VAXNEUVANCE 0.5 ml enjeksiyonluk süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör (1 adet 2 IĞNELI) Kısa Ürün Bilgisi
{ Streptokokus Pnomoni Polisakkaritleri }
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
VAXNEUVANCE 0,5 mL enjeksiyonluk süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör
Pnömokok polisakkarid konjuge aşı (15 valanlı, adsorbe) Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Etkin madde
1 doz (0,5 mL) içeriği:
Pnömokok polisakkarid serotipi 11,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 31,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 41,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 51,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 6A1,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 6B1,2 4 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 7F1,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 9V1,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 141,2 2 mikrogram Pnömokok polisakkarid serotipi 18C1,2 2 mikrogram Pnömokok polisakkarid serotipi 19A1,2 2 mikrogram Pnömokok polisakkarid serotipi 19F1,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 22F1,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 23F1,2 2 mikrogram
Pnömokok polisakkarid serotipi 33F1,2 2 mikrogram
1CRMtaşıyıcı proteine konjuge edilmiştir. CRM, Psödomonas fluorescens'da rekombinant olarak eksprese edilen (Corynebacterium diphtheriae C7 kaynaklı) difteri toksininin toksik olmayan bir mutantıdır.
2Alüminyum fosfat adjuvana adsorbe edilmiştir.
1 doz (0,5 mL) 125 mikrogram alüminyum (Al) ve yaklaşık 30 mikrogram CRMtaşıyıcı protein içermektedir.
Yardımcı maddeler
Sodyum klorür 4,5 mg
Yardımcı maddelerin tam listesi için Bölüm 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORMU
Enjeksiyonluk süspansiyon (enjeksiyon). Aşı, opalesan süspansiyondur.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
VAXNEUVANCE, 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde Streptococcus pneumoniae serotiplerinin neden olduğu invazif hastalık ve pnömoninin önlenmesine yönelik aktif immünizasyon için endikedir.
Belirli pnömokok serotiplerine karşı koruma hakkında bilgi için Bölüm 4.4 ve 5.1'e bakınız. VAXNEUVANCE resmi önerilere uygun olarak kullanılmalıdır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
18 yaş ve üzeri bireyler 1 doz (0,5 mL).
Bir sonraki VAXNEUVANCE dozu ile yeniden aşılama ihtiyacı belirlenmemiştir.
Uygulama şekli:
Aşı, intramusküler enjeksiyon olarak uygulanmalıdır. Tercih edilen bölge üst koldaki deltoid kasıdır.
Subkütan veya intradermal yoldan uygulama için herhangi bir veri mevcut değildir. Uygulamadan önce aşının kullanımına ilişkin talimatlar için Bölüm 6.6'ya bakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek ve karaciğer yetmezliği:
VAXNEUVANCE hafif ila orta derecede böbrek veya karaciğer yetmezliği olan kişilerde kullanılabilir ve doz ayarlaması gerekli değildir. Şiddetli kronik karaciğer veya böbrek yetmezliği olan kişilere ilişkin veri bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
VAXNEUVANCE'ın 18 yaşından küçük çocuklarda ve adolesanlarda güvenliliği ve etkililiği
henüz belirlenmemiştir.
Geriyatrik popülasyon:
Doz ayarlaması gerekli değildir. VAXNEUVANCE alan 50 yaş ve üzeri 4.389 kişiden 2.478'i (%56,5) 65 yaş ve üzerinde, 479'u (%10,9) 75 yaş ve üzerindedir (bkz. Bölüm 4.8 ve 5.2). Genel olarak, genç bireylerle karşılaştırıldığında yaşlı bireylerde (65 ila 74 yaş ve 75 yaş ve üzeri) gözlenen güvenlilik profili veya bağışıklık cevaplarında klinik olarak anlamlı farklılıklar bulunmamaktadır.
Özel popülasyonlar:
Pnömokok hastalığı riskini artırabilecek altta yatan bir veya daha fazla hastalığı olan bireylere (örn., insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile yaşayan yetişkinler veya pnömokok hastalığı
için risk faktörleri olan 18-49 yaş arası immünokompetan yetişkinler; bkz. Bölüm 5.1) bir doz VAXNEUVANCE verilebilir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Etkin madde
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Uygulama yolu ile ilgili önlem
VAXNEUVANCE intravasküler olarak uygulanmamalıdır.
