VENIRO 100 mg/5 ml IV enjeksiyon ve infüzyon için konsantre çözelti içeren 5 ampül Klinik Özellikler

Ferik ( demir III ) Hidroksit Sükroz }

Kan ve Kan Yapıcı Organlar > Demir Eksikliği İlaçları
Deva Holding A.Ş. | 11 September  2015

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

      Gastrointestinal sistemden demir emiliminin bozulduğu durumlarda gelişen demir eksikliği anemisinde,

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      VENİRO uygulaması sırasındaveherbiruygulamayı takiben, aşırı duyarlılık reaksiyonlarının

      VENİRO sadece anafilaktik reaksiyonları acilen değerlendirme ve yönetme eğitimi almış personelin varlığında, tüm resüsitasyon araçlarının sağlandığı yerlerde uygulanmalıdır. Her VENİRO enjeksiyonunu takiben hasta en az 30 dakika boyunca advers etkiler açısından gözlenmelidir (bkz. bölüm 4.4).

      Pozoloji:

      Kümülatif VENİRO dozu her hasta için özel hesaplanmalı ve doz aşılmamalıdır.

      Doz Hesaplanması

      Kümülatif VENİRO dozu hemoglobin (Hb) seviyesi ve vücut ağırlığına (VA) göre hesaplanan toplam demir eksiği (mg) kadardır. VENİRO dozu her hasta için ayrı hesaplanan total demir eksikliğinin aşağıdaki Ganzoni formülüne göre hesaplanması gereklidir, örneğin:

      Toplam Demir Eksiği (mg) = VA (kg) X (hedef Hb – mevcut Hb) (g/dl) X 2,4* + Depo demiri (mg)

      35 kilo altı (VA): Hedef Hb= 13g/dl ve depo demiri= 15mg/kg(VA) 35 kilo ve üstü (VA): Hedef Hb= 15 g/dl ve depo demiri = 500mg

      *Faktör 2,4 = 0,0034 (Hb nin demir içeriği=%0,34) X 0,07 (kan hacmi= Vücut ağırlığının %7 si) x 1000 (gramın miligram cinsine çevirisi) x 10.

      Toplam uygulanacak VENİRO miktarı (ml) = Toplam demir açığı [mg] / 20 mg demir /ml Hedef Hb, Mevcut Hb ve vücut ağırlığına göre verilecek VENİRO (ml) miktarı*

      VA

      Toplam uygulanacak VENİRO miktarı (20 mg demir / ml)

      Hb 6,0 g/dl

      Hb 7,5 g/dl

      Hb 9,0 g/dl

      Hb 10,5 g/dl

      30 kg

      47,5 ml

      42,5 ml

      37,5 ml

      32,5 ml

      35 kg

      62,5 ml

      57,5 ml

      50 ml

      45 ml

      40 kg

      67,5 ml

      60 ml

      55 ml

      47,5 ml

      45 kg

      75 ml

      65 ml

      57,5 ml

      50 ml

      50 kg

      80 ml

      70 ml

      60 ml

      52,5 ml

      55 kg

      85 ml

      75 ml

      65 ml

      55 ml

      60 kg

      90 ml

      80 ml

      67,5 ml

      57,5 ml

      65 kg

      95 ml

      82,5 ml

      72,5 ml

      60 ml

      70 kg

      100 ml

      87,5 ml

      75 ml

      62,5 ml

      75 kg

      105 ml

      92,5 ml

      80 ml

      65 ml

      80 kg

      112,5 ml

      97,5 ml

      82,5 ml

      67,5 ml

      85 kg

      117,5 ml

      102,5 ml

      85 ml

      70 ml

      90 kg

      122,5 ml

      107,5 ml

      90 ml

      72,5 ml

      *35 kilo altı (VA) : Hedef Hb=13g/dl 35 kilo ve üstü (VA) :Hedef Hb= 15 g/dl

      Hb (mM), Hb (g/dl) çevirmek için 1,6 ile çarpılmalıdır.

      Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

      Erişkinlerde; 1-2 ampul (100-200 mg demir) VENİRO, hemoglobin düzeylerine göre haftada 1-3 kez şeklinde uygulanır. Hemodiyaliz hastalarında toplam doz, 10 dozda uygulanacak şekilde 1000 mg'dır. Gerektiğinde önerilen doz tekrarlanabilir. Doz uygulama sıklığı haftada 3 defadan fazla olmamalıdır.

      Uygulama süresince oral demir alımı kesilmelidir.

      Uygulama şekli

      VENİRO, sadece intravenöz yoldan uygulanması gereken bir üründür. Uygulama yavaş intravenöz enjeksiyon, intravenöz damla infüzyon veya diyaliz makinasının venöz yolu kullanılarak yapılabilir. İntramüsküler veya bolus intravenöz enjeksiyonla uygulanmamalıdır.

