeyen risklerden dolayı aşılanan kadınlar iki doz arasında ve ikinci dozdan sonra üç ay kadar doğum kontrol yöntemlerinden birini uygulamalıdır. Enfeksiyonun inkübasyon aşamasında bulunan kişilerde aşının hastalığı önlemesi ya da hastalığın gidişatını değiştirmesi beklenmez. Aşılanan bireylerin temasta bulundukları seronegatif kişilere Oka aşı virüsünün bulaşması çok düşük orandadır. Temasta bulunan sağlıklı bireylerde meydana gelen hafif döküntü bulaşma sırasında virüsün zayıflatılmış halinin devam ettiğini göstermektedir. Aşılanan kişide kütanöz kızarıklıklar gözleniyorsa aşağıdaki gruplarda yeralan kişilerle temas engellenmelidir:
Aşılanan kişide döküntü yoksa viral suşun bulaşma ihtimalide düşüktür. Ancak yukarıdaki gruplarla yakın ilişkide bulunan kişiler aşının iki dozu arasında ve ikinci dozdan 4-6 hafta sonrasında bu kişiler ile temastan kaçınmalıdır. Ciddi varisella enfeksiyonu riski altında bulunan kişiler ile yakın temasta bulunan seronegatif sağlıklı çocuklar aşılanmalıdır.
Gebelikte ve emzirme döneminde kullanımı: Gebelik kategorisi: X’tir. VarilrixTM ’in gebe kadınlara uygulanması fetüsün gelişimine olan olası etkileri bilinmediği için kontrendikedir. Bunun dışında, iki aşı dozu arasında ve bağışıklamanın ardından üç ay süreyle gebe kalmaktan kaçınılmalıdır. Emzirme dönemindeki kadınlar ile ilgili bir veri mevcut değildir. Ancak viral suşun anneden bebeğe teorik olarak bulaşma riskinden dolayı emzirme dönemindeki kadınlar aşılanmamalıdır.
Taşıt ve makina kullanma üzerine etkileri: Aşının taşıt ve makina kullanımı üzerine etki göstermesi beklenmemektedir.
VarilrixTM kesinlikle damar içine uygulanmamalıdır.
Sağlıklı bireyler
VarilrixTM incelenmiş bütün yaş gruplarında çok düşük reaktojeniteye sahip bir aşıdır. VarilrixTM uygulanan bölgedeki reaksiyonlar genellikle çok hafif ve geçicidir. 9 aylıktan büyük 2000 çocuğun katıldığı klinik çalışmalarda papülo-vesiküler döküntüler aşılananların %5’inde saptanmıştır. Döküntülerin çoğu aşılamanın ardından ilk üç hafta içinde görülmüş olup lezyon sayısı genellikle onun altındadır. Aşılananların altı haftalık takibi sırasında, koltuk altı 37.5 oC / rektal 38 oC üzerinde ateş yaklaşık olarak bireylerin %5’inde görülmüştür. Adolesanlar ve erişkinlerde ikinci dozu takiben gözlenen reaktojenisite, ilk dozu takiben görülenden fazla değildir. Başlangıçta seronegatif ve seropozitif olan bireylerde reaktojenisite açısından bir fark gözlenmemiştir.12 - 30 aylık 513 çocuğu kapsayan dört haftalık, çift kör, plasebo kontrollü bir takip çalışmasında aşı uygulanan grup ile plasebo uygulanan grupta görülen semptomların cinsi ve insidansı arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Yüksek risk grubundaki hastalar
VarilrixTM uygulanan bölgedeki reaksiyonlar genellikle hafiftir. Seyrek olarak hafif ve orta derecede ateşle birlikte seyreden papülo-vesiküler döküntüler, bağışıklamanın ardından birkaç gün ile birkaç hafta sonra görülmüştür. Bu tip reaksiyonlar lösemili hastaların dörtte birinden daha az oranda ortaya çıkmıştır. Döküntüler genellikle hafif ve kısa sürelidir. Bu reaksiyonlar, örneğin kemoterapinin idame fazında olan immün sistemi baskılanmış lösemili hastalarda daha sıklıkla görüme eğilimindedirler. Döküntülerin ortaya çıkışı hastaların klinik tedavisini etkilememiştir. Hastalığın seyrinde bağışıklamanın advers etkisi olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yoktur.
Klinik Çalışmalar
Aşılamayı takiben 4-6 hafta içerisinde gözlenen advers olaylar izlenerek kaydedilmiştir. Advers olay sıklıkları aşağıdaki şekilde değerlendirilmiştir:
Çok sık ≥ %10
Sık ≥ %1 ve < %10
Nadir ≥ %0.1 ve < %1
2624 çocuğun aşılanmasını takiben aşağıdaki advers olaylar bildirilmiştir:
Enjeksiyon yerinde reaksiyonlar:
Çok sık: ağrı, kızarıklık, şişme.
Nadir: inflamasyon. Bir bütün olarak vücut:
Sık: yorgunluk, ateş.
Nadir: Göğüs ağrısı, titreme, ağrı.
Merkezi ve periferal sinir sistemi:
Sık: baş ağrısı.
Nadir: baş dönmesi , migren.
Gastrointestinal sistem:
Nadir: gastroenterit, bulantı.
Kas-iskelet sistemi:
Nadir: artralji, sırt ağrısı, miyalji.
Psikiyatrik:
Nadir: uyuklama.
Solunum sistemi:
Nadir: öksürük, farenjit, rinit.
Deri ve ekleri: Sık: papüloveziküler döküntü. Nadir: kaşıntı.
Retiküloendotelyal sistem: Nadir: lenfadenopati.