Anafilaksi
Tüm enjekte edilebilir aşılarda olduğu gibi, aşının uygulanmasından sonra nadir bir anafilaktik olay görülmesi durumunda uygun tıbbi tedavi ve gözetim her zaman hazır bulundurulmalıdır.
Eş zamanlı hastalık
Akut şiddetli febril hastalığı veya akut enfeksiyonu olan kişilerde aşı ertelenmelidir. Minör bir enfeksiyonun ve/veya düşük dereceli ateşin varlığı aşılamayı geciktirmemelidir.
Trombositopeni ve pıhtılaşma bozuklukları
Diğer intramüsküler enjeksiyonlarda olduğu gibi, antikoagülan tedavisi gören veya trombositopenisi veya hemofili gibi herhangi bir pıhtılaşma bozukluğu olan kişilere aşı dikkatle verilmelidir. Bu kişilerde intramüsküler uygulama sonrasında kanama veya morarma meydana gelebilir.
İmmünitesi baskılanmış bireyler
İmmün baskılayıcı tedavi kullanımı, genetik bir hasar, HIV enfeksiyonu veya diğer sebepler nedeniyle immün sistemi baskılanmış bireylerde, aktif immünizasyona karşı antikor yanıtı azalmış olabilir.
VAXNEUVANCE için güvenlilik ve immünojenisite verileri, HIV enfeksiyonu ile yaşayan bireyler için mevcuttur (bkz. Bölüm 5.1). VAXNEUVANCE için güvenlilik ve immünojenisite verileri, diğer spesifik immün sistemi baskılanmış gruplardaki (örn., hematopoietik kök hücre nakli) bireyler için mevcut değildir ve aşılama bireysel olarak değerlendirilmelidir.
Koruma
Herhangi bir aşıda olduğu gibi, VAXNEUVANCE ile aşılama tüm aşı alıcılarını korumayabilir. VAXNEUVANCE yalnızca aşıda bulunan Streptococcus pneumoniae serotiplerine karşı koruma sağlayacaktır (bkz. Bölüm 2 ve 5.1).
Yardımcı maddeler
Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasen “sodyum içermezâ€.
İzlenebilirlik
Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
VAXNEUVANCE mevsimsel tetravalanlı influenza aşısı (split viryon, inaktif) ile eşzamanlı
uygulanabilir.
VAXNEUVANCE'ın diğer aşılarla eş zamanlı uygulanmasına ilişkin veri mevcut değildir. Farklı enjekte edilebilir aşılar her zaman farklı enjeksiyon bölgelerine uygulanmalıdır.
İmmün baskılayıcı tedaviler, aşılara karşı immün yanıtları azaltabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlarda VAXNEUVANCE'ın diğer aşılarla eş zamanlı uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik popülasyonda VAXNEUVANCE'ın diğer aşılarla eş zamanlı uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.
4.6. Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: B.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar, VAXNEUVANCE'ın klinik çalışmalarına dahil edilmiştir. VAXNEUVANCE'ın doğum kontrol yöntemleri üzerine etkisi olup olmadığına dair veri bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
VAXNEUVANCE'ın hamile kadınlarda kullanımına ilişkin deneyim sınırlıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik, embriyo/fetal gelişim, doğum veya doğum sonrası gelişim üzerinde doğrudan veya dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).
VAXNEUVANCE'ın hamilelikte uygulanması, yalnızca anne ve fetüs için potansiyel yararlar, olası risklerden daha ağır bastığında düşünülmelidir.
Laktasyon dönemi
VAXNEUVANCE'ın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
Üreme yeteneği / Fertilite
VAXNEUVANCE'ın fertilite üzerindeki etkisine ilişkin insan verileri mevcut değildir. Dişi sıçanlardaki hayvan çalışmaları, zararlı etkilere işaret etmemektedir (bkz. Bölüm 5.3).