      İntravenöz damla infüzyon

      VENİRO sadece %0,9'luk Serum Fizyolojik (NaCl) ile dilue edilmelidir. İnfüzyondan hemen önce seyreltme yapılmalı ve çözelti aşağıdaki gibi verilmelidir:

      VENİRO dozu (mg demir)

      VENİRO dozu (ml VENİRO)

      Maksimum dilue

      edilebilecek steril %0,9 NaCl çözelti hacmi

      Minimum İnfüzyon Zamanı

      50 mg

      2,5 ml

      50 ml

      8 dakika

      100 mg

      5 ml

      100 ml

      15 dakika

      200 mg

      10 ml

      200 ml

      30 dakika

      Stabiliteyle ilgili nedenlerle, VENİRO daha düşük konsantrasyonda seyreltilmemelidir.

      İntravenöz enjeksiyon

      VENİRO yavaş enjeksiyon olarak yapılabilir. 1 ml dilüe edilmemiş VENİRO 1 dakikalık sürede verilebilir (5 ml VENİRO en az 5 dakikalık bir sürede verilmelidir.) Bir seferde 10ml'den (200 mg demir) fazla enjeksiyon yapılmamalıdır.

      Diyaliz makinasının venöz yoluna enjeksiyon

      VENİRO tıpkı intavenöz enjeksiyonda olduğu gibi hemodiyaliz sırasında diyaliz makinasının venöz ucundan verilebilir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/karaciğer yetmezliği

      Böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalar için bölüm 4.4'e bakınız.

      Pediyatrik popülasyon

      VENİRO'nun çocuklarda kullanımı yeterince araştırılmamıştır ve bu nedenle VENİRO'nun çocuklarda kullanılması önerilmez.

      Geriyatrik popülasyon

      Yaşlı hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      VENİRO kullanımı aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

        Her bir ampul 1 ml'sinde 20 mg demire eşdeğer 540 mg demir (III) hidroksit sükroz kompleksi; her 5 ml'sinde (toplam hacim) 100 mg elementer demire eşdeğer 2700 mg demir (III) hidroksit sükroz kompleksi içerir.

        4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

        Parenteral olarak uygulanan demir ilaçları, ciddi ve potansiyel fatal anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonları içeren aşırı duyarlılık reaksiyonlarına sebep olabilir. Demir sükrozun da dahil olduğu parenteral demir komplekslerinin önceden sorunsuz seyreden dozlarından sonra da aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Kounis sendromuna seyreden aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir (miyokard enfarktüsüyle sonuçlanabilen akut alerjik koroner arteriyospazm bkz. Bölüm 4.8). Daha önce ferrik glukonat veya demir dekstrana karşı hipersensivite hikayesi olan hastalarda gerçekleştirilen pek çok çalışmada demir (III) hidroksit sükroz kompleksinin iyi tolere edildiği görülmüştür. Diğer parenteral demir ilaçlarına karşı bilinen ciddi aşırı duyarlılık için bölüm 4.3'e bakınız.

        Şiddetli astım, egzema veya diğer atopik alerji öyküsü ile ilaç alerjisi olduğu bilinen hastalarda aşırı duyarlılık reaksiyonlarında risk artmaktadır. İmmün sistem hastalıkları ya da enfeksiyon durumlarında (örn. sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit) parenteral demir komplekslerine karşı aşırı duyarlılık reaksiyonlarında da artış olmaktadır.

        VENİRO sadece anafilaktik reaksiyonları acilen değerlendirme ve yönetme eğitimi almış personelin varlığında, tüm resüsitasyon araçlarının sağlandığı yerlerde uygulanmalıdır. Her VENİRO enjeksiyonunu takiben hasta en az 30 dakika boyunca advers etkiler açısından gözlemlenmelidir. Uygulama esnasında aşırı duyarlılık reaksiyonları veya intolerans belirtileri meydana gelirse tedavi hemen durdurulmalıdır. Akut anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonları yönetmek için, kalp-solunum resüsitasyon araçları ve 1:1000 enjektabl adrenalin çözeltisini de içeren malzemeler hazır bulundurulmalıdır. Gerekli olduğu durumlarda, antihistaminikler ve/veya kortikosteroidler ek tedavi olarak verilebilir.

        Karaciğer yetmezliği olanlarda parenteral demir risk/yarar değerlendirilmesi yapılarak verilmelidir. Aşırı demir yüklenmesinin tetikleyici faktör olabileceği düşünülen karaciğer yetmezliği hastalarında, özellikle porfiria kutena tarda, parenteral demir uygulamasından kaçınılmalıdır. Demir aşırı yüklenmesinden kaçınmak için dikkatli monitorizasyon önerilmektedir.

        Akut veya kronik enfeksiyon durumlarında parenteral demir tedavisi dikkatli uygulanmalıdır. Bakteriyemisi olan hastalarda VENİRO tedavisinin durdurulması önerilmektedir. Kronik enfeksiyonu olanlarda risk / yarar değerlendirilmesi yapılmalıdır.