Pazarlama sonrası yapılan çalışmalar: Virüsün sağlıklı aşılananlardan, temasta oldukları sağlıklı bireylere bulaşması çok nadir gözlenmektedir. Aşağıdaki advers olaylar çocuklar, adolesanlar ve erişkinlerin aşılanmasını takiben %0.01’den daha az sıklıkta gözlenen olaylardır:
Enjeksiyon yerinde reaksiyonlar: ağrı, kızarıklık, şişme. Bir bütün olarak vücut: ateş, ürtiker, anafilaktik reaksiyonlar.
Deri ve ekleri: papüloveziküler döküntü.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
İmmünoglobulin verilmiş ya da kan nakli yapılmış olan bireylerde bağışıklama, pasif yolla edinilmiş varisella antikorlarının neden olabileceği aşının etkisiz olma durumu düşünülerek en az üç ay süreyle ertelenmelidir. Varisellaya karşı bağışıklamanın ardından 6 hafta süreyle salisilatlar kullanılmamalıdır. Doğan varisella enfeksiyonu sırasında salisilat kullanımına bağlı Reye Sendromu bildirilmiştir.
Sağlıklı bireyler
VarilrixTM diğer aşılarla eş zamanlı olarak uygulanabilir. Değişik enjektabl aşılar daima değişik aşılama bölgelerine uygulanmalıdır. İnaktif aşılar VarilrixTM ‘e göre herhangi bir zaman aralığında uygulanabilirler. Kızamık aşısının hücre aracılı immün yanıtı kısa süreli supresyona uğratması olasılığı dolayısıyla kızamık içeren bir aşının VarilrixTM ile birlikte verilmemesi ve iki aşı arasında en az bir ay beklenmesi önerilir.
Yüksek risk grubundaki hastalar
VarilrixTM diğer zayıflatılmış canlı aşılar ile birlikte uygulanmamalıdır. Spesifik bir kontrendikasyonun belirlenmemiş olduğu durumlarda inaktif aşılar VarilrixTM ’e göre herhangi bir zaman aralığında uygulanabilir. Değişik enjektabl aşılar daima değişik aşılama bölgelerine uygulanmalıdır.
0.5 ml'lik sulandırılmış aşı, bir immünizasyon dozu içermektedir. Adolesanlar (≥ 13 yaş) ve erişkinler: 8 hafta ara (minimum 6 hafta) ile 0.5 ml’lik iki doz aşı uygulanmalıdır. İki dozluk aşılama şemasının tamamlanmasını takiben ilave dozlara gerek olduğuna dair bilgi bulunmamaktadır. 1-12 yaş arasındaki çocuklar: VarilrixTM çocuklarda rutin kullanım için endike değildir. 0.5 ml’lik tek doz önerilmektedir.
Aşı bir yaşından küçük çocuklara uygulanmamalıdır.
Yaşlılar: VarilrixTM’in yaşlılardaki immün cevabına ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Yüksek risk grubundaki hastalara da sağlıklı bireyler için önerilen şema uygulanır. Bu hastaların tekrar aşılamadan fayda görüp görmediğini tespit edebilmek için aşılama sonrası varisella antikorları periyodik olarak ölçülmelidir. VarilrixTM subkutan uygulama içindir. Enjeksiyon yeri olarak üst kol (deltoid bölge) tercih edilir. VarilrixTM intradermal olarak uygulanmamalıdır. Aşı kesinlikle intravenöz olarak uygulanmamalıdır. Her iki aşı dozu için aynı aşının kullanılması tavsiye edilmektedir.
Aşırı Dozaj Uygulanamaz.
Saklama Koşulları
Liyofilize aşı 2-8 oC arasında ışıktan koruyarak saklanmalıdır. Liyofilize aşı dondurulmaktan etkilenmez. Çözücü buzdolabinda ya da oda ısısında saklanabilir, dondurulmamalıdır. Özellikle sıcak iklimlerde, taşınma sırasında, önerilen saklama koşullarına uyulmalıdır. BUZDOLABINDA, ÇOCUKLARIN ULAŞAMAYACAĞI YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.
Geçimsizlikleri VarilrixTM diğer aşılarla aynı enjektör içinde karıştırılmamalıdır.
Kullanıma Dair Bilgiler Hazırlanan aşının pH’sındaki ufak değişiklikler sebebiyle rengi pembeden kırmızıya kadar değişebilir. Çözücü ve sulandırılmış aşı uygulama öncesi herhangi bir yabancı partikül ve/veya fiziksel görünümünde bir değişme açısından incelenmelidir. Bunlardan birinin tespit edilmesi durumunda çözücü veya sulandırılmış aşı kullanılmamalıdır. VarilrixTM çözücü kabının içindeki sıvının aşı flakonuna eklenmesi yoluyla kullanıma hazırlanır. Çözücünün çökeltiye eklenmesinden sonra karışım, çözücü içinde tam olarak çözünmeyi sağlamak için iyice çalkalanmalıdır. Aşı uygulanmadan önce virüsleri inaktive eden alkol ve diğer dezenfektan ajanların ciltten uçması sağlanmalıdır. Aşı kullanıma hazır hale getirildikten hemen sonra enjekte edilmelidir.
Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |
|
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
Satış Fiyatı | 1646.11 TL [ 19 Kasım 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 1646.11 TL [ 8 Kasım 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699522967452 |
Etkin Madde | Su Cicegi Aşısı |
ATC Kodu | J07BK01 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > AŞI KOMBİNASYONLARI > Su cicegi asisi |
İthal ( ref. ülke : Italya ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
VARILRIX | 8699522967452 | 1,646.11TL |
VARIVAX | 8699636950159 | 1,859.40TL |
ZOSTAVAX | 8699636960455 | |
Diğer Eşdeğer İlaçlar |