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
VAXNEUVANCE, araç ve makine kullanımı üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir ya da göz ardı edilebilir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, 4.8 "İstenmeyen etkiler" bölümünde belirtilen bazı etkiler, araç veya makine kullanma yeteneğini geçici olarak etkileyebilir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profilinin özeti
VAXNEUVANCE'ın güvenliliği 18 yaş ve üzeri sağlıklı ve immünokompetan 7.136 yetişkinde yapılan 6 klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Ek bir klinik çalışmada, HIV ile yaşayan ≥ 18 yaş 302 yetişkin değerlendirilmiştir. VAXNEUVANCE 5.630 yetişkine uygulanmıştır; 1.241'i 18-49 yaşları arasında, 1.911'i 50-64 yaşları arasında ve 2.478'i 65 yaş ve üzeri idi. VAXNEUVANCE uygulananların 1.134'ü, pnömokok hastalığı için risk faktörü olmayan (n=285), 1 (n=620) veya ≥ 2 (n=229) risk faktörü olan 18-49 yaşları arasında immünokompetan yetişkinlerdi ve 152'si HIV ile yaşayan ≥ 18 yaş yetişkindi. Ek olarak, 5.253 yetişkin daha önce pnömokok aşısı almamıştı ve 377 yetişkin daha önce kayıttan en az 1 yıl önce 23 valanlı pnömokok polisakkarid aşısı (PPV23) ile aşılanmıştı.
VAXNEUVANCE ile aşılamayı takiben en sık bildirilen advers reaksiyonlar beklenen reaksiyonlar olmuştur. Yedi çalışmanın birleştirilmiş analizinde, en sık görülen advers reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde ağrı (%64,6), yorgunluk (%23,4), miyalji (%20,7), baş ağrısı (%17,3), enjeksiyon bölgesinde şişme (%16,1), enjeksiyon bölgesinde eritem (%11,3) ve artralji (%7,9) idi. Beklenen advers reaksiyonların çoğu hafif (yoğunluğu veya büyüklüğüne bağlı olarak) ve kısa süreliydi (≤ 3 gün); klinik program boyunca şiddetli reaksiyonlar (normal günlük aktiviteyi engelleyen veya büyüklüğü > 10 cm bir olay olarak tanımlanır) yetişkinlerin
≤ %1,5'inde meydana gelmiştir.
Yaşlı yetişkinler, genç yetişkinlere göre daha az yan etki bildirmiştir. Advers reaksiyonların tablo halinde listesi
Aşılamadan sonra sırasıyla 5 ve 14 gün boyunca günlük olarak beklenen lokal ve sistemik advers reaksiyonlar görülmüştür. Aşılamadan sonraki 14 gün boyunca beklenmeyen advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Aşağıda sunulan tablo, 4.389'u ≥ 50 yaş ve 1.241'i 18-49 yaş arası olup VAXNEUVANCE alan yetişkinlerde yapılan 7 klinik çalışmanın güvenlilik verilerine dayanmaktadır.
Sıklıklar aşağıdaki şekilde bildirilmektedir:
Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Tablo 1: Advers reaksiyonların tablo halinde listesi
Sistem Organ Sınıfı | Sıklık | Advers Reaksiyonlar |
Bağışıklık sistemi hastalıkları | Seyrek | Ürtiker, dilde ödem, kızarma ve nefes almada güçlük gibi aşırı duyarlılık reaksiyonu |
Sinir sistemi hastalıkları | Çok yaygın | Baş ağrısı |
Yaygın olmayan | Baş dönmesi | |
Gastrointestinal hastalıkları | Yaygın olmayan | Mide bulantısı Kusma |
Deri ve deri altı doku hastalıkları | Yaygın olmayan | Döküntü |
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları | Çok yaygın | Miyalji |
Yaygın | Artralji* | |
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları | Çok yaygın | Enjeksiyon bölgesinde ağrı Yorgunluk Enjeksiyon bölgesinde şişme Enjeksiyon bölgesinde eritem |
Yaygın | Enjeksiyon bölgesinde kaşıntı | |
Yaygın olmayan | Pireksi Enjeksiyon bölgesinde sıcaklık Enjeksiyon bölgesinde morarma/hematom Titreme |
*18-49 yaş arası yetişkinlerde çok yaygın
†18-49 yaş arası yetişkinlerde yaygın
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Aşılar, pnömokok aşıları ATC kodu: J07AL02
Etki mekanizması
VAXNEUVANCE, her biri bir taşıyıcı proteine (CRM) konjuge edilmiş Streptococcus pneumoniae'den (1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 22F, 23F, 33F) 15 saflaştırılmış pnömokok kapsüler polisakkarid içerir. VAXNEUVANCE, pnömokok hastalığına karşı
koruma sağlamak için opsonizasyonu, fagositozu ve pnömokokların öldürülmesini artıran antikorları indüklemek için T hücresine bağlı bir immün yanıtı ortaya çıkarır.