        VENİRO uygulanırken paravenöz sızıntıdan kaçınılmalıdır çünkü VENİRO enjeksiyon bölgesinde sızıntı, ağrı, enflamasyon ve ciltte kahverengi renk değişimine neden olur.

        Çocuklarda demir içeren ürünlerin yanlışlıkla alınması ölümcül zehirlenmeye yol açabilir. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız.

        Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez''.

        4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

        Oral yoldan alınan demirin emilimini azaltabileceği için bütün parenteral demir tedavilerinde olduğu gibi VENİRO oral demir preparatları ile birlikte kullanılmamalıdır. Bu nedenle, oral demir tedavisi son VENİRO enjeksiyonundan en az 5 gün sonra başlanmalıdır.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Gebelik kategorisi B'dir.

          Bu gebelik kategorisine rağmen hekim, gebenin ilacı kullanıp kullanmaması konusundaki nihai kararını; gebelik haftasına, gebenin var olan/tespit edilen hastalığına ve diğer özelliklerine göre ayrıntılı yarar-risk değerlendirmesi yaparak vermelidir.

          4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

          VENİRO kullanımını takiben baş dönmesi, konfüzyon ya da sersemlik olması durumunda , bu semptomlar geçinceye kadar hastalar araç veya makine kullanmamalıdır.

          4.8. İstenmeyen etkiler

          Demir (III) hidroksit sükroz kompleksi ile yapılmış klinik çalışmalarda en sık karşılaşılan advers reaksiyonlar her 100 kişiden 4,5'inde görülen tat alma bozukluğudur. Klinik çalışmalarda demir (III) hidroksit sükroz kompleksi ile ilgili en ciddi advers olay ise her 100 hastanın 0,25'inde görülen hipersensivite reaksiyonu olmuştur. Anafilaktoid / anafilaktik reaksiyonlar sadece pazarlama sonrası ortamda bildirilmiştir (seyrek olarak tahmin edilmektedir); ölümler rapor edilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

          Klinik araştırmalar sırasında demir (III) hidroksit sükroz kompleksi kullanan 4064 hasta ve pazara verildikten sonra kullanılan hastalarda raporlanan advers olaylar aşağıda belirtilmiştir.

          Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

          Bağışıklık sistemi hastalıkları

          Yaygın olmayan: Hipersensitivite

          Bilinmiyor: Anaflaktoid/anafilaktik reaksiyonlar, anjioödem

          Sinir sistemi hastalıkları

          Yaygın: Disguzi

          Yaygın olmayan: Baş ağrısı, sersemlik hissi, hipoestezi, parestezi Seyrek: Bayılma, uyku hali

          Bilinmiyor: Tremor, konsantrasyon kaybı, konsantrasyonun baskılanması, konfüzyon durumu, anksiyete

          Kardiyak hastalıklar

          Seyrek: Çarpıntı

          Bilinmiyor: Taşikardi, bradikardi, Kounis sendromu

          Vasküler hastalıkları

          Yaygın: Hipotansiyon, hipertansiyon Yaygın olmayan: Yüzde kızarma, flebit Bilinmiyor: Dolaşım kollapsı, tromboflebit

          Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

          Yaygın olmayan: Dispne Bilinmiyor: Bronkospazm

          Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

          Seyrek: Kromaturi

          Gastrointestinal hastalıklar

          Yaygın: Bulantı

          Yaygın olmayan: Kusma, karın ağrısı, diyare, kabızlık

          Deri ve deri altı doku hastalıkları Yaygın olmayan: Kaşıntı, döküntü Bilinmiyor: Ürtiker, eritem

          Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları

          Yaygın olmayan: Kas krampları, miyalji, artralji, ekstremite ağrısı, sırt ağrısı

          Genel bozukluklar ve uygulamabölgesineilişkinhastalıklar

          Yaygın olmayan: Titreme, halsizlik, asteni, periferal ödem, ağrı Seyrek: Göğüs ağrısı, ateş, terleme

          Bilinmiyor: Halsizlik, soğuk terleme, solukluk, grip benzeri hastalık

          Araştırmalar

          Yaygın olmayan: Gama glutamil transferaz yükselmesi, alanin aminotransferaz yükselmesi, aspartat aminotransferaz yükselmesi, serrum ferritin yükselmesi

          Seyrek: Kan laktat dehidrojenaz yükselmesi

          Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

          Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).

          4.9. Doz aşımı ve tedavisi

          Doz aşımı kendini hemosideroz şeklinde aşırı demir yüklenmesi olarak gösterebilir. Doz aşımı hekimin ihtiyaç gördüğü şekilde demir bağlayıcı bir ajan veya standart medikal uygulamalar ile tedavi edilebilir.

          Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur. Parkinson  Hastalığı Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.