18 yaş ve üzeri immünokompetan yetişkinlerde klinik immünojenisite
Streptococcus pneumoniae'ye doğal maruz kalma veya aşılanmayı takiben immün yanıtlar, opsonofagositik aktivite (OPA) ve immünoglobulin G (IgG) yanıtları ölçülerek belirlenebilir. OPA, yutma ve müteakip öldürmeye yönelik olarak fagositik hücrelere prezentasyon için pnömokokal kapsüler polisakkaridleri opsonize edebilen işlevsel antikorları temsil eder ve yetişkinlerde pnömokokal hastalığa karşı önemli bir immünolojik vekil koruma ölçütüdür. OPA titreleri, pnömokokların sağkalımını en az %50 azaltan en yüksek serum seyreltmesinin tersi olarak ifade edilir. VAXNEUVANCE'taki 15 serotipin her biri için serotipe özgü OPA titrelerinin ölçülmesi için valide, multiplekslenmiş bir opsonofagositik miktar tayin (MOPA) kullanılmıştır.
Amerika kıtaları, Avrupa ve Asya Pasifik'te düzenlenen beş çift kör klinik çalışmada (Protokol 007, Protokol 016, Protokol 017, Protokol 019 ve Protokol 021) VAXNEUVANCE'ın immünojenisitesi, daha önce pnömokok aşısı olan veya olmayan bireyler dahil olmak üzere farklı yaş gruplarından sağlıklı ve immünokompetan yetişkinlerde değerlendirilmiştir. Her bir klinik çalışmaya stabil altta yatan tıbbi rahatsızlıkları (örn. diabetes mellitus, renal rahatsızlıklar, kronik kalp hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, astım dahil kronik akciğer hastalığı) ve/veya pnömokokal hastalık riskini artırdığı bilinen davranışsal risk faktörleri (örn. Mevcut sigara kullanımı, artan alkol tüketimi) olan yetişkinler katılmıştır.
Her bir çalışmada immünojenisite, aşılama sonrası 30 günde serotipe özgü OPA ve IgG yanıtlarıyla değerlendirilmiştir. Çalışma sonlanım noktaları IOA geometrik ortalama titreleri (GMT'ler) ve IgG geometrik ortalama konsantrasyonlarından (GMC'ler) oluşmuştur. Pivotal çalışmada (Protokol 019), VAXNEUVANCE'ın 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşı ile paylaştığı 13 serotipten 12'sinin OPA GMT'lerinin eşit etkinliğinin, paylaşılan serotip 3 için eşit etkinliğinin ve üstün olduğunun ve 22F ve 33F serotipleri için üstün olduğunun gösterilmesi amaçlanmıştır, VAXNEUVANCE'ın 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşıya üstünlük değerlendirmesi, OPA GMT'lerin grup karşılaştırmalarına ve aşılama öncesi ile aşılamadan 30 gün sonrasına kadar serotipe özgü OPA titrelerinde ≥ 4 kat artışa sahip katılımcıların oranlarına dayanmaktadır.
Pnömokok aşısı olmayan yetişkinler
Çift kör, aktif komparatör kontrollü pivotal klinik çalışmada (Protokol 019), daha önce hiç pnömokok aşısı olmamış 50 yaş ve üzeri 1.205 immünokompetan gönüllü, ya VAXNEUVANCE ya da 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşı almak üzere randomize edilmiştir. Katılımcıların medyan yaşı 66 idi (aralık: 50 ila 92), yaklaşık %69'u 65 yaşın üzerinde ve yaklaşık %12'si 75 yaşın üzerindeydi. %57,3'ü kadındı ve %87'si altta yatan en az bir tıbbi rahatsızlık öyküsü bildirmiştir.
Çalışma, VAXNEUVANCE'ın ortak 13 serotip için 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşıya kıyasla eşit etkinliğe sahip olduğu ve 2 benzersiz serotip ve ortak serotip 3 için üstün olduğunu göstermiştir. Tablo 2, aşılama sonrası 30 gündeki OPA GMT'lerini özetlemektedir. Serotipe özgü IgG GMC'leri, OPA GMT'leri için gözlenen sonuçlarla genellikle tutarlılık göstermiştir.
Tablo 2: Daha Önce Pnömokok Aşısı Olmamış 50 Yaş ve Üzeri Yetişkinlerde Aşılamadan 30 Gün Sonra Serotipe Özgü OPA GMT'leri (Protokol 019)
Pnömokokal Serotip | VAXNEUVANCE (N=602) | 13 valanlı PCV (N = 600) | GMT Oranı* VAXNEUVANCE / 13 valanlı PCV (%95 CI)* | ||
n | GMT* | n | GMT* |
| |
13 Ortak Serotip †| |||||
1 | 598 | 256,3 | 598 | 322,6 | 0,79 (0,66 - 0,96) |
3‡ | 598 | 216,2 | 598 | 135,1 | 1,6 (1,38 - 1,85) |
4 | 598 | 1125,6 | 598 | 1661,6 | 0,68 (0,57 - 0,8) |
5 | 598 | 447,3 | 598 | 563,5 | 0,79 (0,64 - 0,98) |
6A | 596 | 5407,2 | 598 | 5424,5 | 1 (0,84 - 1,19) |
6B | 598 | 4011,7 | 598 | 3258,2 | 1,23 (1,02 - 1,48) |
7F | 597 | 4617,3 | 598 | 5880,6 | 0,79 (0,68 - 0,9) |
9V | 598 | 1817,3 | 597 | 2232,9 | 0,81 (0,7 - 0,94) |
14 | 598 | 1999,3 | 598 | 2656,7 | 0,75 (0,64 - 0,89) |
18C | 598 | 2757,7 | 598 | 2583,7 | 1,07 (0,91 - 1,26) |
19A | 598 | 3194,3 | 598 | 3979,8 | 0,8 (0,7 - 0,93) |
19F | 598 | 1695,1 | 598 | 1917,8 | 0,88 (0,76 - 1,02) |
23F | 598 | 2045,4 | 598 | 1740,4 | 1,18 (0,96 - 1,44) |
VAXNEUVANCE'a Özgü 2 Serotip | |||||
22F | 594 | 2375,2 | 586 | 74,6 | 31,83 (25,35 - 39,97) |
33F | 598 | 7994,7 | 597 | 1124,9 | 7,11 (6,07 - 8,32) |
* GMT'ler, GMT oranı ve %95 CI, bir cLDA modelinden hesaplanmaktadır.
†13 ortak serotipe yönelik eşit etkinlik sonucu, > 0,5'lik hesaplanmış GMT oranı için
(VAXNEUVANCE/13 valanlı PCV) %95 CI alt sınırına dayandırılmaktadır.
‡ Serotip 3'e yönelik üstünlük sonucu, > 1,2'lik hesaplanmış GMT oranı için
(VAXNEUVANCE/13 valanlı PCV) %95 CI alt sınırına dayandırılmaktadır.
§ 2 benzersiz serotipe yönelik üstünlük sonucu, > 2'lik hesaplanmış GMT oranı için
(VAXNEUVANCE/13 valanlı PCV) %95 CI alt sınırına dayandırılmaktadır. N=Randomize ve aşılanmış katılımcı sayısı; n=Analize katkı sağlayan katılımcı sayısı
CI=güven aralığı; cLDA=zorlanmış boylamsal veri analizi; GMT=geometrik ortalama titre
(1/sey); OPA=opsonofagositik aktivite, PCV= pnömokok konjuge aşı.
Çift kör, tanımlayıcı bir çalışmada (Protokol 017), pnömokokal hastalığa yönelik risk faktörleri olan veya olmayan 18 ila 49 yaş 1.515 immünokompetan gönüllü, VAXNEUVANCE ya da 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşı ve altı ay sonra PPV23 almak üzere 3:1 oranında randomize edilmiştir. Pnömokok hastalığı için risk faktörleri arasında: diabetes mellitus, kalp yetmezliği dahil kronik kalp hastalığı, kompanse sirozlu kronik karaciğer hastalığı, kalıcı astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) dahil olmak üzere kronik akciğer hastalığı, mevcut sigara kullanımı ve artan alkol tüketimi vardı. Genel olarak, VAXNEUVANCE alanların 285'inde (%25,2) risk faktörü yoktu, 620'sinde (%54,7) 1 risk faktörü vardı ve 228'inde (%20,1) 2 veya daha fazla risk faktörü vardı.
VAXNEUVANCE OPA GMT'leri (Tablo 3) ve IgG GMC'leriyle değerlendirildiği üzere aşının içinde bulunan 15 serotipin tümüne immün yanıtları tetiklemiştir. OPA GMT'leri ve IgG GMC'leri, 13 ortak serotip için iki aşılama grubu arasında genellikle karşılaştırılabilir ve 2 benzersiz serotip için VAXNEUVANCE grubunda daha yüksek izlenmiştir. PPV23 ile aşılama
sonrasında, OPA GMT'leri ve IgG GMC'leri, VAXNEUVANCE'ın içerdiği 15 serotipin tümü için iki aşılama grubu arasında genellikle karşılaştırılabilir izlenmiştir.
Bildirilen risk faktörlerinin sayısına dayalı bir alt grup analizinde VAXNEUVANCE, hiç risk faktörü olmayan, 1 veya 2 veya daha fazla risk faktörü olan yetişkinlerde aşılamadan 30 gün sonra OPA GMT'ler ve IgG GMC'ler ile değerlendirildiği üzere aşıda bulunan 15 serotipin tümüne karşı immün yanıtlar ortaya çıkarmıştır. Her bir alt gruptaki sonuçlar, genel olarak genel çalışma popülasyonunda gözlemlenenlerle tutarlıydı. VAXNEUVANCE'ın 6 ay sonra PPV23 ile takip edilen ardışık uygulaması da VAXNEUVANCE'da bulunan 15 serotipin tümü için immünojenikti.
Tablo 3: Daha Önce Hiç Pnömokok Aşısı Olmamış, Pnömokokal Hastalığa yönelik Risk Faktörleri Olan veya Olmayan 18-49 Yaş Yetişkinlerde Aşılamadan 30 Gün Sonra Serotipe Özgü OPA GMT'leri (Protokol 017)
Pnömokokal Serotip | VAXNEUVANCE (N = 1.133) | 13 valanlı PCV (N = 379) | ||||
| n | Gözlenen GMT | %95 CI* | n | Gözlenen GMT | %95 CI* |
13 Ortak Serotip | ||||||
1 | 1019 | 268,6 | (243,7 - 296) | 341 | 267,2 | (220,4 - 323,9) |
3 | 1004 | 199,3 | (184,6 - 215,2) | 340 | 150,6 | (130,6 - 173,8) |
4 | 1016 | 1416 | (1308,9 - 1531,8) | 342 | 2576,1 | (2278 - 2913,2) |
5 | 1018 | 564,8 | (512,7 - 622,2) | 343 | 731,1 | (613,6 - 871) |
6A | 1006 | 12928,8 | (11923,4 - 14019) | 335 | 11282,4 | (9718,8 - 13097,5) |
6B | 1014 | 10336,9 | (9649,4 - 11073,4) | 342 | 6995,7 | (6024,7 - 8123,2) |
7F | 1019 | 5756,4 | (5410,4 - 6124,6) | 342 | 7588,9 | (6775,3 - 8500,2) |
9V | 1015 | 3355,1 | (3135,4 - 3590,1) | 343 | 3983,7 | (3557,8 - 4460,7) |
14 | 1016 | 5228,9 | (4847,6 - 5640,2) | 343 | 5889,8 | (5218,2 - 6647,8) |
18C | 1014 | 5709 | (5331,1 - 6113,6) | 343 | 3063,2 | (2699,8 - 3475,5) |
19A | 1015 | 5369,9 | (5017,7 - 5746,8) | 343 | 5888 | (5228,2 - 6631) |
19F | 1018 | 3266,3 | (3064,4 - 3481,4) | 343 | 3272,7 | (2948,2 - 3632,9) |
23F | 1016 | 4853,5 | (4469,8 - 5270,2) | 340 | 3887,3 | (3335,8 - 4530) |
VAXNEUVANCE'a Özgü 2 Serotip | ||||||
22F | 1005 | 3926,5 | (3645,9 - 4228,7) | 320 | 291,6 | (221,8 - 383,6) |
33F | 1014 | 11627,8 | (10824,6 - 12490,7) | 338 | 2180,6 | (1828,7 - 2600,2) |
* Grup içi %95 CI'lar, doğal log değerleri ortalamasının CI'ları t-dağılımına göre üs alınarak
elde edilmektedir.
N=Randomize ve aşılanmış katılımcı sayısı; n=Analize katkı sağlayan katılımcı sayısı CI=güven aralığı; GMT=geometrik ortalama titre (1/sey);
OPA=opsonofagositik aktivite, PCV= pnömokok konjuge aşı.
Pnömokok aşılarının yetişkinlerde ardışık uygulanması
VAXNEUVANCE'ın ardından PPV23'ün ardışık uygulaması Protokol 016, Protokol 017'de (bkz. Bölüm 5.1, Pnömokok aşısı almamış yetişkinler) ve Protokol 018'de (bkz. Bölüm 5.1, HIV ile yaşayan yetişkinler) değerlendirilmiştir.
Çift kör, aktif komparatör kontrollü pivotal klinik çalışmada (Protokol 016), 50 yaş ve üzeri 652 yetişkin, ya VAXNEUVANCE ya da 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşı ve bir yıl ardından PPV23 almak üzere randomize edilmiştir.
PPV23 ile aşılama sonrasında, OPA GMT'leri ve IgG GMC'leri, VAXNEUVANCE'taki 15
serotipin tümü için iki aşılama grubu arasında karşılaştırılabilir izlenmiştir.
VAXNEUVANCE'ın tetiklediği immün yanıtlar, OPA GMT'leri ve IgG GMC'leriyle değerlendirildiği üzere aşılama sonrası 12 aya kadar sürmüştür. Serotipe özgü OPA GMT'ler,
12. ayda 30. güne göre daha düşük oldukları için zamanla azalmıştır, ancak VAXNEUVANCE veya 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşıda bulunan tüm serotipler için başlangıç seviyelerin üzerinde kalmıştır. OPA GMT'leri ve IgG GMC'leri, VAXNEUVANCE alıcıları arasında paylaşılan 13 serotip için 12. aydaki müdahale grupları arasında genel olarak benzerdi ve 2 benzersiz serotip için daha yüksekti.
Önceden pnömokok aşısı olan yetişkinler
Çift kör, tanımlayıcı bir çalışmada (Protokol 007), çalışmaya girmeden en az 1 yıl önce PPV23 ile aşılanmış 65 yaş ve üzeri 253 gönüllü, VAXNEUVANCE ya da 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşı almak üzere randomize edilmiştir.
IgG GMC'leri ve OPA GMT'leri, 13 ortak serotip için iki aşılama grubu arasında genellikle karşılaştırılabilir ve 2 benzersiz serotip için VAXNEUVANCE grubunda daha yüksek izlenmiştir.
PPV23'ten ≤ 1 yıl sonra başka bir PCV'nin uygulandığı bir klinik çalışmada, PCV tek başına veya PPV23'ten önce verildiğinde gözlemlenen immün yanıtlara kıyasla yaygın serotipler için immün yanıtlarda azalma gözlemlenmiştir. Bunun klinik önemi bilinmemektedir.
Özel popülasyonlarda klinik immünojenisite
HIV ile yaşayan yetişkinler
Çift kör, tanımlayıcı bir çalışmada (Protokol 018), CD4+ T hücre sayısı ≥ 50 hücre/µL ve plazma HIV ribonükleik asit (RNA) < 50.000 kopya/mL olan HIV ile yaşayan ≥ 18 yaş pnömokok aşısı olmamış 302 gönüllü VAXNEUVANCE veya 13 valanlı pnömokok polisakkarid konjuge aşı ve ardından 2 ay sonra PPV23'ü almak için randomize edilmiştir. Katılımcıların çoğunda CD4+ T hücre sayısı ≥ 200 hücre/µL; 4'ünde (%1,3) CD4+ T hücre sayısı ≥ 50 ila < 200 hücre/µL, 152'sinde (%50,3) CD4+ T hücre sayısı ≥ 200 ila < 500 hücre/µL ve 146'sında (%48,3) CD4+ T hücre sayısı ≥ 500 hücre/µL idi.
VAXNEUVANCE, aşılamadan 30 gün sonra OPA GMT'leri ve IgG GMC'leri tarafından değerlendirildiği üzere aşıda bulunan 15 serotipin tümüne karşı immün yanıtlar ortaya çıkarmıştır. HIV ile enfekte katılımcılarda görülen immün yanıtlar, sağlıklı katılımcılara kıyasla sürekli olarak daha düşüktü ancak serotip 4 dışında her iki aşı grubu için de benzer düzeydeydi. Serotip 4 için OPA GMT ve IgG GMC, VAXNEUVANCE için daha düşüktü. PPV23 ile ardışık uygulamadan sonra, OPA GMT'leri ve IgG GMC'leri, 15 serotipin tümü için iki aşı grubu arasında genel olarak benzerdi.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Geçerli değildir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Klinik olmayan çalışma verileri, tekrarlanan doz toksisitesi ve üreme ve gelişme toksisitesine ilişkin konvansiyonel çalışmalara dayalı olarak insanlar için herhangi bir tehlike ortaya koymamıştır.
Dişi sıçanlara uygulanan VAXNEUVANCE'ın çiftleşme performansı, fertilite,
embriyonik/fetal gelişim veya yavruların gelişimi üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır.
Gebe dişi sıçanlara uygulanan VAXNEUVANCE, yavrularda 15 serotipin tümüne karşı saptanabilir antikorlarla sonuçlanmıştır. Bu, gebelik sırasında ve muhtemelen emzirme yoluyla plasental transfer yoluyla maternal antikorların edinilmesine atfedilebilir.
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Sodyum klorür (NaCl)
L-histidin Polisorbat 20 Enjeksiyonluk su
Adjuvan için Bölüm 2'ye bakınız.
6.2. Geçimsizlikler
Uyumluluk çalışmalarının olmaması nedeniyle, bu aşı diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
Buzdolabında (2°C - 8°C arasındaki sıcaklıklarda) saklayınız. Dondurmayınız.
Kullanıma hazır enjektörü ışıktan korumak için karton kutusunda saklayınız. VAXNEUVANCE, buzdolabından çıkarıldıktan sonra olabildiğince çabuk uygulanmalıdır.
Geçici sıcaklık sapmaları durumunda, stabilite verileri VAXNEUVANCE'ın 25°C'ye kadar
olan sıcaklıklarda 48 saat boyunca stabil olduğunu göstermektedir.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
VAXNEUVANCE, fluropolimer laminasyonlu gri bromobütil kauçuk tıpalı, yeşil polipropilen piston çubuklu, polipropilen ve stiren-bütadien kauçuk uç kapaklı, Luer-Lok adaptörlü, 1,5 mL'lik kullanıma hazır Tip I cam enjektörde bulunan 0,5 mL süspansiyondur.
VAXNEUVANCE 1 adet kullanıma hazır enjektör içinde (Tip I cam) 0,5 mL süspansiyon bulunan, iğnesiz, 1 iğneli (25G X 1 inç) ve 2 iğneli (25G X 5/8 inç ve 23G X 1 inç) ambalajlar halinde sunulmaktadır.
Tüm ambalajlar piyasada bulunmayabilir.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Aşı tedarik edildiği şekilde kullanılmalıdır.
Kullanmadan hemen önce kullanıma hazır enjektörü yatay olarak tutunuz ve opalesan bir süspansiyon elde etmek için kuvvetlice sallayınız. Yeniden süspansiyon haline getirilemiyorsa aşıyı kullanmayınız.
Uygulama öncesinde partiküllü madde ve renk değiştirme için süspansiyonu gözle kontrol ediniz. Partiküller varsa ve/veya renk değişikliği gözlenirse aşıyı atınız.
İğne sabit olarak enjektöre bağlanana kadar Luer kilit bağlantılı iğneyi saat yönünde çevirerek takınız.
Tercihen üst kolun deltoid bölgesinde, intramusküler (IM) yol kullanarak hemen enjekte ediniz.
İğneyi kazara batırmamak için dikkatli olunuz.
İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar. | Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. |
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
---|---|---|
PNEUMOVAX | 8699636791158 | 407.02TL |
PREVENAR | 8699572960052 | |
SYNFLORIX | 8699522967155 | 1,733.05TL |
VAXNEUVANCE | 8699636951590 | 2,737.89TL |
Diğer Eşdeğer İlaçlar |
Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. |
|
Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış. |
|
Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. |
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Merck İlaç Ecza ve Kimya Ticaret AŞSatış Fiyatı | 2737.89 TL [ 8 Nov 2024 ] |
Önceki Satış Fiyatı | 2737.89 TL [ 1 Nov 2024 ] |
Original / Jenerik | Original İlaç |
Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
Barkodu | 8699636951590 |
Etkin Madde | Streptokokus Pnomoni Polisakkaritleri |
ATC Kodu | J07AL02 |
Birim Miktar | 0.5 |
Birim Cinsi | ML |
Ambalaj Miktarı | 1 |
Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Bakteriyel Aşılar > Konjuge Polisakkarit Aşılar |
İthal ( ref. ülke : Portekiz ) ve Beşeri bir ilaçdır. |